quote:
Op woensdag 31 oktober 2018 16:48 schreef golfer het volgende:Waar at jij vandaag, (eer-)gisteren, ergens deze week?Was dat restaurant met de Michelinster, het simpele eetcafé of je lokale Chinees een aanrader of zou je het liefst de tijd willen terugdraaien zodat je een andere keus had kunnen maken omdat het er zo walgelijk was?
Waar?Zilt & Zoet, Maartensdijk
Wat at je?Het 5-gangen Bib-gourmandmenu
• Zalm: gerookt / gemarineerd / piccalilly ijs / zoet zure groentjes / aardappelschuim
• Bloemkoolsoep / ras el hanout / gerookte makreel / croutons
• Wijtingfilet / gebakken / wilde spinazie / risotto van rode biet / Hollandaise saus
• Eendenbout / gekonfijt / gelakt / aardappelmousseline / wintergroenten / rode wijn dragon saus
• Pistachemousse / ganache van vijgen / krokante sinaasappel / vanillesaus /roomijs
Bij het 5-gangen Bib-gourmandmenu kun je per gang kiezen tussen vlees, vis of vegetarisch. De overige ingrediënten zijn grotendeels hetzelfde. Mijn tafelgenote had de vegetarische versie: In plaats van de wijting kwam de vegetarische versie bijvoorbeeld met gefrituurd ei en in plaats van de eendenbout kreeg je champignons in een soort tempura.
Daarbij een fles Domaine de la Charité - Viognier Dame Blanche en dessertwijn bij het desert.
Impressie?Nadat afgelopen december met het verdwijnen van zowel Elvi als L'ami Jac (vervangen door het zoveelste casual dining-concept), Utrecht nog meer tot een culinaire woestenij geworden is, was het tijd om ons heil wat verder buiten de stad te zoeken.
Wij waren op een doordeweekseavond zo'n beetje de enigen die nog niet de pensioengerechtigde leeftijd bereikt hadden. Maar dat mocht de pret niet drukken. Vriendelijke en vakkundige bediening. De gerechten waren allemaal van behoorlijk hoog niveau. Fijn was ook dat er gedurende de hele avond lekker brood bleef komen. Om echte minpuntjes te vinden moet ik dan ook spijkers op laag water zoeken. Maar om maar eens wat te noemen: De cracker bij de Wijting leek vooral op basis van esthetiek uitgezocht te zijn, eigenlijk was hij gewoon te zoet bij de rest van het gerecht. En de wijting had misschien een ietsepietsie sappiger gekund. En de tempura-achtige substantie (filodeeg staat op de kaart
) rond de champignons van mijn tafelgenote was wat slap en weeïg. Maar goed, dat is echt gezeur in de marge.
Het enige wat misschien echt te noemen valt, is dat door de keuze om vlees/vis/vegetarisch min of meer dezelfde componenten te serveren, waardoor het allemaal nét niet helemaal past. Vanuit perspectief van de keuken volledig begrijpelijk en binnen deze restrictie prima uitgevoerd. Maar het levert alleen
hele leuke in plaats van
fantastische gerechten op.
Kosten?147,- voor 2 personen, inclusief drank. Heel schappelijk.
Ook leuk is dat op de wijnkaart naast de restaurantprijs ook de winkelprijs vermeld is (achter het restaurant is een wijnwinkel), en het supplement slechts 10-12 euro is voor de wat duurdere flessen. Wederom heel schappelijk.
Cijfer?Voor het eten een 8-. Voor de totale prijs/kwaliteitverhouding een 8,5.