abonnement Unibet Coolblue
pi_182797135
Supertyfoon Yutu op weg naar Filipijnen

Yutu heeft momenteel windsnelheden rond de kern van circa 240 km/uur. Daarmee is de tyfoon een supertyfoon op de rand van categorie 4 en 5. Categorie 5 is de hoogste categorie voor orkanen en tyfonen. Yutu is op weg naar Luzon, het grote noordelijke eiland van de Filipijnen. De tyfoon trekt daar in de nacht naar dinsdag overheen om vervolgens koers te zetten naar de zuidkust van China.

Momenteel is Yutu een zeer krachtige tyfoon met gemiddelde windsnelheden rond de kern van 240 km/uur en windstoten tot bijna 300 km/uur. Vandaag en morgen zal de supertyfoon weinig aan kracht winnen of verliezen. Pas als de kern over het eiland Luzon trekt neemt Yutu af. Dit gebeurt in de nacht naar dinsdag Nederlandse tijd. Daar is het dan al dinsdagochtend.

Yutu zal op Luzon grote schade aanrichten. Naast de extreme windsnelheden wordt ook stormvloed en zeer veel regen verwacht. Regionaal valt meer dan 300 mm en deze neerslagsommen kunnen op het bergachtige eiland gemakkelijk overstromingen veroorzaken.

Yutu naar Hongkong?
De koers van Yutu doet denken aan supertyfoon Mangkhut. Half september trok Mangkhut over het noorden van Luzon en daarna richting Hongkong. Yutu zou weleens hetzelfde kunnen doen. De laatste modelberekeningen brengen Yutu komende donderdag vlak ten zuidoosten van deze metropool.

Volgens deze verwachting zwakt Yutu tijdens de passage over Luzon af naar een categorie 1 tyfoon en wordt Yutu daarna weer wat krachtiger boven de Zuid-Chinese Zee. Als de tyfoon donderdag vlak voor de Chinese zuidkust ligt heeft hij mogelijk weer windsnelheden van circa 160 km/uur en valt in categorie 2.

https://nieuws.weeronline(...)weg-naar-filipijnen/
pi_182797329
Categorie 3 tijdens landfall volgens HWRF.

abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')