abonnement Unibet Coolblue
  Moderator donderdag 27 december 2018 @ 13:30:53 #126
61302 crew  UIO_AMS
Dobbelsteenavonturier
pi_184001455
quote:
0s.gif Op donderdag 27 december 2018 07:32 schreef cempexo het volgende:
Zo vroeg mogelijk weten dat een kind een HB-er is voor mij basic. Als de ouders dat niet in de gaten hebben maken ze de meest domme fouten om hun kinderen op te voeden.

Discipline wordt dan afremmen, HB accepteren wordt stimuleren.
Mijn ouders hadden het wel in de gaten, maar redeneerden vanuit hun eigen kaders. En ik was sociaal nog niet voldoende ontwikkeld om vanuit hun oogpunt te redeneren. Dat was dus behoorlijk frustrerend. Zowel voor hen als voor mij. Discipline is ook zoiets dat mensen vanuit hun eigen perspectief als iets goeds beschouwen. Moet er niet aan denken dat ik mezelf de discipline oplegde om één of andere studie af te maken, waar ik na een maand al geen interesse meer in had. Dan had ik veel studies af moeten maken en was ik behoorlijk gefrustreerd geweest. :')
Als niets meer baat kan een worst geen kwaad.
Op dinsdag 7 december 2010 12:50 schreef yvonne het volgende:
Beste moderator UIO_AMS
Stuur een mod weg.
pi_184002009
quote:
2s.gif Op donderdag 27 december 2018 13:30 schreef UIO_AMS het volgende:
Moet er niet aan denken dat ik mezelf de discipline oplegde om één of andere studie af te maken, waar ik na een maand al geen interesse meer in had. Dan had ik veel studies af moeten maken en was ik behoorlijk gefrustreerd geweest. :')
Bezint eer ge begint. In plaats van op intuïtie een studie te kiezen (HB kenmerk) eens goed nadenken over wat je echt wilt en ook goed kan. Ook dat is discipline.
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
pi_184002240
quote:
1s.gif Op donderdag 27 december 2018 13:50 schreef Lyrebird het volgende:

[..]

Bezint eer ge begint. In plaats van op intuïtie een studie te kiezen (HB kenmerk) eens goed nadenken over wat je echt wilt en ook goed kan. Ook dat is discipline.
Of juist helemaal niet gaan studeren :) maar te vertrouwen op hetgeen je schrijft qua 'wat je echt wilt en ook goed kan'.

Volgens mij heeft het gros van de HB-ers wel 1 of meerdere unieke talenten waarin hij of zij kan uitblinken en ook werk van kan maken. Juist omdat je vaak helemaal op kunt gaan in iets waar je interesse ligt, zou je dat kunnen proberen te benutten.
pi_184002362
Mijn ouders vonden dat ik ambtenaar oid moest worden, want dat was een veilige baan, aldus specifiek mijn vader, die ambtenaar was.

Ik ben zelfstandig ondernemer geworden, 25 man personeel. Ik was dus al vroeg tegendraads in mijn jeugd :)
Emigreer...als je van een rijk gevuld leven houdt...in vrijheid.
pi_184002536
quote:
0s.gif Op donderdag 27 december 2018 13:59 schreef Tuned22 het volgende:

[..]

Of juist helemaal niet gaan studeren :) maar te vertrouwen op hetgeen je schrijft qua 'wat je echt wilt en ook goed kan'.
Touche.
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
  Moderator donderdag 27 december 2018 @ 14:21:46 #131
61302 crew  UIO_AMS
Dobbelsteenavonturier
pi_184002781
quote:
1s.gif Op donderdag 27 december 2018 13:50 schreef Lyrebird het volgende:
Bezint eer ge begint. In plaats van op intuïtie een studie te kiezen (HB kenmerk) eens goed nadenken over wat je echt wilt en ook goed kan. Ook dat is discipline.
En daarmee leg je jouw kaders op aan een ander. Jij vindt discipline en bezinnen eer beginnen kennelijk een pré, of nog erger, een vereiste. Dat hoeft voor een ander niet te gelden. Wat ik wil, kan per dag of zelfs per minuut verschillen. Je hebt makkelijk praten als je niet in de schoenen van een ander staat.

Uiteindelijk heb ik een studie afgemaakt en jaren later heb ik een post doctoraal afgerond, maar de discipline om me op één bepaald gebied te focussen is nog steeds een enorme opgave voor mij. Gelukkig heb ik in mijn huidige baan genoeg afwisseling en, ondanks de voor mij relatief weinige intellectuele uitdaging (ook zoiets wat anderen kennelijk belangrijk/noodzakelijk vinden), ben ik er heel gelukkig mee. Het biedt mij vooral genoeg geld en vrijheid om daarnaast te doen wat mij veel voldoening geeft.
Als niets meer baat kan een worst geen kwaad.
Op dinsdag 7 december 2010 12:50 schreef yvonne het volgende:
Beste moderator UIO_AMS
Stuur een mod weg.
pi_184389826
quote:
0s.gif Op woensdag 24 oktober 2018 08:22 schreef Lyrebird het volgende:
https://www.ad.nl/binnenl(...)-naar-baan~a84be7c9/

Best wel een verhelderend artikel. Als je tussen de regels kunt/mag lezen, dan melden ze impliciet dat hoogbegaafden niet genoeg discipline hebben. Ik meen dat ook in mijn eigen omgeving terug te zien, bij mensen die verdomd slim en creatief zijn, maar die daarnaast te beroerd zijn om zich ergens voor in te zetten. Er is namelijk altijd wel wat interessants dat afleidend werkt.
Bedankt voor de link.

Maar, het heeft weinig met discipline te maken.

Het algemene idee is, dat je iets minstens 5 en liefst meer dan 10 jaar moet doen, voordat je het een beetje kunt. En dat klopt ook voor dingen zoals topsport. Maar voor dingen die je ook kunt leren door er over na te denken (de meeste dingen), gaat dat heel anders.

Ik wordt meestal aangenomen als junior, want mijn hoogste opleiding is Mavo. En mijn CV is dus gevuld met junior posities.

Als ik een nieuwe baan heb waar ik weinig van af weet, ben ik na 3 tot 6 maanden de grote expert. Ik bedenk en praat dus over een meerjarenplan waarmee we alles enorm kunnen verbeteren. Mijn baas en collega's vinden dat heel irritant, want zij doen het al 10 jaar en weten het daarom beter. En dus wordt ik ontslagen.

Mensen willen graag de beslissingen nemen. En niemand zit er op te wachten dat iemand anders met een veel beter idee komt. De vraag is dus: ga ik me het grootste deel van de tijd extreem zitten vervelen, of ga ik voor de verbeteringen en wordt ik ontslagen.

De paar keer dat ik niet ontslagen werd, was het resultaat ook geweldig. En zodra er nieuw management kwam, werd ik toch weer ontslagen.
pi_184389948
quote:
0s.gif Op vrijdag 26 oktober 2018 10:18 schreef Lyrebird het volgende:
Hoe de wereld zou moeten zijn, telt niet. Hoe de wereld daadwerkelijk is, is belangrijker.

In die echte wereld verwachten we dat mensen zich professioneel kunnen gedragen. Kunnen ze dat niet, dan zullen ze hele goede andere kwaliteiten moeten hebben, om zich staande te kunnen houden.

Een mooi voorbeeld zijn perfectionisten. Allemaal leuk en aardig dat het perfect moet zijn, maar daar heeft een bedrijf het geld en de tijd niet voor. Ga dat maar doen bij je hobbyclub, maar als je voor een baas werkt, dan zul je compromissen moeten leren sluiten.
Interessant, en weer van jou. :)

In mijn ervaring is vrijwel iedereen alleen bezig met hun eigen gewin. Hun carrière, salaris en hoeveel mensen ze onder zich hebben.

Om te beginnen, moet je dus manager worden. En dat doe je door veel te slijmen bij de baas. Kennis van zaken is zelden belangrijk. Sterker nog, bazen zien zichzelf als veel beter dan hun ondergeschikten, en dat willen ze weten.

En zodra je manager bent, wil je een groter budget en meer ondergeschikten. En die krijg je niet door altijd op tijd en binnen budget te blijven. Want dan moet je inleveren. Je groeit net door het heel slecht te doen, zodat je altijd meer geld en mensen nodig hebt...

Dit wordt gezien als professioneel gedrag.

Mensen met kennis van zaken zijn dus ongewenst, omdat zij hun baas kunnen vertellen hoe het sneller en goedkoper kan. Ik heb vaak het idee, dat ik de enige ben, die het belangrijk vind dat het ook werkt, en dat het bedrijf er ook beter van wordt. Dat interesseert verder niemand.
pi_184390015
quote:
1s.gif Op woensdag 31 oktober 2018 13:25 schreef Smoofie het volgende:
Discussies met mensen die beweren dat jij dom bent, maar eigenlijk snappen zij het niet...dat ken ik.

Maar een hoogbegaafd iemand typt geen "het word". Kennis =\= hoogbegaafd. Echter, basis Nederlands moet je wel kunnen.

Groetjes, Smoofinator
Can I do it in English, instead? Not that it is my first language, but that is most of my literature. Like, anything related to computers and the internet.

I tend to score much better in English than Dutch. I even think and dream in English, most of the time.
pi_184390107
quote:
1s.gif Op woensdag 5 december 2018 14:30 schreef PiyeReloaded het volgende:

[..]

Of het er meer zijn weet ik niet, maar voor verscheidene cijfers zijn het er wel opvallend veel. Het aandeel dat een universitair diploma haalt ligt hoger dan de algemene bevolking, maar maar een paar procenten. Ondertussen zie je ze in een aantal negatieve statistieken juist uitschieten, zoals vroegtijdig schoolverlaten, werkloosheid en ongelukkigheid bijvoorbeeld. Ook zie je bij drugsgebruik en -misbruik ook pieken bij zowel mensen van lage als hoge intelligentie (niet specifiek hoogbegaafden).

Wel denk ik dat je gelijk hebt dat er de laatste jaren juist veel aandacht is voor de groep die tegen zaken aanloopt en dat dat het beeld kan vertekenen. Ik bedoel ook zeker niet te zeggen dat het allemaal kommer en kwel is, maar slechts dat de implicatie dat de wereld er beter aan toe zou zijn als 'gewone' mensen vaker een stapje opzij zouden doen, ten voordele van hoogbegaafden (zoals TS lijkt te willen), niet hoeft te kloppen. Aangezien hoge intelligentie en goede keuzes lang niet altijd hand in hand gaan.
Het gemiddelde IQ van een student op een hogere opleiding was 30 jaar geleden boven de 110. En voor een universitaire student boven de 120. Daarom had je ook veel lagere en middelbare opleidingen.

Het gemiddelde IQ van een universitaire student is tegenwoordig 104. Bijna iedereen kan nu Master, Ingenieur of Doctor worden. Het is de algemene opleiding geworden.
pi_184390162
quote:
1s.gif Op dinsdag 18 december 2018 05:10 schreef Lunatiek het volgende:
Ander punt is dat "sociale intelligentie" zoals kunnen manipuleren, liegen en pleasen niet per se een vaardigheid is van hoogbegaafden. Maar dat heb je wel nodig om succes te hebben buiten je eigen zolderkamer.

Beetje "I've got the brains, you got the looks, let's make lots of money".
Helemaal mee eens.

Liegen is moeilijk, vooral omdat je dan moet onthouden wat je tegen iedereen hebt gezegd. En terwijl de meeste mensen het prachtig vinden als iemand flink slijmt, vind ik dat heel irritant omdat ze liegen en er niets van menen.
pi_184390257
quote:
1s.gif Op dinsdag 18 december 2018 08:46 schreef Logician2.0 het volgende:
Mijn partner en dochter hebben hb, en het grootste verschil op sociaal vlak is dat zij exact doorhebben hoe alle sociale takjes werken en ik vooral doe alsof en daar mee weg kom.

Voor beiden is het vermoeiend maar de oorzaak is dus precies omgekeerd.
Het is inderdaad niet moeilijk om te begrijpen wat de achterliggende redenen van mensen zijn, omdat ze bijna altijd opportunistisch bezig zijn. Ze doen de dingen waarvan ze denken dat ze er meteen (of op korte termijn) voordeel van hebben.

Maar, hoe pak je dat aan? Dat is een hele lastige vraag. Vooral omdat je dingen op een veel langere termijn bekijkt. Maar ook veel breder, je gaat me eerst afvragen wat de consequenties zijn. En niet alleen nu, maar ook over een jaar. Extrapolatie.

Je kunt dan beter gewoon eerlijk en open zijn. En dat is heel irritant voor mensen die denken heel slim te zijn en iedereen om de tuin te leiden. Of je moet hun spelletje mee willen spelen, maar dat voelt heel erg als opgelicht worden.

[ Bericht 0% gewijzigd door SymbolicFrank op 14-01-2019 01:37:29 ]
  maandag 14 januari 2019 @ 01:04:44 #138
478286 Stray_cat
Veni, vidi, vagina
pi_184390298
quote:
7s.gif Op donderdag 27 december 2018 14:21 schreef UIO_AMS het volgende:

[..]

En daarmee leg je jouw kaders op aan een ander. Jij vindt discipline en bezinnen eer beginnen kennelijk een pré, of nog erger, een vereiste. Dat hoeft voor een ander niet te gelden. Wat ik wil, kan per dag of zelfs per minuut verschillen. Je hebt makkelijk praten als je niet in de schoenen van een ander staat.

Uiteindelijk heb ik een studie afgemaakt en jaren later heb ik een post doctoraal afgerond, maar de discipline om me op één bepaald gebied te focussen is nog steeds een enorme opgave voor mij. Gelukkig heb ik in mijn huidige baan genoeg afwisseling en, ondanks de voor mij relatief weinige intellectuele uitdaging (ook zoiets wat anderen kennelijk belangrijk/noodzakelijk vinden), ben ik er heel gelukkig mee. Het biedt mij vooral genoeg geld en vrijheid om daarnaast te doen wat mij veel voldoening geeft.
Mooie post.
pi_184390378
quote:
0s.gif Op woensdag 19 december 2018 03:19 schreef Lyrebird het volgende:
Gaat het om aanpassen?

Mijn eigen ervaring is dat het verwerken van impressies nogal wat kruim kost. Indrukken denderen allemaal zo maar naar binnen, je hersenen in, maar je moet het wel een plekje kunnen geven. Dat is heerlijk als je in de natuur bent of je verdiept in wetenschappelijk werk, maar bij stevige gesprekken, of bij een heftige documentaire duurt het wel even voordat je al die indrukken verwerkt hebt. Het kan nog wel een tijdje doordenderen voordat je dat onder controle hebt.

Afgelopen week liep ik een supermarkt binnen, waar de mango's in de aanbieding waren. Ik pakte een mango en zag toen een hoofd onder het tafeltje uitsteken. Bleek er een bewaker bovenop een grote kerel te liggen. Ik was de enige persoon in de buurt, dus ik vroeg die bewaker of hij hulp nodig had. Maar hij zei niets. Ondertussen begon die grote kerel behoorlijk te spartelen. Om een lang verhaal kort te maken... Ik heb toch wel een week nodig gehad om die ervaring te verwerken, ondanks dat er eigenlijk helemaal niks gebeurd is (na 20 minuten kwam de politie die de onverlaat in de boeien sloeg en ik heb een praatje gemaakt met de bewaker).

Tijdens dat verwerkingsproces is het lastig om goed te communiceren, het verwerken van voedsel loopt niet zo soepeltjes, je loopt constant achter de feiten aan en je zit niet lekker in je vel.

Heeft die kleine van jou ook zoiets?
Het is net het omgekeerde. Als hoogbegaafde heb je net de neiging om alles van veel verschillende kanten te zien.

Als je ontspannen door de supermarkt loopt, zijn er toch al een heleboel processen die tegelijkertijd door je hersenen lopen. Het is logisch dat iedereen anders is, dus als je met iemand communiceert, of je gewoon afvraagt waarom zij zo'n vreemde jurk aanheeft, is het het makkelijkst om eerst een beeld te bouwen hoe die persoon denkt.

Noem het een simulatie, of een Virtuele Machine. Je zet er 1 op als je hem nodig hebt om een andere persoon te begrijpen, dat gaat vanzelf. En de meeste mensen zitten niet zo ingewikkeld in elkaar. Het wordt pas interessant als die persoon heel anders reageert dan verwacht.

[ Bericht 0% gewijzigd door SymbolicFrank op 14-01-2019 01:38:28 ]
pi_184390593
Misschien is een stukje uitleg hier wel op zijn plaats.

Mensen hebben ruwweg 3 verschillende soorten hersenen: de hersenstam, het reptielenbrein en het zoogdierenbrein.

De hersenstam zijn de autonome hersenen, die regelen dingen zoals het kloppen van je hart, ademhalen en het functioneren van je ingewanden. Je hebt daar normaal weinig invloed op. Het werkt gewoon.

Je reptielenbrein beheert emoties en gevoel. Dit is het brein dat het gedrag van de meeste mensen stuurt. En je traint dit door dingen te kopiëren en te herhalen. Nadoen en vaak doen.

Je zoogdierenbrein verzorgt herinneringen en abstractie. En beide kun je trainen door er veel gebruik van te maken. Maar, je hebt het maar in heel beperkte mate nodig voor het dagelijks functioneren.

Als je dingen leert door herhaling, train je je reptielenbrein. En als je dingen leert door alle mogelijkheden en consequenties te bedenken, dan train je je zoogdierenbrein.

Dat laatste noemen we abstraheren. Het vermogen om alledaagse dingen om te zetten in abstracties. Veralgemeniseren. Veel dingen werken op dezelfde manier, als je alle franje weghaalt. Je kunt dingen dan via verschillende kanten bekijken. En je kunt het vertalen van de ene zienswijze naar de andere. Dat noemen we creativiteit, en meten we met een IQ test.

Overzicht en inzicht.
  maandag 14 januari 2019 @ 01:37:18 #141
478286 Stray_cat
Veni, vidi, vagina
pi_184390645
quote:
0s.gif Op maandag 14 januari 2019 01:33 schreef SymbolicFrank het volgende:
Misschien is een stukje uitleg hier wel op zijn plaats.

Mensen hebben ruwweg 3 verschillende soorten hersenen: de hersenstam, het reptielenbrein en het zoogdierenbrein.

De hersenstam zijn de autonome hersenen, die regelen dingen zoals het kloppen van je hart, ademhalen en het functioneren van je ingewanden. Je hebt daar normaal weinig invloed op. Het werkt gewoon.

Je reptielenbrein beheert emoties en gevoel. Dit is het brein dat het gedrag van de meeste mensen stuurt. En je traint dit door dingen te kopiëren en te herhalen. Nadoen en vaak doen.

Je zoogdierenbrein verzorgt herinneringen en abstractie. En beide kun je trainen door er veel gebruik van te maken. Maar, je hebt het maar in heel beperkte mate nodig voor het dagelijks functioneren.

Als je dingen leert door herhaling, train je je reptielenbrein. En als je dingen leert door alle mogelijkheden en consequenties te bedenken, dan train je je zoogdierenbrein.

Dat laatste noemen we abstraheren. Het vermogen om alledaagse dingen om te zetten in abstracties. Veralgemeniseren. Veel dingen werken op dezelfde manier, als je alle franje weghaalt. Je kunt dingen dan via verschillende kanten bekijken. En je kunt het vertalen van de ene zienswijze naar de andere. Dat noemen we creativiteit, en meten we met een IQ test.

Overzicht en inzicht.
Heerlijk als je alles zo praktisch kan zien. Jij bent vast zeer populair.
pi_184390672
quote:
7s.gif Op maandag 14 januari 2019 01:37 schreef Stray_cat het volgende:

[..]

Heerlijk als je alles zo praktisch kan zien. Jij bent vast zeer populair.
Het irriteert je. Dat is je reptielenbrein.
  maandag 14 januari 2019 @ 01:44:44 #143
478286 Stray_cat
Veni, vidi, vagina
pi_184390692
quote:
0s.gif Op maandag 14 januari 2019 01:41 schreef SymbolicFrank het volgende:

[..]

Het irriteert je. Dat is je reptielenbrein.
Het verveelt me vooral, omdat je volledig voorbij gaat aan emoties.
pi_184390870
quote:
0s.gif Op maandag 14 januari 2019 00:12 schreef SymbolicFrank het volgende:
Maar, het heeft weinig met discipline te maken.
Hmm. Ik heb het idee dat jouw bijdragen hier en die van UIO_AMS mijn punt juist ondersteunen, maar misschien is dat confirmation bias.

Laat ik met UIO_AMS beginnen. Die is in zijn wiek geschoten, omdat ik de oorzaak van het gebrek aan succes bij HBers neerleg bij een gebrek aan discipline. Hoe durf ik! Maar let dan op het volgende zinnetje van UIO_AMS, quote:

quote:
maar de discipline om me op één bepaald gebied te focussen is nog steeds een enorme opgave voor mij.
Jij hebt het er over hoe jouw baas en collega's het irritant vinden dat jij alles beter weet, waardoor je ontslagen wordt, wat een vervelende mensen zijn dat toch!, maar slechts een interactie met stray_cat later heb je ook hier al mot.

Uiteindelijk komt het er op neer dat je als HBer in samenwerking met anderen je doel bereikt, en dat betekent bijvoorbeeld dat je naar compromissen moet gaan zoeken. Dat je netjes met de anderen kinderen in een groep speelt (lees, je baas en collega's). Dat laatste gaat mij ook niet zo goed af, als er bijvoorbeeld een pestkopje in een groep zit, die er genoegen in schept om de zwakste kinderen in een groep in de zeik te zetten. Het liefste zou ik daar met een grote boog omheen lopen. Nee HBer, face your demons, grab life by the horns. Discipline.
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
  maandag 14 januari 2019 @ 02:39:35 #145
478286 Stray_cat
Veni, vidi, vagina
pi_184390932
quote:
0s.gif Op maandag 14 januari 2019 02:21 schreef Lyrebird het volgende:

[..]

Hmm. Ik heb het idee dat jouw bijdragen hier en die van UIO_AMS mijn punt juist ondersteunen, maar misschien is dat confirmation bias.

Laat ik met UIO_AMS beginnen. Die is in zijn wiek geschoten, omdat ik de oorzaak van het gebrek aan succes bij HBers neerleg bij een gebrek aan discipline. Hoe durf ik! Maar let dan op het volgende zinnetje van UIO_AMS, quote:

[..]

Jij hebt het er over hoe jouw baas en collega's het irritant vinden dat jij alles beter weet, waardoor je ontslagen wordt, wat een vervelende mensen zijn dat toch!, maar slechts een interactie met stray_cat later heb je ook hier al mot.

Uiteindelijk komt het er op neer dat je als HBer in samenwerking met anderen je doel bereikt, en dat betekent bijvoorbeeld dat je naar compromissen moet gaan zoeken. Dat je netjes met de anderen kinderen in een groep speelt (lees, je baas en collega's). Dat laatste gaat mij ook niet zo goed af, als er bijvoorbeeld een pestkopje in een groep zit, die er genoegen in schept om de zwakste kinderen in een groep in de zeik te zetten. Het liefste zou ik daar met een grote boog omheen lopen. Nee HBer, face your demons, grab life by the horns. Discipline.
Uh }:|
pi_184391823
quote:
0s.gif Op maandag 14 januari 2019 02:39 schreef Stray_cat het volgende:

[..]

Uh }:|
Niet dan?
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
pi_184393415
Ik heb zelf nooit een officiële HB-verklaring gekregen, alleen is het door diverse professionals wel vermoed, gezien mijn geschiedenis en de zaken waar ik tegenaan loop. Het labeltje doet er voor mij eerlijk gezegd niet zoveel toe, maar waar ik me sterk in herken is Lyrebirds opmerking over discipline,

quote:
0s.gif Op maandag 14 januari 2019 02:21 schreef Lyrebird het volgende:
face your demons, grab life by the horns. Discipline.
Ik kan heel gedisciplineerd me helemaal ingraven in een onderwerp (wiskunde, natuurkunde, vreemde talen, pianospel) en al die onderwerpen ook op een behoorlijk niveau brengen (en daarmee ook weer allerlei bruggetjes zien), maar me toeleggen op 1 enkel onderwerp vind ik buitengewoon lastig. Ik had dat tijdens mijn promotie (iets snaartheorie\kwantumzwaartekracht-achtigs) ook al, waardoor ik bijna verzoop in de enorme oceaan van theorie. Het is mede dankzij mijn pragmatisch ingestelde en betrokken promotor geweest dat ik uiteindelijk toch gepromoveerd ben.

Heb er wel es over nagedacht om zo'n test te doen, ook omdat ik zelf dus ook wel wat strubbelingen ervaar "in de maatschappij", die ik ook teruglees in interviews met HB'ers. In mijn werk als docent ervoer ik bijvoorbeeld met collega's al snel een vervreemding, omdat ik altijd veel meer de diepte in wou dan zij. Als ik bij natuurkundedocenten opmerk dat ze uitspraken over de kwantummechanica doen die fundamenteel onjuist zijn, dan reageren ze al gauw met "dat gaat leerlingen toch boven de pet" en "niet te moeilijk doen". M'n idealisme en perfectionisme gaan dan al gauw steigeren :P

Aan de andere kant is het gewoon weer een label en kunnen die strubbelingen net zo goed gewoon aan m'n karakter liggen. Ik geloof dat Feynman ook ooit es zo'n test heeft gedaan, en gezien zijn briljantie en prestaties nog niet eens zo belachelijk hoog scoorde. :P Ik vertelde mijn studenten altijd dat intelligentie leuk is, maar dat karaktereigenschappen zoals discipline en nieuwsgierigheid net zo belangrijk zijn. Intelligentie wordt vaak toch overschat.
-
  Moderator maandag 14 januari 2019 @ 10:55:57 #148
61302 crew  UIO_AMS
Dobbelsteenavonturier
pi_184393992
quote:
0s.gif Op maandag 14 januari 2019 02:21 schreef Lyrebird het volgende:
Hmm. Ik heb het idee dat jouw bijdragen hier en die van UIO_AMS mijn punt juist ondersteunen, maar misschien is dat confirmation bias.

Laat ik met UIO_AMS beginnen. Die is in zijn wiek geschoten, omdat ik de oorzaak van het gebrek aan succes bij HBers neerleg bij een gebrek aan discipline. Hoe durf ik! Maar let dan op het volgende zinnetje van UIO_AMS, quote:
Nee, jij insinueerde dat HB-ers dan maar discipline zouden moeten aanleren of zo, want discipline zou in jouw ogen de oplossing zijn voor een gebrek aan succes. Daar reageer ik op, omdat beiden (discipline moeten hebben en gebrek aan succes) waardeoordelen zijn. Dat zou betekenen dat HB-ers zich zouden moeten conformeren aan wat anderen succesvol vinden en wat daarvoor nodig zou zijn. Maar het zijn dus geen normen. Het zijn meningen. Het zal mij worst wezen of anderen mij succesvol vinden. Het gaat erom of ik mezelf succesvol vind conform mijn waardekaders.

quote:
Uiteindelijk komt het er op neer dat je als HBer in samenwerking met anderen je doel bereikt, en dat betekent bijvoorbeeld dat je naar compromissen moet gaan zoeken. Dat je netjes met de anderen kinderen in een groep speelt (lees, je baas en collega's). Dat laatste gaat mij ook niet zo goed af, als er bijvoorbeeld een pestkopje in een groep zit, die er genoegen in schept om de zwakste kinderen in een groep in de zeik te zetten. Het liefste zou ik daar met een grote boog omheen lopen. Nee HBer, face your demons, grab life by the horns. Discipline.
Tot je laatste woord ging het goed. :P
Als niets meer baat kan een worst geen kwaad.
Op dinsdag 7 december 2010 12:50 schreef yvonne het volgende:
Beste moderator UIO_AMS
Stuur een mod weg.
pi_184394796
quote:
7s.gif Op maandag 14 januari 2019 10:55 schreef UIO_AMS het volgende:

[..]

Nee, jij insinueerde dat HB-ers dan maar discipline zouden moeten aanleren of zo, want discipline zou in jouw ogen de oplossing zijn voor een gebrek aan succes. Daar reageer ik op, omdat beiden (discipline moeten hebben en gebrek aan succes) waardeoordelen zijn. Dat zou betekenen dat HB-ers zich zouden moeten conformeren aan wat anderen succesvol vinden en wat daarvoor nodig zou zijn. Maar het zijn dus geen normen. Het zijn meningen. Het zal mij worst wezen of anderen mij succesvol vinden. Het gaat erom of ik mezelf succesvol vind conform mijn waardekaders.

[..]

Tot je laatste woord ging het goed. :P
Coping mechanisme?

Lees wat ik eerder schreef over René van der Gijp en verliezen.

Je verkeert in goed gezelschap, zo geef ik geen ruk wat mensen over mij denken. Althans, dat dacht ik.

Als mevrouw Lyrebird zich druk maakt over wat mijn vader en moeder er wel niet van zullen denken, of de buren, of de ouders van die en die, dan begin ik met mijn oren te klapperen. Het zal me echt worst wezen wat zij denken. Ik loop ook vaak in kleren en schoenen met gaten, want het zal me aan me reet afijn, je snapt waar ik naar toe wil.

Maar sinds ik me in dit topic heb verdiept, vraag ik me af of ik hier wel eerlijk ben. Er zijn genoeg situaties waarin ik wel degelijk waarde hecht aan het oordeel van anderen, en ik kan me voorstellen dat een jonge Lyrebird hier best mee in zn maag zat, en een truukje heeft bedacht (geef er geen ruk om govedomme) om van die frustratie af te zijn.
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
  Moderator maandag 14 januari 2019 @ 14:38:06 #150
61302 crew  UIO_AMS
Dobbelsteenavonturier
pi_184397440
quote:
1s.gif Op maandag 14 januari 2019 11:50 schreef Lyrebird het volgende:
Coping mechanisme?

Lees wat ik eerder schreef over René van der Gijp en verliezen.

Je verkeert in goed gezelschap, zo geef ik geen ruk wat mensen over mij denken. Althans, dat dacht ik.

Als mevrouw Lyrebird zich druk maakt over wat mijn vader en moeder er wel niet van zullen denken, of de buren, of de ouders van die en die, dan begin ik met mijn oren te klapperen. Het zal me echt worst wezen wat zij denken. Ik loop ook vaak in kleren en schoenen met gaten, want het zal me aan me reet afijn, je snapt waar ik naar toe wil.

Maar sinds ik me in dit topic heb verdiept, vraag ik me af of ik hier wel eerlijk ben. Er zijn genoeg situaties waarin ik wel degelijk waarde hecht aan het oordeel van anderen, en ik kan me voorstellen dat een jonge Lyrebird hier best mee in zn maag zat, en een truukje heeft bedacht (geef er geen ruk om govedomme) om van die frustratie af te zijn.
Wat is nou je punt?

Jij stelt dat ik moet bezinnen eer beginnen en dat ik discipline moet hebben, want dan ben ik pas succesvol of kan ik pas succesvol zijn. Zie je niet zelf in dat je dan jouw mening aan het opleggen ben? Dat heeft niks met gaten in kleding op coping mechanismes te maken. Jouw mening over hoe een ander zijn leven zou moeten leiden, doet er niet toe.

Of mis ik je punt?
Als niets meer baat kan een worst geen kwaad.
Op dinsdag 7 december 2010 12:50 schreef yvonne het volgende:
Beste moderator UIO_AMS
Stuur een mod weg.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')