FOK!forum / Culinesse à gogo / Lu's lunch uitdaging
Lunatiekdonderdag 11 oktober 2018 @ 23:24
Hoe kun je gezond lunchen op je werk? Hoe doe je dat zonder die eeuwige saaie boterham, en met veel groenten en /of fruit? Dat kan nog een hele uitdaging zijn.

Wie helpt meedenken over lekkere, gezonde, en vooral ook makkelijke lunches die je op een klein kantoor kan maken? Om het een uitdaging te maken hieronder de voorwaarden waar het aan moet voldoen:

• Er is weinig aanwezig op het gemiddelde kantoor om te kokkerellen. Je hebt alleen een waterkoker ter beschikking. Plus wat je zelf makkelijk mee kan nemen, bestek, een bord, kommetjes en zo.
• Er is geen ruimte in de koelkast. In elk geval niet om langere tijd grote verpakkingen te bewaren. Je hebt ruimte ter grootte van een lunchbox
• Ook de opslag buiten de koelkast is beperkt, er is geen voorraadkast
• Er moeten minstens 100 gram groenten in de lunch verwerkt zijn.
• Het moet een enigszins gezonde lunch zijn, rekening houdend met principes als "de schijf van vijf" en zo.
• De ingrediënten per lunch moeten in de gemiddelde werktas (koffer, rugzak, etc) passen.
• Bij voorkeur enigszins prijsbewust
• Ingrediënten verkrijgbaar bij de gebruikelijke supermarktketens in Nederland..
• Het is een eenpersoonsmaaltijd, je gaat je collega's niet voeren
• Je lunchpauze duurt niet eeuwig, dus het moet snel klaar zijn
• Geen voorbereidingstijd thuis, of anders minimaal.

Je mag ook de recepten van anderen uitbreiden met suggesties.
Je mag kant-en-klare lunches pimpen.
Het mag een koude of warme lunch zijn, of een combinatie.
Postbus100donderdag 11 oktober 2018 @ 23:28
Heb je een magnetron tot je beschikking? Anders wordt warm lunchen lastig.
Lunatiekdonderdag 11 oktober 2018 @ 23:33
TS begint:

Mexicaanse tonijnsalade

De Rio Ma­re In­sa­la­tis­si­me mes­si­ca­na e ton­no is uitstekend te combineren met een pak gemengde salade en een blik kidney bonen in chilisaus van Bonduelle (of eventueel een huismerk).
Afhankelijk van de hoeveelheid sla een blikje mais en cherrytomaten toevoegen.
Voor de bite een zakje Dorito Bits toevoegen.

Nodig: een grote kom om de ingrediënten in te mengen.
Lunatiekdonderdag 11 oktober 2018 @ 23:33
quote:
0s.gif Op donderdag 11 oktober 2018 23:28 schreef Postbus100 het volgende:
Heb je een magnetron tot je beschikking? Anders wordt warm lunchen lastig.
Op mijn kantoor is wel een magnetron, maar het is meer een uitdaging het zonder te doen.
Postbus100donderdag 11 oktober 2018 @ 23:35
quote:
0s.gif Op donderdag 11 oktober 2018 23:33 schreef Lunatiek het volgende:

[..]

Op mijn kantoor is wel een magnetron, maar het is meer een uitdaging het zonder te doen.
Waarom zo moeilijk doen? Je mogelijkheden worden schier groter als je 'm wel gebruikt (soepen etc)
Lunatiekdonderdag 11 oktober 2018 @ 23:39
quote:
1s.gif Op donderdag 11 oktober 2018 23:35 schreef Postbus100 het volgende:

[..]

Waarom zo moeilijk doen? Je mogelijkheden worden schier groter als je 'm wel gebruikt (soepen etc)
Ik vind dat dit topic op de uitdaging is gericht. Bij "magnetron" heb je gewoon een hele reeks aan magnetronmaaltijden en dergelijke die je kan gebruiken voor de lunch. Dat is niet boeiend, want niet creatief.
Bovendien zijn er meer kantoren met een waterkoker dan met een magnetron, dus kunnen meer meelezers het nakoken als je wilt..Is trouwens ook interessant voor "koken op de camping"en dergelijke omdat heet water meestal wel beschikbaar is.
yosanderdonderdag 11 oktober 2018 @ 23:40
Leuk topic ^O^

Zelf neem ik een restje van het vorige avondeten mee als ik de volgende dag geen brood, buiten de deur of iets van de supermarkt o.i.d. wil eten.

Maar dan heb je vaak wel een magnetron nodig (koud is het vaak niet lekker).

[ Bericht 1% gewijzigd door yosander op 11-10-2018 23:46:29 ]
oranjevogel1donderdag 11 oktober 2018 @ 23:40
wie is Lu? :?
Lunatiekdonderdag 11 oktober 2018 @ 23:42
quote:
0s.gif Op donderdag 11 oktober 2018 23:40 schreef oranjevogel1 het volgende:
wie is Lu? :?
TS
oranjevogel1donderdag 11 oktober 2018 @ 23:43
quote:
0s.gif Op donderdag 11 oktober 2018 23:42 schreef Lunatiek het volgende:

[..]

TS
Ben jij dan chinees? :o
yosanderdonderdag 11 oktober 2018 @ 23:44
Met alleen een waterkoker, zou je thuis wat groentes kunnen snijden, een eitje of twee koken en op je werk met een zakje noodles mengen :P
Lunatiekdonderdag 11 oktober 2018 @ 23:52
Warme lunch met tonijn en pasta

Je kent dat wel: zo'n "just add hot water" pot met pasta. Ik heb de Good pasta variant Tomaat gebruikt (die van Unox). Heet water erbij en klaar is je pasta met tomatensaus. Alleen: geen groenten en verder niet zo spannend.
Met een potje Rio Mare per pasta erdoor geroerd wordt het al meer een maaltijdlunch. Geserveerd met rucolasla en (gehalveerde) cherrytomaat is het al een stuk beter. In sommige supermarkten kun je portieverpakkingen geraspte kaas kopen en dat maakt het af.

Heb ik aandelen Rio Mare? Nee, ik ben dit topic vooral gestart omdat die tonijn (en andere visconserven) zo'n beetje mijn neus uit komt.

Verder ligt in mijn bureaula standaard molentjes peper, zout en chili, en een flesje tabasco om wat smaak toe te voegen aan de verder vrij flauwe standaard lunches :Y)
#ANONIEMdonderdag 11 oktober 2018 @ 23:58
Interessante uitdaging, maar lees vooral mee voor de opties zonder vis/vlees.
Fietsertje70vrijdag 12 oktober 2018 @ 00:36
Ik doe altijd 's-morgens wat sla met komkommer in een bakje. Daar doe ik wat vis bij (makreel, gerookte haring, forel) of tomaten, uiringetje, fetakaas of hamblokjes of wat anders. Op mijn werk staat er een potje zelfgemaakte vinaigrette in de koelkast, zwarte peper of wat kappertjes erbij.
Caithlinnvrijdag 12 oktober 2018 @ 00:44
Soto Ajam (toch magnetron maar niet kant en klaar)


Ik heb thuis van die ronde hoge vershoudbakjes die hier ideaal voor zijn. Maar kan ook in gewone rechthoekige natuurlijk.

2 grote handen Chinese kool (in fijne reepjes)
1 a 2 grote eetlepels gekookte rijst
1 grote hand taugé
1 of 2 hardgekookte eieren in partjes
1 hand pulled Chicken
50 gr gebakken uitjes (apart in zakje doen)
1 portie Soto (ik maak hem zelf en dan vries ik in porties in, je kunt ook de bouillon maken met een boemboe)

Doe de rijst, kip, alle groenten en het ei in de vershoudbak.
Op kantoor maak je de bouillon goed heet in de magnetron en daarna giet je hem in de vershoudbak over alle ingrediënten. Strooi de gebakken uitjes erover en smullen maar!

Ik doe dit meestal de dag nadat ik soto thuis heb gegeten, maar maak het ook wel eens vantevoren voor een paar dagen voor de lunch.
Farenjivrijdag 12 oktober 2018 @ 00:58
Salades kun je van te voren klaarmaken en zijn ook koud lekker. Bijv pastasalade met broccoli, zwarte olijven (zongedroogde) tomaatjes, pesto en pijnboompitten. Couscoussalade met feta, rode ui, dungesneden paprika, komkommer, olijf en koriander. Broodsalade van oudbakken (goed) brood, tomaat, rode ui, kappertjes, avocado, paprika en mozzarella met dressing van tomatensap, olijfolie en beetje balsamico.
Lunatiekvrijdag 12 oktober 2018 @ 01:47
quote:
1s.gif Op donderdag 11 oktober 2018 23:44 schreef yosander het volgende:
Met alleen een waterkoker, zou je thuis wat groentes kunnen snijden, een eitje of twee koken en op je werk met een zakje noodles mengen :P
Toen ik nog in de buurt van een AH To Go werkte, maakte ik vaak de Conimex Thom Kha Kai soep, aangevuld met gekookt ei (dat kon je daar ook krijgen) en iets van groenten of zo, ik dacht dat het taugé was dat ik erdoor gooide (vlak voor het eten). Plus een paar druppels tabasco of wat sambal.
yosandervrijdag 12 oktober 2018 @ 01:48
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 oktober 2018 01:47 schreef Lunatiek het volgende:

[..]

Toen ik nog in de buurt van een AH To Go werkte, maakte ik vaak de Conimex Thom Kha Kai soep, aangevuld met gekookt ei (dat kon je daar ook krijgen) en iets van groenten of zo, ik dacht dat het taugé was dat ik erdoor gooide (vlak voor het eten). Plus een paar druppels tabasco of wat sambal.
klinkt goed ^O^
Lunatiekvrijdag 12 oktober 2018 @ 01:48
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 oktober 2018 00:58 schreef Farenji het volgende:
Salades kun je van te voren klaarmaken en zijn ook koud lekker. Bijv pastasalade met broccoli, zwarte olijven (zongedroogde) tomaatjes, pesto en pijnboompitten. Couscoussalade met feta, rode ui, dungesneden paprika, komkommer, olijf en koriander. Broodsalade van oudbakken (goed) brood, tomaat, rode ui, kappertjes, avocado, paprika en mozzarella met dressing van tomatensap, olijfolie en beetje balsamico.
Eerlijk gezegd vind ik dat vantevoren gemaakte smerig, het is vaak al wat verlept, de smaken lopen in elkaar over en dingen als croutons moet je sowieso later toevoegen.
Lunatiekvrijdag 12 oktober 2018 @ 01:54
quote:
14s.gif Op donderdag 11 oktober 2018 23:58 schreef Chai het volgende:
Interessante uitdaging, maar lees vooral mee voor de opties zonder vis/vlees.
Van een vriend van me (moet het specifieke recept nog zoeken):
Taco-bakjes (mini taco tubs van Santa Maria) vullen met een mix van guacamole, bonen (zwarte of kidney) uit blik en mais of Mexicon melange uit blik, schijfjes tomaat, en aftoppen met schijfjes banaan.en eventueel nacho cheese chips..
Farenjivrijdag 12 oktober 2018 @ 08:41
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 oktober 2018 01:48 schreef Lunatiek het volgende:

[..]

Eerlijk gezegd vind ik dat vantevoren gemaakte smerig, het is vaak al wat verlept, de smaken lopen in elkaar over en dingen als croutons moet je sowieso later toevoegen.
Dat heb je inderdaad snel met sla of andere bladgroente maar niet met deze salades. Die broodsalade (panzanella) is juist lekker doordat de dressing in het brood trekt. Dat moet je niet drie dagen van te voren doen maar als je het 's ochtends maakt (of dan het brood en de dressing erbij doet) is het rond lunchtijd perfect.
Sigaartjevrijdag 12 oktober 2018 @ 08:44
quote:
0s.gif Op donderdag 11 oktober 2018 23:40 schreef oranjevogel1 het volgende:
wie is Lu? :?
Dat is een koekje.
Lunatiekdinsdag 23 oktober 2018 @ 06:01
quote:
1s.gif Op vrijdag 12 oktober 2018 08:41 schreef Farenji het volgende:

[..]

Dat heb je inderdaad snel met sla of andere bladgroente maar niet met deze salades. Die broodsalade (panzanella) is juist lekker doordat de dressing in het brood trekt. Dat moet je niet drie dagen van te voren doen maar als je het 's ochtends maakt (of dan het brood en de dressing erbij doet) is het rond lunchtijd perfect.
Is me eerlijk gezegd teveel moeite, 's ochtends in de keuken staan. Ik koop de verse ingrediënten op weg naar mijn werk.

Ik heb net de quinoa van Bonduelle ontdekt. Kleine blikjes. Past bijna overal bij, qua salades. Geen idee of je er ook nog iets anders mee kan doen.
Lunatiekdinsdag 23 oktober 2018 @ 06:09
quote:
0s.gif Op donderdag 11 oktober 2018 23:43 schreef oranjevogel1 het volgende:

[..]

Ben jij dan chinees? :o
Nee een koekje lees ik net :')

Marokkaanse tonijn (warm)

Van John West heb je stoommaaltijden met couscous. Bijvoorbeeld deze:
Steampot_citroen.jpg

Just add hot water bij de couscous en als dat geweld is, doe je de vis+kruiden erbij uit het andere potje. Maar dan heb je nog geen vitaminen/groenten in de d.a.h.
Ik heb het wel gemaakt met spinaziesla en tomaatjes maar volgens mij moet er meer van te maken zijn. Meer richting Marokkaans. Ik denk in perzik of ander fruit, en nootjes. Iemand suggesties?

[ Bericht 4% gewijzigd door Lunatiek op 23-10-2018 06:51:23 ]
Lunatiekdinsdag 23 oktober 2018 @ 06:16
Geitenkaas honing appel (koud)

Was laatst bij de Plus, daar hebben ze op de kaasafdeling potjes met kleine bolletjes geitenkaas.
bettine-bolletjes-naturel-100g.png
Vast ook elders verkrijgbaar.

Daar heb ik rucolasla bijgekocht, cherrytomaatjes, pijnboompitten, croutons en honing-appel dressing van Calvé (klein zakje). Ik had er ook nog een appel door kunnen doen maar besefte dat pas te laat.
Gewoon alles in een bak gooien en mengen. Eet smakelijk :Y)

[ Bericht 6% gewijzigd door Lunatiek op 23-10-2018 06:47:01 ]
Lunatiekdinsdag 23 oktober 2018 @ 06:21
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 oktober 2018 00:58 schreef Farenji het volgende:
Salades kun je van te voren klaarmaken en zijn ook koud lekker. Bijv pastasalade met broccoli, zwarte olijven (zongedroogde) tomaatjes, pesto en pijnboompitten.
Is dat rauwe broccoli?
Farenjidinsdag 23 oktober 2018 @ 08:57
quote:
1s.gif Op dinsdag 23 oktober 2018 06:21 schreef Lunatiek het volgende:

[..]

Is dat rauwe broccoli?
Natuurlijk niet, dat is toch niet te vreten?
Cat-astrophedinsdag 23 oktober 2018 @ 11:15
Leuk topic.
Bento is ook een leuke manier om gezonder en gevarieerder te eten. Poos geleden was men (ik ook) er actief in, maar bij mij is het alweer terug naar boterham.
Reeks! Topicreeks: Bento
SacreCoeurdinsdag 23 oktober 2018 @ 14:44
quote:
1s.gif Op dinsdag 23 oktober 2018 06:16 schreef Lunatiek het volgende:
Geitenkaas honing appel (koud)

Was laatst bij de Plus, daar hebben ze op de kaasafdeling potjes met kleine bolletjes geitenkaas.
[ afbeelding ]
Vast ook elders verkrijgbaar.

Die hebben ze inderdaad bij elke supermarkt, echter AH heeft ze ook met kruiden.
Kun je vast nog andere leuke dingen mee.

Maar waarom heb ik nog geen wraps gezien in dit topic? :D met roomkaas/rucola/zalm, roomkaas/kipfilet (beleg plakjes)/tomaat/ijsbergsla, guacamole/kipfilet of gehakt/aanvullen met wat lekker is.

Nasi kun je trouwens heel goed koud eten (dus zonder magnetron) en dan goed pittig maken.
Omelet wraps? kun je ook vullen met alles naar wens.

Quesadillas kun je ook koud eten als de vulling goed is, lekker met aoli dip (als je durft te stinken) en anders salsa,quacamole of creme fraiche.
Lunatiekdinsdag 23 oktober 2018 @ 17:52
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 oktober 2018 14:44 schreef SacreCoeur het volgende:

[..]

Die hebben ze inderdaad bij elke supermarkt, echter AH heeft ze ook met kruiden.
Kun je vast nog andere leuke dingen mee.

Maar waarom heb ik nog geen wraps gezien in dit topic? :D met roomkaas/rucola/zalm, roomkaas/kipfilet (beleg plakjes)/tomaat/ijsbergsla, guacamole/kipfilet of gehakt/aanvullen met wat lekker is.

Nasi kun je trouwens heel goed koud eten (dus zonder magnetron) en dan goed pittig maken.
Omelet wraps? kun je ook vullen met alles naar wens.

Quesadillas kun je ook koud eten als de vulling goed is, lekker met aoli dip (als je durft te stinken) en anders salsa,quacamole of creme fraiche.
Voor dat soort dingen heb ik nog niks in de supermarkt gevonden dat bij de uitdaging past. Die moet je vantevoren maken en dan de meuk in de koelkast zetten als je overhoudt.

Ik ben nu aan het denken over Lassi magnetronrijst (portieverpakking), gewelde groenten van Conimex/Go-Tan/oid (nasi of bami), met seroendeng en/of van die gefrituurde(?) uitjes, en atjar. Maar daar ontbreekt nog wat uit de schijf van 5.
SacreCoeurdinsdag 23 oktober 2018 @ 18:54
quote:
1s.gif Op dinsdag 23 oktober 2018 17:52 schreef Lunatiek het volgende:

[..]

Voor dat soort dingen heb ik nog niks in de supermarkt gevonden dat bij de uitdaging past. Die moet je vantevoren maken en dan de meuk in de koelkast zetten als je overhoudt.

Nee joh, gewoon klein verpakkingen kopen of beleggen met restjes van je avondeten.
En als je iets echt gekoeld moet bewaren waarom neem je dan geen koeltasje of mini koelelementen mee?
Of is dat weer te veel gedoe? :P
kipje1234dinsdag 23 oktober 2018 @ 19:38
maar ga je dan elke dag de supermarkt in om ingrediënten voor alleen die dag te kopen?
klinkt nogal omslachtig... volgens mij is thuis mealpreppen een stuk handiger en goedkoper.

Wat ik wel lekker vind is: een blik chilibonen (in saus dus) mengen met gesneden stoplicht paprika en blokjes feta. Maar dat is wel voor twee personen (of twee dagen)
Lunatiekdinsdag 23 oktober 2018 @ 20:19
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 oktober 2018 19:38 schreef kipje1234 het volgende:
maar ga je dan elke dag de supermarkt in om ingrediënten voor alleen die dag te kopen?
klinkt nogal omslachtig... volgens mij is thuis mealpreppen een stuk handiger en goedkoper.
Goedkoper wel, maar voor mij zeer beslist niet handiger.
Lunatiekwoensdag 31 oktober 2018 @ 06:15
Dit was een goede greep:
Fles gazpacho (zo uit de supermarkt verkrijgbaar, liefhebbers maken hem zelf). Serveren met in stukken gesneden tomaat en gebakken spekjes (die van de sla-garnering afdeling).

Ik denk dat ie met een stuk bleekselderij ook lekker is, maar pas op dat je collega's niet denken dat je bij de lunch een Bloody Mary drinkt. Eet liever uit een kom als die er is.