FOK!forum / Nieuws & Achtergronden / Kun jij duizenden euro's premie besparen, of zelfs terugkrijgen?
Scjvbwoensdag 10 oktober 2018 @ 01:11
Allen,

De huidige koopkracht gaat voor de meesten van ons voorspoedig, maar het blijft een voldongen feit dat men vaak geneigd is ergens een voordeeltje uit te halen als de gunstige gelegenheid zich aandient. :9~ Zo ook het behalen van financieel recht, wanneer men zich op dat gebied tekortgedaan voelt, mij dunkt. smokey2.gif

U heeft ooit op het juiste paard gewed, u bent mogelijk ook verder één van de vele gelukkige huizenbezitters die ons land rijk is maar heeft destijds een te hoge uitvaartverzekering afgesloten terwijl dat niet nodig had hoeven zijn? :o :|W Het is vanzelfsprekend een groot goed om met wederzijds vertrouwen de koop van uw huis rond te maken, zonder dat achteraf blijkt dat daarnaast uw financieel adviseur al op de hoogte was van ontwikkelingen in verzekeringsland die geldbesparend voor u konden zijn. :s) :s) :s)

Is het u trouwens ook bekend dat (rechtelijke) uitspraken vaak bindend zijn, en derhalve weer gunstige gevolgen kunnen hebben voor dito rechthebbenden? Nou, premiedaling binnen een tijdsbestek van plusminus vijftien jaar had de weldenkende mens bij nader inzien flink wat boodschappen bij Albert Heijn :Y) :9 of kwalitatieve speciaalzaken gescheeld *), tot de eventuele bekostiging van een keukeneiland met alles erop en eraan of luxe badkamer aan toe. smokey2.gif

Enfin. Gistermiddag in de bijna 100 meter hoge kantoortoren op de Zuidas, die meteen in het oog springt wanneer men gearriveerd is en station Amsterdam Zuid verlaat *), kwam iemand met deze tip. Maar afgelopen avond was het een rechtsgeleerde uit Aerdenhout, een waardig en keurignet persoon die ook aanwezig was in de Haerlemsche Jopenkerk. B:)B En misschien betekent dit voor sommigen van u zelfs de gouden tip om op de langere termijn uiteindelijk eens flink wat euro's in de knip te behouden, tot misschien zelfs heuse restitutie aan toe. 👍

Nee, u hoeft er geen vergrootglas bij te pakken, tenminste niet wanneer men spreekt over 'iets onder de loep nemen'. ;) Maar het spreekt natuurlijk wel voor zich dat men zich voldoende vergewist van zijn of haar financiële rechten, alvorens men aanspraak probeert te maken op deze gelden. Hoewel enkele duizenden euro's voor mijn partner :* mijzelf *) en de meeste mensen die in onze kringen rondgaan slechts 'n habbekrats is, ben ik genegen dit onder de aandacht te brengen en u deze mogelijke 'restitutie' in het vooruitzicht te stellen mocht u aan de criteria voldoen. smokey2.gif

Goed, tot zover de OP, fijne nacht!!

Scjvb

====

Tussenpersoon had moeten wijzen op goedkopere overlijdensrisicoverzekering
Kun jij duizenden euro’s premie terugkrijgen?


quote:
UPDATED VANDAAG, 17:20 VANDAAG, 15:13 in GELD

AMSTERDAM - „Met een muisklik kun je duizenden euro’s besparen”, zei presentatrice Brecht van Hulten in Kassa zaterdagavond. Wie tussen 2000 en 2010 een hypotheek heeft genomen, heeft daar waarschijnlijk een dure overlijdensrisicoverzekering (orv) bij afgesloten. De premies zijn sindsdien scherp gedaald. Als de financieel adviseur bij wie de verzekering is gekocht je daar niet op heeft gewezen, is hij mogelijk aansprakelijk.

eb9a94f8-cbd6-11e8-a6c0-2de0a3489cd6.jpg
Mogelijk kun je veel geld besparen op de overlijdensrisicoverzekering.
Ⓒ ANP


De premies voor de overlijdensrisicoverzekering zijn sinds 2002 met ongeveer 60% gedaald. Als je gezondheidssituatie niet is veranderd, is het vaak mogelijk een veel goedkopere verzekering af te sluiten met exact dezelfde dekking, soms zelfs bij dezelfde verzekeraar.

Wat is er aan de hand?

Het Kifid, klachteninstituut voor de financiële sector, deed deze zomer een opmerkelijke uitspraak. Een consument had in 2004 een orv afgesloten bij zijn hypotheek voor ¤160.000, looptijd 22 jaar, voor ¤78 per maand. Op 1 mei 2017 past de klant haar orv aan bij dezelfde verzekeraar. De premie keldert naar ¤10 per maand. Deels doordat de klant vanuit zijn vorige polis recht had op winstdeling, zonder dit zou de premie ¤35 zijn geweest. Een fors verschil.

De klant klaagt zijn adviseur aan. Die heeft nooit rechtstreeks contact met hem opgenomen om te vertellen dat de premies voor orv fors zijn gedaald. Er zijn waren wel algemene mails verstuurd met de uitnodiging te praten over lagere maandlasten, maar die gingen niet specifiek over zijn polis. De klant zegt 151 maanden (12,5 jaar, de volledige looptijd) te veel te hebben betaald en eist dit bedrag terug. De geschillencommissie van het Kifid gaat niet zo ver, maar vindt dat de adviseur ¤43 (78-35) maal 76 maanden (de helft van de periode), dus ¤3268, moet betalen aan de klant.

Hoewel deze uitspraak van het Kifid bij uitzondering niet bindend is, besluit de adviseur het bedrag te betalen. De uitspraak is niet één-op-één te kopiëren naar andere gevallen.

Wat betekent dit voor anderen?

Volgens Kassa maken mogelijk heel veel mensen ook aanspraak op duizenden euro’s van hun adviseur. Uit een enquête van het BnnVara-programma blijkt namelijk dat 73% van de consumenten zegt nooit door de financieel adviseur te zijn benaderd over lagere premies. Daarmee zouden die adviseurs - aldus Kassa - de wet hebben overtreden.

Volgens advocaat Harm Jan Tulp, gespecialiseerd in financieel recht, hebben financieel adviseurs vanuit de Wet op het Financieel Toezicht de plicht hun klanten schriftelijk en persoonlijk, toegespitst op de eigen polis, te adviseren over substantiële veranderingen, zoals de sterke premiedaling. Heeft de adviseur dit niet gedaan, dan is hij mogelijk aansprakelijk voor de te veel betaalde premie.

Volgens Tulp is het adviseren van klanten middels een algemene nieuwsbrief, waarin bijvoorbeeld bespaartips voor de hypotheek werden gegeven, onvoldoende. Alleen als je daar als klant expliciet toestemming voor hebt gegeven, mag je zo geïnformeerd worden. Kassa heeft een voorbeeldbrief opgesteld om je adviseur aansprakelijk te stellen.

Een woordvoerder van Adfiz, brancheorganisatie van financieel adviseurs, bestrijdt de uitspraken van Tulp. „Als een adviseur weet dat een premie flink omlaag kan, moet hij zijn klanten natuurlijk inlichten. Maar het melden van een mogelijke lagere premie valt niet automatisch onder de zorgplicht in de Wet op het Financieel Toezicht.” Hij vraagt zich bovendien af waarom verzekeraars niet uit zichzelf lagere premies berekenen aan hun klanten.

Wat moet ik doen?

Kijk allereerst of jouw premie inderdaad nu lager zou zijn dan toen je de orv afsloot. Kijk in de documenten van je hypotheek welke verzekering precies hebt (looptijd, verzekerd bedrag, gezondheidssituatie) en welke premie je betaalt. Kijk dan hoe hoog de premie nu zou zijn. Er zijn diverse online vergelijkingssites waarin je je premie kunt uitrekenen.

Is de huidige premie veel lager? Overstappen kan lonen, maar wees wel voorzichtig. Een nieuwe verzekeraar hoeft je niet te accepteren. Zeg de oude verzekering pas op als een nieuwe je heeft geaccepteerd. Een orv is namelijk vaak een vereiste voor de hypotheekverstrekker, dus je komt in de problemen als je onverzekerd bent. Soms is ook toestemming van de hypotheekverstrekker nodig voor een overstap. Een verzekering die aan de hypotheek vastzit (verpanding) kan ook niet zomaar worden opgezegd: controleer dit dus van tevoren goed voor je een nieuwe afsluit.

Vaak zijn er overigens wel kosten verbonden aan overstappen. Iets anders om rekening mee te houden is een eventuele overgangsperiode (carenzperiode) bij een nieuwe verzekering. Als er zich vlak na het oversluiten ineens verzekerde risico’s voordoen, hoeft de verzekeraar nog niet uit te keren. Vraag advies aan een deskundige voordat je overstapt.

Kan ik ook geld terugkrijgen van mijn adviseur?

Zijn de premies al geruime tijd veel lager dan wat je nu betaalt? Mogelijk zit je in dezelfde situatie als de klant die naar het Kifid stapte. Kijk of je adviseur je in de afgelopen jaren heeft geïnformeerd over de premiedaling en wat er over informatievoorziening in het contract staat. Ben je helemaal niet geïnformeerd of niet goed? Neem contact op met de adviseur en wijs hem op de Kifid-uitspraak. Eventuele klachten moet je eerst bij hem of haar indienen. Gebruik hier bijvoorbeeld de Kassa-voorbeeldbrief voor.

Lost de adviseur de klachten niet naar tevredenheid op? Kijk op de website van Kifid, waar een sneltest staat, om te zien of je zaak kans maakt om voor de geschillencommissie te komen. Naar de rechter stappen is ook een mogelijkheid. Ieder geval wordt uiteraard afzonderlijk bekeken.

Een woordvoerder van de Consumentenbond ziet de uitspraak van Kifid als een steun in de rug voor consumenten. Zeker voor consumenten die na het provisieverbod in 2013 een verzekering hebben afgesloten. „Als jij hebt betaald voor advies, moet je ook advies krijgen. Informatie over dalende premies hoort daar bij. Als jij het gevoel hebt dat je jarenlang te veel premie hebt betaald, dan moet je daar je adviseur er zeker op aanspreken en als dat niets uithaalt, is de stap naar het Kifid een hele logische.”

© https://www.telegraaf.nl/(...)-premie-terugkrijgen
Hathorwoensdag 10 oktober 2018 @ 01:13
Nee dat kan ik niet.
oranjevogel1woensdag 10 oktober 2018 @ 01:20
Het was toch al lang bekend dat dat een dikke scam is. Sowieso vrijwillige verzekeringen. :')
Worteltjestaartwoensdag 10 oktober 2018 @ 06:22
quote:
0s.gif Op woensdag 10 oktober 2018 01:20 schreef oranjevogel1 het volgende:
Sowieso vrijwillige verzekeringen. :')
Jij hebt dus geen AVP, inboedelverzekering, rechtsbijstandverzekering of reisverzekering?

:')
oranjevogel1woensdag 10 oktober 2018 @ 06:38
quote:
1s.gif Op woensdag 10 oktober 2018 06:22 schreef Worteltjestaart het volgende:

[..]

Jij hebt dus geen AVP, inboedelverzekering, rechtsbijstandverzekering of reisverzekering?

:')
Uit dat rijtje vind ik enkel de inboeldelverzekering iets toevoegen.
Leandrawoensdag 10 oktober 2018 @ 06:43
TS, een ORV is iets anders dan een uitvaartverzekering.
Een ORV een uitvaartverzekering noemen is als een watermeloen een abrikoos noemen.
oranjevogel1woensdag 10 oktober 2018 @ 06:46
quote:
0s.gif Op woensdag 10 oktober 2018 06:43 schreef Leandra het volgende:
TS, een ORV is iets anders dan een uitvaartverzekering.
Een ORV een uitvaartverzekering noemen is als een watermeloen een abrikoos noemen.
*O* *O* *O*

We hebben iemand gevonden die naast het nieuwsbericht het gewauwel van de TS heeft gelezen.

Terechte opmerking, overigens.
Drekkoningwoensdag 10 oktober 2018 @ 06:49
quote:
0s.gif Op woensdag 10 oktober 2018 01:20 schreef oranjevogel1 het volgende:
Het was toch al lang bekend dat dat een dikke scam is. Sowieso vrijwillige verzekeringen. :')
Een ORV is een scam en vrijwillig?
Leandrawoensdag 10 oktober 2018 @ 08:26
quote:
1s.gif Op woensdag 10 oktober 2018 06:49 schreef Drekkoning het volgende:

[..]

Een ORV is een scam en vrijwillig?
Bij een aflossingsvrije hypotheekvariant is het meestal onderdeel van de hypotheek, ook bij andere hypotheken kan het afhankelijk van de hoogte van de hypotheek tov de waarde van het onderpand een verplichting zijn om de hypotheek te kunnen krijgen. Idem als er een groot inkomensverschil is tussen beide aanvragers.
Drekkoningwoensdag 10 oktober 2018 @ 08:31
quote:
1s.gif Op woensdag 10 oktober 2018 08:26 schreef Leandra het volgende:

[..]

Bij een aflossingsvrije hypotheekvariant is het meestal onderdeel van de hypotheek, ook bij andere hypotheken kan het afhankelijk van de hoogte van de hypotheek tov de waarde van het onderpand een verplichting zijn om de hypotheek te kunnen krijgen. Idem als er een groot inkomensverschil is tussen beide aanvragers.
Ja dat weet ik, vandaar dat er ook een vraagteken achter mijn zin stond en geen punt ;)
CoolGuywoensdag 10 oktober 2018 @ 08:43
Altijd mooi om de stukjes van TS te lezen, om vervolgens met popcorn bij de hand toe te kijken hoe mensen (veelal dezelfde, als je maar lang genoeg wacht) over de emmer gaan van een stukje tekst op internet :D
Leandrawoensdag 10 oktober 2018 @ 08:46
quote:
0s.gif Op woensdag 10 oktober 2018 08:43 schreef CoolGuy het volgende:
Altijd mooi om de stukjes van TS te lezen, om vervolgens met popcorn bij de hand toe te kijken hoe mensen (veelal dezelfde, als je maar lang genoeg wacht) over de emmer gaan van een stukje tekst op internet :D
Ja, maar dat is altijd de schuld van de eigen tekst van TS, blijft vermakelijk idd, al die domme frukstratie.
CoolGuywoensdag 10 oktober 2018 @ 08:48
quote:
1s.gif Op woensdag 10 oktober 2018 08:46 schreef Leandra het volgende:

[..]

Ja, maar dat is altijd de schuld van de eigen tekst van TS, blijft vermakelijk idd, al die domme frukstratie.
Daarom doet TS het ook. En het werkt uitstekend, want het zijn veelal dezelfde namen die ervan over de zeik gaan. Is toch briljant :D
Worteltjestaartwoensdag 10 oktober 2018 @ 10:13
quote:
0s.gif Op woensdag 10 oktober 2018 06:38 schreef oranjevogel1 het volgende:
Uit dat rijtje vind ik enkel de inboeldelverzekering iets toevoegen.
Die is ook vrijwillig.

En je hebt dus geen AVP?
Dát is toch wel de meest noodzakelijke verzekering die je kunt bedenken.
LurkJeRotwoensdag 10 oktober 2018 @ 10:46
Nope.
Worteltjestaartwoensdag 10 oktober 2018 @ 10:52
quote:
0s.gif Op woensdag 10 oktober 2018 10:46 schreef LurkJeRot het volgende:
Nope.
LurkJeRot = oranjevogel1
LurkJeRotwoensdag 10 oktober 2018 @ 10:54
quote:
1s.gif Op woensdag 10 oktober 2018 10:52 schreef Worteltjestaart het volgende:

[..]

LurkJeRot = oranjevogel1
Wat ben jij scherp, straks snij je jezelf nog.
Scjvbwoensdag 10 oktober 2018 @ 13:53
quote:
0s.gif Op woensdag 10 oktober 2018 06:46 schreef oranjevogel1 het volgende:

[..]

*O* *O* *O*

Terechte opmerking, overigens.
Maar zag het toen pas. :D Geeft niet hoor. :)

quote:
1s.gif Op woensdag 10 oktober 2018 08:46 schreef Leandra het volgende:

[..]

Ja, maar dat is altijd de schuld van de eigen tekst van TS, blijft vermakelijk idd, al die domme frukstratie.
''Frukstratie''? Meid toch. Maar toegegeven, inderdaad mijn fout om het in de OP klakkeloos zo te noemen, want een ORV is uiteraard heel iets anders.

quote:
Met een Overlijdensrisicoverzekering (ORV) ontvangen uw nabestaanden eenmalig een bedrag als u overlijdt. Zij kunnen met dat bedrag tijdelijk het wegvallen van uw inkomen opvangen. U bepaalt het bedrag dat uw nabestaanden ontvangen. Een ORV is niet om een uitvaart te regelen, maar het is een levensverzekering waarmee u uw nabestaanden financiële rust geeft na uw overlijden.
Op de zaak is men goedgeluimd, en om bepaalde redenen is het is dan puur ook sarcasme binnen de werksfeer de ORV een 'uitvaartverzekering' te noemen. Ik zal het niet meer doen. :)

gr gr
Cherniwoensdag 10 oktober 2018 @ 14:46
quote:
1s.gif Op woensdag 10 oktober 2018 10:13 schreef Worteltjestaart het volgende:

[..]

Die is ook vrijwillig.

En je hebt dus geen AVP?
Dát is toch wel de meest noodzakelijke verzekering die je kunt bedenken.
Dit. Mensen die deze verzekering niet afsluiten die ook nog eens niet zo duur is voor een compleet gezin kun je niet serieus nemen.
oranjevogel1woensdag 10 oktober 2018 @ 19:14
quote:
1s.gif Op woensdag 10 oktober 2018 10:13 schreef Worteltjestaart het volgende:

[..]

Die is ook vrijwillig.
En dat is maar goed ook.
quote:
En je hebt dus geen AVP?
Nee
quote:
Dát is toch wel de meest noodzakelijke verzekering die je kunt bedenken.
Daar kun je over twisten.
oranjevogel1woensdag 10 oktober 2018 @ 19:15
quote:
1s.gif Op woensdag 10 oktober 2018 10:52 schreef Worteltjestaart het volgende:

[..]

LurkJeRot = oranjevogel1
whut? :?
Worteltjestaartwoensdag 10 oktober 2018 @ 19:21
quote:
0s.gif Op woensdag 10 oktober 2018 19:14 schreef oranjevogel1 het volgende:
Daar kun je over twisten.
Je kunt ook twisten over of gras groen is of paars.


quote:
0s.gif Op woensdag 10 oktober 2018 19:15 schreef oranjevogel1 het volgende:
whut? :?
Eerst met kloon 1 bevestigen en dan met kloon 2 ontkennen _O-
Operatie damage control mislukt.
sjorsie1982woensdag 10 oktober 2018 @ 19:23
vandaar dat ik in 1x een brief kreeg voor 8 euro per maand aan premie. Het veranderen kost mij 250 euro aan advies kosten.... -O-
oranjevogel1woensdag 10 oktober 2018 @ 19:24
quote:
1s.gif Op woensdag 10 oktober 2018 19:21 schreef Worteltjestaart het volgende:

[..]

Je kunt ook twisten over of gras groen is of paars.
Dat lijkt mij feitelijke informatie die je makkelijk kunt controleren. De noodzaak van een vrijwillige verzekering lijkt mij een contradictio in terminus.
Worteltjestaartwoensdag 10 oktober 2018 @ 19:27
quote:
0s.gif Op woensdag 10 oktober 2018 19:24 schreef oranjevogel1 het volgende:
Dat lijkt mij feitelijke informatie die je makkelijk kunt controleren.
Geen enkele verlichte geest is van mening dat een AVP een nutteloze verzekering is hoor.
Feit.

quote:
De noodzaak van een vrijwillige verzekering lijkt mij een contradictio in terminus.
Vertel dat eens aan al die Amerikanen die geen zorgverzekering hebben en vervolgens failliet gaan aan een ingegroeide teennagel.
oranjevogel1woensdag 10 oktober 2018 @ 19:30
quote:
1s.gif Op woensdag 10 oktober 2018 19:27 schreef Worteltjestaart het volgende:

[..]

Geen enkele verlichte geest is van mening dat een AVP een nutteloze verzekering is hoor.
Feit.
Dat noemen ze dus een mening en geen feit.
quote:
[..]

Vertel dat eens aan al die Amerikanen die geen zorgverzekering hebben en vervolgens failliet gaan aan een ingegroeide teennagel.
We bespreken hier de Nederlandse context. Verder is een aansprakelijkheidsverzekering ook niet onbeperkt of zonder uitsluitgronden, dus de kans dat je failliet gaat omdat je aansprakelijk gesteld wordt, is nog steeds aanwezig.
Cherniwoensdag 10 oktober 2018 @ 20:46
quote:
0s.gif Op woensdag 10 oktober 2018 19:30 schreef oranjevogel1 het volgende:

[..]

Dat noemen ze dus een mening en geen feit.

[..]

We bespreken hier de Nederlandse context. Verder is een aansprakelijkheidsverzekering ook niet onbeperkt of zonder uitsluitgronden, dus de kans dat je failliet gaat omdat je aansprakelijk gesteld wordt, is nog steeds aanwezig.
Denk je er ook aan dat wanneer jij door schuld anderen op kosten jaagt of iemand raakt invalide en jij niet verzekerd bent dat de tegenpartij dan maar moet zien hoe de schade vergoed moet gaan worden? Dat waarborgfonds is ook een heel gedoe. Je dupeert dus niet alleen jezelf maar ook de tegenpartij.
oranjevogel1woensdag 10 oktober 2018 @ 20:51
quote:
1s.gif Op woensdag 10 oktober 2018 20:46 schreef Cherni het volgende:

[..]

Denk je er ook aan dat wanneer jij door schuld anderen op kosten jaagt of iemand raakt invalide en jij niet verzekerd bent dat de tegenpartij dan maar moet zien hoe de schade vergoed moet gaan worden?
Ja, maar dat risico loop je altijd als je op straat loopt. Verder acht ik de kans dat ik iemand - buiten het besturen van een wettelijk verplicht verzekerd motorvertuig - meer dan 5000 euro schade toebreng behoorlijk klein
Morriganwoensdag 10 oktober 2018 @ 21:33
ORV's zijn in principe altijd al goedkope verzekeringen geweest. Zeker als je nog jong bent. Ik heb zelf 12 jaar geleden een huis gekocht en de premie was ( en is nog steeds) geen 10 Euro per maand.
Het waren vooral die beleggingsproducten met een ORV erin waar je voor de ORV zelf relatief veel betaalde. Daar werd vanuit gegaan dat al die verzekerden kettingrokende bejaarde waren. Echter hebben verzekeraars die verzekerden allemaal moeten benaderen voor het spitsen van hun beleggingsverzekering en ORV.