abonnement bol.com Unibet Coolblue
  dinsdag 9 oktober 2018 @ 10:03:25 #1
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_182407691

Huginn en Muninn op jacht naar stoute kinderen

Welkom bij de Zwarte Pietendiscussie. Bijna een traditie in ons koude kikkerlandje.
In deze reeks hebben we het over de oorsprong van onze geliefde Pieterbaas. Is het een uiting van racisme voortgekomen uit de tijd van de slavernij of is het zwart schminken van gezichten een eeuwenoud gebruik dat gekoesterd moet worden?

Het Sinterklaasfeest is onderdeel van de voor-christelijke midwinterfeesten. Het feest wordt al duizenden jaren in Europa en zelfs daarbuiten gevierd. Uiteraard zijn er uiterlijke verschillen maar er zijn verrassend veel overeenkomsten.
Er is een Sinterklaasfiguur, een oude man met lange witte haren en baard en vaak in de persoon van Sint Nicolaas. Deze wordt vergezeld door een knecht die meestal zwart geschminkt is, overal aan schoorstenen luistert of er nog stoute kinderen zijn en in het bezit is van een roe en zak.

Argumentenoverzicht voor- en tegenstanders Zwarte Piet

Geen herhaling van discussies, zie in de spoiler een overzicht van argumenten en tegenargumenten van zowel voor- als tegenstanders, van extreem tot gematigd.

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.

Het niet-rolbevestigende Sinterklaasfeest bij de familie Doorzon (door Gerrit de Jager in diverse delen van de stripserie aangekaart)

INFORMATIE OVER DE ACHTERGRONDEN VAN ZWARTE PIET EN DE DISCUSSIE:

• Volgens de Anti-Pieters is Zwarte Piet een racistisch stereotype dat herinnert aan de tijd van de slavernij. Een gevisualiseerd bewijs dat Zwarte Piet een slaaf moet voorstellen is dit:

Ter ondersteuning wordt kunsthistoricus Elmer Kolfin aangehaald die in dit artikel zelf aangeeft geen onderzoek gedaan te hebben naar de figuur Zwarte Piet zelf maar wel naar de slavernij.
http://www.volkskrant.nl/(...)t af van kindslaven'

Het Sint en Pietengilde heeft een historisch verantwoorde pagina over Zwarte Piet.

Zwarte piet-lobby draait uiteindelijk om geld:
De geest komt uit de fles: de zwarte piet-discussie is slechts een opmaat voor forse schadevergoedingen die gebaseerd zijn op het Nederlandse slavernijverleden.

quote:
0s.gif Op dinsdag 27 oktober 2015 17:42 schreef Montagui het volgende:
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 november 2017 13:53 schreef Montagui het volgende:
Documentaire 'Wild Geraas':
De documentaire van Arnold Jan Scheer (over de WARE oorsprong van Sinterklaas en Zwarte Piet) is namelijk eindelijk af en is online te bestellen of te bekijken via Vimeo. Het lijkt erop dat Scheer geen televisiemaatschappij heeft kunnen vinden die de documentaire zou willen uitzenden maar het is in ieder geval een begin.

http://www.wildgeraasdefilm.nl/
https://vimeo.com/ondemand/wildgeraas/188727445
http://www.arnoldjanscheer.nl/

Diverse video's en afbeeldingen in de spoiler:
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.


quote:
Wie is Zwarte Piet? Hij weet het zelf waarschijnlijk ook niet!

Dat betogen de historici Jop Euwijk en Frank Rensen in hun nieuwe boek 'De identiteitscrisis van Zwarte Piet'. in het boek gaan de twee op zoek naar de historische, culturele en sociale achtergrond van Zwarte Piet. En dat valt nog niet mee...

Hier zie je één van de eerste afbeeldingen van de zwarte knecht van Sinterklaas, afkomstig uit een boekje van Jan Schenkman (1850). Wat opvalt, is dat Zwarte Piet hier nog niet de kenmerkende page-kleding draagt. Dat kwam pas later.

quote:
Een mysterieuze oorsprong

Want wie is Zwarte Piet nu precies? De oorsprong van de bekende figuur is enigszins in nevelen gehuld. Wat we wél weten, is dat Zwarte Piet een stuk jonger is dan Sinterklaas zelf. De Goedheiligman gaat eeuwenlang in zijn eentje op pad. Pas in de negentiende eeuw krijgt hij in een boekje geschreven door de Nederlandse onderwijzer Jan Schenkman een knecht met een donkere huidkleur. En die knecht komt een beetje uit de lucht vallen.

Sommigen denken dat hij geïnspireerd is op de tot slaaf gemaakten waarmee zeventiende en achttiende eeuwse rijken zich graag lieten afbeelden. In dat scenario zou Sinterklaas een zwart knechtje hebben gekregen om statiger over te komen.

Weer andere historici denken dat Zwarte Piet geïnspireerd is op de donkere mannen die in grote steden werkten (en waarvan twijfelachtig is of ze echt tot slaaf gemaakten waren). Terwijl anderen vermoeden dat Zwarte Piet eigenlijk een Moor is. "Maar voor veel mensen was de naam 'Moor' ook weer synoniem voor 'zwarte Afrikaan'," aldus Jop Euwijk. "Dat maakt het dus nog ingewikkelder. De kennis over wie de Moren waren, en wie er allemaal Moren werden genoemd is ook niet ingeburgerd in Nederland." Kortom: niemand weet eigenlijk door wie Schenkman zich liet inspireren toen hij het knechtje van de Sint introduceerde.


Update :

Kick Out Zwarte Piet opgenomen in Dreigingsbeeld Terrorisme,
samen met Demonstranten G20 Hamburg en De Grauwe Eeuw.

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
link
link document

Barryl Biekman: 'Het is niet mijn feest. We moeten echt gaan nadenken over het concept van het Sinterklaasfeest'


Anti-Piet-activisten verdeeld over nieuwe Amsterdamse Piet



Previously on zwarte piet de discussie:

En verder!

<O) :W
  dinsdag 9 oktober 2018 @ 10:05:02 #2
479315 SuperNeger
De gezelligste neger van FOK!
pi_182407719
Zwarte Piet moet blijven _O_

Zwarte Piet is geen racisme ^O^
Man of Steal.
  dinsdag 9 oktober 2018 @ 10:06:16 #3
479315 SuperNeger
De gezelligste neger van FOK!
pi_182407742
Zwarte piet en sinterklaas. Het is een oude traditie en die moet blijven MET ZWARTE PIET. Zwarte piet is geen racisme. Zwarte pieten zijn gewoon hulpjes van sinterklaas die zwart zijn van de roet door de schoorsteen. Wat is hier racisme aan? Ik zie het niet.

Barst hieronder maar los over zwarte piet
Man of Steal.
pi_182407892
Kunnen we de NTR niet gewoon negeren? De 'officiële' sinterklaasintocht met zwarte pieten is als ik me niet vergis in Rotterdam en wordt door TV Rijnmond uitgezonden. De NTR kan wat mij betreft wel in de zak naar Spanje.
pi_182407941
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 oktober 2018 10:05 schreef SuperNeger het volgende:
Zwarte Piet moet blijven _O_

Zwarte Piet is geen racisme ^O^
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 oktober 2018 10:06 schreef SuperNeger het volgende:
Zwarte piet en sinterklaas. Het is een oude traditie en die moet blijven MET ZWARTE PIET. Zwarte piet is geen racisme. Zwarte pieten zijn gewoon hulpjes van sinterklaas die zwart zijn van de roet door de schoorsteen. Wat is hier racisme aan? Ik zie het niet.

Barst hieronder maar los over zwarte piet
Deze mantra heb ik nu al in deze bewoording, net iets andere bewoording iets minder woorden ongeveer vijf a zes keer van je gelezen. Kun je je iets meer realiseren dat je in een discussie zit en niet op je persoonlijke blog waar je deze woorden elke 50 posts herhaalt. Ik val nergens je mening aan maar het feit dat je alleen je mening blijft herhalen en voor de rest niets zegt.
Er zijn in een het laatste topic toch een paar mooie posts verschenen moet ik eerlijk zeggen zowel van voor als tegenstanders. Laten we proberen dit topic geen mantra te laten worden van IK BEN VOOR, IK BEN TEGEN maar met elkaar in gesprek gaan.

Game on ^O^
ijs_beer fan!
  dinsdag 9 oktober 2018 @ 10:40:51 #6
266972 govie
#Gio en VanGeel Oprotten!
pi_182408467
De zwarte piet hatersgroepje hebben querulantenwaan-symptomen. Ze zien net als normale mensen een zwarte piet oftewel de feiten correct, maar hangen er een totaal andere gevoelswaarde aan dan de rest van de samenleving en slaan door. Natuurlijk geldt dit niet voor alle participanten aan de antipietbeweging, maar ik ben er van overtuigt dat er antipieten zijn waarvan hun leven door strijd tegen zwartepiet wordt beheerst, vaak zullen dit de dragende individuen ziujn van de beweging. Een beetje hetzelfde als die knul die sinterklaas wilde omleggen, 99,99% zeker dat die gozer een querulantenwanen heeft. Kans is aannemelijk dat Folkert van der G ook Querulantenwanen had ten tijde het ombrengen van Pim Poeha Fortuin. Hoeft niet, maar "just a thought". Ik vraag me af als je deze mensen behandeld, hoeveel er dan nog van de antipieten beweging over blijft.

quote:
Querulantenwaan of paranoia querulans is een vorm van paranoïde waanstoornis waarbij men ervan overtuigd is dat een groot onrecht is geschied dat ongedaan gemaakt dient te worden. Reëel gezien is er echter geen sprake van dit onrecht. Wanneer er geen waan is geconstateerd, maar het leven van de persoon pathologisch wordt beheerst door het bestrijden van een ervaren onrecht, kan er sprake zijn van paranoïde persoonlijkheidsstoornis. In dit geval spreekt men ook wel van querulante persoonlijkheidsstoornis (ICD-code F60.0).


[ Bericht 6% gewijzigd door govie op 09-10-2018 10:48:14 ]
When game is going full retard, you can only go with it. If you start going against it, if you start going half retard, you're done for!
pi_182408686
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 oktober 2018 10:40 schreef govie het volgende:
De zwarte piet hatersgroepje hebben querulantenwaan-symptomen. Ze zien net als normale mensen een zwarte piet oftewel de feiten correct, maar hangen er een totaal andere gevoelswaarde aan dan de rest van de samenleving en slaan door. Natuurlijk geldt dit niet voor alle participanten aan de antipietbeweging, maar ik ben er van overtuigt dat er antipieten zijn waarvan hun leven door strijd tegen zwartepiet wordt beheerst, vaak zullen dit de dragende individuen ziujn van de beweging. Een beetje hetzelfde als die knul die sinterklaas wilde omleggen, 99,99% zeker dat die gozer een querulantenwanen heeft. Kans is aannemelijk dat Folkert van der G ook Querulantenwanen had ten tijde het ombrengen van Pim Poeha Fortuin. Hoeft niet, maar "just a thought". Ik vraag me af als je deze mensen behandeld, hoeveel er dan nog van de antipieten beweging over blijft.

[..]

Daarom moet je dat soort types gewoon negeren want mensen met querulantenwaan geven nooit op, dat is onderdeel van de stoornis. Die blijven doordrammen tot het helemaal is zoals zij denken dat het goed is omdat zij het idee hebben dat hen een groot onrecht wordt aangedaan en in hun recht staan. Negeren en accepteren dat zulke mensen er zijn, het zeker niet groter maken dan het is.
Don't quote me boy, cause I ain't said shit!
Send Banano to: ban_1drjycsqhpwa1i4uxo1mmqau6q8gibgbn6oabtub53zpcrabjunt3uscaqty
  dinsdag 9 oktober 2018 @ 10:52:58 #8
479315 SuperNeger
De gezelligste neger van FOK!
pi_182408706
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 oktober 2018 10:52 schreef Kapitein_Scheurbuik het volgende:

[..]

Daarom moet je dat soort types gewoon negeren want mensen met querulantenwaan geven nooit op, dat is onderdeel van de stoornis. Die blijven doordrammen tot het helemaal is zoals zij denken dat het goed is omdat zij het idee hebben dat hen een groot onrecht wordt aangedaan en in hun recht staan. Negeren en accepteren dat zulke mensen er zijn, het zeker niet groter maken dan het is.
Eigenlijk is het woordje negeren ook niet meer van deze tijd.
Man of Steal.
pi_182408756
quote:
1s.gif Op dinsdag 9 oktober 2018 09:53 schreef speknek het volgende:

[..]

Ja hoor een zwarte jongensknecht gekleed als een page (De woorden van Schenkman) die zo belangrijk was dat hij geen naam had, was stiekem Sinterklaas gelijke en een edelman. Loop niet zo slap te lullen.
Ik ben het stukje over Schenkman begonnen met 'wanneer'. Schenkman kan je in principe alleen maar aanhalen in discussies over het uiterlijk van Zwarte Piet. M.b.t. de achterliggende betekenis van Zwarte Piet is hij nauwelijks van waarde. Schenkman is dan één van de passanten in de geschiedenis die er zijn eigen (in zijn geval kindvriendelijke) draai aan gegeven heeft. De meest voor de hand liggende gedachte (bij Schenkman) lijkt me dat hij Zwarte Piet geïnterpreteerd heeft als moor, maar het blijft gissen.
quote:
Wanneer heeft Nederland de slavernij afgeschaft meneer ik zie overal de diepere betekenissen in?
1863. Want?
“To destroy a people you must first sever their roots.”
pi_182408788
Het is misschien ook wel goed om er even bij stil te staan dat niet iedereen exact dezelfde bezwaren heeft tegen (het uiterlijk van) ZP. Kortom: wat KOZP roept is niet noodzakelijk representatief voor de hele groep van mensen die een aanpassing van het uiterlijk wel zouden toejuichen.
Niet meer aanwezig in dit forum.
  dinsdag 9 oktober 2018 @ 10:58:34 #11
266972 govie
#Gio en VanGeel Oprotten!
pi_182408813
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 oktober 2018 10:52 schreef Kapitein_Scheurbuik het volgende:

[..]

Daarom moet je dat soort types gewoon negeren want mensen met querulantenwaan geven nooit op, dat is onderdeel van de stoornis. Die blijven doordrammen tot het helemaal is zoals zij denken dat het goed is omdat zij het idee hebben dat hen een groot onrecht wordt aangedaan en in hun recht staan. Negeren en accepteren dat zulke mensen er zijn, het zeker niet groter maken dan het is.
Hoho, de waan staat los van of men in hun recht staan of niet. Maar gezegd dient wel te worden dat het dreigen om sinterklaas om te leggen een teken is dat deze meneer eventueel er last van heeft ja. Maar men moet niet de kwestie Oltmans vergeten, waar de staat dezelfde frame toepaste maar uiteindelijk verloor in de rechtbank.
In principe is het schermen met een querulantenwaan het ergste wat je kan doen in een discussie als participant. Want eigenlijk zeg dat de tegenpartij met een andere visie krankzinnig is, erge framing van de zender maar niet de boodschap. Dus ik zeg met mijn post dus niet dat alle antipietenmensen deze waan bezitten. Maar ik ben er van overtuigd tot het tegendeel bewezen is, dat de dragende mensen van deze beweging er zeerzeker een aantal zijn die last hebben van deze waan. Zodra men posts op facebook gaan liken of zelf tikken, die gaan over een aanslag plegen op sinterklaas, dan zou je m.i. toch eens jezelf moeten laten onderzoeken, just to be sure.
When game is going full retard, you can only go with it. If you start going against it, if you start going half retard, you're done for!
pi_182408820
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 oktober 2018 10:13 schreef Benger het volgende:

Kunnen we de NTR niet gewoon negeren? De 'officiële' sinterklaasintocht met zwarte pieten is als ik me niet vergis in Rotterdam en wordt door TV Rijnmond uitgezonden. De NTR kan wat mij betreft wel in de zak naar Spanje.
Als jij liever naar TV Rijnmond kijkt dan naar de NTR dan moet je dat natuurlijk helemaal zelf weten. ;)
Niet meer aanwezig in dit forum.
  Moderator dinsdag 9 oktober 2018 @ 11:41:30 #13
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_182409821
quote:
6s.gif Op dinsdag 9 oktober 2018 05:52 schreef Kijkertje het volgende:

[..]

Het is niet 'een' karikatuur maar in dit geval 'de' al bestaande negatieve racistische karikatuur die als kwetsend wordt ervaren.
ja nogmaals het is niet mijn argument, het argument was dat het een negerkarikatuur is en mijn vraag is waarom is dat een probleem?

quote:
[..]

Niet alleen natuurlijk. Het kan Zwarte Piet zijn of Sjimmie maar ook andere figuren in (teken-)films, (kinder-)boeken etc. Het kwam in allerlei culturele uitingen voor. Zie bv het verhaal van Faisel Rajjab en zijn moeder in deze aflevering van Andere Tijden vanaf ongever 19.40 min.

(Groot-)ouders vertellen meestal dit soort verhalen over vroeger naar aanleiding van iets wat hun (klein-)kind meemaakt, vragen over stelt, leest of ziet enzo...

Edit: het zou natuurlijk best 'een' (andere) negerkarikatuur kunnen zijn (Sjimmie heeft ook een metamorfose ondergaan) maar zoals ik al zei: ik denk niet dat pro-Pieten daar nou op zitten te wachten. Sterker nog, van sommigen hoeft dan dat hele Sinterklaasfeest niet meer heb ik ooit in dit topic gelezen.
nee natuurlijk zitten propieten daar niet op te wachten, die noemen het dan ook geen negerkarikatuur maar zwart van de schoorsteen, als die het met de argumenten van de antipieten eens waren dan hadden we deze discussie toch helemaal niet? :D

ik kan hier echt helemaal niets mee he _O-
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
  Moderator dinsdag 9 oktober 2018 @ 11:42:21 #14
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_182409838
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 oktober 2018 10:13 schreef Benger het volgende:
Kunnen we de NTR niet gewoon negeren? De 'officiële' sinterklaasintocht met zwarte pieten is als ik me niet vergis in Rotterdam en wordt door TV Rijnmond uitgezonden. De NTR kan wat mij betreft wel in de zak naar Spanje.
lijkt mij een goed plan
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
  dinsdag 9 oktober 2018 @ 11:45:53 #15
266972 govie
#Gio en VanGeel Oprotten!
pi_182409893
Kunnen we de link https://nl.wikipedia.org/wiki/Querulantenwaan toevoegen aan de OP, thx. Met name voor de sinterklaaskillers onder de fokkers!
When game is going full retard, you can only go with it. If you start going against it, if you start going half retard, you're done for!
  Eindredactie Games dinsdag 9 oktober 2018 @ 11:52:49 #16
104357 crew  2dope
Siempre Peligroso
pi_182410006
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 oktober 2018 11:45 schreef govie het volgende:
Kunnen we de link https://nl.wikipedia.org/wiki/Querulantenwaan toevoegen aan de OP, thx. Met name voor de sinterklaaskillers onder de fokkers!
Dit kun je evengoed de pro-ZP-huilies toeschrijven aangezien die ook menen dat hen groot onrecht wordt aangedaan.
Op donderdag 3 maart 2011 19:12 schreef zeross het volgende:
Een Headmax PMX60 Sennheiser Koptelefoon, nieuw in de verpakking, slechts enkele keren gebruikt.
  dinsdag 9 oktober 2018 @ 11:55:21 #17
266972 govie
#Gio en VanGeel Oprotten!
pi_182410056
quote:
7s.gif Op dinsdag 9 oktober 2018 11:52 schreef 2dope het volgende:

[..]

Dit kun je evengoed de pro-ZP-huilies toeschrijven aangezien die ook menen dat hen groot onrecht wordt aangedaan.
Correct, indien zei beginnen te dreigen met het liquideren van negroide nederlanders tijdens sinterklaasfeest en het liken van dit soort posts op feestboek.
When game is going full retard, you can only go with it. If you start going against it, if you start going half retard, you're done for!
  dinsdag 9 oktober 2018 @ 11:58:43 #18
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_182410114
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 oktober 2018 10:40 schreef govie het volgende:
De zwarte piet hatersgroepje hebben querulantenwaan-symptomen. Ze zien net als normale mensen een zwarte piet oftewel de feiten correct, maar hangen er een totaal andere gevoelswaarde aan dan de rest van de samenleving en slaan door. Natuurlijk geldt dit niet voor alle participanten aan de antipietbeweging, maar ik ben er van overtuigt dat er antipieten zijn waarvan hun leven door strijd tegen zwartepiet wordt beheerst, vaak zullen dit de dragende individuen ziujn van de beweging. Een beetje hetzelfde als die knul die sinterklaas wilde omleggen, 99,99% zeker dat die gozer een querulantenwanen heeft. Kans is aannemelijk dat Folkert van der G ook Querulantenwanen had ten tijde het ombrengen van Pim Poeha Fortuin. Hoeft niet, maar "just a thought". Ik vraag me af als je deze mensen behandeld, hoeveel er dan nog van de antipieten beweging over blijft.

[..]

Nee, ze zijn niet gek. Ze denken dat wanneer ze hun standpunt loslaten ze een *miljardenuitkering* uit de herstelbetalingen mislopen. Voor geld doet men gekke dingen, wil niet zeggen dat het gekkies zijn.
Die geldzucht dwingt hen het niet anders te kunnen zien.
  Eindredactie Games dinsdag 9 oktober 2018 @ 12:01:47 #19
104357 crew  2dope
Siempre Peligroso
pi_182410179
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 oktober 2018 11:55 schreef govie het volgende:

[..]

Correct, indien zei beginnen te dreigen met het liquideren van negroide nederlanders tijdens sinterklaasfeest en het liken van dit soort posts op feestboek.
Je wilt beweren dat dreigementen en likes op facebook ( :') ) slechts bij één kamp voorkomen?
Op donderdag 3 maart 2011 19:12 schreef zeross het volgende:
Een Headmax PMX60 Sennheiser Koptelefoon, nieuw in de verpakking, slechts enkele keren gebruikt.
  dinsdag 9 oktober 2018 @ 12:37:21 #20
266972 govie
#Gio en VanGeel Oprotten!
pi_182410759
quote:
1s.gif Op dinsdag 9 oktober 2018 11:58 schreef Lunatiek het volgende:

[..]

Nee, ze zijn niet gek. Ze denken dat wanneer ze hun standpunt loslaten ze een *miljardenuitkering* uit de herstelbetalingen mislopen. Voor geld doet men gekke dingen, wil niet zeggen dat het gekkies zijn.
Die geldzucht dwingt hen het niet anders te kunnen zien.
Een waan in deze vorm heeft niets met gek te maken.
When game is going full retard, you can only go with it. If you start going against it, if you start going half retard, you're done for!
  dinsdag 9 oktober 2018 @ 12:40:17 #21
266972 govie
#Gio en VanGeel Oprotten!
pi_182410804
quote:
10s.gif Op dinsdag 9 oktober 2018 12:01 schreef 2dope het volgende:

[..]

Je wilt beweren dat dreigementen en likes op facebook ( :') ) slechts bij één kamp voorkomen?
Er staat juist het tegenovergestelde. Wat wil je nou..... Het is evident dat sinterklaas liquideren op nationale televisie een opmerkelijke gedachte is. Als je dat niet begrijpt, dan schaar ik jouw bij de groep die hulp nodig heeft.
When game is going full retard, you can only go with it. If you start going against it, if you start going half retard, you're done for!
pi_182410954
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 oktober 2018 11:41 schreef sp3c het volgende:

nee natuurlijk zitten propieten daar niet op te wachten, die noemen het dan ook geen negerkarikatuur maar zwart van de schoorsteen
Als dit waar is, laten we dat nu eens aannemen, dan is het me eigenlijk een raadsel waarom ze zo tegen roetveegpieten zijn.

Als het verhaal is dat ze zwart zijn van de schoorsteen dan is het huidige uiterlijk alles behalve overtuigend. (Dat vond ik als kind al, toen ik nog niet bekend was met de typische karikaturale eigenschappen die er vaak aan zwarte mensen worden gegeven.)
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_182411377
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 oktober 2018 12:50 schreef Molurus het volgende:

[..]

Als dit waar is, laten we dat nu eens aannemen, dan is het me eigenlijk een raadsel waarom ze zo tegen roetveegpieten zijn.

Als het verhaal is dat ze zwart zijn van de schoorsteen dan is het huidige uiterlijk alles behalve overtuigend. (Dat vond ik als kind al, toen ik nog niet bekend was met de typische karikaturale eigenschappen die er vaak aan zwarte mensen worden gegeven.)
Tja, als.....

Daarom in het algemeen:

Laat iedereen gewoon in zijn eigen verhaal 'geloven'. Als mensen de schmink van Zwarte Piet zien als zijnde het zwart van een negerhuid, dan mogen ze dat zo zien. Als mensen de zwarte schmink van Zwarte Piet zien als het roet van de schoorsteen, dan mogen ze dat zo zien. Als mensen de zwarte schmink van Zwarte Piet zien als symboliek voor het zwart van de duivel of andere cultuur historische symboliek dan mogen ze dat zo zien.

Maar dring niet "jouw" verhaal op aan een ander, en presenteer het zeker niet als het 'enige ware verhaal'. Zeg niet dat mensen die Zwarte Piet zien als die schoorsteengast of die donkere antagonist van de Sint dat hij een neger uitbeeldt want dan dring je "jouw" verhaal, jouw versie op aan een ander.

En ben je echt van mening dat alle Zwarte Piet spelers op een negatief stereotiepe manier negers uitbeelden (ipv een schoorsteenkruiper of één of ander archetype) en dat dat racisme is, begin dan een rechtszaak. Zijn we er vanaf.
“To destroy a people you must first sever their roots.”
pi_182411790
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 oktober 2018 12:50 schreef Molurus het volgende:

[..]

Als dit waar is, laten we dat nu eens aannemen, dan is het me eigenlijk een raadsel waarom ze zo tegen roetveegpieten zijn.

Als het verhaal is dat ze zwart zijn van de schoorsteen dan is het huidige uiterlijk alles behalve overtuigend. (Dat vond ik als kind al, toen ik nog niet bekend was met de typische karikaturale eigenschappen die er vaak aan zwarte mensen worden gegeven.)
Het hoeft ook niet overtuigend te zijn, het is een sprookjesfiguur.

Hij komt ook door de schoorsteen naar binnen terwijl de meeste woningen in Nederland al geen schoorsteen meer hebben, Sinterklaas loopt met zijn paard over de daken. Het hoeft niet overtuigend te zijn.
Don't quote me boy, cause I ain't said shit!
Send Banano to: ban_1drjycsqhpwa1i4uxo1mmqau6q8gibgbn6oabtub53zpcrabjunt3uscaqty
  dinsdag 9 oktober 2018 @ 13:48:52 #25
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_182411888
Zijn we er al uit welke kleur de pieten dit jaar moeten zijn?
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')