abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_182248525
registreer om deze reclame te verbergen
Olympiade is bezig in Batoemi, Georgie. Nederland gaat bij zowel de mannen als de vrouwen als een trein, beiden pas 1 wedstrijd verloren en top-10 na 6 rondes. Anish Giri (die is van ONS) heeft tot nu toe 5 van zijn 6 partijen tot nu toe gewonnen, en de ander gelijk gespeeld tegen Fabio Caruana, de nummer 2 van de wereldranglijst en uitdager van Magnus Carlsen in November voor de wereldtitel.

Want die wedstrijd komt er ook nog eens aan. Ik vind het wel tijd voor een schaaktopic, er is toch wel iemand die hier af en toe iets van meekrijgt?

Wedstrijdjes volgen kan hier:
https://chess24.com/en/dashboard

Vanmiddag - vanaf 13.00 - dus Duitsland - Nederland bij de mannen, kijkende naar de rating van de spelers is er wat te halen.

Ik zal vanmiddag nog even kijken of ik de openingspost wat kan opleuken. Hier alvast de top van de ELO-ranking bij de mannen:
topten.png

Relevante toernooikalender:
quote:
World Chess Olympiad 2018, 24 september - 05 oktober, Batoemi Georgie.
European Club Cup, 12-18 oktober, Rhodes Griekenland
Hoogeveen Schaaktoernooi, 20-27 oktober, Hoogeveen Nederland
Isle of Man Open, 20-28 oktober, Douglas Isle of Man
WK Match, 11-30 november, Londen Engeland
London Chess Classic, 11-16 december, Londen Engeland[ Bericht 10% gewijzigd door VoMy op 01-10-2018 11:16:16 ]
pi_182255635
Ik dus dit topic maken omdat #TeamNL het zo goed doet, dreigt het direct de soep in te lopen.

Loek van Wely, de veteraan, stond er op het derde bord redelijk dramatisch voor tegen Bleubaum (deed mee bij Wijk aan Zee in de Challengersgroep) en op bord 1 speelde Giri redelijk onzorgvuldig in het middenspel, waardoor ook dat een zware pot leek te worden. Maar, kort op elkaar, trokken die twee potten van een StockFish-evaluatie van rond de -1.5 opeens richting de 0. Giri is ondertussen, net als L'Ami op bord 2, remise overeengekomen.

Er zijn dus nu nog twee partijen gaande. Van Foreest staat een pion voor in het eindspel, maar ik zie niet zo snel hoe je er winst uit kan forceren. Aan de andere kant, kan ik ook niet goed schaken, dus veel zegt dat niet. Zou wel mooi zijn als ie wint, dan hebben ze weer 2 MP's erbij en staan ze echt top-5 in de stand.

Edit: Van Wely speelt inderdaad gelijk.
pi_182269118
De Nederlandse mannen speelden gisteren gelijk en staan nu nog steeds gedeeld 4e, samen met 10 andere landen ofzo. Polen, Azerbeidzjan en de VS staan voor.

Van die 10 andere landen, moeten ze nu tegen China. Veel meer pech kan je niet hebben, qua loting, want China is echt smerig goed. Al hun spelers en reservespelers in dit toernooi hebben een ELO-rating van boven de 2700 (bij NL is dat dus enkel Giri en de rest zit rond de 2630). Het is eigenlijk een wonder dat China niet gewoon al boven Nederland staat, maar ze spelen geen heel denderend toernooi en hebben al gelijkgespeeld tegen Oekraine en verloren van het op papier vele malen slechtere Tsjechie.

Hoewel ze dus een karrenvracht aan goede spelers hebben, is dat in dit geval ook hun nadeel. Zo hebben ze in de vorige ronde Liren Ding, toch hun beste man, rust gegeven en prompt gelijkgespeeld tegen Oekraine. Ook hebben ze al meerdere rondes de fout gemaakt om wonderkind Yi Wei op te stellen, die sinds zijn 16e levensjaar al hopeloos uit vorm is maar op wonderbaarlijke wijze zijn ELO-rating nog altijd op peil heeft weten te houden. Vandaag was de bondscoach wijzer, en heeft Yi Wei lekker in het hotel achter gelaten. Een kans op een Nederlandse zege schat ik dus klein in.

Van gister is het nog wel mooi om de partij van Vachier-Lagrave tegen Leko terug te zien. En de Russen. Van oudsher een van de beste teams, ook op papier hier weer bij de topfavorieten, maar het lijkt echt helemaal nergens naar wat ze dit toernooi laten zien.

De vrouwen verloren gisteren dus van het veel sterkere China en mogen vandaag tegen het - op papier- nog sterkere Rusland. Die er dus ook bij de vrouwen niet veel van bakken, want die hadden daar gewoon lachend aan de top moeten staan, maar hebben dus ook al 2x verloren en Nederland heeft het bizarre geluk om dus tegen deze dames te moeten. Lijkt me ook een nederlaag in wording, maar wie weet.
pi_182302588
registreer om deze reclame te verbergen
De Nederlandse mannen verloren dus, zoals verwacht van China. Bijna iedereen van het Nederlandse team stond op een gegeven moment er wel slecht voor, toch verloor alleen Van Wely, van wie ik uberhaupt dacht dat ie gestopt was. Caruana klopte nog even Mamedyarov, waardoor hij bijna Carlsen voorbij is op de ELO-rating. Knap, want die staat al 7 jaar lang op 1.

Vandaag moest NL tegen Moldavie. Een team met meer punten dan Nederland, hoewel ze er eigenlijk weinig van kunnen. Maarja, dat krijg je als je een Zwitsers systeem optuigt terwijl er 200 teams meedoen, dan is alles extreem afhankelijk van de loting. En die valt wat tegen voor Nederland. Maarja, Moldavie. Was niet echt moeilijk dus. 2x gelijkspel, Van Foreest en Giri winnen. Die laatste heeft van zijn 9 potjes er nu 6 gewonnen. Dat zijn bizarre cijfers op dat niveau, hij lijkt echt in topvorm.

Maarja, morgen dus tegen India. Niet tegen Vietnam, of Spanje, of Noorwegen. Nee, India. Brute pech, want dat is echt weer een veel beter team. Gelukkig lijken ze uit vorm. Giri is on fire, dus dan moet ie Anand evt kunnen kloppen. De rest van de Nederlanders zou wel gelijk moeten kunnen houden, want die Indiers hebben de neiging om gewonnen stellingen slordig af te ronden en zo punten te verspelen. En dan heb je zomaar weer 2 wedstrijdpuntjes erbij.
  zaterdag 6 oktober 2018 @ 09:25:20 #5
38559 WheeledWarrior
More than meets the eye
pi_182348724
Volgende maand is ook de tweekamp om het wereldkampioenschap toch?
pi_182353885
Ja, 11-30 november spelen Carlsen en Caruana 12 partijen om de wereldtitel. Die staan ook 1&2 op de wereldranglijst, dus dat geeft het wel wat extra's.

Volgens mij is Carlsen wel favoriet, hij heeft dacht ik een redelijk positieve h2h met Fabiano en zeker afgelopen 2 jaar hem regelmatig geklopt.
  woensdag 10 oktober 2018 @ 09:09:39 #7
38559 WheeledWarrior
More than meets the eye
pi_182426522
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
0s.gif Op zaterdag 6 oktober 2018 17:06 schreef VoMy het volgende:
Ja, 11-30 november spelen Carlsen en Caruana 12 partijen om de wereldtitel. Die staan ook 1&2 op de wereldranglijst, dus dat geeft het wel wat extra's.

Volgens mij is Carlsen wel favoriet, hij heeft dacht ik een redelijk positieve h2h met Fabiano en zeker afgelopen 2 jaar hem regelmatig geklopt.
Caruana heeft wel een heel goed jaar gehad. Wie weet.
pi_182667735
Carlsen is nu in ieder geval bijna de nummer-1 positie op de FIDE-ranglijst kwijt. Na een niet al te bijzonder ECC staat hij nog maar 2 puntjes voor (2834.7 vs 2832.4) op Caruana. Volgens mij spelen ze allebei niet meer tot de WK-match, en als die niet in 6-6 eindigt is de winnaar van dat WK dus ook de nieuwe ranglijstaanvoerder. Mooi.

Nu is in Hoogeveen ondertussen het jaarlijkse toernooi aldaar van start gegaan. In de Open-sectie toch best wat goede schakers van het niveau die ook in de Challengersgroep van Wijk aan Zee meedoen, en twee tweekampen. Eentje tussen Peter Svidler (tigvoudig Russisch kampioen) en Shankland (huidig Amerikaans kampioen), dat zijn echt wel grote namen, en eentje tussen Van Foreest en Fedoseev.

Overigens, de meeste toppers schaken momenteel op de Isle of Man Open. 9 ronden Zwitsers in 9 dagen, dus iedereen kan winnen. We juichen natuurlijk voor Anish Giri, die wel gewoon z'n eerste pot wist te remiseren - 2e gewonnen - maar omdat het Zwitsers is dat misschien wel een voordeel.
Erwin l'Ami daarentegen loopt nog 2/2, met vandaag ook weer een loting waar zomaar opeens een winstpartij uit kan komen.
  maandag 22 oktober 2018 @ 13:51:09 #9
308660 kl1172
De zomer van '83...
pi_182669682
Sinds lang nog eens een WK waar je naar uit kijkt. Met Anand en Karjakin wist je bijna op voorhand al dat ze weinig kans maakten. (Alhoewel het tegen Karjakin aan een zijden draadje hing.) Eens kijken of Magnus nog steeds in staat is om onder de hoogste druk te presteren, hij is ondanks zijn onafgebroken leiderspositie toch iets minder dominant geworden dan enkele jaren geleden en Caruana lijkt steeds regelmatiger zijn hoge niveau te halen.
pi_182764050
Dat Hoogeveentoernooi met de tweekamp Svidler-Shankland ernaast is echt goud. Mooie potten hebben die twee al gespeeld, twee keer winst voor Svidler, 1x voor Shankland. In de tweekamp ernaast tussen Van Foreest en Fedoseev zijn de partijen interessant omdat ze alle kanten op kunnen, maar uiteindelijk wordt het telkens remise. Niet verkeerd voor Jorden, want die heeft 100 ratingpunten minder, dus die wint hier alleen maar op.

Bij de IoM-open hebben ze dus het bizarre systeem dat je een bye kan claimen als speler en een half punt krijgt zonder te spelen. Anand, Kramnik, Wojtaszek, etcetera, hebben hier al gebruik van gemaakt. Het maakt ook allemaal niet zoveel uit, remise spelen, want iedereen maakt tot twee rondes voor het einde nog kans op de overwinning als je een Zwitsers systeem hebt.

Er staan nu 7 spelers op 5.5/7, waaronder Vachier-Lagrave, Nakamura en Wojtaszek. Daarachter staan er nog 10 met 5/7, waaronder Giri, Anand, Aronian, Grisjoek.

Wat zo'n Giri dan aan het doen is dit toernooi, is mij niet helemaal duidelijk, maar ik kan dan ook niet echt goed schaken. Z'n meeste partijen gingen als volgt:
Bijna alles afruilen in de eerste twintig zetten, zonder zelf tijd te verspelen aan denken, met een kleine onevenheid/disbalans het eindspel ingaan en proberen dat minieme plusje uit te bouwen tot winst, wat een redelijke taktiek is omdat ie namelijk beter is in schaken dan z'n gemiddelde tegenstander. Als kijker zit je dus voornamelijk naar geschuif met torens en koningen te kijken, zonder dat er wat spectaculairs gebeurd.. Vandaag was anders en hield ie juist alle stukken op het bord en wist vrij snel de complexiteit van de stelling in zijn voordeel om te zetten. 3 winstpartijen uit 7 is opzich prima, maar aangezien hij nog nooit een echt groot toernooi heeft gewonnen zou het gaaf zijn als hij er nog 2 winstpartijen achteraan plakt en er met de bloemen vandoor gaat.

Dan was er ook nog een prachtige winst van Karjakin tegen Sevian in ronde 5. Een eindspel waarbij Sevian denkt naar remise te spelen omdat Karjakin slechts twee paarden over heeft (geen mat-materiaal). Doordat Sevian zelf echter nog een pion heeft, weet Karjakin toch gewoon te winnen - hij kan pat omzeilen door Sevians pion te laten promoveren en dus matgeven.
Partij is hier te vinden.
pi_182768108
Ik weet niet of de Isle of Man open beschouwd kan worden als een groot tournooi mocht Giri hem winnen (kans is wel miniem met nog 2 ronden te gaan). Er missen wel een aantal wereldtoppers, beter zou zijn om een Grand Chess Tour evenement te winnen of Tata Steel. Maar dat komt nog wel.
pi_182854540
volgt er iemand Tihon? 8 jaar. (+- 2400/2500)

paar keer gewonnen van GM's, regelmatig van IM's, al een paar keer nummer 1 van Daily Elite bultet Arena en Wereld kampioen Rapid en Blitz onder de 10.

https://lichess.org/@/PeshkaCh
https://www.youtube.com/channel/UC9olFZU2xgdIEJWafzoOmjA
  donderdag 1 november 2018 @ 14:42:36 #13
38559 WheeledWarrior
More than meets the eye
pi_182877758
quote:
0s.gif Op vrijdag 26 oktober 2018 22:50 schreef VoMy het volgende:
Dat Hoogeveentoernooi met de tweekamp Svidler-Shankland ernaast is echt goud. Mooie potten hebben die twee al gespeeld, twee keer winst voor Svidler, 1x voor Shankland. In de tweekamp ernaast tussen Van Foreest en Fedoseev zijn de partijen interessant omdat ze alle kanten op kunnen, maar uiteindelijk wordt het telkens remise. Niet verkeerd voor Jorden, want die heeft 100 ratingpunten minder, dus die wint hier alleen maar op.

Bij de IoM-open hebben ze dus het bizarre systeem dat je een bye kan claimen als speler en een half punt krijgt zonder te spelen. Anand, Kramnik, Wojtaszek, etcetera, hebben hier al gebruik van gemaakt. Het maakt ook allemaal niet zoveel uit, remise spelen, want iedereen maakt tot twee rondes voor het einde nog kans op de overwinning als je een Zwitsers systeem hebt.

Er staan nu 7 spelers op 5.5/7, waaronder Vachier-Lagrave, Nakamura en Wojtaszek. Daarachter staan er nog 10 met 5/7, waaronder Giri, Anand, Aronian, Grisjoek.

Wat zo'n Giri dan aan het doen is dit toernooi, is mij niet helemaal duidelijk, maar ik kan dan ook niet echt goed schaken. Z'n meeste partijen gingen als volgt:
Bijna alles afruilen in de eerste twintig zetten, zonder zelf tijd te verspelen aan denken, met een kleine onevenheid/disbalans het eindspel ingaan en proberen dat minieme plusje uit te bouwen tot winst, wat een redelijke taktiek is omdat ie namelijk beter is in schaken dan z'n gemiddelde tegenstander. Als kijker zit je dus voornamelijk naar geschuif met torens en koningen te kijken, zonder dat er wat spectaculairs gebeurd.. Vandaag was anders en hield ie juist alle stukken op het bord en wist vrij snel de complexiteit van de stelling in zijn voordeel om te zetten. 3 winstpartijen uit 7 is opzich prima, maar aangezien hij nog nooit een echt groot toernooi heeft gewonnen zou het gaaf zijn als hij er nog 2 winstpartijen achteraan plakt en er met de bloemen vandoor gaat.

Dan was er ook nog een prachtige winst van Karjakin tegen Sevian in ronde 5. Een eindspel waarbij Sevian denkt naar remise te spelen omdat Karjakin slechts twee paarden over heeft (geen mat-materiaal). Doordat Sevian zelf echter nog een pion heeft, weet Karjakin toch gewoon te winnen - hij kan pat omzeilen door Sevians pion te laten promoveren en dus matgeven.
Partij is hier te vinden.
Als je goed bent in eindspelen dan is vroeg en veel afruilen meestal wel gunstig.
pi_183260605
Deelnemers Wijk aan Zee (13 vd 14):

Jorden van Foreest (2613)
Santosh Vidit (#44, 2701)
Vladimir Fedoseev (#31, 2719)
Samuel Shankland (#29, 2724)
Jan-Krzysztof Duda (#18, 2738)
Teimur Radjabov (#14, 2757)
Ian Nepomniatchi (#13, 2762)
Viswanathan Anand (#8, 2773)
Vladimir Kramnik (#7, 2777)
Anish Giri (#5, 2782)
Ding Liren (#4, 2812)
Shakh Mamedyarov (#3, 2817)
Magnus Carlsen (#1, 2835) (nog wel).

Prima deelnemersveld. Een leuke mix ook van opkomende namen en schakers die wat in hun nadagen zijn.
pi_183276704
Giri morgen live commentaar met Svidler & Grishuk op chess24. *O*
pi_183529095
Laatste deelnemer voor Wijk aan Zee is Richard Rapport (#24, 2732).
Topshow.
pi_184612546
Laatste weekend in Wijk aan Zee begint. Stand bovenin:
Carlsen 7/10 (+4 =6)
Giri 6,5/10 (+4 =5 -1)
Anand 6/10 (+3 =6 -1)
Nepomniatsj 6/10 (+3 =6 -1)
Ding 6/10 (+2 =8)

Vorige ronde op woensdag won Giri van Fedosejev en Carlsen van Anand, terwijl Nepo verloor van Van Foreest - die het op hoog niveau ongekende '+3 =2 -5' als resultaat tot nu toe heeft.
Het zou een tweestrijd kunnen worden tussen Carlsen en Giri, dat is sowieso mooi maar nu nog mooier want op de slotzondag spelen ze tegen elkaar.
Het is tot nu toe sowieso een mooi toernooi, weinig remises en dus heel veel besliste partijen. Stuk leuker dan zo'n WK-match.

Wedstrijden van vandaag zijn oa hier te volgen.
pi_184619886
Het doet schijnbaar niemand hier wat, maar Giri won vandaag van Shankland - de Amerikaans kampioen - vanuit een remisestand. Letterlijk, technisch gezien was het eindspel remise maar Shankland dacht verloren te staan en gaf op. De hele verdere schaakwereld is verbaasd, maar het komt Giri natuurlijk wel goed uit, nu staat ie gelijk met Carlsen. Morgen mag ie met zwart, daarop heeft ie tot nu toe 4,5/5 punten gescoord.

Van Foreest verloor vandaag, door eerst binnen 20 zetten volkomen verloren te staan tegen Kramnik, toen dat te overleven en in een ingewikkelde remisestand een symmetrisch eindspel in te gaan en het dan met wat onzorgvuldigheden toch nog uit handen te geven. Zonde, want anders had ie voor Mamedyarov en Kramnik in de tussenstand gestaan (wie had dat gedacht voorafgaand aan dit toernooi).

Nepomniatsj won wel van Fedosejev vandaag, waardoor hij nog de aansluiting houdt met het duo dat het pak leidt. Mochten Carlsen en Giri gelijkspelen zondag zou hij ze daardoor nog bij kunnen halen.
pi_184622092
Giri is aan het slopen, is jammer dat hij z'n eerste partij verloor want daarna heeft hij minstens zo goed gespeeld als vorig jaar.

Ook gestegen naar 4e plek op de live rating btw en benaderd weer de 2800 elo.
pi_184625040
Kan een mooie laatste ronde worden. Ook wel leuk die ludieke steken naar elkaar van Carlsen en Giro over en weer.
pi_184650231
De laatste ronde begint nu!

Giri moet met wit winnen van Carlsen om ongedeeld toernooiwinnaar te worden. Bij verlies of remise zou hij nog steeds 2e zijn, dus er is eigenlijk geen reden om niet een alles-of-niets poging te ondernemen.

Onder meer te volgen op https://www.twitch.tv/chess

De opening is in ieder geval veelbelovend, een open siciliaan, eentje die Magnus al vaak op het bord heeft gehad in z'n Wk-match. Benieuwd met welk nieuwtje Giri gaat komen.
  zondag 27 januari 2019 @ 14:47:07 #22
167383 Molurus
the silenced snake
pi_184652976
Helaas... Giri komt niet verder dan remise.
Philosophy: questions that may never be answered.
Religion: answers that must never be questioned.
  dinsdag 29 januari 2019 @ 15:36:53 #23
167383 Molurus
the silenced snake
pi_184693887
Hmmm, net bekend geworden: Vladimir Kramnik stopt ermee.
Philosophy: questions that may never be answered.
Religion: answers that must never be questioned.
  dinsdag 29 januari 2019 @ 16:20:37 #24
38559 WheeledWarrior
More than meets the eye
pi_184694821
quote:
15s.gif Op dinsdag 29 januari 2019 15:36 schreef Molurus het volgende:
Hmmm, net bekend geworden: Vladimir Kramnik stopt ermee.
Jammer. Toch wel redelijk lang de WK-titel in bezit gehad in verleden. Z'n toernooi in Wijk was niet echt de mooiste manier om af te sluiten.
  dinsdag 29 januari 2019 @ 16:22:50 #25
167383 Molurus
the silenced snake
pi_184694867
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 januari 2019 16:20 schreef WheeledWarrior het volgende:

[..]

Jammer. Toch wel redelijk lang de WK-titel in bezit gehad in verleden. Z'n toernooi in Wijk was niet echt de mooiste manier om af te sluiten.
Stoppen op je hoogtepunt is ook best lastig in de schaakwereld natuurlijk. De enige die dat deed was, bij mijn weten, Bobby Fischer.. en de manier waarop dat is gegaan was denk ik alles behalve fraai.

Maar het is wel 1 van de groten, die hier de schaaksport verlaat. Inderdaad heel jammer.
Philosophy: questions that may never be answered.
Religion: answers that must never be questioned.
pi_184695745
Zonde van Kramnik. Was een a anderhalf jaar geleden nog de meest agressieve speler van de schaaktop, jammer dat die agressie laatste jaar steeds minder tot winst en steeds vaker tot verlies leidde.


Hier klopt ie een matig spelende Giri in 2017 door 20 zetten lang, buiten een rokade, alleen maar stukken naar voren te schuiven.
En hij won vorig jaar toch nog wat potjes op het kandidatentoernooi voor de WK-match. Toen was ie nog een van de besten.
  woensdag 6 februari 2019 @ 19:01:18 #27
167383 Molurus
the silenced snake
pi_184861191
Philosophy: questions that may never be answered.
Religion: answers that must never be questioned.
  donderdag 7 februari 2019 @ 21:08:47 #28
167383 Molurus
the silenced snake
pi_184884209
Sterke schakers hier?

In dit eindspel kwam ik niet verder dan remise:

https://lichess.org/X9hrSpv84irP

De vraag is: heb ik het ergens in het eindspel laten liggen, en zo ja... waar?

Ik krijg de indruk dat Stockfish hier geen bal van begrijpt.
Philosophy: questions that may never be answered.
Religion: answers that must never be questioned.
  donderdag 7 februari 2019 @ 23:08:26 #29
167383 Molurus
the silenced snake
pi_184887419
Ok... na heel veel analyseren lijkt het erop dat mijn tegenstander met 44. .. Kh6 een "fout" heeft gemaakt waarna ik bij correct spel mat in ongeveer 27 zetten had. De rest was zoals ik al dacht remise.

Damn.

Ben het nog aan het controleren... maar damn. Wtf.

Edit:

Deze stelling zou dan te winnen zijn:

t555b9.png

Ik kan niet zeggen dat ik hier iets van begrijp... en van Stockfish word ik ook nog niet echt wijzer.
Philosophy: questions that may never be answered.
Religion: answers that must never be questioned.
pi_184891763
Normaal is dat eindspel altijd remise, tenzij zwart inderdaad rare bokkensprongen met zijn koning gaat maken zoals Kh6, of met zijn koning naar de damevleugel gaat lopen.

Computers waarderen dit waarschijnlijk iets van +3 omdat ze puur naar het materiaal kijken. Maar je kunt nooit voortgang boeken als zwart gewoon z'n koning op g8/g7 houdt en z'n toren op H5/f5.
pi_184898037
Het is eenvoudig te winnen:
1. De7 Tf1 (de toren moet ergens op de f lijn bliven anders is het mat)
2. De3+ Kg7
3. h5 hg : (anders komt h6 !)
4. Kh5: Tf5+
5. Kg4 Tf6
Dit is geen vesting en volgens de database mat binnen 40 zetten
met een randpion is er te weinig ruimte
het wint net als KD tegen KT, uiteindelijk komt zwart in zetdwang en gaat de toren of de pion verloren

6.De5 Kg6
7 Dd5 Tf7
8 De4 Kg7
9 Kh5 Tf6
10 Db7 Tf7
11 Dg2 Kf6
12 Kh6: en wint
7
Exaudi orationem meam
Requiem aeternam dona eis, Domine.
Et lux perpetua luceat eis.
  vrijdag 8 februari 2019 @ 17:44:02 #32
3647 B.R.Oekhoest
Berend Rinus is de naam
pi_184899560
Deze moet naar Voetbal volgens mij.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Ruben_Schaken

Ruben-Schaken.jpg
De moraal zit in een crisis, niemand weet meer wat van wie is.
Mijn broer Tinus zeker niet; de minkukel neemt steeds ongevraagd bezit van mijn FOK!account. Beste vent wel verder, overigens: http://fotoboek.fok.nl/Tinus_O..
  vrijdag 8 februari 2019 @ 19:33:13 #33
167383 Molurus
the silenced snake
pi_184901644
quote:
0s.gif Op vrijdag 8 februari 2019 16:22 schreef Oud_student het volgende:
Het is eenvoudig te winnen:
1. De7 Tf1 (de toren moet ergens op de f lijn bliven anders is het mat)
2. De3+ Kg7
3. h5 hg : (anders komt h6 !)
4. Kh5: Tf5+
5. Kg4 Tf6
Dit is geen vesting en volgens de database mat binnen 40 zetten
met een randpion is er te weinig ruimte
het wint net als KD tegen KT, uiteindelijk komt zwart in zetdwang en gaat de toren of de pion verloren

6.De5 Kg6
7 Dd5 Tf7
8 De4 Kg7
9 Kh5 Tf6
10 Db7 Tf7
11 Dg2 Kf6
12 Kh6: en wint
7
Na 7. ... Tf7 is het toch gewoon mat in 1 zet?

Beter lijkt me 7. ... Kg7.

Overigens zie ik ook nog wel wat andere varianten. Zo heel triviaal is dit allemaal niet.

Stockfish geeft me trouwens Kg3 als beste eerste zet. (??)
Philosophy: questions that may never be answered.
Religion: answers that must never be questioned.
  vrijdag 8 februari 2019 @ 19:38:48 #34
167383 Molurus
the silenced snake
pi_184901764
quote:
0s.gif Op vrijdag 8 februari 2019 09:53 schreef Wegenbouwer het volgende:
Normaal is dat eindspel altijd remise, tenzij zwart inderdaad rare bokkensprongen met zijn koning gaat maken zoals Kh6, of met zijn koning naar de damevleugel gaat lopen.

Computers waarderen dit waarschijnlijk iets van +3 omdat ze puur naar het materiaal kijken. Maar je kunt nooit voortgang boeken als zwart gewoon z'n koning op g8/g7 houdt en z'n toren op H5/f5.
Ja, dat is dus precies wat mij overkwam. Enige "gaatje" was na Kh6, maar hoe dat nou gewonnen moet worden zag ik dus niet. :) Het is me nog steeds niet 100% helder eigenlijk. Het is best wel een doolhof aan varianten.
Philosophy: questions that may never be answered.
Religion: answers that must never be questioned.
pi_184902454
quote:
0s.gif Op donderdag 7 februari 2019 21:08 schreef Molurus het volgende:
Sterke schakers hier?
Amateurschaker

Ergens rond de 1650 was ooit m'n top. Versloeg heel enkelt nog weleens een 1800+ speler door ze over de zeik te drijven met m'n ietwat kinderachtige en irritante opening die ik daarna redelijk goed wist te verdedigen.

Maar of dat onder goed valt, valt te betwisten.
  vrijdag 8 februari 2019 @ 20:17:40 #36
167383 Molurus
the silenced snake
pi_184902508
quote:
1s.gif Op vrijdag 8 februari 2019 20:14 schreef Beathoven het volgende:

[..]

Amateurschaker

Ergens rond de 1650 was ooit m'n top. Versloeg heel enkelt nog weleens een 1800+ speler door ze over de zeik te drijven met m'n ietwat kinderachtige en irritante opening die ik daarna redelijk goed wist te verdedigen.

Maar of dat onder goed valt, valt te betwisten.
"Sterk" is in het schaken nogal een relatief begrip ook. :)

Toen ik nog actief competitie speelde had ik een rating van 1870, maar da's ook alweer jaren geleden.
Philosophy: questions that may never be answered.
Religion: answers that must never be questioned.
pi_184903223
quote:
0s.gif Op vrijdag 8 februari 2019 20:17 schreef Molurus het volgende:

[..]

"Sterk" is in het schaken nogal een relatief begrip ook. :)

Toen ik nog actief competitie speelde had ik een rating van 1870, maar da's ook alweer jaren geleden.
Ik wist dat ik nog wel even te gaan had om alle openingsboeken erin te stampen en te groeien en ik begon vaak al te zweten als ik spelers rond jouw niveau tegenkwam. :)

Leuk beginnersweetje wat ik trouwens nooit ergens eerder gehoord heb is dat paarden met hun L-zetten eigenlijk in delen van volledige cirkels kunnen bewegen en slaan.

En als je die grid van 8x8 als raster ziet waarmee je qua range alle vormen kunt maken heb je eigenlijk iets als MacPaint op een bord.
pi_184906422
Foutje, dat krijg je zonder bord, het moet zijn

6.De5 Kf7
7 Kh5 h6
8 De4 Kg7
9 Db7 Tf7
10 Dg2 Kf6
11 Kh6: en wint

Uiteraard is dat niet gedwongen, er zijn 10duizenden varianten, maar uiteindelijk verliest zwart
Het essentiėle punt is dat zwart de afruil van de pionnen h4 en g6 niet kan verhinderen.
Met de overgebleven pion op h7 of h6 is de stelling verloren
Exaudi orationem meam
Requiem aeternam dona eis, Domine.
Et lux perpetua luceat eis.
pi_184906527
quote:
0s.gif Op vrijdag 8 februari 2019 19:38 schreef Molurus het volgende:

[..]

Ja, dat is dus precies wat mij overkwam. Enige "gaatje" was na Kh6, maar hoe dat nou gewonnen moet worden zag ik dus niet. :) Het is me nog steeds niet 100% helder eigenlijk. Het is best wel een doolhof aan varianten.
Het eindspel KD tegen KT is behoudens triviale uitzonderingen ook altijd gewonnen, maar een volledige analyse bevat ook zeer vele varianten. Maar als je het principe kent en de stellingen waarin de zwakste partij in zetdwang komt, dan is het al een stuk eenvoudiger.
(zodra de Toren de koning moet verlaten, dan zijn er schaakjes en de Toren valt uiteindelijk)
Exaudi orationem meam
Requiem aeternam dona eis, Domine.
Et lux perpetua luceat eis.
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')