abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_182248525
registreer om deze reclame te verbergen
Olympiade is bezig in Batoemi, Georgie. Nederland gaat bij zowel de mannen als de vrouwen als een trein, beiden pas 1 wedstrijd verloren en top-10 na 6 rondes. Anish Giri (die is van ONS) heeft tot nu toe 5 van zijn 6 partijen tot nu toe gewonnen, en de ander gelijk gespeeld tegen Fabio Caruana, de nummer 2 van de wereldranglijst en uitdager van Magnus Carlsen in November voor de wereldtitel.

Want die wedstrijd komt er ook nog eens aan. Ik vind het wel tijd voor een schaaktopic, er is toch wel iemand die hier af en toe iets van meekrijgt?

Wedstrijdjes volgen kan hier:
https://chess24.com/en/dashboard

Vanmiddag - vanaf 13.00 - dus Duitsland - Nederland bij de mannen, kijkende naar de rating van de spelers is er wat te halen.

Ik zal vanmiddag nog even kijken of ik de openingspost wat kan opleuken. Hier alvast de top van de ELO-ranking bij de mannen:
topten.png

Relevante toernooikalender:
quote:
World Chess Olympiad 2018, 24 september - 05 oktober, Batoemi Georgie.
European Club Cup, 12-18 oktober, Rhodes Griekenland
Hoogeveen Schaaktoernooi, 20-27 oktober, Hoogeveen Nederland
Isle of Man Open, 20-28 oktober, Douglas Isle of Man
WK Match, 11-30 november, Londen Engeland
London Chess Classic, 11-16 december, Londen Engeland[ Bericht 10% gewijzigd door VoMy op 01-10-2018 11:16:16 ]
pi_182255635
Ik dus dit topic maken omdat #TeamNL het zo goed doet, dreigt het direct de soep in te lopen.

Loek van Wely, de veteraan, stond er op het derde bord redelijk dramatisch voor tegen Bleubaum (deed mee bij Wijk aan Zee in de Challengersgroep) en op bord 1 speelde Giri redelijk onzorgvuldig in het middenspel, waardoor ook dat een zware pot leek te worden. Maar, kort op elkaar, trokken die twee potten van een StockFish-evaluatie van rond de -1.5 opeens richting de 0. Giri is ondertussen, net als L'Ami op bord 2, remise overeengekomen.

Er zijn dus nu nog twee partijen gaande. Van Foreest staat een pion voor in het eindspel, maar ik zie niet zo snel hoe je er winst uit kan forceren. Aan de andere kant, kan ik ook niet goed schaken, dus veel zegt dat niet. Zou wel mooi zijn als ie wint, dan hebben ze weer 2 MP's erbij en staan ze echt top-5 in de stand.

Edit: Van Wely speelt inderdaad gelijk.
pi_182269118
De Nederlandse mannen speelden gisteren gelijk en staan nu nog steeds gedeeld 4e, samen met 10 andere landen ofzo. Polen, Azerbeidzjan en de VS staan voor.

Van die 10 andere landen, moeten ze nu tegen China. Veel meer pech kan je niet hebben, qua loting, want China is echt smerig goed. Al hun spelers en reservespelers in dit toernooi hebben een ELO-rating van boven de 2700 (bij NL is dat dus enkel Giri en de rest zit rond de 2630). Het is eigenlijk een wonder dat China niet gewoon al boven Nederland staat, maar ze spelen geen heel denderend toernooi en hebben al gelijkgespeeld tegen Oekraine en verloren van het op papier vele malen slechtere Tsjechie.

Hoewel ze dus een karrenvracht aan goede spelers hebben, is dat in dit geval ook hun nadeel. Zo hebben ze in de vorige ronde Liren Ding, toch hun beste man, rust gegeven en prompt gelijkgespeeld tegen Oekraine. Ook hebben ze al meerdere rondes de fout gemaakt om wonderkind Yi Wei op te stellen, die sinds zijn 16e levensjaar al hopeloos uit vorm is maar op wonderbaarlijke wijze zijn ELO-rating nog altijd op peil heeft weten te houden. Vandaag was de bondscoach wijzer, en heeft Yi Wei lekker in het hotel achter gelaten. Een kans op een Nederlandse zege schat ik dus klein in.

Van gister is het nog wel mooi om de partij van Vachier-Lagrave tegen Leko terug te zien. En de Russen. Van oudsher een van de beste teams, ook op papier hier weer bij de topfavorieten, maar het lijkt echt helemaal nergens naar wat ze dit toernooi laten zien.

De vrouwen verloren gisteren dus van het veel sterkere China en mogen vandaag tegen het - op papier- nog sterkere Rusland. Die er dus ook bij de vrouwen niet veel van bakken, want die hadden daar gewoon lachend aan de top moeten staan, maar hebben dus ook al 2x verloren en Nederland heeft het bizarre geluk om dus tegen deze dames te moeten. Lijkt me ook een nederlaag in wording, maar wie weet.
pi_182302588
registreer om deze reclame te verbergen
De Nederlandse mannen verloren dus, zoals verwacht van China. Bijna iedereen van het Nederlandse team stond op een gegeven moment er wel slecht voor, toch verloor alleen Van Wely, van wie ik uberhaupt dacht dat ie gestopt was. Caruana klopte nog even Mamedyarov, waardoor hij bijna Carlsen voorbij is op de ELO-rating. Knap, want die staat al 7 jaar lang op 1.

Vandaag moest NL tegen Moldavie. Een team met meer punten dan Nederland, hoewel ze er eigenlijk weinig van kunnen. Maarja, dat krijg je als je een Zwitsers systeem optuigt terwijl er 200 teams meedoen, dan is alles extreem afhankelijk van de loting. En die valt wat tegen voor Nederland. Maarja, Moldavie. Was niet echt moeilijk dus. 2x gelijkspel, Van Foreest en Giri winnen. Die laatste heeft van zijn 9 potjes er nu 6 gewonnen. Dat zijn bizarre cijfers op dat niveau, hij lijkt echt in topvorm.

Maarja, morgen dus tegen India. Niet tegen Vietnam, of Spanje, of Noorwegen. Nee, India. Brute pech, want dat is echt weer een veel beter team. Gelukkig lijken ze uit vorm. Giri is on fire, dus dan moet ie Anand evt kunnen kloppen. De rest van de Nederlanders zou wel gelijk moeten kunnen houden, want die Indiers hebben de neiging om gewonnen stellingen slordig af te ronden en zo punten te verspelen. En dan heb je zomaar weer 2 wedstrijdpuntjes erbij.
  zaterdag 6 oktober 2018 @ 09:25:20 #5
38559 WheeledWarrior
More than meets the eye
pi_182348724
Volgende maand is ook de tweekamp om het wereldkampioenschap toch?
pi_182353885
Ja, 11-30 november spelen Carlsen en Caruana 12 partijen om de wereldtitel. Die staan ook 1&2 op de wereldranglijst, dus dat geeft het wel wat extra's.

Volgens mij is Carlsen wel favoriet, hij heeft dacht ik een redelijk positieve h2h met Fabiano en zeker afgelopen 2 jaar hem regelmatig geklopt.
  woensdag 10 oktober 2018 @ 09:09:39 #7
38559 WheeledWarrior
More than meets the eye
pi_182426522
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
0s.gif Op zaterdag 6 oktober 2018 17:06 schreef VoMy het volgende:
Ja, 11-30 november spelen Carlsen en Caruana 12 partijen om de wereldtitel. Die staan ook 1&2 op de wereldranglijst, dus dat geeft het wel wat extra's.

Volgens mij is Carlsen wel favoriet, hij heeft dacht ik een redelijk positieve h2h met Fabiano en zeker afgelopen 2 jaar hem regelmatig geklopt.
Caruana heeft wel een heel goed jaar gehad. Wie weet.
pi_182667735
Carlsen is nu in ieder geval bijna de nummer-1 positie op de FIDE-ranglijst kwijt. Na een niet al te bijzonder ECC staat hij nog maar 2 puntjes voor (2834.7 vs 2832.4) op Caruana. Volgens mij spelen ze allebei niet meer tot de WK-match, en als die niet in 6-6 eindigt is de winnaar van dat WK dus ook de nieuwe ranglijstaanvoerder. Mooi.

Nu is in Hoogeveen ondertussen het jaarlijkse toernooi aldaar van start gegaan. In de Open-sectie toch best wat goede schakers van het niveau die ook in de Challengersgroep van Wijk aan Zee meedoen, en twee tweekampen. Eentje tussen Peter Svidler (tigvoudig Russisch kampioen) en Shankland (huidig Amerikaans kampioen), dat zijn echt wel grote namen, en eentje tussen Van Foreest en Fedoseev.

Overigens, de meeste toppers schaken momenteel op de Isle of Man Open. 9 ronden Zwitsers in 9 dagen, dus iedereen kan winnen. We juichen natuurlijk voor Anish Giri, die wel gewoon z'n eerste pot wist te remiseren - 2e gewonnen - maar omdat het Zwitsers is dat misschien wel een voordeel.
Erwin l'Ami daarentegen loopt nog 2/2, met vandaag ook weer een loting waar zomaar opeens een winstpartij uit kan komen.
  maandag 22 oktober 2018 @ 13:51:09 #9
308660 kl1172
De zomer van '83...
pi_182669682
Sinds lang nog eens een WK waar je naar uit kijkt. Met Anand en Karjakin wist je bijna op voorhand al dat ze weinig kans maakten. (Alhoewel het tegen Karjakin aan een zijden draadje hing.) Eens kijken of Magnus nog steeds in staat is om onder de hoogste druk te presteren, hij is ondanks zijn onafgebroken leiderspositie toch iets minder dominant geworden dan enkele jaren geleden en Caruana lijkt steeds regelmatiger zijn hoge niveau te halen.
pi_182764050
Dat Hoogeveentoernooi met de tweekamp Svidler-Shankland ernaast is echt goud. Mooie potten hebben die twee al gespeeld, twee keer winst voor Svidler, 1x voor Shankland. In de tweekamp ernaast tussen Van Foreest en Fedoseev zijn de partijen interessant omdat ze alle kanten op kunnen, maar uiteindelijk wordt het telkens remise. Niet verkeerd voor Jorden, want die heeft 100 ratingpunten minder, dus die wint hier alleen maar op.

Bij de IoM-open hebben ze dus het bizarre systeem dat je een bye kan claimen als speler en een half punt krijgt zonder te spelen. Anand, Kramnik, Wojtaszek, etcetera, hebben hier al gebruik van gemaakt. Het maakt ook allemaal niet zoveel uit, remise spelen, want iedereen maakt tot twee rondes voor het einde nog kans op de overwinning als je een Zwitsers systeem hebt.

Er staan nu 7 spelers op 5.5/7, waaronder Vachier-Lagrave, Nakamura en Wojtaszek. Daarachter staan er nog 10 met 5/7, waaronder Giri, Anand, Aronian, Grisjoek.

Wat zo'n Giri dan aan het doen is dit toernooi, is mij niet helemaal duidelijk, maar ik kan dan ook niet echt goed schaken. Z'n meeste partijen gingen als volgt:
Bijna alles afruilen in de eerste twintig zetten, zonder zelf tijd te verspelen aan denken, met een kleine onevenheid/disbalans het eindspel ingaan en proberen dat minieme plusje uit te bouwen tot winst, wat een redelijke taktiek is omdat ie namelijk beter is in schaken dan z'n gemiddelde tegenstander. Als kijker zit je dus voornamelijk naar geschuif met torens en koningen te kijken, zonder dat er wat spectaculairs gebeurd.. Vandaag was anders en hield ie juist alle stukken op het bord en wist vrij snel de complexiteit van de stelling in zijn voordeel om te zetten. 3 winstpartijen uit 7 is opzich prima, maar aangezien hij nog nooit een echt groot toernooi heeft gewonnen zou het gaaf zijn als hij er nog 2 winstpartijen achteraan plakt en er met de bloemen vandoor gaat.

Dan was er ook nog een prachtige winst van Karjakin tegen Sevian in ronde 5. Een eindspel waarbij Sevian denkt naar remise te spelen omdat Karjakin slechts twee paarden over heeft (geen mat-materiaal). Doordat Sevian zelf echter nog een pion heeft, weet Karjakin toch gewoon te winnen - hij kan pat omzeilen door Sevians pion te laten promoveren en dus matgeven.
Partij is hier te vinden.
pi_182768108
Ik weet niet of de Isle of Man open beschouwd kan worden als een groot tournooi mocht Giri hem winnen (kans is wel miniem met nog 2 ronden te gaan). Er missen wel een aantal wereldtoppers, beter zou zijn om een Grand Chess Tour evenement te winnen of Tata Steel. Maar dat komt nog wel.
pi_182854540
volgt er iemand Tihon? 8 jaar. (+- 2400/2500)

paar keer gewonnen van GM's, regelmatig van IM's, al een paar keer nummer 1 van Daily Elite bultet Arena en Wereld kampioen Rapid en Blitz onder de 10.

https://lichess.org/@/PeshkaCh
https://www.youtube.com/channel/UC9olFZU2xgdIEJWafzoOmjA
  donderdag 1 november 2018 @ 14:42:36 #13
38559 WheeledWarrior
More than meets the eye
pi_182877758
quote:
0s.gif Op vrijdag 26 oktober 2018 22:50 schreef VoMy het volgende:
Dat Hoogeveentoernooi met de tweekamp Svidler-Shankland ernaast is echt goud. Mooie potten hebben die twee al gespeeld, twee keer winst voor Svidler, 1x voor Shankland. In de tweekamp ernaast tussen Van Foreest en Fedoseev zijn de partijen interessant omdat ze alle kanten op kunnen, maar uiteindelijk wordt het telkens remise. Niet verkeerd voor Jorden, want die heeft 100 ratingpunten minder, dus die wint hier alleen maar op.

Bij de IoM-open hebben ze dus het bizarre systeem dat je een bye kan claimen als speler en een half punt krijgt zonder te spelen. Anand, Kramnik, Wojtaszek, etcetera, hebben hier al gebruik van gemaakt. Het maakt ook allemaal niet zoveel uit, remise spelen, want iedereen maakt tot twee rondes voor het einde nog kans op de overwinning als je een Zwitsers systeem hebt.

Er staan nu 7 spelers op 5.5/7, waaronder Vachier-Lagrave, Nakamura en Wojtaszek. Daarachter staan er nog 10 met 5/7, waaronder Giri, Anand, Aronian, Grisjoek.

Wat zo'n Giri dan aan het doen is dit toernooi, is mij niet helemaal duidelijk, maar ik kan dan ook niet echt goed schaken. Z'n meeste partijen gingen als volgt:
Bijna alles afruilen in de eerste twintig zetten, zonder zelf tijd te verspelen aan denken, met een kleine onevenheid/disbalans het eindspel ingaan en proberen dat minieme plusje uit te bouwen tot winst, wat een redelijke taktiek is omdat ie namelijk beter is in schaken dan z'n gemiddelde tegenstander. Als kijker zit je dus voornamelijk naar geschuif met torens en koningen te kijken, zonder dat er wat spectaculairs gebeurd.. Vandaag was anders en hield ie juist alle stukken op het bord en wist vrij snel de complexiteit van de stelling in zijn voordeel om te zetten. 3 winstpartijen uit 7 is opzich prima, maar aangezien hij nog nooit een echt groot toernooi heeft gewonnen zou het gaaf zijn als hij er nog 2 winstpartijen achteraan plakt en er met de bloemen vandoor gaat.

Dan was er ook nog een prachtige winst van Karjakin tegen Sevian in ronde 5. Een eindspel waarbij Sevian denkt naar remise te spelen omdat Karjakin slechts twee paarden over heeft (geen mat-materiaal). Doordat Sevian zelf echter nog een pion heeft, weet Karjakin toch gewoon te winnen - hij kan pat omzeilen door Sevians pion te laten promoveren en dus matgeven.
Partij is hier te vinden.
Als je goed bent in eindspelen dan is vroeg en veel afruilen meestal wel gunstig.
pi_183260605
Deelnemers Wijk aan Zee (13 vd 14):

Jorden van Foreest (2613)
Santosh Vidit (#44, 2701)
Vladimir Fedoseev (#31, 2719)
Samuel Shankland (#29, 2724)
Jan-Krzysztof Duda (#18, 2738)
Teimur Radjabov (#14, 2757)
Ian Nepomniatchi (#13, 2762)
Viswanathan Anand (#8, 2773)
Vladimir Kramnik (#7, 2777)
Anish Giri (#5, 2782)
Ding Liren (#4, 2812)
Shakh Mamedyarov (#3, 2817)
Magnus Carlsen (#1, 2835) (nog wel).

Prima deelnemersveld. Een leuke mix ook van opkomende namen en schakers die wat in hun nadagen zijn.
pi_183276704
Giri morgen live commentaar met Svidler & Grishuk op chess24. *O*
pi_183529095
Laatste deelnemer voor Wijk aan Zee is Richard Rapport (#24, 2732).
Topshow.
pi_184612546
Laatste weekend in Wijk aan Zee begint. Stand bovenin:
Carlsen 7/10 (+4 =6)
Giri 6,5/10 (+4 =5 -1)
Anand 6/10 (+3 =6 -1)
Nepomniatsj 6/10 (+3 =6 -1)
Ding 6/10 (+2 =8)

Vorige ronde op woensdag won Giri van Fedosejev en Carlsen van Anand, terwijl Nepo verloor van Van Foreest - die het op hoog niveau ongekende '+3 =2 -5' als resultaat tot nu toe heeft.
Het zou een tweestrijd kunnen worden tussen Carlsen en Giri, dat is sowieso mooi maar nu nog mooier want op de slotzondag spelen ze tegen elkaar.
Het is tot nu toe sowieso een mooi toernooi, weinig remises en dus heel veel besliste partijen. Stuk leuker dan zo'n WK-match.

Wedstrijden van vandaag zijn oa hier te volgen.
pi_184619886
Het doet schijnbaar niemand hier wat, maar Giri won vandaag van Shankland - de Amerikaans kampioen - vanuit een remisestand. Letterlijk, technisch gezien was het eindspel remise maar Shankland dacht verloren te staan en gaf op. De hele verdere schaakwereld is verbaasd, maar het komt Giri natuurlijk wel goed uit, nu staat ie gelijk met Carlsen. Morgen mag ie met zwart, daarop heeft ie tot nu toe 4,5/5 punten gescoord.

Van Foreest verloor vandaag, door eerst binnen 20 zetten volkomen verloren te staan tegen Kramnik, toen dat te overleven en in een ingewikkelde remisestand een symmetrisch eindspel in te gaan en het dan met wat onzorgvuldigheden toch nog uit handen te geven. Zonde, want anders had ie voor Mamedyarov en Kramnik in de tussenstand gestaan (wie had dat gedacht voorafgaand aan dit toernooi).

Nepomniatsj won wel van Fedosejev vandaag, waardoor hij nog de aansluiting houdt met het duo dat het pak leidt. Mochten Carlsen en Giri gelijkspelen zondag zou hij ze daardoor nog bij kunnen halen.
pi_184622092
Giri is aan het slopen, is jammer dat hij z'n eerste partij verloor want daarna heeft hij minstens zo goed gespeeld als vorig jaar.

Ook gestegen naar 4e plek op de live rating btw en benaderd weer de 2800 elo.
pi_184625040
Kan een mooie laatste ronde worden. Ook wel leuk die ludieke steken naar elkaar van Carlsen en Giro over en weer.
pi_184650231
De laatste ronde begint nu!

Giri moet met wit winnen van Carlsen om ongedeeld toernooiwinnaar te worden. Bij verlies of remise zou hij nog steeds 2e zijn, dus er is eigenlijk geen reden om niet een alles-of-niets poging te ondernemen.

Onder meer te volgen op https://www.twitch.tv/chess

De opening is in ieder geval veelbelovend, een open siciliaan, eentje die Magnus al vaak op het bord heeft gehad in z'n Wk-match. Benieuwd met welk nieuwtje Giri gaat komen.
  zondag 27 januari 2019 @ 14:47:07 #22
167383 Molurus
the talking snake
pi_184652976
Helaas... Giri komt niet verder dan remise.
Philosophy: questions that may never be answered.
Religion: answers that must never be questioned.
  dinsdag 29 januari 2019 @ 15:36:53 #23
167383 Molurus
the talking snake
pi_184693887
Hmmm, net bekend geworden: Vladimir Kramnik stopt ermee.
Philosophy: questions that may never be answered.
Religion: answers that must never be questioned.
  dinsdag 29 januari 2019 @ 16:20:37 #24
38559 WheeledWarrior
More than meets the eye
pi_184694821
quote:
15s.gif Op dinsdag 29 januari 2019 15:36 schreef Molurus het volgende:
Hmmm, net bekend geworden: Vladimir Kramnik stopt ermee.
Jammer. Toch wel redelijk lang de WK-titel in bezit gehad in verleden. Z'n toernooi in Wijk was niet echt de mooiste manier om af te sluiten.
  dinsdag 29 januari 2019 @ 16:22:50 #25
167383 Molurus
the talking snake
pi_184694867
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 januari 2019 16:20 schreef WheeledWarrior het volgende:

[..]

Jammer. Toch wel redelijk lang de WK-titel in bezit gehad in verleden. Z'n toernooi in Wijk was niet echt de mooiste manier om af te sluiten.
Stoppen op je hoogtepunt is ook best lastig in de schaakwereld natuurlijk. De enige die dat deed was, bij mijn weten, Bobby Fischer.. en de manier waarop dat is gegaan was denk ik alles behalve fraai.

Maar het is wel 1 van de groten, die hier de schaaksport verlaat. Inderdaad heel jammer.
Philosophy: questions that may never be answered.
Religion: answers that must never be questioned.
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')