abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_182130969
101 redenen om borstvoeding te geven

Borstvoedingsorganisaties:
Vereniging Borstvoeding Natuurlijk
La Leche League
Beide organisaties hebben een GRATIS telefonische informatiedienst.

Handige en betrouwbare sites:
Borstvoeding.com biedt veel informatie over borstvoeding verzorgd door een team van borstvoedingsdeskundigen en moeders met borstvoedingservaring.
Het Borstvoedingsforum is een initiatief van de Samenwerkende Borstvoeding Organisaties.
Kellymom.com, breastfeeding and parenting Engelstalige site met zeer uitgebreide informatie.

Medicijnen en borstvoeding
Protocol borstvoeding prematuren

Directe links naar veel voorkomende vragen en problemen:
Het belang van goed aanleggen
Tepelproblemen
Spruw
Spruwbehandeling
Kolven
Bewaren, vervoeren en opwarmen van moedermelk; je kolf schoonhouden
Regeldagen
Verstopte melkkanaaltjes en borstontsteking
Borstontsteking te lijf
Borstvoeding en de wet

Telefoonnummer Avent: 0900 101 101 5

De multidisciplinaire borstvoedingsrichtlijn: http://www.richtlijnborstvoeding.nl/

Make your own kind of music.
pi_182131056
Vraag! Micro is nu zeven maanden oud, groot en sterk (74 cm, 10,5 kilo), heeft non-stop honger, tijgert sinds kort de kamer door en stopte daardoor van schrik met groeien. De afgelopen anderhalve maand is hij niet aangekomen en niet gegroeid. Ik vind dat voor nu op zich niet erg, maar ik wil niet dat het nog veel langer zo blijft. Ik heb het gevoel dat hij te weinig voeding(sstoffen) krijgt voor de energie die hij verbruikt. Tussendoor krijgt hij wat fruit en groente, vandaag bijvoorbeeld een banaan, een halve avocado, een stukje brood en een soepstengel. Daarbij drinkt hij overdag ongeveer elke 2 uur minimaal 1 borst en 's nachts ligt hij eigenlijk non-stop aan de borst. En ik ben moe. Heel erg moe. Niet alleen daardoor natuurlijk, door veel meer, maar het maakt wel dat ik niet de hele dag en nacht een baby aan de borst kan hebben. Maar hij heeft wel zoveel honger.

Ik krijg voor de opvang ook niet genoeg bij elkaar gekolfd. Ik kolf op een gewone dag als ik mijn best doe ongeveer 300 cc. Laatst gaven we 400 cc mee en kreeg ik rond twee uur een berichtje dat alles op was en rond vier uur een berichtje dat hij toch wel weer honger had. Nu geven ze hem tussendoor ook wat vast voedsel, maar vaak krijgt hij dan 's middags toch nog een flesje biobim. Wij geven hem hier 's avonds ook een Biobim/papflesje zodat ik even 'vrij' ben van de borst en eventueel nog wat kan kolven voor de opvang.

Micro krijgt borstvoeding als hoofdvoeding en daarbij dus wat vaste voeding, maar die voeding is natuurlijk nooit zo voedzaam als de borst. We zijn op zoek naar een nieuwe balans waarin borstvoeding nog steeds de hoofdmoot is (maar niet meer non-stop zoals nu), waarbij Micro voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt om naast al zijn beweging toch te blijven groeien, waarbij mijn productie niet achteruit gaat en waarbij ik weer eens langer dan een uur achter elkaar kan slapen. Tips?

tl;dr: Baby (7 mnd, formaat 1 jr) heeft altijd honger, wat stop ik erin?
Make your own kind of music.
pi_182131105
Sorry, Cass, geen tips, denk ik. Wat lastig, zulke nachten en die onstilbare honger. Rapley je? Dingen als roomboter toevoegen aan het eten, is dat iets? Ik weet wel wat je in een baby kan stoppen, maar de gewenste combi met bv als hoofdvoeding maakt het ingewikkeld voor me ;)

Op jouw vraag: Nee, geen stuwing. Dat wil zeggen: ik word er wel elke dag mee wakker, omdat Phi zo lang slaapt (afgelopen dagen 21-6 minstens). ‘s Ochtends drinkt ze dan maar één kant, aan de andere is dan soms al 14 uur niet gedronken tegen de tijd dat ze voor de tweede voeding van de dag komt. Dan heb ik wel flink stuwing, idd. Zou ik dan beter wat kunnen kolven mss? Bij die eerste ochtendvoeding drinkt ze die ene borst ook bepaald niet “leeg”.
pi_182131483
Waarom begin je niet met het aanbieden omdraaien? Dus eerst vast voedsel aanbieden bij honger en dan kiezen voor wat calorierijk(er)e dingen. Als hij behoefte heeft aan meer, is daar wel wat in te halen denk ik. Boter op brood is dan idd ook een makkelijke manier voor wat extra calorieën. Het klopt dat in het begin de bijvoeding niet zoveel voorstelt, maar als ze het eenmaal goed eten gaat dat steeds minder op, toch? :)

Sorry als ik domme dingen zeg, ik heb geen ervaring met een heel hongerig kind (of nouja, wel een waar ik voor m'n gevoel de hele dag eten in stop, maar met 12maand is dat toch even anders). Het klinkt wel flink vermoeiend. :*
Morgen ben ik vast weer mezelf.
pi_182131628
We hebben niet echt specifieke momenten van eten geven, hij krijgt de hele dag door elkaar de borst en vast voedsel, net wat makkelijker / dichter in de buurt is of wat wij / zijn zus aan het eten zijn. Van eerst 't een en dan 't ander is niet echt sprake, geloof ik. Alles door elkaar :D

Het vaste voedsel zorgt misschien voor meer vulling, maar voor minder voedingsstoffen en bij borstvoeding is dat denk ik andersom. Oh! En van teveel vaste voeding (bijvoorbeeld een paar lepels yoghurt en een halve banaan) gaat 'ie spugen. Da's dus nog weer iets teveel gevraagd. Ik vind 't ook maar lastig :@
Make your own kind of music.
pi_182132055
Zo begonnen wij ook ja. Inmiddels is drinkt Dirk alleen nog voor het gaan slapen en een keer snachts als ik hem niet zelf aanbied. Ik vind het voor jullie maar lastig hoor! Ik kan me ook haast niet voorstellen dat een baby niet voldoende voedingsstoffen haalt uit de bv, zeker niet als het zo onbeperkt toegang heeft tot de borst...
Morgen ben ik vast weer mezelf.
pi_182132880
Bedankt voor de reacties wb lactatiekundige. Ik ga contact zoeken met de dame uit Weesp. Hopelijk kan zij ons helpen. Zal tzt wel even laten weten hoe het is gegaan.

@Jentin: wat naar van de pijn. Helpt het misschien de borst te koelen?
pi_182134562
Ik vind die leeftijd tussen 6 en 8 maanden wat dat betreft ook het lastigst. Ze eten nog geen klap, maar ze hebben wel superveel calorieën nodig. Zie het maar bij te werken. Bij kind 1 lukte me dat niet qua productie en kreeg ze flesjes rijstemelk, havermelk en kunstvoeding bij (als ik werkte). Bij kind twee en drie zat in ruimer in productie en lukte het me met 24/7 borst (nee niet echt, maar zo voelt dat dan wel). Als dat niet lukt, moet je een andere manier vinden. Powerfoods zoals avocado, Griekse yoghurt (10% vet), pindakaas, roomboter. En bij onvoldoende mogelijkheid tot moedermelk, om welke reden dan ook, toch eens denken aan pap of andere melkvormen om te vervangen. En vraag je dan goed af of het om vulling of dorst gaat of voeding. Want in dat laatste geval is donormelk of kunstvoeding toch nog altijd de beste optie.
pi_182135119
quote:
0s.gif Op dinsdag 25 september 2018 23:22 schreef WupWup het volgende:
Ik vind die leeftijd tussen 6 en 8 maanden wat dat betreft ook het lastigst. Ze eten nog geen klap, maar ze hebben wel superveel calorieën nodig. Zie het maar bij te werken. Bij kind 1 lukte me dat niet qua productie en kreeg ze flesjes rijstemelk, havermelk en kunstvoeding bij (als ik werkte). Bij kind twee en drie zat in ruimer in productie en lukte het me met 24/7 borst (nee niet echt, maar zo voelt dat dan wel). Als dat niet lukt, moet je een andere manier vinden. Powerfoods zoals avocado, Griekse yoghurt (10% vet), pindakaas, roomboter. En bij onvoldoende mogelijkheid tot moedermelk, om welke reden dan ook, toch eens denken aan pap of andere melkvormen om te vervangen. En vraag je dan goed af of het om vulling of dorst gaat of voeding. Want in dat laatste geval is donormelk of kunstvoeding toch nog altijd de beste optie.
Ik heb me dat helemaal niet zo gerealiseerd de vorige keer. Mini was ook groot, maar bewoog veel minder intensief. Ze was de hele dag bij me, dus had onbeperkt toegang, maar was echt lang niet zo gulzig haha! Met avocado en pindakaas zijn we inderdaad begonnen, kijken of dat misschien wat helpt. Een los flesje Biobim af en toe zou natuurlijk ook geen kwaad kunnen als het echt te gek wordt op zo'n dag (die zitten er soms tussen). Ik ben alleen bang dat mijn productie dan achteruit gaat, al is dat niet per se ergens op gebaseerd. We mengen nu 's avonds die Biobim kv met een beetje pap op aanraden van de lactatiekundige, omdat hij anders blééf drinken, borst of fles maakte niet uit, maar ik vind de combinatie vulling/dorst/voeding ook lastig. Ik wil het liefste dat het zo voedzaam mogelijk is, maar dat is echt nog even puzzelen.

En wat ik ook een beetje lastig vind is dat hij bij mij alleen maar wil drinken - niet echt spelen of keten of knuffelen of slapen, alleen drinken. Dus ik geef hem na een voeding vaak aan zijn vader, anders blijft hij de borst zoeken, maar dat voelt dan weer zo lullig.

Nou ja, het zal zichzelf weer oplossen. Tot die tijd maar aanmodderen met banaan, avocado, kokosyoghurt, de borst en soms een beetje kv.
Make your own kind of music.
pi_182138629
Ik geloof dat het voordeel van wasbare zoogcompressen mij ontgaat (behalve het ecologisch voordeel natuurlijk). Ik gebruik ze sinds een weekje en ik vind ze continu klam/nat aanvoelen terwijl die wegwerp altijd droog voelen, en er zit geen antislip op de achterkant dus het blijft totaal niet op zn plek zitten. Ligt het aan het merk? Ik heb ze van Avent.
pi_182140031
Ik vond wasbare kompressen ook niks om precies die redenen. Ik denk niet dat dat merkafhankelijk is.
pi_182140055
CE, het lost zichzelf ook zeker wel op met de tijd. Als hij deze spurt uit is of als hij meer vaste voeding gaat eten of als jij zelf meer balans vindt of ... Het komt in elk geval op z'n pootjes.
pi_182140802
quote:
1s.gif Op woensdag 26 september 2018 09:09 schreef Spees_Eend het volgende:
Ik geloof dat het voordeel van wasbare zoogcompressen mij ontgaat (behalve het ecologisch voordeel natuurlijk). Ik gebruik ze sinds een weekje en ik vind ze continu klam/nat aanvoelen terwijl die wegwerp altijd droog voelen, en er zit geen antislip op de achterkant dus het blijft totaal niet op zn plek zitten. Ligt het aan het merk? Ik heb ze van Avent.
bij wegwerp zit er zeker verschil in merk. ik heb 2 verschillende soorten en bij een doorslaapnacht merk ik duidelijk verschil. bij de ene kan ik het bed verschonen en de andere voelt klam/nat maar nog niet doorgelekt. bij een gewone nacht voelen ze droog aan maar geen idee hoeveel ik dan lek.

maar als wegwerp goed bevalt en je geen voordelen ziet voor wasbaar dan zou ik lekker wegwerp blijven gebruiken. voor mij is het voordeel dat ik bij wasbaar geen last heb van jeuk. bij wegwerp wel, 3 verschillende merken geprobeerd en ik kan met geen van allen vriendjes worden.
  Manager PR/Moderator/Beste crewlid 2022 woensdag 26 september 2018 @ 11:43:49 #14
269689 crew  Viv
pi_182141005
quote:
1s.gif Op woensdag 26 september 2018 09:09 schreef Spees_Eend het volgende:
terwijl die wegwerp altijd droog voelen
Klopt! Ik moest er altijd in knijpen om erachter te komen of ik gelekt had. Er zitten (net als bij wegwerpluiers) van die korrels in die opzwellen als ze vocht opnemen, dus dikkere kompressen = gelekt. :D
pi_182167105
Ik wil, nu Bikkel 7 weken is, beginnen met het opbouwen van een voorraadje in de vriezer en ben begonnen met kolven na de ochtendvoeding voor wat er dan nog in de borsten zit. Is dit de juiste manier? Of is het wijs na iedere voeding nog na te kolven? Nu bouw ik ongeveer 50ml op per dag.
"Life is what happens to you, while you're busy making other plans"
pi_182168969
Ik vond na elke voeding teveel gedoe, dus ik kolfde s ochtends na. En soms als hij een sporadische keer maar 1 borst dronk, kolfde ik de ander. Maar het makkelijkst was gewoon een bakje onder de borst houden die hij niet dronk, daar lekte over een hele dag zo een extra voeding uit. :')
Morgen ben ik vast weer mezelf.
pi_182169937
Voor dat opvangen gebruik ik een Haakaa kolf, althans de goedkope versie ervan. Werkt prima en heb je toch nog een hand vrij.

Ik zit qua borstvoeding even in een flinke dip. Sinds maandag voor de 2de keer spruw, auw, en sinds vanochtend links een borstontsteking erbij, nog meer auw ;(
Heb flink koorts en kolf nu zeker elk uur links helemaal leeg. Per keer komt er dan minimaal 50ml melk, de productie draait een beetje hard. Zo maar onder een warme douche.
Extra balen is dat vriend vannacht weer eens nachtdienst heeft. Dus maar hopen dat Sofie goed slaapt. Met haar rond lopen is op dit moment niet echt prettig.
Mocht iemand nog een gouden tip hebben, graag!
pi_182181382
ik kolf tijdens de ochtendvoeding ipv daarna.
en de haakaa kolf is inderdaad ook een fijne om wat extra bij elkaar te sprokkelen. heel makkelijk schoon te maken en een hand vrij (ik klem wel het randje achter de bh, mocht het vacuüm plotseling verbreken heb ik een tel extra om het flesje te pakken)

takkie sterkte met de borstontsteking, heb helaas geen tips voor je.
pi_182183476
Ik had Disana wol-zijde wasbare compressen blijven droog en zijn heerlijke grote kussentjes in je bh. Ik vind wegwerp echt jeukerig en Bleh :P
♥ J & S
pi_182188867
Hoe doen jullie alle kolfopbrengsten van een aantal dagen bewaren? Nu heb ik bijv. 3 flesjes met elk 20cc in de koelkast staan. Kan ik die bij elkaar doen en dan in zo'n moedermelkbewaarzakje voor in de diepvries doen?
  vrijdag 28 september 2018 @ 22:14:47 #21
57269 Lemijn
luistert ook naar Leijn
pi_182194542
Ja, je kan het bij elkaar doen als het dezelfde temperatuur heeft. En dan in flesje of zakje inderdaad.

Maar als je het binnen een week gebruikt om te oefenen dan zou ik het in de koelkast laten staan en niet invriezen.
Op maandag 14 november 2016 12:18 schreef Crumpette het volgende:
De eerste keer ben je zo'n magische eenhoorn van moeder natuur en creeert een wonder
pi_182206093
over het invriezen zijn de meningen wat verdeeld merk ik.
Borstvoeding.com zegt binnen 24uur. Lalecheleague zegt binnen 48uur.
  Manager PR/Moderator/Beste crewlid 2022 zaterdag 29 september 2018 @ 16:31:27 #23
269689 crew  Viv
pi_182206380
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 september 2018 16:10 schreef Elleska het volgende:
over het invriezen zijn de meningen wat verdeeld merk ik.
Borstvoeding.com zegt binnen 24uur. Lalecheleague zegt binnen 48uur.
Ook over hoelang je de melk in de koelkast mag bewaren verschilt het advies overal, kijk ook maar eens op https://www.voedingscentr(...)-van-moedermelk.aspx
Daar geldt dat het meteen na het kolven ingevroren moet worden, en dat het maar 3 dagen houdbaar is in de koelkast. :')

De ene partij zit gewoon liever safe qua geen moedermelk laten bederven, en de andere partij zit liever safe qua geen moedermelk onnodig weggooien.

Zoals met alles mag je hierin je eigen weg kiezen en gezond verstand gebruiken. :Y)
  zaterdag 29 september 2018 @ 17:41:57 #24
57269 Lemijn
luistert ook naar Leijn
pi_182207369
Naast gezond verstand vond ik een opmerking van wupwup fijn: als het echt niet meer goed is, gaan ze het wel weigeren.
Op maandag 14 november 2016 12:18 schreef Crumpette het volgende:
De eerste keer ben je zo'n magische eenhoorn van moeder natuur en creeert een wonder
pi_182212729
quote:
0s.gif Op vrijdag 28 september 2018 22:14 schreef Lemijn het volgende:
Ja, je kan het bij elkaar doen als het dezelfde temperatuur heeft. En dan in flesje of zakje inderdaad.

Maar als je het binnen een week gebruikt om te oefenen dan zou ik het in de koelkast laten staan en niet invriezen.
Thanks :)

Ik wil een voorraadje opbouwen omdat ik over een aantal maanden een (mid)week weg ga. Omdat ik kolf nadat de baby gegeten heeft, gaat het (vooralsnog?) niet heel hard met het kolven.
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')