vinnypassy | vrijdag 21 september 2018 @ 14:04 |
De 'live' kooktopics met foto's vind ik altijd leuk om te volgen hier. Zoals de meesten wel zullen weten, kook ik ook graag - alleen van de luxe diners maak ik foto's. Maar op vrije dagen als deze maak ik ook graag gerechten die wat makkelijker zijn, maar iets meer tijd vergen. Vorige week kwamen we terug van vakantie en had ik weer zin om mijn gele stoofpan te gebruiken. Ik had nog vier prachtige sukadelappen in de vriezer liggen, in de loop van de week stapelden zich wat ingrediënten op (wijn, wortel) en dus besloot ik vandaag op mijn vrije dag een soort bolognesesaus te maken. Zonder recept (volg ik volgende keer wel) maar gewoon lekker improviseren. Vaak genoeg gemaakt, dus moet goed komen. Ik heb geen verzamelfoto en ook niet van het snijden, maar ik begon natuurlijk met de basis: - Wortel, ui, bleekselderij en knoflook fijnsnijden. Ik had geen spek of pancetta, dus deed ik het zo in een pan met boter om rustig te gaan stoven. En ja, dit is allemaal met de hand gesneden, hoewel dit niet mijn mooiste brunoise ooit is - ik vind dat gewoon leuk om te doen als ik de hele dag de tijd heb. - Sukade in stukjes snijden en op hoog vuur lekker karameliseren. - Inmiddels kon er tomatenpuree, oregano en nootmuskaat bij de groenten. Roeren en bakken. - Het vlees moet goed bruin worden. Iets als dit (ging hierna nog iets verder), want ik wil smaken opbouwen. Normaal doe ik dit met gehakt, maar ik ga er vanuit dat dit met de sukade ook prima lukt. - Dan een scheut volle melk erbij. Dit n.a.v. de discussie hier onlangs ergens in CUL over smaken opbouwen. Goed in laten koken. - Als het er zo uit ziet, volgende scheut melk erbij. De rest van de melk kan ik dit weekend mooi gebruiken voor cappuccino. - Dit laat ik inkoken tot er een klein wit laagje om het vlees zit. Wordt lekker. Ik giet er een enorm glas rode port bij en het restant van een fles rode wijn die we gisteren bij de borrel hadden. Het vlees staat bijna volledig onder, dus het is iets meer dan ik eigenlijk wilde. Dit laat ik echter ook weer inkoken, dus levert vast weer extra veel smaak op en ik wil ook een stevige saus. [ Bericht 0% gewijzigd door vinnypassy op 21-09-2018 14:19:33 ] | |
vinnypassy | vrijdag 21 september 2018 @ 14:11 |
Dat gaat de goede kant op, er is nog ongeveer een derde over. Tijd om er een halve liter warme rundvleesbouillon bij te doen, die gaat gelijk weer koken in de hete pan. Ook deze laat ik weer inkoken, ik wil diepe maken. | |
RobinOok | vrijdag 21 september 2018 @ 14:14 |
Ik zie geen selderij. | |
vinnypassy | vrijdag 21 september 2018 @ 14:16 |
Sorry, ik zeg altijd selderij ipv bleekselderij. | |
RobinOok | vrijdag 21 september 2018 @ 14:18 |
Kan goed fout aflopen als iemand je recept wil namaken. Hup, de editknop in jij! | |
vinnypassy | vrijdag 21 september 2018 @ 14:19 |
Dit ruikt heerlijk. Ik ben vergeten de mirepoix toe te voegen voordat ik de wijn erbij deed, dus dat doe ik nu maar snel. Gaat wel iets schelen qua smaak, maar so be it. Er zit al extra wijn en bouillon in. | |
vinnypassy | vrijdag 21 september 2018 @ 14:20 |
Jaja, al gedaan. Ik gooi mijn recept ook nog wel online met hoeveelheden erbij, wat beter werkt dan 'een scheut melk' en 'een groot glas wijn'. | |
vinnypassy | vrijdag 21 september 2018 @ 14:25 |
Tijd voor de laatste stappen voordat het vuur laag kan. Eerst een kruidenbundeltje maken; bleekselderijblad, basilicum, tijm en laurierblad. Blik tomaten opentrekken. Dat in de pan doen. Om vervolgens het deksel erop te gooien, het vuur laag te zetten en over twee uurtjes weer eens te kijken hoe het ermee staat. Tussendoor de keuken dus ook weer geordend, dus nu kan ik ff een filmpje opzetten. | |
vinnypassy | vrijdag 21 september 2018 @ 16:49 |
Na twee uur heeft de saus een wat donkerdere kleur gekregen, maar vooral qua smaak gaat het de goede kant. Lekker vol en het ruikt hier fantastisch, de smaak is al een stuk intenser dan aan het begin. Het vlees houdt nog mooi vorm in de pan, maar kun je eenvoudig uit elkaar drukken. Nog een uurtje of twee op heel laag vuur en dan is het genoeg geweest voor vandaag. | |
Lucky_Strike | vrijdag 21 september 2018 @ 16:59 |
Ik krijg hier honger van | |
golfer | vrijdag 21 september 2018 @ 17:25 |
Vast een lekkere saus, maar heeft inderdaad niks met bolognese te maken. | |
vinnypassy | vrijdag 21 september 2018 @ 18:58 |
Het is ook zeker een lekkere saus! Dit is hem geworden, waarbij het vlees heerlijk zacht is geworden. De saus mag nu afkoelen, zondag ga ik hem opeten. | |
emmyemmy2 | vrijdag 21 september 2018 @ 20:12 |
111210 | vrijdag 21 september 2018 @ 22:05 |
Ziet er lekker uit, die nootmuskaat zou ik zelf niet zo snel doen. Verder zou ik de basilicum gewoon los erin gooien, kan je prima eten hoor, zeker als het helemaal geslonken is | |
derLudolf | vrijdag 21 september 2018 @ 22:07 |
Meer dan hetgeen wat de meesten bolognese noemen. Ik heb het recept niet zo paraat, maar rundvlees, wijn, tomaat, wortel, bleekselderij en een scheutje melk horen er wel in. Enige op/aanmerking is dat vlees niet door de gehaktmolen is gehaald en dat het spek ontbreekt. | |
derLudolf | vrijdag 21 september 2018 @ 22:09 |
Overigens, ik was al van plan om dit weekend bolognesesaus te maken. | |
RobinOok | vrijdag 21 september 2018 @ 22:28 |
Ziet er lekker uit. Prima Bolognese. | |
vinnypassy | vrijdag 21 september 2018 @ 22:29 |
Normaal maak ik hem inderdaad ook met spek/pancetta bij de groenten en met gehakt ipv sukade, maar ik moest ff restjes opmaken. Ik heb ooit voor een vriendin het recept van mijn saus opgeschreven zoals ik hem normaal maak.
| |
vinnypassy | vrijdag 21 september 2018 @ 22:30 |
Ik heb hem ook wel zonder gemaakt, maar dat beetje nootmuskaat maakt hem net iets hartiger. Maakt een beetje het verschil tussen lekker en erg lekker. | |
Bramito | zaterdag 22 september 2018 @ 13:43 |
Wat Robin zegt! Goeie saus man! | |
FutureFairytale | zaterdag 22 september 2018 @ 16:51 |
Lekker zeg! Met aandacht en tijd gemaakt. Wil je zondag nog een foto plaatsen van de saus bovenop je pasta? | |
vinnypassy | zaterdag 22 september 2018 @ 18:38 |
Komt goed! | |
Takadanobaba | zaterdag 22 september 2018 @ 20:07 |
Ik heb een keer een bolognese-recept gevolgd waarbij aangeraden werd om er gepureerde kippenlevertjes doorheen te doen. "Maak je geen zorgen" werd er bij gezegd. Heb de hele pan weg kunnen gooien Deze saus ziet er prima uit! Goed topic. | |
vinnypassy | maandag 24 september 2018 @ 09:34 |
Bij het opwarmen van de saus besloot ik het vlees maar ff uit elkaar te trekken (of gewoon duwen met de lepel), zodat het vlees gelijkmatiger verdeeld werd door de saus. Eerst saus bij de pasta scheppen en goed mengen. Vervolgens op het bord, nog iets extra saus eroverheen en afmaken met wat geraspte parmezaan . Ik kan jullie vertellen: het was héérlijk! We dronken er een fles Peconio bij, die we vorig jaar zelf vanuit Toscane hadden meegenomen. Dit was onderdeel van een eenvoudig Italiaans driegangendiner. Vooraf hadden we mijn versie van caprese (buffelmozzarella met alleen de zaadjes en het vocht van tomaat (die ik meng met wat olijfolie, azijn, sjalot en peper & zeezout) en basilicum), achteraf mascarponecrème (2 eigeel met 80g suiker opkloppen, mengen met 200g mascarpone en 2 opgeklopte eiwitten) met bosvruchten in wat likeur en fijngemalen kandijkoek - dit recept kregen we van onze agriturismo dit jaar. Kwaliteit van de foto's is niet top, maar doe het er maar mee. :-) | |
Lucky_Strike | maandag 24 september 2018 @ 10:08 |
Gripper | maandag 24 september 2018 @ 10:18 |
Dit ontstijgt het niveau van de eerdere "macaroni a la ... " topics wel zeg. Ik ga m ook een keer zo maken Vinny, fuck dat eeuwige gehakt. t is herfst sinds dit weekend dus draadjesvlees tijd! | |
Queenshore | maandag 24 september 2018 @ 14:11 |
Ik vind dit dan juist weer geniaal. Gaat standaard in mijn saus. | |
golfer | maandag 24 september 2018 @ 14:51 |
Gistermiddag op 24Kitchen Jamie in Italië (Toscane), deze ragu zien maken, die wel een beetje lijkt op die van Vinny: https://www.24kitchen.nl/(...)eesragu#ingredienten https://www.24kitchen.nl/(...)ragu#bereidingswijze | |
LPFAN | maandag 24 september 2018 @ 23:03 |
Krijg er honger van | |
FutureFairytale | dinsdag 25 september 2018 @ 02:28 |
Fantastisch (weer) vinny! |