abonnement Unibet Coolblue
pi_182169175
quote:
1s.gif Op donderdag 27 september 2018 18:28 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Laat je niet gek maken. Er is helemaal niks mis met vierseizoenenpeper. Zwarte peper maakt je burger niet opeens beter.
Eens. Beetje peper is gewoon prima.
Whatever...
pi_182169912
quote:
0s.gif Op donderdag 27 september 2018 18:29 schreef SuperNeger het volgende:

[..]

Oh ;(

Nou dan vraag ik me af wat het dan wel is.
Er is al heel vaak gezegd wat een goede hamburger maakt. Koop goede hamburger (brioche) broodjes of maak ze zelf. En vraag de slager om gehakt te malen met ong 20 of 25% vet. Dan ben je al een heel eind hoor. Die toppings doe je er gewoon op naar smaak.
  Moderator donderdag 27 september 2018 @ 20:26:59 #103
18653 crew  D.
pi_182170668
quote:
0s.gif Op donderdag 27 september 2018 18:12 schreef SuperNeger het volgende:

[..]

maar de winkel heeft niet "helemaal' hamburgers

alleen die dingen die je in de magnetron doet maar die tellen niet eens mee
Hamburgers bij de vleesafdeling zijn 'helemaal' :Y

Enkel nog bakken, en eten :Y
  donderdag 27 september 2018 @ 21:19:31 #104
267651 Klaploper
Wetenschappelijk onderzoeker
pi_182172123
quote:
0s.gif Op donderdag 27 september 2018 18:18 schreef Jellereppe het volgende:

[..]

Zeker. Midden-Oosten, Zuid-Azië snappen ze het belang van kruiden. De gemiddelde Nederlander heeft dat niet helemaal door.
Omdat de Nederlander dat niet hoeft. Wij hoeven niet enorm veel kruiden te gebruiken om bedorven vlees "op te vrolijken".
Ik vecht met zwervers voor mijn plezier. Binnenkort ook op YouTube!
  donderdag 27 september 2018 @ 21:29:27 #105
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_182172448
quote:
1s.gif Op donderdag 27 september 2018 21:19 schreef Klaploper het volgende:

[..]

Omdat de Nederlander dat niet hoeft. Wij hoeven niet enorm veel kruiden te gebruiken om bedorven vlees "op te vrolijken".
Flikker toch op, gek. Met je misplaatste superioriteitsleugen.
  donderdag 27 september 2018 @ 22:02:06 #106
267651 Klaploper
Wetenschappelijk onderzoeker
pi_182173700
quote:
1s.gif Op donderdag 27 september 2018 21:29 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Flikker toch op, gek. Met je misplaatste superioriteitsleugen.
Wil je ontkennen dat het sterk kruiden van vlees van oudsher het doel heeft om bederf te maskeren? En dat het daarom in bepaalde gebieden zoch meer ontwikkeld heeft?
Ik vecht met zwervers voor mijn plezier. Binnenkort ook op YouTube!
  donderdag 27 september 2018 @ 22:04:51 #107
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_182173763
quote:
1s.gif Op donderdag 27 september 2018 22:02 schreef Klaploper het volgende:

[..]

Wil je ontkennen dat het sterk kruiden van vlees van oudsher het doel heeft om bederf te maskeren? En dat het daarom in bepaalde gebieden zoch meer ontwikkeld heeft?
Ja.
  donderdag 27 september 2018 @ 22:09:19 #108
267651 Klaploper
Wetenschappelijk onderzoeker
pi_182173902
quote:
1s.gif Op donderdag 27 september 2018 22:04 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Ja.
Oké.
Ik vecht met zwervers voor mijn plezier. Binnenkort ook op YouTube!
pi_182174744
quote:
1s.gif Op donderdag 27 september 2018 22:02 schreef Klaploper het volgende:

[..]

Wil je ontkennen dat het sterk kruiden van vlees van oudsher het doel heeft om bederf te maskeren? En dat het daarom in bepaalde gebieden zoch meer ontwikkeld heeft?
Sommige van die mengsels voorkomen bederf zelfs.
Whatever...
  donderdag 27 september 2018 @ 22:51:25 #110
38849 Notorious_Roy
Doomed since 1889
pi_182174889
quote:
0s.gif Op donderdag 27 september 2018 22:46 schreef Spanky78 het volgende:

[..]

Sommige van die mengsels voorkomen bederf zelfs.
Dat is de reden van de kruiden inderdaad. Niet om smaak te maskeren :')
The hardware is just a box you buy only because you want to play Mario games - Yamauchi
Mr. Zurkon doesn't need bolts, his currency is pain
Roy-O-Rama | Backlog | Wish-list
pi_182175214
quote:
7s.gif Op donderdag 27 september 2018 22:51 schreef Notorious_Roy het volgende:

[..]

Dat is de reden van de kruiden inderdaad. Niet om smaak te maskeren :')
En om smaak te geven natuurlijk.
Whatever...
pi_182176654
Wat ik zelf verschrikkelijk lekker vind zijn Smashed Burgers.

Ik kan je voor instructies het filmpje van 'Binging with Babish' aanraden te kijken ().

Sowieso is het hiervoor (en eigenlijke alle burgers) essentieel dat je gehakt met een vetgehalte van minstens 20% haalt. Dit zal je in de supermarkt waarschijnlijk niet lukken, kijk maar gewoon naar het aantal gram vet per 100gr op de achterkant. Hiervoor zul je toch echt naar een slager moeten. Per burger kom je uit op ongeveer 50-55gr gehakt en per broodje stapel je dus zoals in het filmpje 2 burgers op elkaar.

Dit is het lekkerst in een gietijzeren of stalen pan, dus niet een teflon/anti-aanbaklaag, omdat je juist wilt dat de burger aankoekt, zodat het mooi goudbruin kan worden.

Wat je in essentie doet is het gehakt opdelen in ballen van 50-55gr. Een beetje zout en peper op de ballen en deze leg je vervolgens met zo min mogelijk olie in een hete pan (het gehakt bevat aardig wat vet en je wilt dus juist dat het een beetje aankoekt).

Vervolgens plet je de ballen zo plat mogelijk. Ik heb dit voorheen met een kleine steelpan/kookpan met een rond stuk bakpapier gedaan en de pan aangestampt met een stamppotstamper. Nu improviseer ik daar iets anders voor.

Nogmaals, per brood dus twee burgers. Deze burgers bak je kort op hoog vuur, misschien net een minuut. Daarna ga je vluchtig met een spatel eronder en schep je ze om. Dan leg je een plak cheddar (ja cheddar) op een van de burgers en schep je de andere burger op de burger met cheddar. Het is nu eigenlijk klaar. Wat je met brood, toppings en saus doet is aan jou.

Ik gebruik meestal gewoon dat hamburgerbrood, waarvan ik de broodjes in een pan grill met wat boter/olie erop tot het goudbruin is. Qua toppings gebruik ik een plak tomaat, augurken en soms sla.

De saus maak ik net als in het filmpje, met een gelijke hoeveelheid mosterd, mayo en ketchup (dus allemaal 1/3). Hier voeg je zout, peper en kruiden naar keuze toe en ik voeg zelf augurkenwater toe.

Ik snap dat dit veel tekst is, maar qua uitvoering en moeite valt het mee. Het eindresultaat is het 100000% procent waard, omdat het verschrikkelijk lekker is. Mijn vriendin eet 99% vegetarisch, maar maakt alleen voor smashed burgers een uitzondering. En voor nog iets ;)
  vrijdag 28 september 2018 @ 02:27:59 #113
355869 Jellereppe
ZOA-Amfora!FAN
pi_182177987
quote:
1s.gif Op donderdag 27 september 2018 21:19 schreef Klaploper het volgende:

[..]

Omdat de Nederlander dat niet hoeft. Wij hoeven niet enorm veel kruiden te gebruiken om bedorven vlees "op te vrolijken".
Kerel, maakt niet de historische fout door geen aandacht te besteden aan lessen en kennis in landen met een gemiddeld lager inkomensniveau dan West Europa anno 2018. Zuid-Azië gebruikte al kruiden in tijden dat het veel welvarender was dan Europa. Je bent niet de eerste. De Chinezen beschouwden zich in de tijd van Qianlong (en voor Qianlong) ook als het centrum van de wereld en waren in de veronderstelling dat ze niks meer te leren hadden van de buitenwereld (barbaren), met groteske gevolgen in de 19 en 20ste eeuw. Er zijn wel meer voorbeelden. Je bent niet de eerste.
pi_182178294
Begin van de week twee keer een broodje hamburger gemaakt met:

Bolletje: vrij groot en zacht (maar wel steviger dan een doorsnee melkbolletje) van de markt
Vleesch: Zo'n 125-150 gram mager rundergehakt (12% vet geloof ik) uit de supermarkt
Kruiden: Zwarte peper, zout, paprika poeder pikant, uipoeder, knoflookpoeder, chilipoeder, cayennepoeder, worcestershiresaus.
Kaas: Niet te sterke blauwe kaas van de markt (weet verder niet welke soort)
Bijlagen: Alleen rode ui gegaard in balsamicoazijn.

Bereiding:
Halve rode ui in halve ringen snijden (de andere helft ging door de salade die ik ernaast at), daarmee de bodem van een kleine saus/steelpan bedekken in een flinke scheut balsamicoazijn (ongeveer 1/8e van een 250ml flesje denk ik). Vuur op laagste stand en door laten pruttelen totdat de azijn flink gereduceerd is (minuutje of 10 denk ik?)

Gehakt uitspreiden over snijplank, alle kruiden (geen idee hoe ik de hoeveelheden moet uitdrukken, een paar shakes van alles) toevoegen. Dan eerst handen nat maken (scheelt met handen schoonmaken naderhand) en dan kruiden door gehakt kneden. Daarna gehakt in een bal vormen, de bal een beetje platdrukken en in een plastic zakje doen. Het zakje om het gehakt heen trekken en de het gehakt van binnen naar buiten tot een steeds bredere en plattere schijf vormen zonder dat er in de buitenkant grote scheuren ontstaan. Zorg dat het midden iets dunner is dan de buitenkant, omdat bij het bakken de burger iets krimpt en de burger anders bol komt te staan.

Grillpan (gewone pan kan net zo goed) op hoog vuur heet laten worden (geen olie). Ondertussen broodje doormidden snijden en in een oventje of in een pan grillen/bakken tot licht goudbruin.
Hamburger in de pan leggen, paar minuten wachten en éénmalig omkeren en meteen de kaas op de bovenkant leggen om te smelten.
Hamburger met kaas op het broodje en daarover de balsamicouitjes.

Oordeel: De eerste keer was eigenlijk alleen de balsamicosaus te dun, waardoor veel op het bord droop, maar de smaak was wel goed. Verder net iets te weinig kaas gebruikt.
De tweede keer het vlees iets te lang in de pan gelaten waardoor het iets te droog was. Verder de balsamico nu te lang laten reduceren waardoor er te weinig over was en ook de smaak wat wegviel, maar er droop niets naast. Ik moet daarin nog een tussenweg vinden
Het vlees had ik alles in één keer gekruid (wel zo handig) en dat had iets minder gekund.
  vrijdag 28 september 2018 @ 07:40:51 #115
479315 SuperNeger
De gezelligste neger van FOK!
pi_182178976
Ik heb echt super veel trek in een hamburger nu
Man of Steal.
pi_182181778
Die van Silverhill klink wel heel lekker zeg :9
Zo maak ik ze zelf ook vaak. Stook er meestal wel ff de bbq voor op omdat dat net een wat lekkerder grillsmaak oplevert dan bakken in de pan.

Bij die combi met in balsamico gesudderde ui is een dikke plak zwitserse kaas (Gruyere of emmenthal) ook heerlijk.
En mn nieuwste ontdekking: op de beide helften brood een dikke lik truffelmayonaise :9
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_182185874
quote:
0s.gif Op vrijdag 28 september 2018 02:27 schreef Jellereppe het volgende:

[..]

Kerel, maakt niet de historische fout door geen aandacht te besteden aan lessen en kennis in landen met een gemiddeld lager inkomensniveau dan West Europa anno 2018. Zuid-Azië gebruikte al kruiden in tijden dat het veel welvarender was dan Europa. Je bent niet de eerste. De Chinezen beschouwden zich in de tijd van Qianlong (en voor Qianlong) ook als het centrum van de wereld en waren in de veronderstelling dat ze niks meer te leren hadden van de buitenwereld (barbaren), met groteske gevolgen in de 19 en 20ste eeuw. Er zijn wel meer voorbeelden. Je bent niet de eerste.
De Romeinen gebruikten al salie met varkensvlees , ook hier zit een stuk voorkomen van bederf in. Dat is dus lang voor de Chinezen.
Whatever...
pi_182187957
quote:
1s.gif Op vrijdag 28 september 2018 14:54 schreef Spanky78 het volgende:

[..]

De Romeinen gebruikten al salie met varkensvlees , ook hier zit een stuk voorkomen van bederf in. Dat is dus lang voor de Chinezen.
Wat is bekend van die tijd van Chinezen?
  vrijdag 28 september 2018 @ 16:40:38 #119
303802 nogeenoudebekende
The future is shit...
pi_182188051
Toptip, latex handschoenen. Hygiënisch en geen vuile handen.
And so is the past
  vrijdag 28 september 2018 @ 16:53:20 #120
355869 Jellereppe
ZOA-Amfora!FAN
pi_182188478
quote:
1s.gif Op vrijdag 28 september 2018 16:37 schreef potjecreme het volgende:

[..]

Wat is bekend van die tijd van Chinezen?
Veel. Kun je een middelgrote bibliotheek mee vullen. De Chinezen legden veel vast op papier. Tot 1000 v. Chr. is veel terug te lezen over Chinese historie omdat de Chinezen zo rond die tijd de smaak te pakken kregen met schrijven en hun schrift al aardig ontwikkeld was. Het Chinese schrift is dan wel rond 200v.Chr definitief gestandariseerd door Qin Shi Huangdi maar tot 1000 v. Chr. grote hoeveelheden informatie door ze vastgelegd op schrift. Mao heeft dan weer een vereenvoudigde Chinese schrift laten opstellen na 1949 om de enorme ongeletterdheid in de Volksrepubliek gedurende zijn regime aan te pakken. Lef voor nodig. Traditionele Chinese karakters zijn uitgebreider.

quote:
1s.gif Op vrijdag 28 september 2018 14:54 schreef Spanky78 het volgende:

[..]

De Romeinen gebruikten al salie met varkensvlees , ook hier zit een stuk voorkomen van bederf in. Dat is dus lang voor de Chinezen.
Daarvoor kun je het ook gebruiken (misbruiken als restaurant) en misschien is het op die manier ook ontstaan, maar tegenwoordig dienen ze in welvarende landen en ook in armere landen als smaakverfijners. Het effect mag niet onderschat worden. De Romeinen waren niet lang voor de Chinezen. De Chinese beschaving is oud. De eerste Chinese dynastie (Xia-dynastie is nochtans een legende) Shang-dynastie is zo'n beetje rond 1500 v. Chr ontstaan. Het waren feudale Chinese dynastieën Shang en Zhou. De eerste echt geüniformeerde Chinese staat was Qin-dynastie (221.v.Chr) dat de feudale Shang en Zhou-dynastie ver achter zich liet qua ontwikkelingsniveau. Tijdens Qin ontstond ook voor het eerst een soort van Chinese identiteit. No-nonsense dynastie dat het legalisme van Han Feizi volgde als bestuursvorm (komt overeen met machiavellisme). Ze zijn Parthia vergeten in te kleuren in deze 2000 jaar oude kaart (oude Iraanse staat uit die tijd wat op het slagveld niet onderdeed voor de Romeinen en als tussenstation fungeerde voor de zijderoute en daarmee welvarend werden).



[ Bericht 10% gewijzigd door Jellereppe op 28-09-2018 17:41:01 ]
pi_182189184
NMNS: Taart Soury is geen probleem, die leg ik wel ergens vast in een keuken met wat rookgerei.
Muizen? Kleine harige opdonders met een kaas fixatie., en Lucie Ball die gillend op een tafel staat in een oudbollige tv serie. En een vaste PI is KUT !!!! NIET doen
pi_182193615
quote:
1s.gif Op vrijdag 28 september 2018 16:37 schreef potjecreme het volgende:

[..]

Wat is bekend van die tijd van Chinezen?
Geen idee,maar hier ging het over Chinezen eind middeleeuwen.
Whatever...
pi_182234982
quote:
14s.gif Op vrijdag 28 september 2018 16:40 schreef nogeenoudebekende het volgende:
Toptip, latex handschoenen. Hygiënisch en geen vuile handen.
Daar zit toch altijd van dat poeder op is dat eetbaar?
pi_182235115
quote:
0s.gif Op vrijdag 28 september 2018 16:53 schreef Jellereppe het volgende:

[..]

Veel. Kun je een middelgrote bibliotheek mee vullen. De Chinezen legden veel vast op papier. Tot 1000 v. Chr. is veel terug te lezen over Chinese historie omdat de Chinezen zo rond die tijd de smaak te pakken kregen met schrijven en hun schrift al aardig ontwikkeld was. Het Chinese schrift is dan wel rond 200v.Chr definitief gestandariseerd door Qin Shi Huangdi maar tot 1000 v. Chr. grote hoeveelheden informatie door ze vastgelegd op schrift. Mao heeft dan weer een vereenvoudigde Chinese schrift laten opstellen na 1949 om de enorme ongeletterdheid in de Volksrepubliek gedurende zijn regime aan te pakken. Lef voor nodig. Traditionele Chinese karakters zijn uitgebreider.

[..]

Daarvoor kun je het ook gebruiken (misbruiken als restaurant) en misschien is het op die manier ook ontstaan, maar tegenwoordig dienen ze in welvarende landen en ook in armere landen als smaakverfijners. Het effect mag niet onderschat worden. De Romeinen waren niet lang voor de Chinezen. De Chinese beschaving is oud. De eerste Chinese dynastie (Xia-dynastie is nochtans een legende) Shang-dynastie is zo'n beetje rond 1500 v. Chr ontstaan. Het waren feudale Chinese dynastieën Shang en Zhou. De eerste echt geüniformeerde Chinese staat was Qin-dynastie (221.v.Chr) dat de feudale Shang en Zhou-dynastie ver achter zich liet qua ontwikkelingsniveau. Tijdens Qin ontstond ook voor het eerst een soort van Chinese identiteit. No-nonsense dynastie dat het legalisme van Han Feizi volgde als bestuursvorm (komt overeen met machiavellisme). Ze zijn Parthia vergeten in te kleuren in deze 2000 jaar oude kaart (oude Iraanse staat uit die tijd wat op het slagveld niet onderdeed voor de Romeinen en als tussenstation fungeerde voor de zijderoute en daarmee welvarend werden).

[ afbeelding ]
Zoveel cultuur en beschaving maar wat betekent dat tegenwoordig nog. Niets. Nobody cares. Chinezen zijn wel een verloren beschaving en ras. Ik vraag mij af of andere culturen ook op die manier zullen uitsterven. Voer voor ander topic.
pi_182235130
quote:
1s.gif Op zondag 30 september 2018 18:29 schreef Aluah-Snackbar het volgende:

[..]

Daar zit toch altijd van dat poeder op is dat eetbaar?
Binnenkant ja
Ik zwaai naar dieren.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')