Sigaartje | vrijdag 24 augustus 2018 @ 20:23 |
Een gerecht uit de Antillen, met roots in Venezuela en de slaventijd. Gewikkeld in bananenbladeren. Uit de vriezervoorraad en we gaan het opwarmen in heet water.![]() | |
#ANONIEM | vrijdag 24 augustus 2018 @ 20:25 |
dacht ayahuasca | |
Sigaartje | vrijdag 24 augustus 2018 @ 20:28 |
Op Curacao en Bonaire heet het Ajaca of ayaca. Het is een gerecht voor oudjaar, zoals hier de oliebol. | |
Sigaartje | vrijdag 24 augustus 2018 @ 20:29 |
Hij gaat in een pannetje water dat net onder de kook wordt gebracht, dan een kwartiertje warmen. | |
Harvest89 | vrijdag 24 augustus 2018 @ 20:56 |
Culinaire Sigaartje topics. ![]() Ben weer benieuwd naar het resultaat. | |
Sigaartje | vrijdag 24 augustus 2018 @ 21:00 |
Ja maar dit keer hebben de dames op de Antillen het klaargemaakt, dat leg ik later wel uit, dat is ook een hele ceremonie.. echt.. En hij is klaar ![]() even er uit vissen ![]() | |
#ANONIEM | vrijdag 24 augustus 2018 @ 21:01 |
Ik ga volgen. Benieuwd hoe het er uitziet. | |
Sigaartje | vrijdag 24 augustus 2018 @ 21:05 |
Touwtjes openknippen, snijden, whatever. de bananebladeren eraf. Ter info: de slaven gebruikten destijds op de Antillen bananebladeren omdat ze geen pan hadden. ![]() Het is een gevuld pakketje gekookt maisdeeg. Op de Antillen heet dat funghi. Dat is deeg gemaakt van maismeel, simpelweg, omdat ze daar niks anders hadden. | |
Sigaartje | vrijdag 24 augustus 2018 @ 21:15 |
Het maken van de ajaka doen de vrouwen van de familie op de Antillen. Maar degene die de leiding heeft is de "wela", dat is de oma. De oma is de baas van de familie. Het deeg is klaargemaakt en de hele familie moet meehelpen "vullen". In schaaltjes staan de ingedrienten klaar. Kip, pruim, cashew-pete, olijf, rozijnen, etc. Een familielid neemt een schoteltje met een stuk deeg en schept daar de ingredienten in. Je kunt je voorstellen dat het dan een lange rij is die langs de tafel loopt om de ajaka vol te scheppen. De wela vouwt het geheel bij elkaar en kookt het. ![]() Sorry, beetje grof opengesneden, heb ik voor jullie gedaan, maar zo ziet het er van binnen uit, veel kip, heerlijk pica. (Pica= scherp in het papiamentu) | |
AlexanderC | vrijdag 24 augustus 2018 @ 21:30 |
![]() | |
Sigaartje | vrijdag 24 augustus 2018 @ 21:41 |
Het ziet er wat rommelig uit, maar dat is het niet. Ik ben niet zo'n goeie fotograaf. | |
#ANONIEM | vrijdag 24 augustus 2018 @ 22:06 |
Maakt niet uit man, ziet er lekker uit. Waar haal je dat soort eten? | |
ChilllayD | vrijdag 24 augustus 2018 @ 22:23 |
Lekker! Dat heb ik laatst bij een vriendin gegeten. Wel een hele zware hap haha. Die waren dan ook wel groter dan de jouwe zo te zien. | |
Sigaartje | vrijdag 24 augustus 2018 @ 22:29 |
Van de familie. | |
Harvest89 | vrijdag 24 augustus 2018 @ 22:55 |
Het zit er inderdaad uit als een slagveld. Maar het lijkt me erg lekker. ![]() | |
vosss | vrijdag 24 augustus 2018 @ 23:27 |
Kan je die bananebladeren niet achterwege laten en dat gevulde deeg gewoon in de frituur tiefen? Of gaat dat zomaar niet? ![]() | |
Books1 | zaterdag 25 augustus 2018 @ 07:18 |
Ajaca's 💖. Maak ik hier altijd met de schoonfam in december. Het is een klus dat wel en ikzelf vind het niet smakelijk. | |
Books1 | zaterdag 25 augustus 2018 @ 07:22 |
Ze hebben genoeg anders 😀. Alleen funghi is een traditioneel gerecht en Voss dat kan in repen ook gefrituurd worden of in repen ook gegeten worden bij stoba bijv. waar ook gewoon een aardappel doorheen zit 😉. Het is te vergelijken met polenta. | |
Sigaartje | zaterdag 25 augustus 2018 @ 09:37 |
Ik denk niet dat dat een succes wordt. Het deeg is daarvoor te zacht denk ik, dat zuigt zich helemaal vol met olie. Lijkt me niet lekker. | |
Sigaartje | zaterdag 25 augustus 2018 @ 10:20 |
Er zit heel veel verschil in hoe de families ze maken. In de een zit weinig kip, in de ander veel, verder het gebruik van kruiden en pica. Ik heb het geluk dat die ik heb errug smaakvol zijn. Ik hoef er niks bij te doen, dat overkomt me niet vaak. Je andere post: daarom schreef ik ook had. Ik had het over de 19e eeuw en eerste helft van de 20ste eeuw voordat Shell op het eiland kwam. Shell heeft daar het hele leven veranderd. | |
Books1 | zaterdag 25 augustus 2018 @ 12:32 |
Als ik de rest van de fam mag geloven zijn ze smaakvol maar lust ik het niet. Als ik me niet vergis kwam Shell rond 1910-1915 definitief en is er al melding van zoete aardappels, rijst en zoveel meer vanuit 1775-1800. Als je iets wil zeggen moet je wel het juiste vertellen. | |
Sigaartje | zondag 26 augustus 2018 @ 21:43 |
Dan moet jij ook vertellen over de enorme armoede eind 19e eeuw. | |
Books1 | zondag 26 augustus 2018 @ 23:40 |
Jij stelt iets wat niet helemaal klopt. Ik wil best geschiedenisles geven maar volgens mij ging het over ajaca's en daarna over voeding die er volgens je eerdere bericht niet zou zijn. | |
#ANONIEM | maandag 27 augustus 2018 @ 16:20 |
Lekker, ouwe paffert. 👍🏼 | |
AlexanderC | dinsdag 28 augustus 2018 @ 22:23 |
Ik wil nu ook ayaka's. Ik heb het altijd heel lekker gevonden. Het is weer bijna het seizoen daarvoor ![]() Btw funghi is schimmel a la paddenstoelen en funchi is een maisdeeg. | |
Books1 | maandag 3 september 2018 @ 03:10 |
|