quote:
Op vrijdag 7 december 2018 18:59 schreef wyccie het volgende:Ook shirt besteld. Ik had eigenlijk bloedserieus gewild, maar de kleur van fanatiek vind ik mooier.
Mijn donatie ging niet door. Vier keer te laag Hb helaas. Maar eigenlijk was dat misschien ook wel beter, want het was een hectische week.
Ik zal toch nog eens vragen of ik misschien niet plasma kan geven, want ik moet vaak uitstellen omdat het niet goed uitkomt ivm marathons lopen. Maar ik ben bang dat mijn vaten niet goed genoeg zijn.
Tomatenpuree = maakt meer ijzeropname mogelijk. 1 lepeltje tomatenpure per dag was de tip die ik kreeg van de arts bij sanquin toen mijn Hb te laag was. Als ik afval en veel sport tegelijkertijd, dan eet ik minder en blijkbaar was mijn gezonde levensstijl destijds zo rigoureus dat goede ijzeropname niet meer mogelijk was. Ook meer ijzer eten hielp niet, omdat mijn lichaam niet de stofjes in zich had om dit ijzer te verwerken (tomatenpuree bezit deze stofjes wel in hoge mate). Dus ik zoeken naar een recept wat paste bij nederlandse kost inzake tomatenpuree, want dat was even zoeken hoor. Uiteindelijk kwam ik uit bij Antiliaanse Krioyosaus, een smakelijke saus voor bij alles gemaakt van groenten en tomatenpuree en heb sindsdien nooit meer een laag Hb gehad. Zo eet je dan meerdaags in de week een klein beetje tomatenpuree en verbeter je de ijzeropname van je lichaam, met een hogere Hb--waarde en lekkerdere maaltijden tot gevolg.
Recept van Antiliaanse Krioyosaus staat niet meer online, de auteur heeft het verwijderd van pinterest maar ik heb het op papier en zal het hier delen. Het is een mooie manier om meer tomatenpuree te eten en zo je Hb in check te houden. De saus is uitermate geschikt voor bij varken, rund en rijst, maar ook bij bepaalde kipbereidingen smaakt het prima. In de antillen gebruiken oma's en moeders deze Krioyosaus om kinderen meer groenten te laten eten. Het is echt heel lekker, gezond en kan een simpel stukje nederlands vlees of rijstgerecht echt op kalefateren.
Ik gebruik per hoofdsgerecht met normale portionering 3 eetlepels Krioyosaus met een kop erop en dan heb ik altijd voldoende smakelijke saus voor bij vleesgerechten. Uit de onderstaande hoeveelheid van een pan Krioyosaus, haal ik 6 porties waarvan ik er 4 porties in de vriezer doe (2 porties per bakje).
Recept Krioyosaus (verbeteren Hb-waarde)• Kortsnijden en bakken voor 5 minuutjes met wat zout en olie: 1 Rode Paprika, 1 Groene Paprika, 2 Ui, 2 Knoflook;
• Los een maggi boullionblokje op in een heel klein beetje water en voeg dit toe samen met 1 kortgesneden tomaat en kook even door;
• Voeg smaakmakers toe: Potje tomatenpuree 70gr, 2 el ketchup, 1 el ketjap manis, pittige smaakmakers en/of een madam jeanette (ikzelf gebruik chilikruidenmix voor vlees of de sriracha-spuitfles want ik ben een boerenpummel met potjes);
• Haal indien toegepast de madam jeanette uit de pan, pak een staafmixer en breng de Krioyosaus op gewenste dikte. Ik vind het altijd wel lekker om wat fijnmazige textuur te proeven, maar als je het kortwiekt dan is eventueel de smaak iets meer verfijnd (geen idee maar ieder zijn eigen ding);
• Breng op smaak met peper en zout.
Tegenwoordig maak ik variaties erop, gele paprika ipv de groene etcetc, smaakt allemaal ook prima maar het originele recept blijft toch het lekkerste.
[ Bericht 7% gewijzigd door govie op 08-12-2018 07:18:38 ]
When game is going full retard, you can only go with it. If you start going against it, if you start going half retard, you're done for!