FOK!forum / Culinesse à gogo / Weet iemand een goed kookboek voor Chinese recepten?
#ANONIEMvrijdag 3 augustus 2018 @ 11:21
Hallo,

Eigenlijk ben ik op zoek naar een Chinees kookboek dat wel nog simpel blijft. Er zijn er veel die mega ingewikkeld zijn etc. Een site die ik heb gevonden vind ik erg prettig en zij doet het naar mijn mening simpel en eenvoudig uitleggen niet teveel poespas etc. Mijn vraag is nu eigenlijk weet iemand van jullie een goed Chinees kookboek waar zulke simpelere recepten instaan. Vooral wok gerecht die bv 20-25 minuten nodig hebben om te voorbereiden maar daarna in 5 minuten op tafel staan?

Bedankt, zie hier een voorbeeld van een recept wat ik simpel en makkelijk vindt, zonder dat je met 10000 kruiden en specerijen aan de slag moet gaan etc.

INGREDIENTS
Marinade

1 lbs (450g) pork loin, cut into 1/4-inch (5-mm) slices
1 tablespoon Shaoxing wine (or dry sherry)
1 tablespoon cornstarch
1/4 teaspoon salt
Sauce

1/4 cup chicken stock
2 tablespoons light soy sauce (or soy sauce)
(Optional) 1 teaspoon dark soy sauce (*Footnote 1)
1 tablespoon sugar
1 tablespoon Shaoxing wine (or dry sherry)
2 teaspoons cornstarch
Stir fry

2 tablespoons peanut oil (or vegetable oil)
1 teaspoon minced ginger
3 cloves garlic, minced
1/4 onion, sliced
1 bell pepper, chopped

INSTRUCTIONS

Combine all the ingredients under “Marinade” in a medium-sized bowl. Mix well and marinate for 10 to 15 minutes.
Mix all the “Sauce” ingredients in a small bowl.

Heat 1 tablespoon oil in a large non-stick skillet over medium high heat until hot. Spread the pork with minimal overlapping. Cook for 45 seconds to 1 minute, until the bottom turns golden. Flip to cook the other side for 30 seconds. Transfer the pork to a big plate.

Add the remaining 1 tablespoon oil, ginger, and garlic. Stir a few times. Add the onion and the bell pepper. Cook and stir until starting to turn tender, 1 to 2 minutes.

Mix the sauce again to fully dissolve the cornstarch. Pour into the pan and add back the pork. Immediately stir to mix well. The sauce will thicken very quickly, in a couple seconds. Transfer everything to a big plate.

Serve hot over steamed rice as a main dish.
wollahvrijdag 3 augustus 2018 @ 11:28
Sonja Bakkel
MilkTeavrijdag 3 augustus 2018 @ 11:31
quote:
1s.gif Op vrijdag 3 augustus 2018 11:28 schreef wollah het volgende:
Sonja Bakkel
_O- _O-
Xlargevrijdag 3 augustus 2018 @ 11:35
quote:
1s.gif Op vrijdag 3 augustus 2018 11:28 schreef wollah het volgende:
Sonja Bakkel
nee hè _O-
JeMoedervrijdag 3 augustus 2018 @ 11:53
Genoeg te vinden.
Kaatje1vrijdag 3 augustus 2018 @ 11:59
Wil je een boek of is een site ook ok? Ons aller RobinOok met Aziatische-ingrediënten.nl
Betere site is er (volgens mij) niet
#ANONIEMvrijdag 3 augustus 2018 @ 14:40
quote:
Ja maar misschien heeft iemand wel een goed boek dat in Nederlands is want ik word ziek van alles in cups omrekenen.
MevrouwPuffvrijdag 3 augustus 2018 @ 14:43
https://www.bol.com/nl/p/(...)ALw_wcB&gclsrc=aw.ds

Deze heb ik, naast chinees ook japans thais en koreaans. Ik vind hem fijn en gebruik hem regelmatig.
Spanky78vrijdag 3 augustus 2018 @ 14:43
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 augustus 2018 11:59 schreef Kaatje1 het volgende:
Wil je een boek of is een site ook ok? Ons aller RobinOok met Aziatische-ingrediënten.nl
Betere site is er (volgens mij) niet
Prima site met goede recepten en ook nog handleidingen om de ingrediënten te vinden mocht je willen.
SuperNegervrijdag 3 augustus 2018 @ 15:04
Eén ons hond, een kopje witte lijst, wat prei en een scheutje fijnstof. :9~
RobinOokvrijdag 3 augustus 2018 @ 15:32
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 augustus 2018 11:21 schreef Argo het volgende:
Hallo,

Eigenlijk ben ik op zoek naar een Chinees kookboek dat wel nog simpel blijft.
Hier staan er een aantal beschreven.
http://www.aziatische-ingredienten.nl/tag/chinees-kookboek/

Maar ik raad die bovenste aan : De Echte Chinese Keuken Thuis van Fuchsia Dunlop.
Simpelst èn het authentiekst. Vol recepten zoals in jouw voorbeeld.

En natuurlijk http://www.aziatische-ingredienten.nl/category/recepten/ :P

En PS, dat recept is echt wel voor varkenshaas en niet filet. :7
RobinOokvrijdag 3 augustus 2018 @ 15:42
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 augustus 2018 11:21 schreef Argo het volgende:
1 lbs (450g) pork loin, cut into 1/4-inch (5-mm) slices
Tip van Robin. :P

14234805796_b85a8f2642_z.jpg
#ANONIEMvrijdag 3 augustus 2018 @ 23:03
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 augustus 2018 15:32 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Hier staan er een aantal beschreven.
http://www.aziatische-ingredienten.nl/tag/chinees-kookboek/

Maar ik raad die bovenste aan : De Echte Chinese Keuken Thuis van Fuchsia Dunlop.
Simpelst èn het authentiekst. Vol recepten zoals in jouw voorbeeld.

En natuurlijk http://www.aziatische-ingredienten.nl/category/recepten/ :P

En PS, dat recept is echt wel voor varkenshaas en niet filet. :7
Heel erg bedankt ik ga ermee aan de slag. En sowieso varkenshaas gebruiken dan. Ik ben als het op koken aankomt echt een totale nieuwerik. Maar ik wil perse toch wat chinese recepten leren met wokken etc. Ik hou van de smaak en hoe makkelijk en snel je het klaar kan maken. Het boek is besteld dus ben benieuwt! Zal de links morgen gebruiken.

Alleen het tegen de graan insnijden is me nog niet duidelijk maar ik ga zeker ook aan de varkenshaas beginnen. Die kan ik dan vaker opsnijden en helft in vriezer doen of zo heel erg bedankt voor je hulp!
#ANONIEMvrijdag 3 augustus 2018 @ 23:04
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 augustus 2018 14:43 schreef MevrouwPuff het volgende:
https://www.bol.com/nl/p/(...)ALw_wcB&gclsrc=aw.ds

Deze heb ik, naast chinees ook japans thais en koreaans. Ik vind hem fijn en gebruik hem regelmatig.
Heel erg bedankt!
Zalmslaatjezaterdag 4 augustus 2018 @ 21:13
Begrijp dat je voornamelijk een makkelijke wok saus zoekt,
hier mijn wok dan wel tjap tjoi saus. :Y)

Heel snel en heel makkelijk ook als je voor een (grote) groep kookt of een krap budget hebt.

Basis saus

1 liter water
1 visbouillon blokje (knorr)
1 kipbouillon blokje (knorr)
Paar tenen knoflook
Paar lepels allesbinder
mespunt Chinese 5 spices
Zwarte peper

Optioneel
ve-tsin
Droge sherry/rijstwijn
grote klont boter

Groenten:
Alles wat je nog aan restjes hebt kan er in, liefst beetje stevige groenten.

Eiwitten:
Ook hier, bijna alle restjes vlees/vis/gekookt ei/omelet/tahoe/tempé/garnalen kunnen in de pan.

Paddenstoelen al dan niet gedroogd

Verse kruiden bijvoorbeeld peterselie/koriander.
RobinOokzaterdag 4 augustus 2018 @ 21:43
;(
stavromulabetazondag 5 augustus 2018 @ 13:05
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 augustus 2018 15:32 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Maar ik raad die bovenste aan : De Echte Chinese Keuken Thuis van Fuchsia Dunlop.
Simpelst èn het authentiekst. Vol recepten zoals in jouw voorbeeld.
Helemaal mee eens. Een van de meest gebruikte kookboeken die ik heb.