abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_180658885
registreer om deze reclame te verbergen
Goedenavond,

Ik heb een vraag waar ik zelf niet uit kom.
In mijn nieuwe huis heb ik een tuin waarin een 6 tal stopcontacten zijn aangelegd, waaraan weer lampen zitten.

De kabel hiervan loopt naar de schuur.
In de schuur zitten aan deze kabel weer 2 stekkers.
De eerste stekker heeft Grijs,Bruin en geel groen.
De tweede heeft Grijs, Zwart en geel groen.

Als ik de eerste stekker in het stopcontact doe, gaat de helft van de lampen in de tuin aan.
Als ik de tweede stekker erin doe, gaat de andere helft aan.

Tot nu toe logisch.. Alleen nu komt het. Als ik bij stekker 1 een tijdschakelaar tussen zet. en stekker 2 gewoon in het stopcontact doe, dan gaan toch alle lampen aan. Terwijl de tijdschakelaar op uit staat. Andersom precies zo.

Het lijkt dus alsof als beide stekkers erin zitten er een soort van lekstroom ontstaat, waardoor met beide stekkers erin alle lampen blijven branden.

De oude bewoner gaf aan dat je nooit beide stekkers tegelijk kon plaatsen, maar altijd 1 van de 2. Als je er 1 in hebt en de andere meet, staat daar ook gewoon spanning op. (maar dat komt natuurlijk omdat de grijze kabel in beide stekkers zit, die zitten immers aan elkaar)

Iemand een idee hoe ik e.e.a. toch los van elkaar kan gebruiken, zonder dat ik steeds een stekker hoef los te halen?
pi_180658930
1 kabel en daar zitten 2 stekkers aan? Wat voor stekkers? Perilex? 230v stekker? andere?
Volgens mij is die ene kabel een 5-aderige of 4-aderige kabel, klopt dat? Zo ja, waar gaat deze heen en wat voor automaat is dat?

zwart, grijs en bruin zijn fase draden voor krachtstroom. Je kan niet 1 kleur voor zowel 0 als fase gebruiken, wat je wel doet met grijs, als je ze beiden gebruikt.
Welke spanning meet je tussen zwart en grijs, en tussen grijs en bruin?
pi_180658996
Gewone 230v stekkers.

De kabel die uit de tuin komt is 4 aderig, Grijs, Zwart, Bruin en Geel/Groen.
pi_180659014
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
0s.gif Op zondag 22 juli 2018 19:47 schreef nf98 het volgende:
Gewone 230v stekkers.

De kabel die uit de tuin komt is 4 aderig, Grijs, Zwart, Bruin en Geel/Groen.
Nu ben ik heel benieuwd naar de spanning tussen zwart en grijs en tussen grijs en bruin. Hopelijk is dat geen 400 v.

Maar het is zowiezo door de grootste beunhaas aangesloten die ik ken.
pi_180659044
Die is gewoon 230v. In het ene stopcontact is zwart gebruikt als schakeldraad en in de andere bruin.
De grijze wordt vertakt naar de 2 stekkers.

En dat beunhaas klopt wel.. Ben in alle stopcontacten al kroonsteentjes tegengekomen.. (Buiten in de tuin!)..
pi_180659088
quote:
0s.gif Op zondag 22 juli 2018 19:49 schreef nf98 het volgende:
Die is gewoon 230v. In het ene stopcontact is zwart gebruikt als schakeldraad en in de andere bruin.
De grijze wordt vertakt naar de 2 stekkers.
Ok gewoon gelukkig 230v. Schakeldraad is 1.5mm2, is dat in deze kabel ook zo?

Gebruik alleen 2 kleuren en de aarde. Zorgt dat 1 kleur fase is en 1 kleur de nul is en dat geel/groen de aarde is. Dit doe je in je meterkast.
Sluit dan beide stekkers aan op deze 3 kleuren. Het verdient geen schoonheidsprijs en is niet volgens de regels, maar werkt wel.
pi_180659145
registreer om deze reclame te verbergen
Dat kan toch niet? Dan heb ik toch alles tegelijk aan? Ik wil juist op de ene helft constant spanning en de andere helft via een tijdklok de verlichting schakelen.
pi_180659169
quote:
0s.gif Op zondag 22 juli 2018 19:54 schreef nf98 het volgende:
Dat kan toch niet? Dan heb ik toch alles tegelijk aan? Ik wil juist op de ene helft constant spanning en de andere helft via een tijdklok de verlichting schakelen.
je hebt toch 2 stekkers? ze hebben beiden altijd spanning...
1 stekker sluit je aan op je schakelaar die afschakelt en de andere blijft dan spanning houden.
pi_180659203
Je kan beter de kabel aansluiten op wandcontractdozen met lasklemmen. In dit geval dan 2.
in de ene wandcontactdoos doe je de schakelaar, en de andere niet.
pi_180659218
quote:
0s.gif Op zondag 22 juli 2018 19:55 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]

je hebt toch 2 stekkers? ze hebben beiden altijd spanning...
1 stekker sluit je aan op je schakelaar die afschakelt en de andere blijft dan spanning houden.
Nee ze hebben niet beide altijd spanning. in de stopcontacten zit de ene helft op de grijze en bruine en de andere op de grijze en zwarte.

Als ik ze om en om schakel gaat het best. Maar als ik de ene op constant spanning aansluit, gaat de andere automatisch ook aan.
pi_180659234
quote:
0s.gif Op zondag 22 juli 2018 19:57 schreef nf98 het volgende:
Nee ze hebben niet beide altijd spanning. in de stopcontacten zit de ene helft op de grijze en bruine en de andere op de grijze en zwarte.
Lees dan even terug hoe ik beschrijf hoe je het moet monteren in je groepenkast.

Als je het niet snapt bel dan een elektricien :Y
pi_180659271
quote:
0s.gif Op zondag 22 juli 2018 19:57 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]

Lees dan even terug hoe ik beschrijf hoe je het moet monteren in je groepenkast.
IMG_9338.jpg

Ja maar het komt niet uit in de groepenkast, maar in de schuur.. De stroom in de schuur is gewoon goed. die klopt ook gewoon. Alleen die 2 stekkers uit de tuin.. 1 zat er in een stopcontact in de schuur. de andere had hij in een loos stopcontact gestopt, omdat er toch wel degelijk spanning op blijft staan.

[ Bericht 7% gewijzigd door nf98 op 22-07-2018 20:05:28 ]
pi_180659391
Wedden dat het resultaat anders wordt als je een van de twee stekkers andersom in het stopcontact steekt?

Dit zou je echt never nooit niet met losse stekkers opgelost willen hebben :X
pi_180659415
Waarschijnlijk schakelt de tijdschakelklok de nul en niet de fase. Steek de tijdschakelklok eens andersom in het stopcontact.

En steek vooral niet 1 van de stekkers andersom, dan maak je toch gewoon kortsluiting als ik het goed begrijp?

Ik zou die troep met stekkers eruit trekken en het meteen fatsoenlijk aanleggen.
pi_180659475
quote:
0s.gif Op zondag 22 juli 2018 20:07 schreef XanderH het volgende:
Waarschijnlijk schakelt de tijdschakelklok de nul en niet de fase. Steek de tijdschakelklok eens andersom in het stopcontact.

En steek vooral niet 1 van de stekkers andersom, dan maak je toch gewoon kortsluiting als ik het goed begrijp?

Ik zou die troep met stekkers eruit trekken en het meteen fatsoenlijk aanleggen.
Hmm als ik de tijdklok omdraai in het stopcontact dan klapt idd meteen de stop eruit.
pi_180659512
eigenlijk best gevaarlijk. Zodra 1 van de 2 stekkers in het stopcontact zit, staat er ook gewoon spanning op de pootjes van die andere..
pi_180659514
quote:
0s.gif Op zondag 22 juli 2018 20:11 schreef nf98 het volgende:

[..]

Hmm als ik de tijdklok omdraai in het stopcontact dan klapt idd meteen de stop eruit.
Waarschijnlijk heb je de stekker mee omgedraaid?

Dat dus niet doen. Wel de tijdklok andersom steken, maar de stekker hetzelfde laten zitten (dus met het snoer naar beneden).

1 van de 2 stekkers andersom steken zou hetzelfde effect moeten hebben (stop eruit), ook zonder schakelklok.

Maar dit is sowieso beun. Hang daar gewoon een mooi din-rail kastje neer ofzo. Voeding erop, kabel naar de tuin erop, mooie DIN-rail schakelklok erin, eventueel nog wat schakelaars voor handbediening.
pi_180659526
quote:
0s.gif Op zondag 22 juli 2018 20:14 schreef nf98 het volgende:
eigenlijk best gevaarlijk. Zodra 1 van de 2 stekkers in het stopcontact zit, staat er ook gewoon spanning op de pootjes van die andere..
Daarom gewoon al die zooi wegslopen...
pi_180659536
Hoe kan ik het het beste aanpassen om het "netjes" te maken met hetgeen er nu ligt? Zie foto hierboven.
pi_180659736
quote:
0s.gif Op zondag 22 juli 2018 20:16 schreef nf98 het volgende:
Hoe kan ik het het beste aanpassen om het "netjes" te maken met hetgeen er nu ligt? Zie foto hierboven.
Je moet eerst met de spanningszoeker en multimeter gaan uitpluizen hoe het de huidige situatie is (dat betekent ook dat je de tuin doorgaat om te controleren waar en hoe de twee groepen verlichting zijn gekoppeld). Dat documenteren, alles loshalen en vervolgens correct aansluiten.

Op zich is het niet raar dat je een stekker hebt hangen voor de verlichting, juist omdat je een tijdschakelaar wil kunnen gebruiken, maar de huidige situatie is tamelijk gevaarlijk. Ook het gebruik van kroonsteentjes in de buitenlucht is niet erg verstandig en moet je op een andere manier oplossen (wellicht is het voldoende om er gewoon een waterdicht doosje omheen te gooien)
Bestiality sure is a fun thing to do. But I have to say this as a warning to you:
With almost all animals you can have a ball, but the hedgehog can never be buggered at all.
pi_180660004
quote:
0s.gif Op zondag 22 juli 2018 20:27 schreef Jordy-B het volgende:

[..]

Je moet eerst met de spanningszoeker en multimeter gaan uitpluizen hoe het de huidige situatie is (dat betekent ook dat je de tuin doorgaat om te controleren waar en hoe de twee groepen verlichting zijn gekoppeld). Dat documenteren, alles loshalen en vervolgens correct aansluiten.

Op zich is het niet raar dat je een stekker hebt hangen voor de verlichting, juist omdat je een tijdschakelaar wil kunnen gebruiken, maar de huidige situatie is tamelijk gevaarlijk. Ook het gebruik van kroonsteentjes in de buitenlucht is niet erg verstandig en moet je op een andere manier oplossen (wellicht is het voldoende om er gewoon een waterdicht doosje omheen te gooien)
In de tuin heb ik alles al in kaart. Ene set stopcontacten heeft Grijs en zwart en de andere grijs en bruin.
Kroonstenen heb ik al vervangen.

nu heb ik alleen nog advies nodig hoe ik het in de schuur netjes kan aansluiten aan de hand van die ene kabel die uit de tuin komt.. (Grijs, Bruin, Zwart, Geel/Groen)
pi_180660301
Ik zou daar alles weghalen totdat je alleen de voeding (de flex-buis?) en de kabel naar buiten (rechts boven?) over houdt.

Dan een mooi DIN-rail kastje ophangen, zoiets:
full.jpg

Wartel met moer erbij om de kabel in te voeren:
full.gif

Buisinvoerstukje met moer erbij om de buis in te voeren:
full.jpg

En dan zet je in het kastje een tijdschakelklok op DIN-rail:
full.gif
Die heb je ook in 2-kanaals varianten, dan kun je beide sets verlichting afzonderlijk bedienen en meestal ook handmatig schakelen met de bedieningsknopjes (keuze tussen uit, aan of auto). Als je maar 1 kanaal wilt schakelen heb je uiteraard genoeg aan een 1-kanaals schakelklok.

Als de schakelklok geen opties voor handbediening heeft kun je er eventueel nog één of meer schakelaars op DIN-rail bij zetten, naar gelang wat je er precies mee wilt kunnen:
full.gif

En klik er ook nog zo'n bevestigingsbeugeltje met een paar lasklemmen bij:
full.jpg
Daar kun je de N en PE netjes op doorverbinden en de voeding aftakken voor naar de schakelklok e.d...

Ben je wel ¤200 verder, maar dan heb je ook wat.
  Moderator zondag 22 juli 2018 @ 20:56:26 #23
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_180660361
quote:
0s.gif Op zondag 22 juli 2018 20:53 schreef XanderH het volgende:
aals schakelklok.

Als de schakelklok geen opties voor handbediening heeft kun je er eventueel nog één of meer schakelaars op DIN-rail bij zetten, naar gelang wat je er precies mee wilt kunnen:
Dat is natuurlijk wel de meest nette oplossing ^O^
Zo zou ik het zelf ook doen trouwens.
pi_180660412
quote:
0s.gif Op zondag 22 juli 2018 20:11 schreef nf98 het volgende:

[..]

Hmm als ik de tijdklok omdraai in het stopcontact dan klapt idd meteen de stop eruit.
Lol, dit is het eerst wat ik dacht, voordat ik verder las.

Ik zou zwart/bruin samen op een pin zetten en grijs op die andere. Groengeel op de aardlklem natuurlijk.

Dan heb je alles op 1 stekker.
.
pi_180660493
quote:
0s.gif Op zondag 22 juli 2018 20:56 schreef Vonkenboer het volgende:

[..]

Dat is natuurlijk wel de meest nette oplossing ^O^
Zo zou ik het zelf ook doen trouwens.
Ik zou zelf trouwens nog een schemerschakelaar toevoegen. Buitenverlichting enkel schakelen op tijd werkt niet handig als het doel is dat het aan gaat wanneer het donker wordt, dan blijf je de tijd verstellen. :P

Of een tijdschakelklok met astrofunctie.
  Moderator zondag 22 juli 2018 @ 21:06:27 #26
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_180660544
quote:
1s.gif Op zondag 22 juli 2018 20:58 schreef Fer het volgende:

[..]

Lol, dit is het eerst wat ik dacht, voordat ik verder las.

Ik zou zwart/bruin samen op een pin zetten en grijs op die andere. Groengeel op de aardlklem natuurlijk.

Dan heb je alles op 1 stekker.
TS wil geloof ik de ene helft schakelen met een tijdschakelaar en de andere helft handmatig kunnen bedienen. Vanwege de veiligheid zou ik de situatie zoals hij nu is in ieder geval niet zo willen houden; dit is hartstikke onveilig zo !
  Moderator zondag 22 juli 2018 @ 21:08:29 #27
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_180660578
quote:
1s.gif Op zondag 22 juli 2018 21:03 schreef XanderH het volgende:

[..]

Ik zou zelf trouwens nog een schemerschakelaar toevoegen. Buitenverlichting enkel schakelen op tijd werkt niet handig als het doel is dat het aan gaat wanneer het donker wordt, dan blijf je de tijd verstellen. :P

Of een tijdschakelklok met astrofunctie.
Hier heb ik dan weer een tijdschakelklok met buitensensor; De sensor kijkt wanneer het donker genoeg is en de tijdschakelklok bepaalt tussen welke tijd de buitenlampen aan mogen. ;)
Tijdschakelklokken met astro functie zijn dan wel weer aardig aan de prijs, maar je hebt dan ook geen schemerschakelaar meer nodig ;)
pi_180660635
Dan zouden we moeten zien wat er precies in dat doosje uitkomt. Ik zie 2 grijze leidingen en een ribbelslang, waar gaan die heen en welke kabels komen eruit?
.
  Moderator zondag 22 juli 2018 @ 21:15:01 #29
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_180660730
quote:
1s.gif Op zondag 22 juli 2018 21:11 schreef Fer het volgende:
Dan zouden we moeten zien wat er precies in dat doosje uitkomt. Ik zie 2 grijze leidingen en een ribbelslang, waar gaan die heen en welke kabels komen eruit?
Links de voeding uit de woning en rechts denk ik de kabel die uit de tuin komt; die andere kabel loopt naar dat ene stopcontact wat er bij op zit. Dat stopcontact links heeft geen aansluiting.
pi_180661068
Klopt idd. Links komt uit huis. Rechts gaat naar de tuin.

Links komt dus Bruin/Blauw en Geel/groen uit.

Rechts: Grijs, Bruin, zwart en Geel/groen.

Ik heb nu alles los.. Nu moet ik straks alleen weten wat ik waar moet gaan aansluiten om het goed te krijgen zonder kortsluiting.
pi_180668014
Zolang die twee sets tuinlampjes die ene grijze kabel delen ga je dat nooit fatsoenlijk veilig aangesloten krijgen. Dat is het grootste probleem wat je aan moet pakken volgens mij: geheel gescheiden bedrading van beide licht-sets t/m de schakelaar in je schuur.
pi_180669234
Grijs wordt hier als nul gebruikt, bij gebrek aan een blauwe ader. Niet hoe het "hoort" maar het gaat wel gewoon werken...
pi_180669707
quote:
1s.gif Op maandag 23 juli 2018 08:17 schreef Scarlet_Dragonfly het volgende:
Zolang die twee sets tuinlampjes die ene grijze kabel delen ga je dat nooit fatsoenlijk veilig aangesloten krijgen. Dat is het grootste probleem wat je aan moet pakken volgens mij: geheel gescheiden bedrading van beide licht-sets t/m de schakelaar in je schuur.
Een gedeelde nuldraad is geen enkel probleem. Sterker nog, het is heel gebruikelijk om bij een tuininstallatie op één meterkast-groep meerdere licht/stroomkringen te maken door meerdere fase/schakeldraden in één kabel te gebruike. Allemaal met gedeeld nuldraad en gedeelde aarde.

In dit geval is grijs als gezamenlijke nuldraad gebruikt. Op zich mag dat, maar dan moeten wel alle draadeinden met blauwe tape gelabeld worden als een nuldraad.
pi_180671201
quote:
1s.gif Op maandag 23 juli 2018 10:33 schreef Ivo1985 het volgende:

[..]

Een gedeelde nuldraad is geen enkel probleem. Sterker nog, het is heel gebruikelijk om bij een tuininstallatie op één meterkast-groep meerdere licht/stroomkringen te maken door meerdere fase/schakeldraden in één kabel te gebruike. Allemaal met gedeeld nuldraad en gedeelde aarde.

In dit geval is grijs als gezamenlijke nuldraad gebruikt. Op zich mag dat, maar dan moeten wel alle draadeinden met blauwe tape gelabeld worden als een nuldraad.
Ja, en dan moet je zeker niet met losse stekkers gaan werken zodat je 'per ongeluk' nul en fase om kunt draaien in de helft van je installatie...
pi_180671229
Waarom niet gewoon een serieschakelaar monteren?
"Willen jullie in deze stad en in Nederland meer of minder managers".......dan gaan we dat regelen.....
  Moderator maandag 23 juli 2018 @ 19:18:11 #36
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_180680661
quote:
0s.gif Op zondag 22 juli 2018 21:28 schreef nf98 het volgende:
Klopt idd. Links komt uit huis. Rechts gaat naar de tuin.

Links komt dus Bruin/Blauw en Geel/groen uit.

Rechts: Grijs, Bruin, zwart en Geel/groen.

Ik heb nu alles los.. Nu moet ik straks alleen weten wat ik waar moet gaan aansluiten om het goed te krijgen zonder kortsluiting.
Heb je al een schakelklok op het oog ? En wil je dan alles via die klok schakelen of een deel ervan handbediend ? :)
pi_180702280
Nee. maar ik heb maar 1 klok nodig. De andere moet handbediend worden.

Wie kan me helpen uit te leggen hoe ik eea moet aanleggen? Dus met de bestaande bekabeling. Welke draad op de klok en welke op een schakellaar etc?
pi_180713018
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 juli 2018 18:24 schreef nf98 het volgende:
Wie kan me helpen uit te leggen hoe ik eea moet aanleggen? Dus met de bestaande bekabeling. Welke draad op de klok en welke op een schakellaar etc?
Ik zou een serieschakelaar nemen, achter één contact een wandcontactdoos met tijdschakelaar en het andere contact doorverbinden met de lampen die handgeschakeld moeten worden.

Blauw met blauw doorverbinden en niet via de schakelaar, idem aarde (gee/groen) en fase (bruin) op de schakelaar en afgaande contacten ook bruine draad naar lampen resp. wandcontactdoos.
"Willen jullie in deze stad en in Nederland meer of minder managers".......dan gaan we dat regelen.....
  Moderator woensdag 25 juli 2018 @ 17:32:25 #39
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_180723394
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 juli 2018 18:24 schreef nf98 het volgende:
Nee. maar ik heb maar 1 klok nodig. De andere moet handbediend worden.

Wie kan me helpen uit te leggen hoe ik eea moet aanleggen? Dus met de bestaande bekabeling. Welke draad op de klok en welke op een schakellaar etc?
Ik zal vanavond even een schema uittekenen en wat artikelen bij elkaar zoeken :)
  Moderator woensdag 25 juli 2018 @ 19:31:12 #40
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_180725978
Zo, even een boodschappenlijstje samengesteld. Allerlei kleine materialen zoals buiszadels, kabelbeugels, kabels, buis en een handvol lasdoppen heb ik niet meegeteld ;)

Het lijstje is als volgt.
1 x DinRail klok 1xwissel 4A - ¤ 35,70
https://www.vekto.nl/dinrail-klok-1xwissel-4a

Deze klok doet gewoon wat hij moet doen; is handmatig met behulp van die ruitertjes in te stellen.
Minimale schakelduur is 30 minuten, en kent verder geen weekprogramma oid. hij doet gewoon ieder dag op een gezette tijd precies hetzelfde.

1 x Famatel IP55 behuizing - ¤ 12,52
Een 1x4rij modulekast IP55Afmeting buitenmaat (LxBxH in cm): 17x10x10.5
De klok is precies 2 modules breed, dus dit past prima. Je hoeft geen losse afdekschotten erbij te bestellen om de ongebruikte ruimte af te kunnen dekken.
https://www.vekto.nl/4-modules-ip65

1 x Een M20 wartel met moer -
In de behuizing moet je nog even een gaatje maken om met een YMVK kabel de klok aan te kunnen sluiten. Deze M20 wartel is daar prima geschikt voor.
https://www.vekto.nl/wart(...)lyamide-slagvast-m20
https://www.vekto.nl/wartelmoer-lichtgrijs-polyamide-slagvast-m20

1 x Een wisselschakelaar voor deel van de verlichting die je met de hand wil kunnen bedienen.

Heb hier een wisselschakelaar gekozen die niet specifiek spatwaterdicht is; heb je dat liever wel dan zou je in plaats van een contura 9010 een mureva wisselschakelaar kunnen gebruiken.

De contura is ¤ 8,95 en de mureva kost ¤ 7,95
https://www.vekto.nl/wisselschakelaar-contura-9010
https://www.vekto.nl/mureva-ip55-wisselschakelaar-polarwit

1 x Een lasdoos (onderbak, inzetstukken, deksel) - ¤ 3,92
Heb zelf voor deze lasdoos gekozen; ook deze is niet spatwaterdicht; het voordeel van deze doos is dat je inzetstukken hebt voor zowel elektrabuis als voor gewone kabel.

De meeste gewone lasdozen die wel spatwaterdicht zijn bieden die mogelijkheid niet.

https://www.vekto.nl/onde(...)n-inzetstukken-grijs

Qua materiaal kun je dan voor een kleine ¤ 60,- euro wel klaar zijn ^O^

Het schema

Aan de linkerkant staat de kabel die vanuit huis kom; zeg maar de voeding.
Aan de rechterkant staat de kabel die naar de tuin gaat.

De bruine of de zwarte draad die vanuit de tuin komt kun je ook wisselen hoor; afhankelijk van welke groep lampen je wilt schakelen. ;)

nXIEcme.jpg
pi_180726306
Duidelijk schema Vonkenboer! Ben ook niet anders van je gewend :D
  Moderator woensdag 25 juli 2018 @ 20:47:34 #42
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_180727918
quote:
0s.gif Op woensdag 25 juli 2018 19:47 schreef exlurker het volgende:
Duidelijk schema Vonkenboer! Ben ook niet anders van je gewend :D
Leuker kunnen we hét niet maken wel makkelijker. :)
  Moderator maandag 30 juli 2018 @ 09:50:49 #43
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_180829668
Toch jammer dat mensen dan niet de moeite nemen om je op ze minst even te bedanken voor het getekende schema :(
  vrijdag 10 augustus 2018 @ 23:17:11 #44
12821 gateway
@ [DPC]Fokschaap
pi_181092350
quote:
0s.gif Op woensdag 25 juli 2018 19:31 schreef Vonkenboer het volgende:
Zo, even een boodschappenlijstje samengesteld. Allerlei kleine materialen zoals buiszadels, kabelbeugels, kabels, buis en een handvol lasdoppen heb ik niet meegeteld ;)

Het lijstje is als volgt.
1 x DinRail klok 1xwissel 4A - ¤ 35,70
https://www.vekto.nl/dinrail-klok-1xwissel-4a

Deze klok doet gewoon wat hij moet doen; is handmatig met behulp van die ruitertjes in te stellen.
Minimale schakelduur is 30 minuten, en kent verder geen weekprogramma oid. hij doet gewoon ieder dag op een gezette tijd precies hetzelfde.

1 x Famatel IP55 behuizing - ¤ 12,52
Een 1x4rij modulekast IP55Afmeting buitenmaat (LxBxH in cm): 17x10x10.5
De klok is precies 2 modules breed, dus dit past prima. Je hoeft geen losse afdekschotten erbij te bestellen om de ongebruikte ruimte af te kunnen dekken.
https://www.vekto.nl/4-modules-ip65

1 x Een M20 wartel met moer -
In de behuizing moet je nog even een gaatje maken om met een YMVK kabel de klok aan te kunnen sluiten. Deze M20 wartel is daar prima geschikt voor.
https://www.vekto.nl/wart(...)lyamide-slagvast-m20
https://www.vekto.nl/wartelmoer-lichtgrijs-polyamide-slagvast-m20

1 x Een wisselschakelaar voor deel van de verlichting die je met de hand wil kunnen bedienen.

Heb hier een wisselschakelaar gekozen die niet specifiek spatwaterdicht is; heb je dat liever wel dan zou je in plaats van een contura 9010 een mureva wisselschakelaar kunnen gebruiken.

De contura is ¤ 8,95 en de mureva kost ¤ 7,95
https://www.vekto.nl/wisselschakelaar-contura-9010
https://www.vekto.nl/mureva-ip55-wisselschakelaar-polarwit

1 x Een lasdoos (onderbak, inzetstukken, deksel) - ¤ 3,92
Heb zelf voor deze lasdoos gekozen; ook deze is niet spatwaterdicht; het voordeel van deze doos is dat je inzetstukken hebt voor zowel elektrabuis als voor gewone kabel.

De meeste gewone lasdozen die wel spatwaterdicht zijn bieden die mogelijkheid niet.

https://www.vekto.nl/onde(...)n-inzetstukken-grijs

Qua materiaal kun je dan voor een kleine ¤ 60,- euro wel klaar zijn ^O^

Het schema

Aan de linkerkant staat de kabel die vanuit huis kom; zeg maar de voeding.
Aan de rechterkant staat de kabel die naar de tuin gaat.

De bruine of de zwarte draad die vanuit de tuin komt kun je ook wisselen hoor; afhankelijk van welke groep lampen je wilt schakelen. ;)

[ afbeelding ]
quote:
0s.gif Op maandag 30 juli 2018 09:50 schreef Vonkenboer het volgende:
Toch jammer dat mensen dan niet de moeite nemen om je op ze minst even te bedanken voor het getekende schema :(
Dat en het werk dat je ermee gehad hebt een en ander uit te zoeken......

Dacht trouwens dat er in een 4 aderige kabel Blauw bruin zwart en Geelgroen zaten? (als echte grondkabel zelfs zonder geelgroen want daar is de mantel met aardlitze de aarde) ? En grijs alleen bij een 5 aderige kabel?
pi_181097259
Niet cool :{w
Langzaam maar zeker.
pi_181097464
quote:
0s.gif Op zondag 22 juli 2018 21:28 schreef nf98 het volgende:
Lokquote
O-)
Somebody that I used to know
  Moderator zaterdag 11 augustus 2018 @ 09:59:29 #47
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_181098487
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 augustus 2018 23:17 schreef gateway het volgende:
Dacht trouwens dat er in een 4 aderige kabel Blauw bruin zwart en Geelgroen zaten? (als echte grondkabel zelfs zonder geelgroen want daar is de mantel met aardlitze de aarde) ? En grijs alleen bij een 5 aderige kabel?
Nee, YMvK kabel kun/kon je ook krijgen met zwart, grijs, bruin en aarde. :)

412568919.png
  zondag 12 augustus 2018 @ 21:42:26 #48
12821 gateway
@ [DPC]Fokschaap
pi_181139862
quote:
0s.gif Op zaterdag 11 augustus 2018 09:59 schreef Vonkenboer het volgende:

[..]

Nee, YMvK kabel kun/kon je ook krijgen met zwart, grijs, bruin en aarde. :)

[ afbeelding ]
a, oke. Wist ik niet. Hier in DLD gebruikt men voor de kleinere diameters bijna geen 4x maar 5x, want 4x wordt zo weinig verkocht dat het duurder is :P
pi_181236647
quote:
0s.gif Op maandag 30 juli 2018 09:50 schreef Vonkenboer het volgende:
Toch jammer dat mensen dan niet de moeite nemen om je op ze minst even te bedanken voor het getekende schema :(
Ik was op vakantie, maar ben zeker blij met je schema, ga daarmee aan de slag! (Niet te snel boos worden he. ;)
  dinsdag 18 september 2018 @ 20:37:58 #50
12821 gateway
@ [DPC]Fokschaap
pi_181992240
quote:
0s.gif Op donderdag 16 augustus 2018 19:45 schreef nf98 het volgende:

[..]

Ik was op vakantie, maar ben zeker blij met je schema, ga daarmee aan de slag! (Niet te snel boos worden he. ;)
en? uitgeklust?
  Moderator dinsdag 18 september 2018 @ 21:20:43 #51
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_181993296
quote:
0s.gif Op donderdag 16 augustus 2018 19:45 schreef nf98 het volgende:

[..]

Ik was op vakantie, maar ben zeker blij met je schema, ga daarmee aan de slag! (Niet te snel boos worden he. ;)
Ga je het resultaat nog met ons delen ? ;)
pi_182643902
Ben er nog niet aan toe gekomen. Heb al wel de spullen in huis.. Maar met de kerst in aantocht wil mijn vrouw het wel goed geregeld hebben... (ivm kerstlampjes). Dus zal binnenkort toch echt moeten beginnen.
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')