FOK!forum / Klussen, Wonen en Huishouden / Vloerverwarming in later stadium aanleggen in nieuwbouwwoning
poiuytrwoensdag 18 juli 2018 @ 16:45
Mijn nieuwbouwwoning wordt na de vakantie opgeleverd. Heb in de voorfase besloten om geen vloerverwarming (vvw) door de aannemer te laten installeren omdat dit schreeuwend duur was, bijna 5500¤. Had achteraf beter moeten opletten en radiatoren en dekvloeren laten vervallen (minderwerk). In de voorfase waar je o.a. hypotheek, meer-minderwerk, sanitair en keuken moet regelen ben ik helaas ziek geworden. Heb er voor gekozen om de plafondafwerking, badkamer en toilet casco te laten opleveren zodat ik nu keuzevrijheid heb i.p.v. dingen uitzoeken waar je achteraf niet blij mee bent. Hieronder een plattegrond van mijn begane grond, in het echt is de begane grond groter omdat ik een uitbouw heb. Oranje lijn heb ik er even snel ingetekend. Vandaag even met de installateur gesproken en hij vermoedt dat de leidingen van de radiatoren zo lopen in de dekvloer.
tXqHWkG.png
Om mijn woning klaar voor de toekomst te maken overweeg ik om de radiatoren te vervangen voor vvw. Een warmtepomp kan eventueel later altijd nog wel. Heb nu twee offertes, voor 70m2, opgevraagd bij bedrijven wat me qua prijs absoluut meeviel, beide ongeveer de helft dan wat de aannemer vroeg. Een gepensioneerde kennis welke elektricien/ loodgieter is geweest raadt het mij af om alsnog in de vloer te gaan frezen. Dit omdat je altijd leidingen raakt. Ben nu een paar keer in de woning geweest en voor zover ik kan zien komen om de begane grond elektra leidingen van boven en radiatoren loopt over de ruwe vloer, dus in de afwerkvloer. Op de verdieping lopen de leidingen t.b.v. radiatoren en elektra over de ruwe vloer.

Sprak nu vandaag ook de installateur op de bouw en hij raadde het net als mijn kennis af om te gaan frezen in de vloer. Hij gaf als reden dat de kans groot is dat de stukken vloer tussen inkepingen welke je infreesd afknappen. Is het niet bij het frezen dan wel bij het opwarmen. Als je vvw om de 15cm legt is die kans kleiner dan bij 10 of 12,5, maar ik wil het graag als hoofdverwarming gebruiken. In de offertes die ik gekregen heb geven beide partijen geen garanties op het raken van andere leidingen. Maar hoe erg is dat raken van leidingen op de begane grond eigenlijk? Ik heb een kruipluik dus kan eenvoudig bij de keuken komen en alles onder de kastjes boren/ aansluiten. De leidingen van radiatoren zijn toch niet erg als ik deze raak als je kiest voor vvw. Alleen op de verdieping kan het een probleem worden met de elektra.

Is het aan te raden om alsnog vvw te laten frezen en installeren in de vloer? Op het eerste oog vind ik het voornamelijk spookverhalen dat de vloer knapt, alleen ik ben een leek op dit gebied. Er zijn hordes bedrijven die zich hier gespecialiseerd in hebben. Die bedrijven zouden er niet geweest zijn als toch overal de vloer knapt? Mijn dekvloer is 50mm, ze frezen vaak ongeveer 20mm in. Dan heb ik nog 30mm over, een leiding is vaak 16mm. Als de dekvloer geleverd is zoals in het bestek staat heb ik nog 14mm marge zou je zeggen.

Mogelijkheden:
1) Huidige radiatoren behouden.
2) Radiatoren wisselen naar LTV radiatoren, hoe effectief is dit i.c.m. een warmtepomp t.o.v.
vvw met warmtepomp? Iemand die me hier wat over kan zeggen.
3) Vloerverwarming frezen begane grond en verdieping.
4) Vloerverwarming frezen begane grond en verdieping radiator.
5) Droogbouwsysteem; alleen voel ik hier weinig voor i.v.m. hoogteverschil overal.

De wanden zijn overal kalkzandsteen en heb een leidingschacht welke open ligt op de verdieping. Afwerkvloer is cementdek van 50mm volgens de specificaties.

Benieuwd naar jullie ervaringen/ meningen.
Ferwoensdag 18 juli 2018 @ 18:00
Wandverwarming?

Met de huidige isolatiewaardes, resulteert vloerwarming in een watertemperatuur van 22-26C. Amper het warme voetjes effect en enige voordeel is dat je geen radiatoren meer hebt in de ruimte.

Aan de andere kant heeft zo’n lage watertemperatuur minder kans op scheuren.
Glider76woensdag 18 juli 2018 @ 18:41
Ik heb in een bestaande woning ook vloerverwarming laten infrezen. Natuurlijk raak je eventuele leidingen, maar de radiatoren gingen er toch uit. Dus kapotgefreesde radiator leidingen is geen probleem.

Elektra wordt niet in de dekvloer gestort. Wat overblijft is een eventuele waterleiding voor een buitenkraan. Als ze een beetje slim waren op de bouw ligt die leiding strak langs een muur.

Bij het afkoppelen van de radiatoren de leidingen doorblazen met lucht zodat er geen water meer inzit.
LangeLummelwoensdag 18 juli 2018 @ 20:15
quote:
0s.gif Op woensdag 18 juli 2018 18:41 schreef Glider76 het volgende:
Ik heb in een bestaande woning ook vloerverwarming laten infrezen. Natuurlijk raak je eventuele leidingen, maar de radiatoren gingen er toch uit. Dus kapotgefreesde radiator leidingen is geen probleem.

Elektra wordt niet in de dekvloer gestort. Wat overblijft is een eventuele waterleiding voor een buitenkraan. Als ze een beetje slim waren op de bouw ligt die leiding strak langs een muur.

Bij het afkoppelen van de radiatoren de leidingen doorblazen met lucht zodat er geen water meer inzit.
Waar de elektra leidingen liggen hangt van het type vloeren af, bij kanaalplaatvloeren liggen deze wel in de dekvloer.
batbwoensdag 18 juli 2018 @ 21:11
quote:
0s.gif Op woensdag 18 juli 2018 16:45 schreef poiuytr het volgende:
....
Hij gaf als reden dat de kans groot is dat de stukken vloer tussen inkepingen welke je infreesd afknappen. Is het niet bij het frezen dan wel bij het opwarmen. Als je vvw om de 15cm legt is die kans kleiner dan bij 10 of 12,5, maar ik wil het graag als hoofdverwarming gebruiken.
Dat afknappen is, van wat ik begrepen heb, vooral van toepassing op dekvloeren van minder dan 3cm dik, omdat er 2cm diep gefreesd wordt. Dit is vaker het geval bij oudere (pre jaren 80?) vloeren.
Een 5cm dekvloer kan makkelijk 10cm hoh hebben.
Ik heb zelf ook gefreesde vvw in een 5cm dekvloer, 10cm hoh, als hoofdverwarming, geloof me dat levert meer dan genoeg capaciteit voor mijn jaren 90 woning, laat staan voor een nog beter geisoleerde nieuwbouwwoning.
Roykosdonderdag 19 juli 2018 @ 09:00
het beste bij vloerverwarming is nog altijd leggen en daarna de vloer smeren.

het infresen van vloerverwarming heeft een serieus nadeel op de warmte overdracht van je vloer. dit omdat je het cement of gietmiddel waar je je slangen weer mee aansmeert nooit 100% de sleuf vult waar de slang in ligt. en je zo dus minder warmte overdracht krijgt naar je vloer.

is er wel geļsoleerd op de betonvloer? in dit geval lijkt me dat van niet, wat je dan krijgt is dat eerst de hele massa moet opwarmen dus . je betonvloer en cementdek vloer voordat je het accumelerend effect krijgt waar je naar opzoek bent met vloerverwarming. neem dit in combinatie met de holle ruimtes (zoals eerder beschreven ) bij je slangen na het aansmeren levert dit de volgende negatieve dingen op:
-(Veel) vermogens verlies
-hoger energie verbruik ( ja vloerverwarming die niet goed is aangelegd of ingeregeld verbruikt
meer energie als bijvoorbeeld een radiatoren systeem wat is uitgelegd op 60-40)
-knappen van vloeren is zeker aan de orde (ligt ook veelal aan de kwaliteit van je vloer)
-langere opwarmtijd van de te verwarmen ruimte( de verwarming een graadje omhoog kan zomaar een dag of meer duren )

ik lees ook iets over een warmtepomp veel warmtepompen leveren een temperatuur verschil van 5 graden. in combinatie met wat ik eerder geschreven heb, worden dan de bovenstaande negatieve dingen alleen maar erger.
aangezien je dit in de toekomst wel wilt raad ik je ook aan de vloerverwarmings groepen niet groter te maken dan 50 meter dit omdat het temperatuur verschil tussen de aanvoer en de retour meestal maar 5 graden is.
maak je dan groepen van 100 meter dan word dit de lang en is de 5 graden al 'op' bij de helft van je groep.

als je de middelen ervoor hebt, zou ik als ik jou was gewoon de hele vloer eruit hakken.
Dan isoleren met tackerplaten van 20mm en daarop je vloer verwarming tackeren. en dan de vloer eroverheen.
het is wat meer werk maar geloof me, hier ga je in toekomst veel meer plezier van krijgen!
zozdonderdag 9 augustus 2018 @ 22:19
Ik heb het ook achteraf laten infrezen. Heeft mij een paar duizend opgeleverd om dit niet door de aannemer van het huis te laten doen. Hoh 10 cm. Er zijn geen leidingen geraakt in de dekvloer. Waterleidingen zou niks uit maken want de radiatoren werden toch weggehaald. elektra is eenvoudig te repareren. In de winter hebben we een prettige warmte en het verbruik is veel minder dan in mijn vorige huis (jaren 80) met radiatoren. En dit terwijl we in de winter de thermostaat continu op 21 graden hadden staan. Kortom, ik ben blij met mijn ingefreesde vloer.
TheFreshPrincedonderdag 9 augustus 2018 @ 22:39
Ik heb afgezien van vloerverwarming vanwege leidingen in dekvloer en nog te mooie vloeren in de woning.

Om toch op lage temperatuur te kunnen stoken met hoog rendement (warmtepomp), heb nu alle radiatoren vervangen door Jaga convectoren met DBE en dat ziet er strak uit.
athlonkmfvrijdag 10 augustus 2018 @ 00:43
Ik heb ook laten infrezen. Dekvloer zal volgens tekeningen 5cm zijn. Bestaande leidingen in de vloer minder dan 2cm.
Om de kans op raken van leidingen te voorkomen voor VVW-leidingen van 16x2mm gekozen, maar had liever 18x2 gehad...

Toch (gelukkig) is er 1 leiding geschrampt... Tekeningen is 1, maar als de bouwvakker toen net aan het slapen was en ergens iets opbolt... Maar VVW blijft een goede investering.
lichtknopjevrijdag 10 augustus 2018 @ 13:42
Ik heb positieve ervaringen met het infrezen van VVW in de bestaande dekvloer. Ja, er is kans dat de bestaande waterleidingen geraakt werden. Bij ons verdwenen de radiatoren toch. Daarbij had de installateur koppelingen bij zich waarbij hij eventuele geraakte leidingen kon repareren. Uiteindelijk is er geen leiding geraakt.

Voor ons dus geen enkel niet te verhelpen risico.

De freesgeulen heb ik daarna opgevuld met Schonox op advies van een Fok! user. Uitstekend spul. en erg vloeibaar bij opbrengen waarbij ik er van overtuigd ben dat er geen luchtbellen zijn ontstaan. Heeft ook een betere warmteoverdracht dan de vaak gebruikte tegellijm.
athlonkmfvrijdag 10 augustus 2018 @ 14:06
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 augustus 2018 13:42 schreef lichtknopje het volgende:. Daarbij had de installateur koppelingen bij zich waarbij hij eventuele geraakte leidingen kon repareren. Uiteindelijk is er geen leiding geraakt.

Wel belangrijk om op te letten bij offerte, of het repareren van eventuele geraakte leidingen inbegrepen is. De meeste offertes die ik heb gekregen is deze niet bij inbegrepen.