FOK!forum / Culinesse à gogo / Verschil tussen Lyonnaise-pan en koekenpan?
Metalfrostdonderdag 12 juli 2018 @ 18:06
Dag.

De inboedel van mijn keuken is in het segment bakken en braden, toe aan vervanging. De boel is versleten en ik ben er klaar mee.

Op zoek naar iets duurzaam, viel mijn oog op plaatstalen pannen.
Echter, het viel me op dat er nogal een prijsverschil zit tussen de Lyonnaise-pan en de koekenpan.
Terwijl beide erg op elkaar lijken.

Na wat speurwerk kom ik niet verder dan 'heeft te maken met de Lyonse keuken'
Wat is nou eigenlijk het verschil tussen beide?
Ik2donderdag 12 juli 2018 @ 18:11
De prijs!

SPOILER
haha 10.gif
timmmmmdonderdag 12 juli 2018 @ 18:21
Vooral de wanden zijn het verschil. Een lyonnaisr pan is bedoeld voor gerechten a la lyonaisse wat zoveel is als veel ui erbij en met een klets vet lekker laten bakkenen.

Dan gier je het zo van de pan met ui em bakvocht zo in een schaal. Daarom is de rand zo. Of althans dst heb ik me laten vertellen.

Vaak is het ook gewoon van wat beter materiaal en wat dikker waardoor je er vind ik lekkerder in kan bakken. Maar als je een goede kwaliteit koekenpan pakt is dat hetzelfde natuurlijk
Ferdonderdag 12 juli 2018 @ 18:41
quote:
Goedkope plaatstalen pannen van de Buyer. Het verschil met de luxere versies is dat deze serie gemaakt is van dunner staal (1 mm dik). Hierdoor is de pan lichter maar moet zit het vuur wel directer op het voedsel. Bij deze serie is het dus belangrijk dat je goed het vuur tempert. De zwarte kleur komt van een chemische bewerking die de pan tijdelijk beschermd tegen roest.
De gewone (Carbone) koekenpannen zijn dikker 3,8mm, zwaarder en duurder. Ofwel veel robuuster, blijft langer vlak (ipv hol/bol) en verdeelt de hitte beter.
Metalfrostdonderdag 12 juli 2018 @ 18:45
quote:
0s.gif Op donderdag 12 juli 2018 18:21 schreef timmmmm het volgende:
Vooral de wanden zijn het verschil. Een lyonnaisr pan is bedoeld voor gerechten a la lyonaisse wat zoveel is als veel ui erbij en met een klets vet lekker laten bakkenen.

Dan gier je het zo van de pan met ui em bakvocht zo in een schaal. Daarom is de rand zo. Of althans dst heb ik me laten vertellen.

Vaak is het ook gewoon van wat beter materiaal en wat dikker waardoor je er vind ik lekkerder in kan bakken. Maar als je een goede kwaliteit koekenpan pakt is dat hetzelfde natuurlijk
quote:
1s.gif Op donderdag 12 juli 2018 18:41 schreef Fer het volgende:

[..]

De gewone (Carbone) koekenpannen zijn dikker 3,8mm, zwaarder en duurder. Ofwel veel robuuster, blijft langer vlak (ipv hol/bol) en verdeelt de hitte beter.
Vandaar de prijsklasse. Bedankt voor de informatie.
SPOILER
topic kan wel dicht, ik heb antwoord op mijn vraag
Ferdonderdag 12 juli 2018 @ 18:58
Overigens zijn die plaatstalen pannen maar bewerkelijk. Schoonmaken met heet water en borstel, daarna weer invetten en wegzetten. Je moet ze ook inbranden enz..

Doe mij maar multilayer RVS, kost wat, maar een pan voor het leven. Kan na gebruik zo de vaatwasser in.
realAIVDdonderdag 12 juli 2018 @ 20:33
quote:
1s.gif Op donderdag 12 juli 2018 18:58 schreef Fer het volgende:

Doe mij maar multilayer RVS, kost wat, maar een pan voor het leven. Kan na gebruik zo de vaatwasser in.
Je hebt helemaal gelijk, en als je dan wat rondkijkt blijkt dat de kosten ook erg kunnen meevallen.
Ikea heeft een prachtkwaliteit RVS voor bizar lage prijzen

even zoeken: die lijn heet sensuel
https://www.ikea.com/nl/nl/search/?query=SENSUELL
prachtige zware koekenpannen
Weltschmerzvrijdag 13 juli 2018 @ 17:04
quote:
14s.gif Op donderdag 12 juli 2018 18:45 schreef Metalfrost het volgende:

[..]

[..]

Vandaar de prijsklasse. Bedankt voor de informatie.
SPOILER
topic kan wel dicht, ik heb antwoord op mijn vraag
Volgens mij heeft DeBuyer een consumentenlijn en een professionele lijn, waarbij de consumentenlijn gewoon veel duurder is, terwijl er geen verschil van belang is. Kijk even bij een webwinkel voor de professionele horeca.
stavromulabetavrijdag 13 juli 2018 @ 17:25
quote:
0s.gif Op vrijdag 13 juli 2018 17:04 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

Volgens mij heeft DeBuyer een consumentenlijn en een professionele lijn, waarbij de consumentenlijn gewoon veel duurder is, terwijl er geen verschil van belang is. Kijk even bij een webwinkel voor de professionele horeca.
Voor zover ik weet zijn de goedkope carbone lijn en de dure mineral-b lijn nagenoeg identiek (ook de dikte van de bodem). Het enige verschil is dat de mineral-b al ingebrand is en de Carbone nog niet. Je m moet je dus afvragen of je 2 tientjes per pan over hebt om niet te hoeven inbranden.
Weltschmerzzaterdag 14 juli 2018 @ 11:13
quote:
0s.gif Op vrijdag 13 juli 2018 17:25 schreef stavromulabeta het volgende:

[..]

Voor zover ik weet zijn de goedkope carbone lijn en de dure mineral-b lijn nagenoeg identiek (ook de dikte van de bodem). Het enige verschil is dat de mineral-b al ingebrand is en de Carbone nog niet. Je m moet je dus afvragen of je 2 tientjes per pan over hebt om niet te hoeven inbranden.
Niet hoeven inbranden lijkt me niet waar, ze hebben een voorbehandeling gehad en zijn met bijenwas ingesmeerd. Volgens mij is het punt dat consumenten die een goede pan willen het niet vertrouwen als het te goedkoop is. Als je op mineral B zoekt krijg je dan ook allemaal webwinkels voor consumenten, zoek je op die andere krijg je veel meer horecagroothandels.