Inductiequote:Op woensdag 11 juli 2018 13:01 schreef lighted het volgende:
Geen problemen gehad met overgang gas naar elektrisch?
Mijn grootste vrees is dat je timing/gevoel verziekt is, zoals dat je bij gas op gevoel je biefstukkie omkeert. Ook zit ik altijd te kloten met die touchknoppen..
inductie reageert net als gas. Ik ben inmiddels gewend aan de waardeloze keramische plaat hier in de keuken, maar ik ga juichen als we binnenkort inductie hebben. Hier ligt geen gasleiding meer naar de keuken, heeft de vorige bewoner gedaan.quote:Op woensdag 11 juli 2018 13:01 schreef lighted het volgende:
Geen problemen gehad met overgang gas naar elektrisch?
Mijn grootste vrees is dat je timing/gevoel verziekt is, zoals dat je bij gas op gevoel je biefstukkie omkeert. Ook zit ik altijd te kloten met die touchknoppen..
Inductie werkt bijna zoals gas, behalve een wokbrander.quote:Op woensdag 11 juli 2018 13:01 schreef lighted het volgende:
Geen problemen gehad met overgang gas naar elektrisch?
Mijn grootste vrees is dat je timing/gevoel verziekt is, zoals dat je bij gas op gevoel je biefstukkie omkeert. Ook zit ik altijd te kloten met die touchknoppen..
Bestaat halogeen niet meer? Dan had je een soort lamp onder de glasplaat die je pan verwarmde. Leek ook heel erg op gas kwa gevoel, inclusief aan dat licht kunnen zien hoe hard ie stond.quote:Op woensdag 11 juli 2018 12:51 schreef Piles het volgende:
Elektrisch koken kan inductie, keramisch of ouderwets met hete platen.
Is dat niet hetzelfde als keramisch?quote:Op woensdag 11 juli 2018 14:22 schreef nanuk het volgende:
[..]
Bestaat halogeen niet meer? Dan had je een soort lamp onder de glasplaat die je pan verwarmde. Leek ook heel erg op gas kwa gevoel, inclusief aan dat licht kunnen zien hoe hard ie stond.
Nee, keramisch is een warmte spiraal die de warmte door geleiding overbrengt. Halogeen is is een lamp die de warmte voor een groot deel door straling overbrengt. Voor zover ik weet regelt Halogeen wat makkelijker en vlotter dan keramisch. Maar ik wil ze beiden niet hebben :-)quote:
quote:Op woensdag 11 juli 2018 12:56 schreef Lucky_Strike het volgende:
Ik ben al blij dat ik sinds een half jaar een keramische plaat heb in plaats van gas.
Met een overgang van gas naar gas moet je ook wennen is mijn ervaring.quote:Op woensdag 11 juli 2018 13:01 schreef lighted het volgende:
Geen problemen gehad met overgang gas naar elektrisch?
Mijn grootste vrees is dat je timing/gevoel verziekt is, zoals dat je bij gas op gevoel je biefstukkie omkeert. Ook zit ik altijd te kloten met die touchknoppen..
Dit.quote:Op woensdag 11 juli 2018 13:57 schreef tailfox het volgende:
Na jaren inductie heb ik nu weer gas.
De snelheid hoe je temperatuur kan regelen is bij gas Zoveel beter.
... Én dat die dingen na verloop van tijd nog wel eens willen gaan zoemen, of valt dat heel erg mee?quote:Op woensdag 11 juli 2018 12:51 schreef Piles het volgende:
Enig nadeel van inductie is dat je wellicht een paar nieuwe pannen moet kopen.
Dat ligt echt aan de plaat zelfm dan is er iets mis.quote:Op woensdag 11 juli 2018 15:38 schreef Postbus100 het volgende:
[..]
Dit.
Plus dat als je pannenkoeken aan het bakken bent, en er wat olie op de inductieplaat spettert, de pan het contact met de plaat verliest en dat ding dus steeds na vijf seconden uitvliegt
Zoals eerder ergens op Fok! gezegd: er zijn gasplaten die verhoogd op het aanrecht staan en die daardoor makkelijk schoon te maken zijn. Als ik zou moeten kiezen, zou ik voor zoiets gaan.
Hoezo kan dat niet aan de olie liggen?quote:Op woensdag 11 juli 2018 19:04 schreef Spanky78 het volgende:
[..]
Dat ligt echt aan de plaat zelfm dan is er iets mis.
Dat hoort niet zo. Een beetje knoeien hoort niets uit te maken. Ik heb jaren op diverse platen gekookt, nooit gedoe gehad.quote:Op woensdag 11 juli 2018 19:05 schreef Postbus100 het volgende:
[..]
Hoezo kan dat niet aan de olie liggen?
In het begin ging het ook nog wel (niet zoveel spetters). Maar het werd steeds erger en de pan veegde de olie verder uit. Uiteindelijk was de hele plaat glibberig. En we hebben nog geprobeerd om met een keukenrolpapiertje het vet te verwijderen, maar dat werkte maar mondjesmaat. Het kwaad was al geschied. Ligt het dan nog steeds aan de pannen?quote:Op woensdag 11 juli 2018 19:12 schreef Spanky78 het volgende:
[..]
Dat hoort niet zo. Een beetje knoeien hoort niets uit te maken. Ik heb jaren op diverse platen gekookt, nooit gedoe gehad.
Het is wel zo dat normaliter in de plaat een magneet zit die zorgt als er geen pan is, de plaat uitgaat. Als deze niet in orde is, of je pan niet ferromagnetic genoeg is, Dan werkt het niet.
Amen. Plus dat het tijd kost om een pit lager te zetten. Eerst het knopje zoeken, dan erop toetsen, misschien wel drie, vier standen naar beneden. Inmiddels is je spaghetti overgekooktquote:Op woensdag 11 juli 2018 19:19 schreef Farenji het volgende:
Ik haat het gebrek aan visuele feedback van inductie. Die heb je met een gasvlam veel meer. Veel directer, simpeler en dus beter. Inductie is wat dat betreft een extra laag complexiteit die je niet wil. Ik heb ook jarenlang op halogeen moeten koken, nog ellendiger. Je went er na een tijd wel aan maar het blijft behelpen.
Je hebt gewoon platen met magnetische draaiknoppen. Die kun je eraf halen als je wilt schoonmaken.quote:Op woensdag 11 juli 2018 19:22 schreef Postbus100 het volgende:
[..]
Amen. Plus dat het tijd kost om een pit lager te zetten. Eerst het knopje zoeken, dan erop toetsen, misschien wel drie, vier standen naar beneden. Inmiddels is je spaghetti overgekookt
Met gas kun je tenmiste binnen een seconde reageren.
quote:Op woensdag 11 juli 2018 20:21 schreef Pietverdriet het volgende:
Gas of inductie. Nederland gaat van het gas af, dus zou inductie nemen.
Dan schuif je de pan toch gewoon eerst even aan de kant?quote:Op woensdag 11 juli 2018 19:22 schreef Postbus100 het volgende:
[..]
Amen. Plus dat het tijd kost om een pit lager te zetten. Eerst het knopje zoeken, dan erop toetsen, misschien wel drie, vier standen naar beneden. Inmiddels is je spaghetti overgekookt
Met gas kun je tenmiste binnen een seconde reageren.
Als je een flexzone inductiekookplaat hebt dan is dat zelfs hoe het werkt: je schuift de pan naar achteren en hij gaat automatisch op een laag pitje verder.quote:Op woensdag 11 juli 2018 21:09 schreef RobinOok het volgende:
[..]
Dan schuif je de pan toch gewoon eerst even aan de kant?
Das gewoon gewenning / onkundequote:Op woensdag 11 juli 2018 19:22 schreef Postbus100 het volgende:
[..]
Amen. Plus dat het tijd kost om een pit lager te zetten. Eerst het knopje zoeken, dan erop toetsen, misschien wel drie, vier standen naar beneden. Inmiddels is je spaghetti overgekookt
Met gas kun je tenmiste binnen een seconde reageren.
Ik was eerst ook zo'n purist die op gas moest koken. Na anderhalf jaar op inductie vind ik het perfect (en zelfs fijner dan gas) werken, maar dat vond ik al na 2 weken (nadat ik eerst de pindasaus liet aanbranden, was ik snel gewend aan de snelle werking van inductie). Ik ben echter geen professionele kok, maar iemand die elke dag voor zijn plezier thuis kookt.quote:Op woensdag 11 juli 2018 12:48 schreef lighted het volgende:
Al even bezig met een nieuwe keuken en vanaf het begin pijlen gericht op een mooi gasfornuis met alles erop en eraan. Vanwege verleden als kok en nog steeds gebruiksgemak ben ik nogal anti- electrisch koken, maar, gezien het toekomstbeeld voor koken met gas wil ik dit toch nog eens goed afwegen.
Ook nieuwsgierig dan naar de meningen van de culinaire Fokker.
Zouden jullie vandaag de dag nog voor gas gaan, of zijn jullie zelfs fan van electrisch koken? Ik ken de voordelen van electrisch koken, maar toch heb ik er zelf nooit aan kunnen wennen. Nu zijn mijn ervaringen gebaseerd op voornamelijk vakanties, dus wellicht is er ook veel betere apparatuur.
Wat moet je visueel teruggekoppeld krijgen dan? Bij inductie zie je cijfertjes die de hoogte aangeven. Bij gas is het de vlam die aangeeft hoe hoog iets staat. Niet elke vlam is hetzelfde, niet elk cijfertje is precies hetzelfde. Bij allebei moet je dus even wennen aan de hoogte en het effect, dus effectief maakt het dan weinig uit, toch?quote:Op woensdag 11 juli 2018 19:19 schreef Farenji het volgende:
Ik haat het gebrek aan visuele feedback van inductie. Die heb je met een gasvlam veel meer. Veel directer, simpeler en dus beter. Inductie is wat dat betreft een extra laag complexiteit die je niet wil. Ik heb ook jarenlang op halogeen moeten koken, nog ellendiger. Je went er na een tijd wel aan maar het blijft behelpen.
Heb ik geen last van, ook niet met water (of bouillon tijdens de risotto) dat ik naast de pan mors. Dus lijkt dan inderdaad iets mis met de plaat.quote:Op woensdag 11 juli 2018 15:38 schreef Postbus100 het volgende:
Dit.
Plus dat als je pannenkoeken aan het bakken bent, en er wat olie op de inductieplaat spettert, de pan het contact met de plaat verliest en dat ding dus steeds na vijf seconden uitvliegt
Ooit op inductie gekookte? Ik vind het niet wat.quote:Op donderdag 12 juli 2018 11:10 schreef HarveySpecter het volgende:
Ik heb niet lang geleden gekozen voor gas omdat een gasstel er mooier en robuuster uitziet op het keukenblad (kookeiland).
Daar heb ik nu best wel spijt van. Met name omdat het schoonmaken telkens wel een pleuriswerk is.
Ik zou nu 100% kiezen voor inductie.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |