abonnement bol.com Unibet Coolblue
  woensdag 27 juni 2018 @ 11:21:39 #1
260796 DecoAoreste
aka Aleimon Thimble
pi_180076613
Jazeker, deze zag iedereen vast al aankomen. Na de gele en de groene trui bespreken we vandaag de derde belangrijke prijs in de Tour de France: de bolletjestrui. Wie gaat dit jaar de meeste punten verzamelen op de toppen van bergen en heuvels in de Tour, en pakt daarmee deze stiekem vrij lelijke, maar toch allang ingeburgerde bergtrui?

De bolletjestrui is doorgaans een stuk moeilijker te voorspellen dan de andere truien, omdat de meeste renners op voorhand geen hoofddoel maken van de bolletjestrui. Ze gaan vaak voor een goed klassement of een etappezege, en komen dan onderweg in de positie om voor bergpunten te sprinten. Als ze dan eenmaal de bergtrui hebben is het vaak wel de moeite waard om deze te proberen vast te houden. Toch zijn er een aantal renners die op basis van hun prestaties uit het recente verleden als kanshebber mogen worden aangeduid.

Kanshebbers



Laten we beginnen met de winnaar van vorig jaar, Warren Barguil. Hij begon vorig jaar rustig aan de Tour, ging niet meteen voor een klassement maar koos zijn dagen uit. Dat resulteerde in twee ritwinsten (een derde verloor hij op minder dan een millimeter van Uran) en daarmee pakte hij en passant de bolletjestrui, en toch nog een 10e plaats in het klassement. Toen hij eenmaal de bergtrui in handen had was de spanning ook snel over, en hij had meer dan het dubbele aantal punten van de nummer 2 in het bergklassement. Wie wil voorspellen wie dit jaar wint, vult dus niet blind de naam Barguil in, maar moet eigenlijk voorspellen wie een vergelijkbare Tour rijdt met Barguil vorig jaar. Dat kan overigens prima toch nog Barguil zelf zijn, al rijdt hij nu in dienst van Fortuneo-Samsic en loopt het daar allemaal nog niet zo lekker dit seizoen.



Een andere ex-winnaar die aan de start staat is Rafal Majka, hij won de bergtrui zelfs twee keer. In die jaren volgde hij een vergelijkbaar stramien als Barguil, hij liet zich vroeg op achterstand rijden en kwam uiteindelijk toch bovendrijven met 1 of 2 etappewinsten. Majka heeft goed in de gaten dat een bergtrui en twee etappes winnen veel prestigieuzer is dan een anonieme negende plaats in de Tour, dus best kans dat hij ook dit jaar weer vol voor dat eerste wil gaan als hij in vorm is. Hij moet zijn kopmanschap wel delen met Sagan, maar die doelen zullen elkaar niet in de weg zitten.



Wat je in ieder geval moet doen als je de bolletjestrui wil winnen is veel aanvallen. Met een afwachtende houding kun je prima de Tour winnen, maar niet de bolletjestrui, want die punten zullen ergens vandaan moeten komen. Dus kunnen we niet anders dan een van de sterkste aanvallers van het peloton noemen, Thomas de Gendt. Hij won al eens etappes in alle grote rondes, en heeft als doel om in alle meerdaagse World Tour-koersen minimaal 1 etappe te winnen in zijn carrière. Wellicht maakt hij ook van de bergtrui een hoofddoel nadat hij al eens tweede en derde werd in het bergklassement.



Dit is een naam die op niet veel plekken wordt genoemd, maar houd hem toch maar in de gaten. Lilian Calmejane debuteerde vorig jaar in de Tour en won meteen een etappe, na ook al enkele winsten in kleinere koersjes. Calmejane is een type renner dat eigenlijk perfect is voor de bolletjestrui: aanvallend, intrinsiek erg sterk, ook bergop, maar te wisselvallig voor een klassement in een grote ronde. Als hij zijn zinnen erop zet kan hij zomaar een heel gevaarlijke kandidaat zijn voor de bolletjestrui dit jaar.



Het komt soms ook voor dat er geen enkele renner vol voor de bolletjestrui gaat, óf dat ze het wel proberen maar domweg niet sterk genoeg zijn. In dat geval gaat de bolletjestrui soms naar een klassementsrenner. Dit overkwam Chris Froome al eens eerder, en het is een beetje een anticlimax als een prijs gewonnen wordt door iemand die het niet eens probeert, maar het is zeker niet onmogelijk. Houd dus ook de klassementsrenners in de gaten, want die klimmen eigenlijk per definitie ook uitstekend.

Iets-minder-grote-kanshebbers

In de categorie-Barguil, subtoppers die vroeg op achterstand komen en daarna volle bak gaan koersen voor de bolletjestrui, kunnen we nog een paar renners noemen. Pierre Rolland zal allicht eens een doel willen maken van deze prijs, evenals Jarlinson Pantano, Julian Alaphilippe, Guillaume Martin, Omar Fraile en Rui Costa. In de categorie-Froome, klassementsrenners die hem per ongeluk winnen, is Nairo Quintana als ex-winnaar van de bolletjestrui de eerste die omhoog komt, maar ook zijn ploeggenoot Mikel Landa, Romain Bardet en Primoz Roglic worden genoemd als kanshebbers. De Nederlandse hoop moet komen van twee ploeggenoten van Roglic, namelijk Robert Gesink en Steven Kruijswijk, waarbij Kruijswijk de betere klimmer is maar Gesink de luxe heeft bij voorbaat niet voor een klassement te hoeven gaan.

Natuurlijk kan de bolletjestrui, meer dan de andere truien, ook zomaar naar een totale verrassing gaan. Wie pakt de bolletjestrui volgens jullie?
pi_180076709
Zou weleens wat voor Gesink zijn.
Het leven is geen krentenbol...
Volg de pijlen.
I am the Lizard King. I can do anything.
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')