abonnement Unibet Coolblue
pi_180075789
Voor beginners!
Voor mij dus, want ik krijg vandaag een inductiekookplaat. Na een maand maaltijdsalades en bezorgpizza's zou ik eindelijk weer kunnen koken *O* *O* *O*

-O- als ik de goede pannen heb. Want die heb ik nog niet.

Heeft er iemand ervaring met pannensets? Liefst keramisch van binnen, maar ik lees al oriënterend ook over "marble" (en dan betekent het geen "knikker" maar kennelijk "marmer").

Waar kan ik het best een pannenset kopen, en welke? Moet ik echt met een magneet en een liniaal naar de winkel? Al googelend zie ik zo langzamerhand door de bomen het bos niet meer. Dus :Y) vraag: met welke sets/merk pannen hebben jullie de beste ervaringen? :Y) ^O^

En als ik de pannen eenmaal heb, zijn er hier mensen met kook-ervaring en tips?
  woensdag 27 juni 2018 @ 10:24:24 #2
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_180075883
Staat gewoon onderop de pan of ie geschikt is voor inductie: drie ellen.




Verder zou ik altijd voor colledig metalen pannen gaan, die gaan je leven mee en blijven mooi.

Of bedoelde je dat je op zoek bent naar koekenpannen? *O*
pi_180076163
Bijna alle pannen zijn tegenwoordig geschikt voor inductie. Het staat gewoon op de pan en op de verpakking.

Ik heb helaas nog geen ervaring met koken op inductie, dat is nog toekomstmuziek.
Spoilers!
pi_180076503
Het grootste struikelblok met inductie is dat je je erop verkijkt hoeveel energie er in zo'n pan geduwd wordt en hoe snel een pan gierend heet wordt. Dat betekent dat de kans groot is dat je de komende weken voornamelijk gecremeerd eten op tafel zet.

De hoogste stand (bij verstandige apparaten is dat iets als 12) is bijna alleen geschikt voor het aan de kook brengen van water of wokken (maar ik zou de wok niet op standje 12 opwarmen).

Bakken en grillen zou ik op standje 7-10 doen (op een schaal van 12), anders gaat het gewoon te hard en heb je een zwarte buitenkant met een rauwe binnenkant.

Je kan kokend water wel heel nauwkeurig aan de kook houden (zelfs met deksel, zonder dat het overkookt). Inductie is ook geweldig om mee te stoven en sudderen.

[ Bericht 1% gewijzigd door Jordy-B op 27-06-2018 11:25:14 ]
Bestiality sure is a fun thing to do. But I have to say this as a warning to you:
With almost all animals you can have a ball, but the hedgehog can never be buggered at all.
  woensdag 27 juni 2018 @ 11:25:50 #5
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_180076668
quote:
0s.gif Op woensdag 27 juni 2018 11:11 schreef Jordy-B het volgende:
Het grootste struikelblok met inductie is dat je je erop verkijkt hoeveel energie er in zo'n pan geduwd wordt en hoe snel een pan gierend heet wordt. Dat betekent dat de kans groot is dat je de komende weken voornamelijk gecremeerd eten op tafel zet.
Wat een onzin! Je tilt een pan gewoon op als je denkt dat ie te heet wordt cq schuift hem even aan de kant. Echt nul excuses voor gecremeerd eten.

Inductie werkt gewoon net als gas. Klaar.
pi_180076682
quote:
0s.gif Op woensdag 27 juni 2018 11:25 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Wat een onzin! Je tilt een pan gewoon op als je denkt dat ie te heet wordt cq schuift hem even aan de kant. Echt nul excuses voor gecremeerd eten.

Inductie werkt gewoon net als gas. Klaar.
Toen mijn ouders vroeger overgingen op inductie heb ik drie weken lang gecremeerd eten voorgeschoteld gekregen. }:|

Inductie werkt net zo als gas, maar dan sneller en heter (tenzij je voor de overstap een dikke wokbrander had, maar dat heeft bijna niemand).
Bestiality sure is a fun thing to do. But I have to say this as a warning to you:
With almost all animals you can have a ball, but the hedgehog can never be buggered at all.
  woensdag 27 juni 2018 @ 11:43:18 #7
313219 vinnypassy
Everything is in our mind.
pi_180076908
Inductie is super handig. Ik was er eerst niet van, totdat ik ermee aan de slag ging. Veel makkelijker te controleren dan gas (bij gas had ik met een pan op het laagste pitje nog steeds dat de boel ging koken en soms aanbrandde, nu niet meer) en veel sneller warm. Gaat bovendien automatisch uit, wat weer scheelt; zo heb ik ooit een greep boven een vlammetje laten staan met een verbrandde hand als gevolg toen ik de pan wilde pakken. Dat gebeurt dus niet meer.

En je eten aan laten branden? Ik heb de eerste keer de pindasaus aan laten branden, daarna nooit meer. Ligt dus volledig aan jezelf, want in principe heb je inductie zo onder de knie.

En dan tips? Proberen. Je vindt vanzelf de juiste warmte voor jouw manier van koken. Ik doe bijna alles op standje 7 (P komt na 9 en is de max), dat is gelijk matig hoog (pak hem beet 70-75%) vuur. Ik gebruik ook pannen die ik op gas heb gebruikt; is dus onzin dat je die daarna niet op inductie kunt gebruiken.
pi_180076925
Over een paar maanden ga ik hier ook op inductie koken, wat een verademing zal dat zijn na de huidige brakke keramische kookplaat.
pi_180076949
Baggerreacties verwijderd.
Spoilers!
  woensdag 27 juni 2018 @ 11:54:54 #10
476709 Ik2
Gradueel
pi_180077079
quote:
0s.gif Op woensdag 27 juni 2018 11:46 schreef Lucky_Strike het volgende:
Baggerreacties verwijderd.
Doe gewoon je werk.

http://ec.europa.eu/healt(...)cs/scenihr_o_041.pdf

Gewoon niet aan beginnen dus !
U bent gewaarschuwd.
Ik zeg niets meer, dat was het.
pi_180077167
quote:
0s.gif Op woensdag 27 juni 2018 10:24 schreef RobinOok het volgende:
Staat gewoon onderop de pan of ie geschikt is voor inductie: drie ellen.


[ afbeelding ]

Verder zou ik altijd voor colledig metalen pannen gaan, die gaan je leven mee en blijven mooi.

Of bedoelde je dat je op zoek bent naar koekenpannen? *O*
Bedankt, is elke pan even goed als die drie ellen erop staan?
Ik lees juichverhalen over die "marble-pannen" maar volgens mij zijn dat verkopers ipv gebruikers.

quote:
0s.gif Op woensdag 27 juni 2018 11:43 schreef vinnypassy het volgende:
Inductie is super handig. Ik was er eerst niet van, totdat ik ermee aan de slag ging. Veel makkelijker te controleren dan gas (bij gas had ik met een pan op het laagste pitje nog steeds dat de boel ging koken en soms aanbrandde, nu niet meer) en veel sneller warm. Gaat bovendien automatisch uit, wat weer scheelt; zo heb ik ooit een greep boven een vlammetje laten staan met een verbrandde hand als gevolg toen ik de pan wilde pakken. Dat gebeurt dus niet meer.

En je eten aan laten branden? Ik heb de eerste keer de pindasaus aan laten branden, daarna nooit meer. Ligt dus volledig aan jezelf, want in principe heb je inductie zo onder de knie.

En dan tips? Proberen. Je vindt vanzelf de juiste warmte voor jouw manier van koken. Ik doe bijna alles op standje 7 (P komt na 9 en is de max), dat is gelijk matig hoog (pak hem beet 70-75%) vuur. Ik gebruik ook pannen die ik op gas heb gebruikt; is dus onzin dat je die daarna niet op inductie kunt gebruiken.
Ik krijg in ieder geval een boel fijne tips hier, bedankt. Ik ben dus echt een newby op het gebied van inductie, en na verbouwing van mijn keuken heb ik niet echt geld meer om pannensets aan te schaffen die niet voldoen. Wat ik koop, moet dus direct goed zijn. Voldoen hema-pannen of Blokker-pannen? Ik koop liever maar niet via internet dit keer, of heeft iemand met een of andere set van Bol.com juist hele goede ervaringen?

Ik hoop gecremeerd eten te voorkomen (krijg je de pan daarna nog wel weer bruikbaar?), maar ik moest er wel om lachen _O- . Het wordt in het begin uitkijken dus, en niet naar de tv gaan kijken tijdens het koken...

En kunnen al die pannen in de vaatwasser, want qua afwassen ben ik niet de allerijverigste :@
pi_180077217
quote:
2s.gif Op woensdag 27 juni 2018 11:54 schreef Ik2 het volgende:

[..]

Doe gewoon je werk.

http://ec.europa.eu/healt(...)cs/scenihr_o_041.pdf

Gewoon niet aan beginnen dus !
U bent gewaarschuwd.
Ik deed mijn werk. Je kunt fatsoenlijk meeposten of wegblijven. 8 Dezelfde reacties zonder onderbouwing in capslock geschreven voldoen niet aan fatsoenlijk.
Spoilers!
pi_180077488
Ik heb de abstract van die pdf even doorgenomen en de conclusie is het volgende:
- het committee heeft alle onderzoeken geanalyseerd die gedaan zijn naar de invloed van diverse soorten stralingen (van laptopbatterij tot zendmast).
- Er zijn weinig onderzoeken gedaan
- Er zijn geen conclusies te trekken die zeggen dat welke vorm van straling die we in het dagelijks leven tegenkomen gevaarlijk is, ook al worden we er steeds meer aan blootgesteld.
- Er moet meer onderzoek gedaan worden op een meer gestandaardiseerde manier.

Niets mis met inductie dus. Logisch, anders zou het niet verkocht worden.

Dus, terug naar TS en diens vragen :)
Spoilers!
pi_180077583
quote:
0s.gif Op woensdag 27 juni 2018 12:01 schreef la_perle_rouge het volgende:
Ik hoop gecremeerd eten te voorkomen (krijg je de pan daarna nog wel weer bruikbaar?), maar ik moest er wel om lachen . Het wordt in het begin uitkijken dus, en niet naar de tv gaan kijken tijdens het koken...

En kunnen al die pannen in de vaatwasser, want qua afwassen ben ik niet de allerijverigste
Stalen kookpannen kunnen gewoon in de vaatwasser. Bij keramische en antiaanbakkoekenpannen is de vaatwasser wat slechter voor de toplaag maar alsnog geen ramp. Je kunt bij aanschaf ook opletten of er bij staat dat ze in de vaatwasser mogen.

En een aangekoekte pan krijg je makkelijk schoon door wat vaatwasmiddel met water te laten koken in je pan.
Spoilers!
pi_180077962
quote:
2s.gif Op woensdag 27 juni 2018 11:54 schreef Ik2 het volgende:

[..]

Doe gewoon je werk.

http://ec.europa.eu/healt(...)cs/scenihr_o_041.pdf

Gewoon niet aan beginnen dus !
U bent gewaarschuwd.
Laat ik eerste even de titel uitleggen.

De titel is "potentiële gezondheidsrisico's bij blootstelling aan elektromagnetische velden". Het is dus een onderzoek naar gevaren rond elektromagnetische straling. Heel simpel gesteld: "vormen elektromagnetische velden een gevaar voor de volksgezondheid?". De titel zelf is dus geen bewijs dat er een gevaar is. Dat lijkt logisch, maar laat ik het er nog maar even bij vermelden.

Als je het artikel daadwerkelijk leest en niet verder kijkt dan het "het heb op feesboek gestaan"-niveau, dan kan je er het volgende uit opmaken:

quote:
In the household, more appliances have appeared in the intermediate frequencies (IF) range. An important source of exposure in this frequency range is induction hobs, which have become popular in recent years. These can expose their users (both members of the general public and professionals) to IF magnetic fields higher than the reference levels of exposure guidelines.
Er zijn in het huishouden apparaten die de gebruikers meer straling kunnen bezorgen dan de richtlijnen. Die richtlijnen worden trouwens opgesteld door middel van extrapolatie, maar dat had je ongetwijfeld zelf al gelezen.

Als je dan gaat naar het hoofdstuk over IF-velden, want daar hebben we het over, dan kom je al gauw tegen dat er te weinig onderzoek is om conclusies te kunnen trekken over de gezondheidsgevaren van koken op inductie. Er is een specifiek onderzoek geweest naar de straling van inductiekookplaten in Japan in 2009-11, waarbij proefdieren zijn blootgesteld aan tamelijk hoge doses IF-straling zonder noemenswaardige positieve of negatieve resultaten.

Betekent dat dan dat inductie veilig is? Vroeger werkte de wetenschap vanuit het standpunt dat iets veilig is tenzij anders bewezen, maar na enkele schandalen, zoals het gedoe rond de introductie van DDT, heeft de wetenschap dat omgedraaid naar het standpunt dat iets onveilig is tenzij anders bewezen. Probleem daar is alleen dat dat betekent dat alles potentiëel onveilig is, vandaar ook de titel van het document.
De inductiekookplaat is een steeds vaker voorkomend apparaat en vooralsnog zijn er (naast het wetenschappelijk onderzoek dat reeds verricht is) geen gevaren aangewezen. Het blijft echter potentiëel onveilig, puur wegens een gebrek aan bewijs.

Is het dan terecht dat je als een kip zonder kop "HET IS GEVAARLIJK! NIET AAN BEGINNEN!" rondblèrt... Neuh, niet echt. Het is prima als je wil informeren, maar je hebt duidelijk geen idee waar je het over hebt.

[ Bericht 0% gewijzigd door Jordy-B op 27-06-2018 12:56:14 ]
Bestiality sure is a fun thing to do. But I have to say this as a warning to you:
With almost all animals you can have a ball, but the hedgehog can never be buggered at all.
pi_180078140
quote:
0s.gif Op woensdag 27 juni 2018 10:16 schreef la_perle_rouge het volgende:
Heeft er iemand ervaring met pannensets? Liefst keramisch van binnen, maar ik lees al oriënterend ook over "marble" (en dan betekent het geen "knikker" maar kennelijk "marmer").
Heb zelf keramische pannen geprobeerd, die met zo'n witte binnenkant. Alleen na een tijdje gaat er toch zooi aan plakken.

Gebruik nu zelf zo'n BK Granite wok en koekenpan, die hebben een fijne anti-aanbaklaag en beter dan keramisch vind ik. Heb die wok nu al 2 jaar en blijft niks aan plakken, alles glijdt er zo doorheen.

Normale pannen gewoon letten op dat labeltje, zoals in de eerste reactie aangegeven. Standaard pannen van de Ikea kun je bijvoorbeeld ook prima op inductie gebruiken.

Koken zelf vind ik fijn, voelt voor mij bijna net als gas. Wanneer je de kookplaat lager zet merk je ook direct dat de pan snel afkoelt. Heb jaren elektrisch gekookt en dan duurt het gewoon een kwartier voordat die plaat eindelijk is afgekoeld.

Inductie werkt ook nog eens erg snel met water koken lijkt het. Als ik het voluit zet kookt een pan met een minuutje.
pi_180082788
Waarschijnlijk werken je oude pannen ook, ongeacht of eerder op gas gebruikt zijn of voorzien zijn van een inductielogo. Kwestie van proberen voordat je een compleet nieuwe set koopt.

Toen ik begon met inductie moest ik eerst even gevoel krijgen bij wat de standen in praktijk betekenen. Gewoon even wennen. Wat ik nog steeds vervelend vindt, is dat je telkens seconden lang met een soort touchscreen zit te klooien in plaats van een fysieke knop die je gauw even op een andere stand kunt gooien.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
  woensdag 27 juni 2018 @ 17:35:52 #18
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_180083061
Als een oude pan het al doet, dan doet ie het volgens mij inefficient. Kost meer stroom, duurt langer om warm te worden, etc.
pi_180083297
quote:
0s.gif Op woensdag 27 juni 2018 17:35 schreef RobinOok het volgende:
Als een oude pan het al doet, dan doet ie het volgens mij inefficient. Kost meer stroom, duurt langer om warm te worden, etc.
Dat ligt er maar net aan wat voor pan het is. In principe werken alle pannen met een inductie-logo en praktisch alle oude pannen waar een magneet aan blijft hangen. Het is ook niet zoals met elektrisch/keramisch koken dat het veel uitmaakt of de bodem van de pan volledig recht is (een paar mm speling is geen probleem).

Een volledig ijzeren/stalen pan werkt beter dan een aluminiumpan die geschikt gemaakt is voor inductie, maar het verschil is niet heel groot. Pannen die geschikt gemaakt worden voor inductie, hebben in de regel een plaat ijzer in de bodem gesandwicht.

[ Bericht 6% gewijzigd door Jordy-B op 27-06-2018 17:49:49 ]
Bestiality sure is a fun thing to do. But I have to say this as a warning to you:
With almost all animals you can have a ball, but the hedgehog can never be buggered at all.
  woensdag 27 juni 2018 @ 18:03:25 #20
476709 Ik2
Gradueel
pi_180084196
quote:
0s.gif Op woensdag 27 juni 2018 12:50 schreef Jordy-B het volgende:

[..]

Laat ik eerste even de titel uitleggen.

De titel is "potentiële gezondheidsrisico's bij blootstelling aan elektromagnetische velden". Het is dus een onderzoek naar gevaren rond elektromagnetische straling. Heel simpel gesteld: "vormen elektromagnetische velden een gevaar voor de volksgezondheid?". De titel zelf is dus geen bewijs dat er een gevaar is. Dat lijkt logisch, maar laat ik het er nog maar even bij vermelden.

Als je het artikel daadwerkelijk leest en niet verder kijkt dan het "het heb op feesboek gestaan"-niveau, dan kan je er het volgende uit opmaken:

[..]

Er zijn in het huishouden apparaten die de gebruikers meer straling kunnen bezorgen dan de richtlijnen. Die richtlijnen worden trouwens opgesteld door middel van extrapolatie, maar dat had je ongetwijfeld zelf al gelezen.

Als je dan gaat naar het hoofdstuk over IF-velden, want daar hebben we het over, dan kom je al gauw tegen dat er te weinig onderzoek is om conclusies te kunnen trekken over de gezondheidsgevaren van koken op inductie. Er is een specifiek onderzoek geweest naar de straling van inductiekookplaten in Japan in 2009-11, waarbij proefdieren zijn blootgesteld aan tamelijk hoge doses IF-straling zonder noemenswaardige positieve of negatieve resultaten.

Betekent dat dan dat inductie veilig is? Vroeger werkte de wetenschap vanuit het standpunt dat iets veilig is tenzij anders bewezen, maar na enkele schandalen, zoals het gedoe rond de introductie van DDT, heeft de wetenschap dat omgedraaid naar het standpunt dat iets onveilig is tenzij anders bewezen. Probleem daar is alleen dat dat betekent dat alles potentiëel onveilig is, vandaar ook de titel van het document.
De inductiekookplaat is een steeds vaker voorkomend apparaat en vooralsnog zijn er (naast het wetenschappelijk onderzoek dat reeds verricht is) geen gevaren aangewezen. Het blijft echter potentiëel onveilig, puur wegens een gebrek aan bewijs.

Is het dan terecht dat je als een kip zonder kop "HET IS GEVAARLIJK! NIET AAN BEGINNEN!" rondblèrt... Neuh, niet echt. Het is prima als je wil informeren, maar je hebt duidelijk geen idee waar je het over hebt.
Goedzo jochie, je heb je huiswerk gedaan.
Het was, al dan niet een slecht, grapje.
Ik zeg niets meer, dat was het.
pi_180084298
quote:
6s.gif Op woensdag 27 juni 2018 18:03 schreef Ik2 het volgende:

[..]

Goedzo jochie, je heb je huiswerk gedaan.
Het was, al dan niet een slecht, grapje.
Waarom emmer je dan zelfs na ingrijpen van een modje nog over door?

belachelijk.
Bestiality sure is a fun thing to do. But I have to say this as a warning to you:
With almost all animals you can have a ball, but the hedgehog can never be buggered at all.
  woensdag 27 juni 2018 @ 18:08:47 #22
476709 Ik2
Gradueel
pi_180084374
quote:
0s.gif Op woensdag 27 juni 2018 18:06 schreef Jordy-B het volgende:

[..]

Waarom emmer je dan zelfs na ingrijpen van een modje nog over door?

belachelijk.
het is gewoon hartstikke warm
Ik zeg niets meer, dat was het.
  woensdag 27 juni 2018 @ 18:56:06 #23
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_180085402
Inductie is bijna net zo fijn als gas
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_180085529
quote:
0s.gif Op woensdag 27 juni 2018 18:06 schreef Jordy-B het volgende:

[..]

Waarom emmer je dan zelfs na ingrijpen van een modje nog over door?

belachelijk.
het hek van ONZ stond open, denk ik
pi_180085698
quote:
1s.gif Op woensdag 27 juni 2018 18:56 schreef Pietverdriet het volgende:
Inductie is bijna net zo fijn als gas
Dat klinkt in ieder geval heel bemoedigend. Bijna net zo fijn of fijner dan gas lees ik hier van ervaringsdeskundigen.

Hoe zit het met de energierekening? Zien jullie de elektriciteitsmeter op hol slaan als je kookt?
pi_180085767
quote:
1s.gif Op woensdag 27 juni 2018 18:56 schreef Pietverdriet het volgende:
Inductie is bijna net zo fijn als gas
Zodra je het moet schoonmaken een stuk fijner dan gas :P
pi_180085785
quote:
0s.gif Op woensdag 27 juni 2018 19:10 schreef la_perle_rouge het volgende:

[..]

Dat klinkt in ieder geval heel bemoedigend. Bijna net zo fijn of fijner dan gas lees ik hier van ervaringsdeskundigen.

Hoe zit het met de energierekening? Zien jullie de elektriciteitsmeter op hol slaan als je kookt?
Dat valt reuze mee, je gebruikt niet alle pitten tegelijk op volle kracht en kookt niet 24/7 neem ik aan? :P

Gasverbruik van koken is overigens ook maar zo'n 35m3 gas per jaar, gemiddeld.
Dat zijn geen bedragen die er inhakken.

Verwarmen van je woning is veruit het duurst.
pi_180085929
neuh, ik ben geen kok van beroep. Ik kook vaak liefst iets waar ik twee keer van kan eten, eventueel door er iets aan te variëren, een keer "al dat werk" van schoonmaken en snijden (wat voor een dubbele hoeveelheid net zo veel tijd kost als voor een klein beetje groente), en een of twee dagen later opwarmen op een dag dat ik zelf al gaar uit mijn werk kom.
Dus daar zal ik niet wakker van hoeven liggen, maar ik vroeg me af of er ergens ooit een vergelijkend onderzoek was gedaan naar de kosten van de verschillende kookwijzen.
pi_180089463
quote:
0s.gif Op woensdag 27 juni 2018 17:35 schreef RobinOok het volgende:
Als een oude pan het al doet, dan doet ie het volgens mij inefficient. Kost meer stroom, duurt langer om warm te worden, etc.
Dat er kromme pan minder goed in staat is de energie te discipelen is waar. Dus het maximale vermogen waarmee je kunt koken zal bij een slechte pan lager zijn. Dat de efficiëntie afneemt, klopt echter niet (op wat minimale alleen in het laboratorium meetbare verschillen na). Het door het fornuis opgenomen vermogen neemt ongeveer evenredig af als de pan minder energie opneemt.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_180091888
quote:
14s.gif Op woensdag 27 juni 2018 10:44 schreef Lucky_Strike het volgende:
Bijna alle pannen zijn tegenwoordig geschikt voor inductie. Het staat gewoon op de pan en op de verpakking.
Dat vond ik nog vies tegenvallen! Als je vluchtig langs de schappen kijkt staat er overal “geschikt voor alle warmtebronnen” op ja. Als je iets beter kijkt staat er heel vaak in minuscule lettertjes onder “behalve inductie”... :N
pi_180091951
quote:
1s.gif Op woensdag 27 juni 2018 23:00 schreef Scarlet_Dragonfly het volgende:

[..]

Dat vond ik nog vies tegenvallen! Als je vluchtig langs de schappen kijkt staat er overal “geschikt voor alle warmtebronnen” op ja. Als je iets beter kijkt staat er heel vaak in minuscule lettertjes onder “behalve inductie”... :N
Heb pas bij de Blokker nieuwe pannen gekocht voor m'n inductieplaat (die nog niet geplaatst is haha), geen probleem mee gehad.
pi_180095823
quote:
0s.gif Op woensdag 27 juni 2018 11:25 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Wat een onzin! Je tilt een pan gewoon op als je denkt dat ie te heet wordt cq schuift hem even aan de kant. Echt nul excuses voor gecremeerd eten.

Inductie werkt gewoon net als gas. Klaar.
Dat is niet waar, inductie is op een lage stand inderdaad al hel snel heet.

Zolang je goed oplet verbrand er niks, maar dat het het zelfde is als koken op gas is totale onzin.
  donderdag 28 juni 2018 @ 07:53:16 #33
157922 fathank
Wie baas is bakt koekjes.
pi_180096042
quote:
1s.gif Op donderdag 28 juni 2018 07:30 schreef 111210 het volgende:

[..]

Dat is niet waar, inductie is op een lage stand inderdaad al hel snel heet.

Zolang je goed oplet verbrand er niks, maar dat het het zelfde is als koken op gas is totale onzin.
Nou nou je overdrijft nogal. Pit op een lage stand laat je boel echt niet aanbranden hoor. Maar goed dit wordt zo'n welles-nietes discussie die nergens goed voor is. Als je ook maar een klein beetje affiniteit hebt met eten bereiden dan is het allemaal niet zo spannend. Ff in het boekje kijken welke stand voor welk doel ze aanraden en je hebt het zo in de vingers. Het blijft een pan op een warmtebron, geen rocket science.
Behulpzaam als een waterkraan.
Op woensdag 29 april 2015 16:30 schreef seto het volgende:
als je niet #teamhenk bent ben je gewoon een *weggeFopt*homo
pi_180096585
quote:
1s.gif Op donderdag 28 juni 2018 07:30 schreef 111210 het volgende:

[..]

Dat is niet waar, inductie is op een lage stand inderdaad al hel snel heet.

Zolang je goed oplet verbrand er niks, maar dat het het zelfde is als koken op gas is totale onzin.
Ik had het over inductie op hoge stand (die dus alleen geschikt is voor water koken).

Inductie op lage stand geeft juist heel weinig energie in de pan. Standje 1 is minder dan het kleinste gaspitje met vlamverdeler.

De schaal is gewoon groter bij inductie. De hoogste stand is heter dan gas, de laagste stand is koeler.
Bestiality sure is a fun thing to do. But I have to say this as a warning to you:
With almost all animals you can have a ball, but the hedgehog can never be buggered at all.
pi_180096604
quote:
1s.gif Op donderdag 28 juni 2018 08:53 schreef Jordy-B het volgende:

[..]

Ik had het over inductie op hoge stand (die dus alleen geschikt is voor water koken).

Inductie op lage stand geeft juist heel weinig energie in de pan. Standje 1 is minder dan het kleinste gaspitje met vlamverdeler.

De schaal is gewoon groter bij inductie. De hoogste stand is heter dan gas, de laagste stand is koeler.
Mijn ervaring ook.
Kook inmiddels 13 jaar op inductie. Wil niet anders.
  donderdag 28 juni 2018 @ 09:04:27 #36
191317 Nobu
Nobutada Yakitori
pi_180096775
quote:
0s.gif Op woensdag 27 juni 2018 10:24 schreef RobinOok het volgende:
Staat gewoon onderop de pan of ie geschikt is voor inductie: drie ellen.


[ afbeelding ]

Drie ellen, dat had ik er nog nooit in gezien.
  Redactie Frontpage / Spellchecker donderdag 28 juni 2018 @ 09:21:34 #37
13151 crew  Rewimo
Nederduitse/Mevrouw qltel
pi_180097008
Wij hadden een set koekepannen van Tefal, nieuw gekocht maar ze hebben geen lang leven gehad. Met zo'n rode stip in het midden. Veel geld gekost, nooit meer.

En nu hebben we een simpele set van de Action nota bene, die prima bevalt ^O^ (is ook van dat marblespul zag ik net toen ik ze opzocht :D ). Ze hebben er ook een steelpan, een grillpan en een wok van, meen ik.

Kookpannen zijn stalen pannen met glazen deksels, geen idee wat voor merk maar het werkt prima. Wij waren ook geen inductie gewend maar inmiddels is het geen probleem meer. Doseren werkt misschien nog wel fijner dan met gas. Wij hebben een kookplaat met 9 standen plus boost (om heel snel iets aan de kook te brengen) en tussen elke 2 standen heb je nog een extra stand. Daardoor kun je heel goed doseren.
Most people don't listen with the intention to understand, they listen with the intention to reply.
<a href="http://bijenzonderzorgen.nl/" target="_blank" rel="nofollow">http://bijenzonderzorgen.nl/</a> beslist geen BIJ-zaak!
pi_180099976
quote:
0s.gif Op woensdag 27 juni 2018 10:24 schreef RobinOok het volgende:
Staat gewoon onderop de pan of ie geschikt is voor inductie: drie ellen.


[ afbeelding ]

Verder zou ik altijd voor colledig metalen pannen gaan, die gaan je leven mee en blijven mooi.

Of bedoelde je dat je op zoek bent naar koekenpannen? *O*
Dit, de meeste pannen werken prima op inductie. Verder zou ik geen anti-aanbakpannen kopen, maar leren koken met goede volledig metalen pannen zoals Robin zegt.

Waarom? Met inductie wordt de pan vrij snel nogal heet, de anti-aanbaklaag kun je daarmee kapot stoken. Dat is ongezond en je dure pan moet je regelmatig vervangen. Een geseasonede stalen pan gaat een leven lang mee, ook op inductie.

Verder werkt inductie ongeveer zoals gas, het reageert snel. En water koken gaat zelfs extreem snel. je zult zeker niet hoeven te leren koken. Het is gewoon gewoon. De pan wordt iets sneller heet, dus je kunt als je echt te hard gaat wat verbranden. Maar gecremeerd voedsel... als je dat vaker dan 2x gebeurt ligt dat niet aan de inductieplaat.

De reden dat mensen zeggen dat je nieuwe pannen moet hebben is omdat pannen krom kunnen trekken op gas. Dat merk je dan op het formuis niet, maar op inductie wel. Dat kan de afstand zorgen dat de plaat gaat schakelen enzo. Als de pan mooi vlak blijft staan zonder wiebel dan is het gewoon ok (ervan uitgaande dat de bodem geschikt is voor inductie).
Whatever...
pi_180100644
Mijn vader is meerdere malen met dezelfde pannen gewisseld van inductie naar gas en via wederom inductie naar gas en ik gok dat een eventuele volgende switch naar inductie ook geen probleem gaat opleveren qua pannen.
  donderdag 28 juni 2018 @ 13:51:29 #40
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_180101328
quote:
0s.gif Op donderdag 28 juni 2018 12:28 schreef Spanky78 het volgende:

[..]
Verder zou ik geen anti-aanbakpannen kopen, maar leren koken met goede volledig metalen pannen zoals Robin zegt.
Dat zeg ik niet he, als notoir teflonfan. :s)
pi_180101588
quote:
0s.gif Op donderdag 28 juni 2018 13:51 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Dat zeg ik niet he, als notoir teflonfan. :s)
Ik wel, maargoed. Ik snap het wel. Zolang ze in orde zijn werkt het prima. Ik heb een hekel aan dat uiteindelijk de laag kapot gaat en zelfs afbladdert enzo. Tot die tijd werkt het. Eigenlijk zou teflon wel goed werken voor mij in alles wat geen koekenpan is...
Whatever...
pi_180115733
quote:
0s.gif Op donderdag 28 juni 2018 12:28 schreef Spanky78 het volgende:

De reden dat mensen zeggen dat je nieuwe pannen moet hebben is omdat pannen krom kunnen trekken op gas. Dat merk je dan op het fornuis niet, maar op inductie wel. Dat kan de afstand zorgen dat de plaat gaat schakelen enzo. Als de pan mooi vlak blijft staan zonder wiebel dan is het gewoon ok (ervan uitgaande dat de bodem geschikt is voor inductie).
quote:
1s.gif Op donderdag 28 juni 2018 13:08 schreef Doedezemaar het volgende:
Mijn vader is meerdere malen met dezelfde pannen gewisseld van inductie naar gas en via wederom inductie naar gas en ik gok dat een eventuele volgende switch naar inductie ook geen probleem gaat opleveren qua pannen.
Ik heb mijn oude pannen uitgegraven (vanwege de ombouw van de keuken staan overal dozen en tassen waarvan de inhoud mij inmiddels onbekend is), en naar de bodem gekeken. Daar staan inderdaad 3 ellen op, en de bodem lijkt vlak, de pan blijft staan zonder wiebel. Maar met een liniaal over de middellijn van de bodem zie ik een millimeter licht tussen bodem en liniaal, d.i. de bodem is niet absoluut vlak, maar in het midden iets verhoogd (niet bol maar hol van de bodem uitgezien). Als ik niet de middellijn pak, zijn andere delen wel exact vlak.

Kan ik die pan nog gebruiken of moet ik nieuwe kopen?
Is er een manier om het te testen, bijvoorbeeld water er in proberen te koken, of gaat mijn inductieplaat kapot als de pan niet goed is?
pi_180116167
quote:
0s.gif Op vrijdag 29 juni 2018 07:30 schreef la_perle_rouge het volgende:
De pan blijft dus staan zonder wiebel.
Dan moet het goed zijn.

Bij gewiebel kun je het glas bekrassen, en de sensormagneet kan vanwege de afstand niet reageren als je pech hebt. Dan werkt het niet.

Gewoon testen, plaat gaat er.niet van kapot.
Whatever...
  Moderator vrijdag 29 juni 2018 @ 12:55:57 #45
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_180121081
quote:
14s.gif Op woensdag 27 juni 2018 10:44 schreef Lucky_Strike het volgende:

Ik heb helaas nog geen ervaring met koken op inductie, dat is nog toekomstmuziek.
Niet mijn genre...
Kranplätze müssen verdichtet sein
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')