abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_179777370
registreer om deze reclame te verbergen
Kim Jong-un heeft een uitnodiging van de Amerikaanse president Donald Trump voor een bezoek aan het Witte Huis geaccepteerd. De Noord-Koreaanse leider stelt dat het van noodzakelijk belang is dat Noord-Korea en de Verenigde Staten een halt toeroepen aan de vijandige houding tegenover elkaar. De ontmoeting dinsdag met de Amerikaanse president Donald Trump was een eerste stap.

Daarnaast heeft Kim tijdens de historische ontmoeting de Amerikaanse president ook uitgenodigd om naar Noord-Korea te komen, Trump heeft daar 'ja' op gezegd, meldt het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA. Wanneer de ontmoetingen in de VS en Noord-Korea plaatsvinden zal later worden besproken.

Beide leiders zouden volgens het staatspersbureau de uitnodiging "graag" aannemen maar het is wachten op een "geschikt moment" voor Donald Trump en Kim Jong-un om elkaar te ontmoeten. Kim ziet de ontmoeting in Singapore dinsdag als een goede eerste stap en hoopt op een verandering in houding naar elkaar.

"We moeten stoppen met elkaar irriteren en de vijandige militaire acties tegen elkaar", zei Kim tijdens het gesprek met Trump. Daarbij benadrukte Kim dat beide landen zich moeten inzetten voor een betere onderlinge relatie.

Kim wil dat zowel zijn land als de VS in de toekomst moet voorkomen dat het elkaar tegen de haren instrijkt door vijandige acties en uitspraken. En daarvoor zijn maatregelen nodig om te garanderen dat dat niet gebeurt, aldus de Noord-Koreaanse dictator die verder niet met concrete maatregelen kwam.

Volgens KCNA zou Trump dit hebben "begrepen" en een belofte aan Kim hebben gedaan om gezamenlijke militaire oefeningen met Zuid-Korea voorlopig te staken zolang de gesprekken tussen de VS en Noord-Korea lopende zijn.

Intentieverklaring
Trump toonde zich eerder verheugd over zijn ontmoeting met Kim. "De Korea-oorlog is nooit geëindigd. Die zal snel eindigen. De geschiedenis heeft bewezen dat vijanden vrienden kunnen worden."

De Amerikaanse president en zijn Noord-Koreaanse tegenhanger tekenden na hun ontmoeting een intentieverklaring, waarin de Noord-Koreanen beloven op termijn "een volledige nucleaire ontwapening van het Koreaanse Schiereiland" te zullen bewerkstelligen.

In ruil daarvoor biedt de VS Noord-Korea "veiligheidsgaranties" en betere diplomatieke betrekkingen. Volgens Noord-Korea zou Trump ook hebben beloofd om dan de sancties tegen het regime in Pyongyang op te heffen.

Concreet
De intentieverklaring bevat weinig concrete afspraken over de uitvoering van de plannen. Zo is niet duidelijk hoe de diplomatieke banden tussen de VS en Noord-Korea zullen worden hersteld. Trump stipte wel aan dat er toch al veel in de verklaring staat en meer informatie snel zal volgen. "Kim is op weg naar Noord-Korea. Zodra hij daar aankomt, zal hij gaan werken aan denuclearisatie."

In de verklaring van Pyongyang uitgegeven via KCNA staat verder weinig over de denuclearisatie van Noord-Korea. Volgens de tekst is het wel zo dat Kim en Trump erkennen dat alles stap voor stap moet gaan en dat die stappen aan beide kanten genomen moeten worden. "Alleen dan is vrede, stabilisatie en denuclearisatie van het Koreaanse Schiereiland mogelijk", meldt Pyongyang.

Controle
Trump bevestigde dat hij zal controleren of Kim zich aan de afspraken houdt. Hij zei dat daar een groot aantal toezichthouders voor zal worden aangesteld, die nauw zullen samenwerken met de Noord-Koreanen. Andere landen zullen ook bij het proces betrokken blijven. "We werken in dit traject samen met Zuid-Korea, Japan en ook met China, alhoewel dat op een kleinere schaal gebeurt."

Hoewel er geopperd wordt om de sancties tegen Noord-Korea af te bouwen, stelt Trump dat het wel van belang is om voorlopig vast te houden aan de bestaande sancties. Over de top zei Trump nog: "Ik had niet gedacht dat we op deze top zo ver zouden komen, maar het vraagt zeker om een vervolg."

https://www.nu.nl/noord-k(...)trump-bezoek-vs.html

_O_
There are only 151 Pokémon.
pi_179777372
Deeltje 2


Chamberlain en Hitler hadden in 38'(of 39?) toch ook met elkaar gesproken en een intentieverklaring getekend? We moeten het nog maar zien dus.
There are only 151 Pokémon.
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')