abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
  Moderator zondag 10 juni 2018 @ 18:10:19 #1
819 crew  Gert
spreekt voor zich
pi_179711909
registreer om deze reclame te verbergen
621c3e748cceb24d9ae3e4b3baef8eb4.png

Van harte welkom op het Utopia forum!

Allereerst wijzen we je op het feit dat de Policy van Fok! ook hier gewoon van toepassing is.
Verder is er nog een belangrijke policy-aanvulling voor het Utopia-forum:

Het is niet toegestaan om (links naar) filmpjes van streams of van de uitzendingen van Utopia op het forum te plaatsen. Korte geluidloze animaties (zoals de gif-files van Gyazo) mogen wél worden gepost.

Hieronder worden wat zaken aangestipt die bedoeld zijn om je wegwijs te maken op dit forum, om naar te kunnen verwijzen als daar vragen over zijn en om een snel naslagwerk te creëeren.
De FAQ is dynamisch en kan dus worden aangepast.

5.gif Wat is Utopia?
Een groep van zeer diverse mensen zegt hun huidige leven vaarwel. Samen bouwen ze aan een compleet nieuw bestaan, een nieuwe gemeenschap. Ze ze beginnen met bijna niets!

Na vier en een half jaar gebouwd te hebben aan een nieuwe samenleving, kwam er een einde aan Utopia. Ivan was de winnaar, zo bleek uit de uitzending van de finale op vrijdag 1 juni 2018.
Een einde aan Utopia? Nee, toch niet: slecht enkele tientallen meters van het Utopia-terrein betraden de eerste inwoners van Utopia 2 op 31 mei een braakliggend veld. Hier kan weer gebouwd worden aan een nieuwe, ideale samenleving. Maar, dit keer betekent from scratch ook echt from scratch. Er is geen loods en er zijn geen voorzieningen. Het is een leeg en desolaat terrein. De inwoners zullen dus letterlijk alles opnieuw moeten bouwen.
Er is nog vrijwel niets! Hoe gaan ze slapen? Er zijn geen bedden. Wat gaan ze eten? En hoe gaan ze überhaupt eten klaar maken, want er is geen keuken. Moet er een WC komen en hoe gaan ze zich wassen? En: hoe blijven ze warm? Allemaal essentiële vragen.
Utopia 2 is gestart met vijf inwoners en om de zoveel tijd melden zich nieuwe inwoners aan het hek, tot ze met z’n vijftienen zijn.

5.gif Waar en wanneer is Utopia te zien?
Iedere werkdag wordt een samenvatting op SBS6 uitgezonden van 19:30-20:30
Bovendien kunnen de bewoners van Utopia 24 uur per dag en 7 dagen per week gevolgd worden via internetstreams op http://www.utopiatv.nl/home
Gratis kan dit een half uur per dag, op één stream. Ook zitten er dan commercials tussen. Wil je onbeperkt en zonder reclame van 4 streams gebruik maken, dan heb je een ‘paspoort’ nodig (¤2,50 per maand)

5.gif Slow Chat (SC) of Commentaren Op de Streams (COS)?
Er is één Slow Chat topic, te herkennen aan de [SC] tags in de titel. Hier kun je babbelen over bijvoorbeeld wat je vanavond gegeten hebt of elkaar welterusten wensen als je gaat slapen. Daarnaast hebben we het ‘Commentaren Op de Streams’ topic [COS]. Dit topic is bedoeld voor het geven van commentaar op de streams en het voeren van ontopic (dus betrekking hebbend op wat zojuist op de streams was te zien) discussies over Utopia. Wil je liever over andere zaken posten: doe dit niet hier maar in de SC (of natuurlijk in een ander toepasselijk topic op FOK!)
Op- en aanmerkingen die betrekking hebben op de moderatie, daar is de SC dan weer niét voor bedoeld. Hiervoor kun je terecht in het Feedback-topic.

In tegenstelling tot wat op FOK! gebruikelijk is, geldt voor de COS niet per se de regel dat de user met de laatste post (‘lapo’) het nieuwe topic opent. De doorloopsnelheid is op drukke tijden zo hoog dat het niet prettig is als daarop gewacht moet worden. Echter, wanneer het tempo van posten rustig is, als dus bijvoorbeeld geen stemming aan de gang is of een exit plaatsvindt, geef dan aub de ‘lapo’ wel even minimaal 2 minuten de tijd om een nieuwe te openen.

5.gif Naast de FAQ en het FB-topic zijn er nog twee belangrijke sticky topics

Streamverslagen
Dit topic is bedoeld voor dat wat de titel al aangeeft: streamverslagen. Het is dus iets anders de dan de COS, waar iedereen zijn mening kwijt kan over wat er op de streams te zien is.
De streamverslagen (SV) zijn een service van users die het leuk vinden om (voor zover mogelijk) objectief te noteren wat er op de streams te zien is, en ze worden als naslagwerk zeer gewaardeerd door mensen die zelf geen tijd hebben om de streams te volgen maar wél graag gedetailleerd op de hoogte willen blijven van de verwikkelingen in het huis.
Het topic is hier te vinden: UTO / Streamverslagen UTO2 #1
Bovengenoemd topic willen we zo 'schoon' mogelijk houden. Er is dan ook een topic voor vragen/opmerkingen over streamverslagen en updates: UTO / Vragen/opmerkingen over Utopia, streamverslag en updates.
We verzoeken dus om dat topic te gebruiken als s je een van de auteurs op zijn/haar posts wilt aanspreken. Doe dit niet in het SV-topic zélf (want dan wordt het verwijderd).

Korte updates
Daarnaast is er ook nog een topic voor korte updates, "harde feiten". Bijvoorbeeld: "bewoner X is weggestemd", of "bewoner 6 en bewoner 9 hebben orale seks gehad" (zou kunnen toch? ;) ).
Dit topic staat hier: UTO / Updates UTO2 #1

5.gif Moderators
Wie zijn de moderators en hoe zijn ze te bereiken?

Gizmogirl28
Lavenderr
Gert
Punkman
Soulraven

Ook kan een bericht naar de gezamelijke pm box van de UTO-mods worden gestuurd.

Als je op een naam klikt kun je via het forum een mail (PM) sturen.
Heb je een opmerking over de moderatie, probeer ons dan in eerste instantie te bereiken in het feedbacktopic.

5.gifTopic reports
Boven- en onderaan het scherm van een topic vind je het volgende icoontje: warnbig.png
Klik je hierop, dan kun je een Topic Report (TR) sturen. Hiermee kun je helpen om het forum leuk en gezellig te houden. De moderators zien deze TR's meteen zodra zij op het forum komen. TR's zijn niet bedoeld om elke post die je niet aanstaat te melden, maar wél voor bijvoorbeeld gevallen waarbij users zich bij herhaling grof en beledigend uitlaten over andere users, waneer er spam-accounts actief zijn, of wanneer extreem ranzige of pornografische plaatjes gepost worden.

--------------
MED / FOK! userpolicy (per 27-02-2019)

[ Bericht 6% gewijzigd door Gert op 02-03-2019 13:57:15 ]
Relativiteit is van toepassing op natuurkunde, niet op ethiek
  Moderator zaterdag 30 juni 2018 @ 11:31:39 #2
819 crew  Gert
spreekt voor zich
pi_180137235
5.gif Inwonertopics:
De inwoners van UTO2 hebben hun eigen topic. Die zijn bij elkaar gezet in de Centrale topics.
De inwoners van UTO1 staan niet centraal maar hebben nog wel een eigen topic. Het zijn er vele tientallen en ze staan voor het overgrote deel niet meer in de Actieve topiclijst. Wel kunnen ze onder de spoiler hieronder gevonden worden:
SPOILER: inwoners UTO1
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
5.gif De locatie van Utopia (klik op de cap voor een grotere versie). Het terrein ligt tussen de plaatsen Bussum en Laren:

9fd62faeb1ec49038b5777969d4c6dd2.png

En wat meer ingezoomd:

e72f5e082c4068bbaf0b54eaa69588d6.png

[ Bericht 0% gewijzigd door Gert op 02-03-2019 13:54:16 ]
Relativiteit is van toepassing op natuurkunde, niet op ethiek
  Moderator donderdag 16 augustus 2018 @ 16:10:23 #3
422690 crew  Gizmogirl28
Team 15 nieuwe inwoners.
pi_181231954
Extra aanvulling over de SC:

Een aantal aandachtspuntjes om de sfeer in de SC voor iedereen leuk te houden, het meeste is ook van toepassing voor de overige topics.

De slowchat is niet magisch afgeschermd is van de rest van het forum of zelfs het internet dus alles wat je zegt wordt ook door niet meepostende mensen gelezen, het is geen whatsapp groep of besloten facebook discussie of zo. Het is openbaar.

Wat wél gewenst is in de UTO slowchat.
• Slowchat over UTO.
• Slowchat over je dag offline.
• Slowchat over koetjes en kalfjes (figuurlijk of letterlijk).
• Slowchat over wat je dwars zit.
• Slowchat met grapjes. (gezellig, scherp maakt allemaal niet uit zolang alle betrokkenen hierdoor maar niet benadeeld/vernederd/gekwetst worden)
• Slowchat met elkaar over van alles en nog wat, lichtzinnig of minder lichtzinnig.
• Slowchat over onschuldige dingen die iets of niets met FOK! te maken hebben.

Wat níet gewenst is in een slowchat.
• Slowchat over de crew: Ben je het niet eens met bepaalde handeling van de crew dan kan kritiek, vragen etc. op normale toon in het FB topic of DM van de crew.
• Slowchat over welke posts er nu weer verwijderd zijn (Tip: zal met punt 1 te maken hebben dus terecht verwijderd want hoort in het FB topic).
• Slowchat over de COS(ers). Hou dit leuk en laat iedereen in de waarde.
• Slowchat over wie er nu weer een ban heeft gekregen, bans worden niet besproken op het forum en de enige die er überhaupt iets mee van doen heeft is de gebande zelf en die kan een PM sturen of een mail naar forum@fok.nl
• Slowchat negatief/verpestend tegen of over een medeuser of crewlid.

Zaken worden verwijderd die tegen bovenstaande regels in gaan, de posts worden genote en bij een bepaalde waarde loopt diegene tegen een beperking van de postrechten aan, ook wel een ban genoemd.

Zie je posts die niet binnen de regels vallen, doe iedereen dan een plezier en negeer ze. Zet gewoon een topicreport (TR) of licht een moderator in, maar probeer niet op de user in kwestie in te gaan. Dat betekent ook dat het wordt gewaardeerd als je dergelijke posts niet gaan lopen quoten. Het probleem wordt daarmee alleen maar verergerd en topics verbaggeren in een mum van tijd.

Verder; volg de aanwijzingen van de moderators op. Niet mee eens? Feedbacktopic. Kom je er daar niet uit? Feedbackforum of mail. Slowchattopics zijn niet de plek om ongenoegen te uiten, noch om achter andermans rug om te lullen.

Dus met kritiek op de moderatie heb je meerdere mogelijkheden.
Topic report
Feedbacktopic (vraag het op een normale toon)
Feedbackforum (vraag het op een normale toon)
Forum@fok.nl PM Geef duidelijk aan waar het om gaat, welk topic en wat er gebeurd is (vraag het op een normale toon)
Mail:forum@fok.nl Geef duidelijk aan waar het om gaat, welk topic en wat er gebeurd is (vraag het op een normale toon)
Een boom waar je tegen aan kan schoppen
Een stressbal
Meditatie
groeptherapie (offline)

Verder gelden uiteraard de algemene regels van FOK: MED / Een beter FOK! begint bij jezelf - gedrag en moderatie

[ Bericht 2% gewijzigd door Gert op 02-03-2019 13:55:16 ]
En nee, wij waren OOK NIET in Utopia2. :)
  Moderator vrijdag 8 maart 2019 @ 22:01:03 #4
422690 crew  Gizmogirl28
Team 15 nieuwe inwoners.
pi_185486010
registreer om deze reclame te verbergen
Op verzoek van een aantal mensen hebben de mods en de FA in overleg een aantal basis richtlijnen op papier gezet.

Een aantal richtlijnen voorbeelden waar we op modden in de COS.

• Persoonlijke aanvallen:
- Wel: Dat zie je verkeerd of ik vind dat je dat niet goed ziet omdat: ...
- Niet: Dat zie je verkeerd idioot, wat ben jij onnozel, je liegt, aanname etc.

• Offtopic:
- Wel: Een grapje tussendoor, Zo nu en dan een Youtube wat stream gerelateerd is, Zo nu en dan een verdwaald Facbook berichtje Utopia gerelateerd.
- Niet: Wat je dagindeling is, voetbalpraat, dat je je grote teen gestoten hebt etc. Dat mag in de SC of DM.

• Zijweggetjes.
- Wel: Bijv. Een bewoner komt met een idee en mensen hebben dat al eerder gezien in Uto 1 of er zelf ervaring mee, dan mag daar best even over gesproken worden.
- Niet: Er pagina's lang over doorgaan zodat het complete topic alleen nog hier over gaat.

• Elkaar aanspreken/doorverwijzen:
- Wel: Op een vriendelijke toon iemand verzoeken iets wel of niet te doen.
- Niet: Continu op een dwingende, belerende toon mensen ergens heen willen sturen of verbieden en hier tijdenlang op door blijven discussiëren.

• Vraag je vriendelijk of iemand iets anders wil posten en reageert degene niet ok. Negeren en zet een TR.
• Ben je het niet eens met een bepaalde manier van posten van een user, ga geen discussie aan maar scroll door.
• Gaat een post sowieso te ver. Negeren, TR zetten en doorscrollen. Bij hele ernstige dingen kan je PMen naar: gezamelijke pm box van de UTO-mods

Kortom: Laat elkaar in de waarde accepteer elkaar en accepteer elkaars mening.

En uiteraard gelden de forum regels ook voor UTO: MED / FOK! userpolicy (per 27-02-2019)
En nee, wij waren OOK NIET in Utopia2. :)
  Moderator zondag 12 mei 2019 @ 20:29:04 #5
422871 crew  Soulraven
pi_186792830
Hoe open ik een nieuw deel vd cos?

quote:
99s.gif Op zondag 12 mei 2019 20:14 schreef Zeyina het volgende:

[..]

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.


[ Bericht 8% gewijzigd door Soulraven op 12-05-2019 20:36:33 ]
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')