abonnement Unibet Coolblue
pi_180239703
quote:
0s.gif Op woensdag 4 juli 2018 13:57 schreef hhh38 het volgende:
thijszonneveld twitterde op woensdag 04-07-2018 om 09:22:21 Ok, draadje. Ik ga proberen de - verregaande - juridische gevolgen van de uitspraak in de zaak Froome te schetsen. reageer retweet
Heeft Thijs hier gewoon groot gelijk of is er iets mis met z'n redenatie?
Nee, van alles.

quote:
De verdediging heeft geprobeerd om de omstandigheden te reproduceren die ertoe hebben geleid dat Froome een plasje heeft ingeleverd met een te hoge salbutamolwaarde erin. Dat is niet gelukt, hoe lang ze ook de tijd hebben gehad.
Dit is niet meer dan een aanname.

quote:
Dat aantonen wás een absolute vereiste: op grond van het strict liability-beginsel moet je als sporter aantonen dat je onschuldig bent als er een verboden stof of een te hoge concentratie bij je wordt aangetroffen.
Dat leek mij ook, al staat er in de verklaring van het wada het woord typically te lezen.

quote:
Maar het WADA is er in deze zaak van afgeweken. Ze hebben geaccepteerd dat Froome niet kan aantonen waarom hij boven de drempelwaarde zat, maar hem tóch vrijgesproken. En wel ómdat hij het niet kan aantonen. Een cirkelredenering met grote gevolgen, denk ik.
Er staat nergens dat ze hem hebben vrijgesproken ómdat hij het niet kan aantonen, dat maakt Thijs ervan.

quote:
De verdediging van Froome was - bij gebrek aan bewijs - niet gericht op hem of op de omstandigheden van het geval, maar op de salbutamoltest in het algemeen. Ze hebben twijfel proberen te zaaien over de waarde ervan.
Dus ze hebben niet gezegd: dít is er er gebeurd en hierom heeft Froome een te hoge concentratie salbutamol in zijn plas.
Maar wel: dit en dit en dit en dit ZOU er misschien wel gebeurd kunnen zijn.
Dit is niet eens een aanname, dit is nergens op gebaseerd. Want in de summiere info die het wada heeft verstrekt staat dat de omstandigheden juist wel meegespeeld hebben.

quote:
Door die verdediging te accepteren heeft het WADA volgens mij twee dingen gedaan:
1. De salbutamoltest kan bij het vuilnis. Er was al een aanpassing doorgevoerd (per 1 januari) om de dichtheid van de urine beter mee te wegen, maar dat is blijkbaar niet genoeg.
Froome zat ook mét die aanpassing ver boven de toegestane waarde. Als je dat accepteert zonder specifieke, duidelijke reden - dan is de test om zeep. In toekomstige zaken hoeft de sporter alleen maar naar deze zaak te wijzen.
Die verdediging (waarvan we dus niet weten of die er wel is geweest) kon dan al eerder bij het vuilnis, want volgens een mannetje van het wada zijn er jaarlijks genoeg vergelijkbare zaken waar geen straf uit volgt en is er geen sprake van een precedent.

quote:
En het opent ook de weg voor recente veroordeelden in salbutamolzaken (Ulissi, Petacchi) om schadevergoeding te eisen.
Ulissi heeft zelf toegegeven dat hij teveel gepuft heeft, dus die kan het al vergeten. Hoe het precies met Petacchi zat/zit, we gaan het zien.

quote:
Maar het WADA heeft (2.) ook iets anders geaccepteerd in deze zaak: dat het strict liability-beginsel niet geldt. In dopingrecht (een vorm van tuchtrecht) geldt niet dat je onschuldig bent tot het tegendeel bewezen is, zoals in het strafrecht.
Zodra er een dopingmiddel of een te hoge concentratie wordt aangetroffen, dan draait de bewijslast om. De sporter moet aantonen dat hij/zij onschuldig is. Klinkt oneerlijk, en dat is het misschien ook wel.
Maar vanuit beleidsoverwegingen kun je bijna niet anders. Het zou heel veel tijd en geld kosten om zaak voor zaak precies te bewijzen wat, waar en wanneer een sporter iets bewust heeft ingenomen. Dat zou het einde van antidopingbeleid betekenen.
Dus gaan ze uit van dat strict liability-beginsel. Zo kwam Contador er niet mee weg door te stellen dat clenbuterol soms voorkomt in vervuilde supplementen of vlees, maar moest hij bewijzen in wélk stukje biefstuk die zero zero zero zero zero zero zero cinco gramos dan zaten.
Dat lukte hem niet, en dus werd hij bestraft. Bij Froome gebeurt dat nu niet. Het WADA accepteert dat er MISSCHIEN iets anders gebeurd ZOU kunnen zijn dan dat hij teveel heeft gepuft of geslikt.
Zoals gezegd, mannetje van het wada geeft aan dat er genoeg vergelijkbare zaken zijn waar niemand ooit over hoort. En die MISSCHIEN is weer puur een toevoeging van Thijs. Sky heeft toch gewoon een verklaring gegeven en het wada heeft deze geaccepteerd? Of dat terecht is, dat is weer wat anders. En ook nog even die arme Contador erbij slepen, terwijl dat niet vergelijkbaar is.

quote:
Salbutamoltest waardeloos, strict liability aan de kant geschoven. Daarmee sla je in feite dus de bodem uit het hele antidopingsysteem. Áls je dat doet, dan moet je hele goede redenen hebben. En dan zul je het precies moeten uitleggen.
Waarom Thijs en co. uitleg verdienen vraag ik me af. Verdere uitleg zou een hoop verduidelijken of juist meer vragen oproepen, maar ik zou niet weten waarom ze dat zouden moeten.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')