abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
  donderdag 24 mei 2018 @ 17:00:58 #1
475718 Aansteker707
Voor al uw vuurgenot.
pi_179359547
registreer om deze reclame te verbergen
Al jaren fascineert het mij hoe in religieuze kringen al eeuwen een ontzettende angst heerst om 'voor de verleidingen van de duivel' te vallen. De duivel staat voor het slechte. Het gevaar. Ruzie, oorlog, haat, misleiding, verdeling, hel, lijden, duisternis. Kortom, de duivel staat voor de donkere kant van het leven. Het is de belichaming van de duisternis. De duistere kant des levens behoeft natuurlijk op zich geen uitleg. Iedereen heeft daar ongeveer wel eenzelfde soort idee bij. Het licht staat voor levensvreugde, geluk, blijdschap, 'in flow' zijn, ruimte en vrijheid ervaren. De duisternis voor depressie, lijden, pijn, angst, haat, waanzin, afgesnedenheid en isolatie.

Goed, religie staat natuurlijk voor het bieden van een zeker levenspad, met daarin een centrale plaats voor spiritualiteit. Zeker niet iedere religie is hetzelfde. Maar laten we ons hier beperken tot 'de Grote drie' binnen dit deel van de wereld, te weten: het christendom, het jodendom en de islam.

Wanneer we kijken naar spiritualiteit, dan zien we dat ware spiritualiteit, zoals dat wordt beoefend door de mystici, altijd gericht is op het verwezenlijken van het ultieme levensgeluk dat onafhankelijk is van omstandigheden. Het bereiken van zelfrealisatie, of verlichting, is daarbij het ultieme doel binnen zo'n beetje alle mystieke leringen op de wereld. Dat is een universeel gegeven, ongeacht waar op de wereld.
Ook daarin zien we dus een dualistische beweging van de duisternis naar het licht.

Wat is dan die verlichting waarnaar gestreefd wordt? Die verlichting komt in feite neer op het streven naar de eenwording met het Absolute, de Bron, oftewel: God. Dit wordt getracht te worden bereikt door het komen tot het trancendente (letterlijk: overstijgend, buiten het gewone tredend). Dit alles komt in feite weer neer op een totaal streven naar de absolute, totale bevrijding. Bevrijding van het beperkte, illusoire ego-ik, dat plaats zal maken voor de realisatie van het één-zijn met de schepper.
Het mystieke christendom kent dit, de mystieke islam kent dit, en de joodse mystiek kent dit. En allen moe(s)ten zij vrezen voor de mainstream-variant, en werden ze gezien als 'ketters'.

Nu komt het punt: deze bevrijding betreft de bevrijding van het geconditioneerde, geïndoctrineerde 'zelf'. Eenwording met God betekent: totale bevrijding. Bevrijding van de illusie, het onware, het valse.

Wanneer we dan kijken naar hoe religie in de praktijk wordt gepraktiseerd, zien we exact het tegenovergestelde van dit alles: mensen die binnen een religieus systeem zitten, zijn helemaal niet vrij. Zij moeten van alles doen, en van alles laten. En zij zitten vol met mentale overtuigingen die een uitgebreid systeem van mentale en fysieke conditionering vormen. Een vrouw moet zich zo en zo gedragen, anders is zij een onreine hoer. Ook van een man worden vele dingen verwacht, wil hij een 'goed' christen, jood of moslim zijn. Wie naar ware spirituele bevrijding streeft, kan dit in de meeste religieuze kringen maar beter in het geheim doen, en wie dit heeft verwezenlijkt en tot de realisatie is gekomen kan dit maar beter helemaal niet laten blijken, want die riskeert mogelijk zelfs de doodstraf.

En waarvoor staat de duisternis ook al weer?

Religie is daarmee dus overduidelijk een werktuig van de duisternis. Het staat exact daarvoor wat het in naam pretendeert te bevechten. Religie is exact die beperkende, onvrij-makende, mentaal conditionerende, indoctrinerende, tegenwerkende kracht van de ultieme, verlichtende bevrijding die de ware spiritualiteit nastreeft om het beperkte, illusoire, vergankelijke te transcenderen (overstijgen). En daarmee zou je dus kunnen zeggen: het is een kracht die de mens tegenhoudt los te breken van zijn ketenen die hem gevangen houden in een toestand van onwetendheid en lijden. Het houdt de mens tegen het paradijs op aarde te verwezenlijken, en schuift dit door naar een denkbeeldig hiernamaals, waarover enkel en alleen denkbeeldige voorstellingen in ons hoofd bestaan, behorend tot onze geconditioneerde geest.

En als klap op de vuurpijl wordt dan nog onderwezen dat het de duivel is die de werkelijkheid op z'n kop zet. Over welke werkelijkheid ging dit? Hoe is werkelijkheid te kennen? Is werkelijkheid te kennen vanuit een geconditioneerde toestand, of zie je dan enkel de werkelijkheid die je geconditioneerde brein je voorspiegelt? Is dat niet juist de betekenis van illusie? Ja, dit zijn retorische vragen.

Al met al is religie naar mijn volste overtuiging dus een tegenwerkende, negatieve en duistere kracht, en totaal opposiet aan de bevrijding die verlichting wordt genoemd.
Het is een verdraaid, verduisterd aftreksel waar de ware spiritualiteit van de mystici voor staat. De goedkope versie voor het 'gewone volk', de onwetende massa verkerend in waan, droom en illusie. Het zou moeten worden gezien voor wat het is, zodat deze wereld, al eeuwen geregeerd door het duister, zich eindelijk zal kunnen bevrijden, en daarmee zijn toestand aanzienlijk zal kunnen verbeteren. En als ik naar de huidige toestand van de wereld kijk, is het 5 voor 12.

[ Bericht 0% gewijzigd door Aansteker707 op 25-05-2018 00:26:14 ]
Ik produceer één van de vijf elementen, en wel de meest explosieve! Watch out!
  donderdag 24 mei 2018 @ 17:05:25 #2
440166 Sigaartje
Geraniumbejaarde
pi_179359645
Het mystieke waar je het over hebt heeft ook een tak die denkt dat er een bovenste god is die in een andere wereld is en dat “onze god” een andere is, een mindere.
Vredesdruif schreef op 5 september: Nog een grote bek ook. Triest geval ben je.
Flippingcoin schreef op 30 september: Koekebakker.
Wollah schreef op 30 september: Slaat nergens op. Reageer gewoon inhoudelijk of reageer anders niet.
  Moderator / Redactie FP donderdag 24 mei 2018 @ 17:17:37 #3
221644 crew  timmmmm
Cremeren moet weer leuk worden
pi_179360007
Als een religie dat voor jou is, is die religie niet voor jou. Zodra je geloof als verstikkend, verstrikkend en geisoleerd voelt, zit je verkeerd.

Voor de mensen die die verlichting waar je het over hebt wél bereiken binnen welke religie of geloofsovertuiging dan ook werkt het wel.

Het is een beetje kortzichtig te denken dat elke religie voor iedereen hetzelfde is en werkt. Als je iemand bent die de regeltjew van onze maatschappij verstikkend vindt en liever, letterlijk en spreekwoordelijk, alles doet wat God verboden heeft, werkt een geloof waarin je jezelf regels oplegt om verlichting en innerlijke rust te bereiken niet.

Wanneer je bijvoorbeeld juist gedijt bij wat meer houvast in het leven of met de zoethouder van een hoger doel, zou het weer wel wat kunnen zijn. Ik ken een pastor best goed en die zondert zich min of meer af van de moderne samenleving, geen telefoon, alleen internet op kantoor van de pastoraal medewerkers (waar de medewerkers en collega's meestal maar gewoon mails voor hem uitdraaien en de geschreven brief uittypen) en geen tv of wat dan ook.

Die oase van rust werkt uitstekend voor hem, de gejaagdheid van de moderne tijd moet je ook maar net liggen.

Je op je best voelen binnen of buiten religie is niet zo zwart-wit als je stelt
Kan je een beetje leuk schrijven? Waarom niet voor FOK! Mail even naar [email protected]
  donderdag 24 mei 2018 @ 20:18:07 #4
475718 Aansteker707
Voor al uw vuurgenot.
pi_179363897
registreer om deze reclame te verbergen
Religie is het product van mensen die zelf de staat van realisatie nooit gehad hebben, maar wél aan de haal zijn gegaan ermee. En dat is het opium voor het volk geworden.
De tijd is rijp om het ontmaskeren voor wat het is, en bloot te leggen dat het tegengesteld is aan het ware en bevrijdende dat God werkelijk is.
Ik produceer één van de vijf elementen, en wel de meest explosieve! Watch out!
pi_179365030
quote:
0s.gif Op donderdag 24 mei 2018 20:18 schreef Aansteker707 het volgende:
Religie is het product van mensen die zelf de staat van realisatie nooit gehad hebben, maar wél aan de haal zijn gegaan ermee. En dat is het opium voor het volk geworden.
De tijd is rijp om het ontmaskeren voor wat het is, en bloot te leggen dat het tegengesteld is aan het ware en bevrijdende dat God werkelijk is.
Goed plan, het word alleen maar gedaan omdat ze het mooi vinden. En voor de bühne. Zodat ze mooi kunnen praten.

Optuigen die troep, die God bestaat niet.

Enkel pastafari kan bestaan, zondag spaghetti op tafel.
  donderdag 24 mei 2018 @ 23:25:30 #6
475718 Aansteker707
Voor al uw vuurgenot.
pi_179367486
quote:
10s.gif Op donderdag 24 mei 2018 21:08 schreef Faz3D het volgende:
Goed plan, het word alleen maar gedaan omdat ze het mooi vinden. En voor de bühne. Zodat ze mooi kunnen praten.
Dit mag je me gaan uitleggen, want dit slaat in hoe het bij mij binnenkomt werkelijk als een lul op een drumstel.
Ik produceer één van de vijf elementen, en wel de meest explosieve! Watch out!
  donderdag 24 mei 2018 @ 23:36:15 #7
475718 Aansteker707
Voor al uw vuurgenot.
pi_179367674
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
0s.gif Op donderdag 24 mei 2018 20:18 schreef Bivox.Silentic het volgende:
Te lange OP.
Daar was ik al een beetje bang voor. Toch is de gehele onderbouwing nodig om het volledig te laten zijn. Maar voor wie heel erg lui is:

Al met al is religie naar mijn volste overtuiging dus een tegenwerkende, negatieve en duistere kracht, en totaal opposiet aan de bevrijding die verlichting wordt genoemd.
Het is een verdraaid, verduisterd aftreksel van waar de ware spiritualiteit van de mystici voor staat. De goedkope versie voor het 'gewone volk', de onwetende massa verkerend in waan, droom en illusie. Het zou moeten worden gezien voor wat het is, zodat deze wereld, al eeuwen geregeerd door het duister, zich eindelijk zal kunnen bevrijden, en daarmee zijn toestand aanzienlijk zal kunnen verbeteren. En als ik naar de huidige toestand van de wereld kijk, is het 5 voor 12.
vijfvoortwaalf-150x150.png

En dan hoop ik van harte dat de luie lezer dan toch een beetje geprikkeld wordt de rest ook te lezen over het hoe en waarom van die conclusie.

[ Bericht 1% gewijzigd door Aansteker707 op 24-05-2018 23:42:16 ]
Ik produceer één van de vijf elementen, en wel de meest explosieve! Watch out!
  vrijdag 25 mei 2018 @ 00:19:08 #8
167383 Molurus
the talking snake
pi_179368360
quote:
0s.gif Op donderdag 24 mei 2018 20:37 schreef Aansteker707 het volgende:

[..]

Wat klopt daar niet aan?
Ik zie het ook niet. :)
Philosophy: questions that may never be answered.
Religion: answers that must never be questioned.
pi_179610109
Het enig echte ware geloof is het ongeloof.
pi_179613468
-

[ Bericht 100% gewijzigd door PSVCL op 05-06-2018 01:31:37 ]
pi_179614294
quote:
0s.gif Op donderdag 24 mei 2018 17:00 schreef Aansteker707 het volgende:

Wat is dan die verlichting waarnaar gestreefd wordt? Die verlichting komt in feite neer op het streven naar de eenwording met het Absolute, de Bron, oftewel: God. Dit wordt getracht te worden bereikt door het komen tot het trancendente (letterlijk: overstijgend, buiten het gewone tredend). Dit alles komt in feite weer neer op een totaal streven naar de absolute, totale bevrijding. Bevrijding van het beperkte, illusoire ego-ik, dat plaats zal maken voor de realisatie van het één-zijn met de schepper.
Het mystieke christendom kent dit, de mystieke islam kent dit, en de joodse mystiek kent dit. En allen moe(s)ten zij vrezen voor de mainstream-variant, en werden ze gezien als 'ketters'.

Nu komt het punt: deze bevrijding betreft de bevrijding van het geconditioneerde, geïndoctrineerde 'zelf'. Eenwording met God betekent: totale bevrijding. Bevrijding van de illusie, het onware, het valse.

Wanneer we dan kijken naar hoe religie in de praktijk wordt gepraktiseerd, zien we exact het tegenovergestelde van dit alles: mensen die binnen een religieus systeem zitten, zijn helemaal niet vrij. Zij moeten van alles doen, en van alles laten. En zij zitten vol met mentale overtuigingen die een uitgebreid systeem van mentale en fysieke conditionering vormen. Een vrouw moet zich zo en zo gedragen, anders is zij een onreine hoer. Ook van een man worden vele dingen verwacht, wil hij een 'goed' christen, jood of moslim zijn. Wie naar ware spirituele bevrijding streeft, kan dit in de meeste religieuze kringen maar beter in het geheim doen, en wie dit heeft verwezenlijkt en tot de realisatie is gekomen kan dit maar beter helemaal niet laten blijken, want die riskeert mogelijk zelfs de doodstraf.

En waarvoor staat de duisternis ook al weer?

Religie is daarmee dus overduidelijk een werktuig van de duisternis. Het staat exact daarvoor wat het in naam pretendeert te bevechten. Religie is exact die beperkende, onvrij-makende, mentaal conditionerende, indoctrinerende, tegenwerkende kracht van de ultieme, verlichtende bevrijding die de ware spiritualiteit nastreeft om het beperkte, illusoire, vergankelijke te transcenderen (overstijgen). En daarmee zou je dus kunnen zeggen: het is een kracht die de mens tegenhoudt los te breken van zijn ketenen die hem gevangen houden in een toestand van onwetendheid en lijden. Het houdt de mens tegen het paradijs op aarde te verwezenlijken, en schuift dit door naar een denkbeeldig hiernamaals, waarover enkel en alleen denkbeeldige voorstellingen in ons hoofd bestaan, behorend tot onze geconditioneerde geest.

En als klap op de vuurpijl wordt dan nog onderwezen dat het de duivel is die de werkelijkheid op z'n kop zet. Over welke werkelijkheid ging dit? Hoe is werkelijkheid te kennen? Is werkelijkheid te kennen vanuit een geconditioneerde toestand, of zie je dan enkel de werkelijkheid die je geconditioneerde brein je voorspiegelt? Is dat niet juist de betekenis van illusie? Ja, dit zijn retorische vragen.

Al met al is religie naar mijn volste overtuiging dus een tegenwerkende, negatieve en duistere kracht, en totaal opposiet aan de bevrijding die verlichting wordt genoemd.
Het is een verdraaid, verduisterd aftreksel waar de ware spiritualiteit van de mystici voor staat. De goedkope versie voor het 'gewone volk', de onwetende massa verkerend in waan, droom en illusie. Het zou moeten worden gezien voor wat het is, zodat deze wereld, al eeuwen geregeerd door het duister, zich eindelijk zal kunnen bevrijden, en daarmee zijn toestand aanzienlijk zal kunnen verbeteren. En als ik naar de huidige toestand van de wereld kijk, is het 5 voor 12.
Religie is het weten/begrijpen hoe en waarom je op aarde bent = Bevrijding.
De regels zijn om je naar het pad te brengen waar je het kwade kunt ontwijken/vermijden, het lijden kunt verdragen (omdat kennis en hoop). Op die manier zou het een verlichting moeten zijn.
Sommigen ervaren ook die verlichting, anderen niet. Waarom niet? Omdat zij geloven op een verkeerde manier. Namelijk de manier die hen is opgedrongen door anderen en door angst. Geloof je omdat je uit jezelf gelooft, dan is het een verlichting.

[ Bericht 0% gewijzigd door anoniem_301020180758 op 05-06-2018 07:13:02 ]
  woensdag 6 juni 2018 @ 09:10:56 #12
130830 hoatzin
begint, eer ge bezint...
pi_179632910
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 juni 2018 07:09 schreef Hexxenbiest het volgende:

[..]

Religie is het weten/begrijpen hoe en waarom je op aarde bent = Bevrijding.
De regels zijn om je naar het pad te brengen waar je het kwade kunt ontwijken/vermijden, het lijden kunt verdragen (omdat kennis en hoop). Op die manier zou het een verlichting moeten zijn.
Sommigen ervaren ook die verlichting, anderen niet. Waarom niet? Omdat zij geloven op een verkeerde manier. Namelijk de manier die hen is opgedrongen door anderen en door angst. Geloof je omdat je uit jezelf gelooft, dan is het een verlichting.
En wie gelooft er uit zichzelf?
pi_179638902
quote:
0s.gif Op woensdag 6 juni 2018 09:10 schreef hoatzin het volgende:

[..]

En wie gelooft er uit zichzelf?
Iemand die niet van huis uit met religie bekend is.
Mensen die naar antwoorden zoeken....

[ Bericht 0% gewijzigd door anoniem_301020180758 op 06-06-2018 16:06:41 ]
  woensdag 6 juni 2018 @ 16:58:10 #14
130830 hoatzin
begint, eer ge bezint...
pi_179639620
quote:
0s.gif Op woensdag 6 juni 2018 16:06 schreef Hexxenbiest het volgende:

[..]

Iemand die niet van huis uit met religie bekend is.
Dat is dus niemand vandaag de dag.
quote:
Mensen die naar antwoorden zoeken....
..en dat doet vrijwel iedereen.
pi_179640098
quote:
0s.gif Op woensdag 6 juni 2018 16:58 schreef hoatzin het volgende:

[..]

Dat is dus niemand vandaag de dag.
Daarom zijn er tegenwoordig ook bijna geen verlichte gelovigen meer

quote:
[..]

..en dat doet vrijwel iedereen.

Ja. Maar ze kunnen niet geloven dus blijven ze met vragen zitten tot de dood.
  woensdag 6 juni 2018 @ 17:35:16 #16
440166 Sigaartje
Geraniumbejaarde
pi_179640182
quote:
0s.gif Op woensdag 6 juni 2018 16:58 schreef hoatzin het volgende:
Iemand die niet van huis uit met religie bekend is.

Dat is dus niemand vandaag de dag.
Jawel hoor, met de Bijbel opgevoed hier.
Vredesdruif schreef op 5 september: Nog een grote bek ook. Triest geval ben je.
Flippingcoin schreef op 30 september: Koekebakker.
Wollah schreef op 30 september: Slaat nergens op. Reageer gewoon inhoudelijk of reageer anders niet.
  woensdag 6 juni 2018 @ 18:00:14 #17
130830 hoatzin
begint, eer ge bezint...
pi_179640588
quote:
1s.gif Op woensdag 6 juni 2018 17:28 schreef Hexxenbiest het volgende:

Ja. Maar ze kunnen niet geloven dus blijven ze met vragen zitten tot de dood.
Dat geldt ook als je gelooft.
  woensdag 6 juni 2018 @ 18:01:03 #18
130830 hoatzin
begint, eer ge bezint...
pi_179640605
quote:
0s.gif Op woensdag 6 juni 2018 17:35 schreef Sigaartje het volgende:

[..]

Jawel hoor, met de Bijbel opgevoed hier.
Lees nog eens even.
pi_179640986
quote:
0s.gif Op woensdag 6 juni 2018 18:00 schreef hoatzin het volgende:

[..]

Dat geldt ook als je gelooft.
Niet als je uit jezelf gelooft.
  woensdag 6 juni 2018 @ 18:51:11 #20
130830 hoatzin
begint, eer ge bezint...
pi_179641495
quote:
0s.gif Op woensdag 6 juni 2018 18:25 schreef Hexxenbiest het volgende:

[..]

Niet als je uit jezelf gelooft.
Dan heb je geen vragen?

Wie gelooft uit zichzelf?
pi_179642074
quote:
0s.gif Op woensdag 6 juni 2018 18:51 schreef hoatzin het volgende:

[..]

Dan heb je geen vragen?
Dan zijn je vragen beantwoord.
quote:
Wie gelooft uit zichzelf?
Ik. Toen...
  woensdag 6 juni 2018 @ 19:31:00 #22
467592 Cause_Mayhem
I will eat your soul
pi_179642199
quote:
0s.gif Op woensdag 6 juni 2018 18:51 schreef hoatzin het volgende:

[..]

Dan heb je geen vragen?

Wie gelooft uit zichzelf?
Zat mensen. Nu ben ik dan wel geen abrahamist, maar wel gelovig terwijl ik uit een athsistisch nest kom.
Ken wel meer mensen die zelf zijn gaan geloven, of die een compleet ander geloof hebben aangenomen.

Het idee dat als men er niet mee wordt grootgebracht men niet gaat geloven is complete onzin.
Tuurlijk zou het minder vaak zijn dan in situatie s met de paplepel. Maar nogsteeds meer dan je denkt.
Our task must be to free ourselves by widening our circle of compassion to embrace all living creatures and the whole of nature and its beauty.
  woensdag 6 juni 2018 @ 19:55:36 #23
130830 hoatzin
begint, eer ge bezint...
pi_179642625
quote:
0s.gif Op woensdag 6 juni 2018 19:23 schreef Hexxenbiest het volgende:

[..]

Dan zijn je vragen beantwoord.
Dat is onzin. Ik ken genoeg gelovigen die vol met vragen zitten
quote:
[..]

Ik. Toen...
Daar geloof ik helemaal niets van. Je was al bekend met het begrip religie. Ook niet-gelovigen zijn daar bekend mee. Dat was het punt.
  woensdag 6 juni 2018 @ 19:56:30 #24
130830 hoatzin
begint, eer ge bezint...
pi_179642645
quote:
1s.gif Op woensdag 6 juni 2018 19:31 schreef Cause_Mayhem het volgende:

[..]

Zat mensen. Nu ben ik dan wel geen abrahamist, maar wel gelovig terwijl ik uit een athsistisch nest kom.
Ken wel meer mensen die zelf zijn gaan geloven, of die een compleet ander geloof hebben aangenomen.

Het idee dat als men er niet mee wordt grootgebracht men niet gaat geloven is complete onzin.
Tuurlijk zou het minder vaak zijn dan in situatie s met de paplepel. Maar nogsteeds meer dan je denkt.
Dat ontken ik ook niet. Maar geloof begint met iets van buitenaf. Je leest iets, je hoort iets, je ziet iets, iemand vertelt je iets..

[ Bericht 3% gewijzigd door hoatzin op 06-06-2018 20:16:17 ]
pi_179643166
quote:
0s.gif Op woensdag 6 juni 2018 19:55 schreef hoatzin het volgende:

[..]

Dat is onzin. Ik ken genoeg gelovigen die vol met vragen zitten
Geloven ze uit zichzelf?
Snappen ze wat ze geloven?

quote:
[..]

Daar geloof ik helemaal niets van. Je was al bekend met het begrip religie. Ook niet-gelovigen zijn daar bekend mee. Dat was het punt.
Omdat je geloof kwam vanuit je ouderlijk huis kun je blijkbaar niet begrijpen wat geloven uit jezelf betekent.
Dat geloof wat van buiten kwam had ik zelf aangenomen en niet omdat het mij geleerd was. Snap je? Ik ben niet opgegroeid met religie.
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')