abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_178888901
registreer om deze reclame te verbergen
Hoi fokkers,

Nu heb ik sinds drie weken een kitten in huis van ongeveer 15 weken oud. Vanaf dag 1 is alles eng, kruipt ze weg als ik loop en van aaien of oppakken is helemaal geen sprake. Een bezoekje aan de dierenarts zou volgens de dierenarts helemaal veel stress oplopen. Nu zou ik haar volgens de dierenarts tegen haar zin moeten oppakken met ovenhandschoenen. Overigens lees ik op internet weer tegenstrijdige verhalen dat je die beestjes juist de tijd zou moeten geven.

Spelen doet ze met overmaat, is zindelijk en verder lijkt alles in orde. Alleen mensen zijn erg eng, alleen niet als ik aan het eten ben. Dan loopt ze over m'n bord heen.

Nu weet ik eerlijk even niet wat ik moet doen. Het beestje is na drie weken nog erg bang en er lijkt weinig tot geen progressie in te zitten. De opvoeding is voor zover ik weet ook niet helemaal soepel verlopen. Geboren op een boerderij en daar heeft een kennis van mij haar opgehaald toen ze ongeveer 10 weken oud was. De kennis deed haar weg omdat ze niet met de andere huisdieren kon omgaan. Dus gaf ik haar een kans tov het asiel.

Zou ik haar gewoon op moeten pakken? Of gewoon de tijd geven?

Is ze überhaupt nog te redden van haar mensenangst? :')

Voor mij ook m'n eerste huisdier, dus op dit gebied ben ik zo goed als een leek.
pi_178889549
Ah de boerenkat.... Amper mensen gezien en er dus niet aan gewend.

Dat gaat niet meer veranderen ben ik bang.
pi_178889561
Niet oppakken en zeker niet aaien, als ze een angstig moment heeft. Laat haar maar gewoon doen wat ze zelf het prettigst vind. Je zou haar evt. wel kunnen lokken / afleiden met speeltjes, zonder hier iets bij te zeggen.
Katten (en honden ook) kijken heel veel van hun baasjes af, zodra ze 'merkt' dat jij gewoon normaal blijft en reageert in een voor haar angstige situatie, zal ze dit (hopelijk) langzaam aan gaan accepteren en minder angstig worden, totdat dit uiteindelijk verdwijnt.
Maar dit proces kost idd tijd, soms veel tijd.

Twijfel vooral niet aan jezelf hoor, van wat ik lees, doe je het tot nu toe goed ;) . Zolang je je maar zoveel mogelijk aan deze richtlijnen houdt, zou het uiteindelijk moeten verbeteren, maar heb geduld! Ze is iig niet bang voor jou, da's een goed teken.
"Always listen to experts. They'll tell what can't be done and why. Then do it"
  was: Cat22 woensdag 2 mei 2018 @ 13:38:45 #4
161975 Cat-astrophe
wild wief
pi_178890017
registreer om deze reclame te verbergen
Lastig verhaal... alles wat na 10 weken voor het eerst met mensen in aanraking komt is erg lastig te socialiseren. Altijd leuk, zo’n goedkoop boerderij kitten, maar nu zie je weer wat voor een gedoe ervan komt. ;(

Anywho, TS is tof dat ze het beestje een kans wil geven. Maar dat gaat veel tijd en aandacht kosten en het is de vraag of dat nog wat gaat opleveren.

Wat doet ze als ze mensen ziet? Wegduiken, blazen?

Kijk of je een grote bench kunt regelen waar je haar in zet. Voer en kattenbak erbij. Handdoekje over een helft zodat ze wel een veilige hoek heeft maar zich niet kan verstoppen. Zet die bench neer in je woonkamer. Lekker tv aan, kletsen etc.
Naast de bench gaan zitten en kijken wat dat oplevert.
Lokken met voer en speeltje aan een stok.
Al spelende kijken of ze zich laat aaien.
Als dat lukt, kijken of je wat steviger kunt aaien, wellicht voorzichtig oppakken.
Als ze dat enigszins toelaat kun je kijken of knuffeltherapie haalbaar is. Al zijn kittens van een week of 15 natuurlijk best al slim en sterk, het moet geen volledige strijd worden. Ik zou ook ovenhandschoenen of tuinhandschoenen aanraden als ze dat echt niet tof vindt. Maar beetje confronteren is niet slecht, hopelijk ontdekt ze dan dat aaien fijn is.
Als ze wat relaxeter is kun je haar uit de bench laten, zolang ze maar niet constant wegduikt en wel te lokken is met voer of een speeltje.

Zie je over een week of twee nog geen verandering dan ben ik bang dat jullie er beiden niet mee geholpen zijn als zij huiskat wordt. Dan zou je met de boerderij of met asiel moeten overleggen of zij een veilige, leuke buitenspeelplek voor haar hebben. Nadat ze gecastreerd is natuurlijk.
Op donderdag 21 juli 2011 23:08 schreef Loveless85 het volgende:
Dan heb je safe = condoom
Double dutch = condoom en pil
quadruple Cat = pil, MAP, condoom, castratie, prikpil, spiraaltje, zaaddodende pasta en voor het jodelen de bergen uit
  woensdag 2 mei 2018 @ 14:03:33 #5
467592 Cause_Mayhem
I will eat your soul
pi_178890559
Beperk de ruimte zodat ze niet echt weg kan van je, maar wel groot genoeg om niet in paniek te raken. Zorg voor geen echte 'ik ben weg' verstopplaatsjes of lekkere ligplaatsen als jij er bent.
Pak een goed boek, zet eten vlak naast je neer en ga lezen.

Met wat geduld zal de kitten naar je toekomen, bij je gaan eten en uiteindelijk nieuwschierig worden naar je. Laat dat gewoon gebeuren.
Niet aaien, niet liefdevol staren, gewoon lezen. Laat de kitten op eigen voorwaarden jou gaan ontdekken.

Als de kitten wat meer op het gemak is met jou zo dichtbij bent je klaar om te kijken of je de kleine uit kan dagen te spelen met je. Een sliertje, muisje aan een touwtje, iets in die geest. Laat de kitten over je benen e.d. heen achter het speelgoed aangaan (probeer geen au te roepen als er perongelijk een nagel in je hangt).

In combinatie met de 'speelstap' ga je het voer echt op je zetten, met wat aandacht erbij. Je hand vlak bij het eten, zoete woordjes murmelen e.d.. En afhankelijk van de progressive bouw je het uit naar uit de hand eten, aanraken e.d.

Belangrijk is dat jij even de hele wereld wordt van de kleine. Jij de fijnste en veiligste plaats bent. Jij de bron van eten bent.
Natuurlijk mag de kleine verstopplaatsjes, ligplaatsen en speelgoed hebben als je er niet bent. Maar de tijd dat je er wel bent ben jij de bron van dat alles.
Eten geef je alleen direct via jou. Dus eerst vlakbij, dan op je, dan uit de hand (iig een deeltje).
Pas als je de kleine kan hanteren zonder stress ga je weer over op voer gewoon neerzetten. En dan kan je ook weer meer ruimte gaan bieden, gewoon los laten lopen.

Als je hier dagelijks aardig wat tijd in steekt heb je meestal binnen een week een kitten die niet meer zo schuw is. Bij hele lastige max 2 weken.
Heb vooral geduld in eerste instantie, niets doen, er alleen maar zijn en de kitten de ruimte geven om zelf te gaan ontdekken is de sleutel. Daarna gaat het meestal best snel.
Our task must be to free ourselves by widening our circle of compassion to embrace all living creatures and the whole of nature and its beauty.
pi_178908034
Bedankt voor alle zeer uitgebreide reacties!

Hier heb ik zeker wat aan. Het wordt mij wel duidelijk dat het gewoon tijd nodig heeft. Ze hoeft mij niet perse te komen knuffelen, alleen dat ze af en toe zo bang is doet mij gewoon wat. Vind ik sneu om te zien.

Ik zal nu in stappen proberen dichterbij te komen en dan ga ik zien waar het schip strandt haha.

Thanks!
  donderdag 3 mei 2018 @ 18:24:47 #7
37478 Luchtbel
Memories in progress
pi_178918500
registreer om deze reclame te verbergen
Wat ook weleens helpen kan om ze gerust te stellen als je er bij zit om te lezen ofzo, af en toe kijken en knipogen. Niet een korte knipoog maar euhm ff wat langer je ogen sluiten zeg maar. Katten knijpen zelf ook hun ogen dicht als het vertrouwd is en pikken dit ook van elkaar en mensen.
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')