abonnement Unibet Coolblue
  donderdag 19 april 2018 @ 22:10:59 #1
37149 slashdotter3
Arrow to the knee!
pi_178630522
https://www.nrc.nl/nieuws(...)ookwoningen-a1600134

Rotterdam telt honderden ‘spookwoningen’ in chique appartementencomplexen. Criminelen verstoppen er drugs, geld en wapens.

Een landelijk verhuurbedrijf voor duurdere woningen bleek in Rotterdam-Zuid ook ‘spookwoningen’ aan zware criminelen te verhuren. De eigenaren, een 53-jarige vrouw en haar 54-jarige partner uit Wassenaar, werden op 9 april aangehouden. Naast de administratie nam de politie 57.000 euro, een Porsche en een BMW plus anderhalve kilo hasj en patronen in beslag.

De klanten van het bedrijf betaalden de huur contant in grote bedragen en schreven zich niet in bij de gemeentelijke basisadministratie. In meerdere huurwoningen vond de politie grote partijen harddrugs en hennepkwekerijen, 92.000 euro, vuurwapens en munitie, vertelt officier van justitie Petra Willemse.

Alleen al in Rotterdam zijn er honderden van dit soort spookwoningen in luxueuze appartementencomplexen en woontorens, waarschuwden politie en justitie donderdag op een persconferentie in Rotterdam. Ze worden niet echt bewoond, maar gebruikt door vermogende criminelen voor illegale activiteiten, als safehouse (schuiladres) en voor de opslag van geld, wapens en drugs. Elektriciteit en internet worden vaak betaald door verhuurder of bemiddelaar.



Sportschool
„Luxueuze appartementencomplexen bieden criminelen anonimiteit”, verklaart Arjan de Zwart, diensthoofd regionale recherche in Rotterdam. „Je rijdt via een inpandige parkeergarage zo naar binnen. Je komt met de lift direct uit bij je appartement. En je hebt er allerlei faciliteiten, zoals een sportschool, zodat je niet naar buiten hoeft.”

Het fenomeen spookwoning is sinds een paar jaar bij de politie in beeld, en het patroon wordt steeds duidelijker, volgens De Zwart. „De georganiseerde misdaad professionaliseert”, zegt hij. „Bij spookbewoning gaat het om malafide verhuurbemiddelaars die woonruimte ter beschikking stellen. Zij maken zich zo schuldig aan ondermijning, zoals witwassen [van huurpenningen]. Dat tolereren we als overheid niet.”

Het opsporen van safehouses gaat via bureauonderzoek en observatie van „verdachte gedragingen”, zegt De Zwart. In januari vorig jaar zagen agenten bijvoorbeeld een auto met hoge snelheid een parkeergarage van een luxe appartementencomplex in Rotterdam-Zuid binnenrijden. De inzittenden, een 43-jarige en een 33-jarige man, legden verklaringen af die elkaar weerspraken. Het onderzoek leidde weer naar een ander appartement op Zuid. Daar vond de politie wapens, een geluiddemper en munitie plus anderhalve kilo harddrugs.

Tot nu toe zijn slechts enkele malafide verhuurders opgepakt, zegt de politie, om over vervolging maar niet te spreken. In Amsterdam is vorig jaar wel een vrouw veroordeeld voor verhuur aan (drugs)criminelen. Ze kreeg 240 uur werkstraf, een maand cel voorwaardelijk en 25.000 euro boete voor, in juridische termen, schuldwitwassen en mensensmokkel. Haar advocaat wil nu geen commentaar geven.

Gemeenten kunnen malafide verhuurders ook naheffingen, aanslagen en boetes opleggen. Vorig jaar deelde de Rotterdam 78.500 euro aan bestuurlijke boetes uit voor spookwoningen. Het stel uit Wassenaar dat deze maand is opgepakt heeft een boete van 24.000 euro gekregen.

Verborgen ruimtes
In de auto’s en huurwoningen die criminelen gebruiken, worden vaak verborgen ruimtes aangetroffen om drugs, wapens en geld in te verstoppen. In één spookwoning was bijvoorbeeld een verschuifbare vuilnisbak aan een muur bevestigd, waar een verborgen ruimte achter was gebouwd.

Vorig jaar heeft de politie in Rotterdam in tientallen auto’s verborgen ruimtes aangetroffen. De eigenaar van een garagebedrijf in Rotterdam-West werd vorig jaar aangehouden nadat hij door rood was gereden. Zijn auto bleek twee verborgen ruimtes te hebben, waar tassen met 40.000 euro in zaten. In zijn garage vond de politie nog een auto met een verborgen ruimte plus cocaïne. Het pand werd een half jaar gesloten.
  donderdag 19 april 2018 @ 22:14:45 #2
36431 bleiblei
Toogmakker:copyright:
pi_178630624
die straffen zijn natuurlijk schijnmaatregelen waar die lui zich ziek om lachen... wij denken waauw, 40k. Zij denken, shit... dat is een halve dag werken. Dat helpt echt voor geen meter. Ben benieuwd wanneer die lui straffen krijgen waar ze wel van schrikken :{ .
pi_178630625
Ook criminelen hebben het recht woningen te huren. Ik snap het probleem niet.
Op zondag 9 september 2018 00:02 schreef remlof het volgende:
ik ben alles behalve intellectueel.
  donderdag 19 april 2018 @ 22:18:06 #4
36431 bleiblei
Toogmakker:copyright:
pi_178630724
quote:
0s.gif Op donderdag 19 april 2018 22:14 schreef oranjevogel1 het volgende:
Ook criminelen hebben het recht woningen te huren. Ik snap het probleem niet.
het feit dat ze die woningen gebruiken voor o.a. opslag van illegale zaken waar misdrijven mee gepleegd worden? En dat die huur betaald wordt van geld verdient met misdrijven? Als je dat probleem niet ziet heb je echt een bord voor je kop.
pi_178630806
quote:
1s.gif Op donderdag 19 april 2018 22:18 schreef bleiblei het volgende:

[..]

het feit dat ze die woningen gebruiken voor o.a. opslag van illegale zaken waar misdrijven mee gepleegd worden?
Het probleem zijn die illegale zaken. Niet de woningen. Woningen zijn niet illegaal.
quote:
En dat die huur betaald wordt van geld verdient met misdrijven?
In de supermarkt kan ik ook een brood kopen met crimineel geld. Wat is je punt?
quote:
Als je dat probleem niet ziet heb je echt een bord voor je kop.
Nee, ik zie dat het probleem op een heel ander vlak ligt en dat de politie en het OM zich wederom weer bezig houden met bijzaken in plaats van hoofdzaken.
Op zondag 9 september 2018 00:02 schreef remlof het volgende:
ik ben alles behalve intellectueel.
  donderdag 19 april 2018 @ 22:25:31 #6
36431 bleiblei
Toogmakker:copyright:
pi_178630940
quote:
0s.gif Op donderdag 19 april 2018 22:21 schreef oranjevogel1 het volgende:

[..]

Het probleem zijn die illegale zaken. Niet de woningen. Woningen zijn niet illegaal.

[..]

In de supermarkt kan ik ook een brood kopen met crimineel geld. Wat is je punt?

[..]

Nee, ik zie dat het probleem op een heel ander vlak ligt en dat de politie en het OM zich wederom weer bezig houden met bijzaken in plaats van hoofdzaken.
als een supermarkt zich profileert als een luxe supermarkt waar je je illegale geld kwijt kan is ook de verkoop van dat brood een illegale activiteit als men een exorbitant bedrag neerlegde voor dat product. Noemen ze witwassen. En als je met een zoektocht naar witwassen, andere criminele activiteiten als bijvangst hebt. helemaal prima. In het artikel staat ook nergens dat het huren van zo een appartement illegaal is. wél dat het verhuren op deze manier én het stallen van bepaalde zaken in zo een appartement illegaal is.
pi_178631148
quote:
1s.gif Op donderdag 19 april 2018 22:25 schreef bleiblei het volgende:

[..]

als een supermarkt zich profileert als een luxe supermarkt waar je je illegale geld kwijt kan is ook de verkoop van dat brood een illegale activiteit
Zo profileert niemand zijn supermarkt.
quote:
als men een exorbitant bedrag neerlegde voor dat product. Noemen ze witwassen.
Daar is in het bericht geen sprake van.
quote:
In het artikel staat ook nergens dat het huren van zo een appartement illegaal is. wél dat het verhuren op deze manier
valt te betwijfelen.
quote:
én het stallen van bepaalde zaken
Dat wel, maar dat is het op iedere willekeurige plek. Dat iemand meerdere appartementen huurt, is nog geen indicatie, dat deze voor illegale activiteiten worden ingezet. Derhalve is het een verspilling van opsporingscapiciteit om hier aandacht aan te besteden. De politie moet haar capiciteit inzetten op basis van operatieve informatie en niet op basis van de hoeveelheid particulier bezit van verdachten.
Op zondag 9 september 2018 00:02 schreef remlof het volgende:
ik ben alles behalve intellectueel.
pi_178631310
Ahhhh, ik zie een voorzetje naar het aftappen van de slime electrameters door de politie. Wel verhuurt, weinig stroomverbruik = verdacht.
If you can't beat them, arrange to have them beaten. -George Carlin.
pi_178631630
quote:
1s.gif Op donderdag 19 april 2018 22:39 schreef valentijn101 het volgende:
Ahhhh, ik zie een voorzetje naar het aftappen van de slime electrameters door de politie. Wel verhuurt, weinig stroomverbruik = verdacht.
En dan? Bijvangst van de sleepwet. Kom maar met een huiszoekingsbevel. Geen rechter die daar wat in ziet. En terecht. Alleen maar weer extra werk voor de betrokken agenten, terwijl ze beter wat kunnen doen wat wel die criminelen van de straat houdt.

En nog, als een rechter het wel doet en iemand raakt de cel in. Verzinnen ze toch weer wat anders. Betalen ze iemand om in die huizen te laten wonen...
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
  zaterdag 21 april 2018 @ 20:48:39 #10
172669 Papierversnipperaar
Cafeïne is ook maar een drug.
pi_178660765
quote:
11s.gif Op donderdag 19 april 2018 22:10 schreef slashdotter3 het volgende:
drugs
Legalize! *O*
Free Assange! Hack the Planet
[b]Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:[/b]
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')