abonnement Unibet Coolblue
pi_179496888
quote:
0s.gif Op woensdag 30 mei 2018 20:16 schreef Molurus het volgende:
Wel eens met haushofer: "alwetendheid" is minimaal een zeer paradoxaal begrip. Dat is wat hij bedoelt met "als ik een lijst met alles maak, dan zal die lijst zichzelf niet bevatten, waardoor je een oneindige regressie krijgt."

Kortom: een entiteit die "alles weet" kan nooit volledige kennis van zichzelf hebben. Als we daar puur in termen van verzamelingenleer naar kijken slaat het begrip "alwetendheid" nergens op.

Da's dus geheel los van "intelligent design", de vraag of alwetendheid bestaat, en of we het een god moeten noemen.
Alwetendheid vanuit de menselijke perceptie is moeilijk omdat wij er als een deel van het geheel naar kijken. Maar pakken we die lijst erbij dan moeten we constateren dat de lijst in zijn geheel bestaat. Dat impliceert een volledige kennis over de lijst (ook al kijken we als buitenstaander). Ik zeg ook niet dat ik deze paradox nu kan oplossen maar het begrip alwetendheid wordt met het bestaan van alles wel geimpliceerd. Maar daarom denk ik ook dat onze kennis van alles afdoende is om te zeggen hoe die alwetendheid precies kan. Ik kan alleen beredeneren dat beide, ondanms dat ze elkaar tegelijkertijd lijken tegen te spreken, elkaar ook impliceren. Ik kan er ook God in zien, wel op een niet erg Christelijke manier misschien als man met witte baard :P, maar de alomvattendheid van alles.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')