abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_178152744
registreer om deze reclame te verbergen
Ik ben 27 en woon nog thuis bij mijn moeder, heb geen rijbewijs en ben werkloos.

Rond mijn 24e heb ik een MBO-4 opleiding afgerond aan het Grafisch Lyceum Utrecht. Game Artist. Achteraf heb ik spijt van die keuze, maar destijds vond ik opleiding leuk en het was ook een leuke opleiding om te doen. Het is alleen een branche waarin je niet zo makkelijk een baan krijgt.

De meeste vacatures in deze richting vragen om relevante werkervaring en een goed gevuld portfolio. Beide heb ik niet. Tijdens mijn opleiding hield ik me alleen bezig met de school opdrachten en projecten, en te laat realiseerde ik me dat om succesvol te zijn, je ook in je vrije tijd continu bezig moet zijn met je eigen werk. Mijn werk op school was voldoende, maar niet bijzonder. Het resultaat daarvan was dat ik geen goede stageplekken kon vinden. Meestal is een succesvolle stage een goede basis voor het vinden van een baan, maar van de stages die ik liep heb ik niks geleerd. Het enige wat ik eraan gehad heb is dat ik mijn briefjes kon afvinken en examen kon doen.

Nadat ik was afgestudeerd koos ik ervoor om niet door te leren. Ik voelde dat ik wel klaar was met school en wilde eigenlijk gaan werken, geld verdienen. Maar werk kon ik niet vinden. Zeker niet in de richting van de opleiding die ik gevolgd had. Toen heb ik maar een tijdje bij van alles en nog wat gesolliciteerd, maar ook dat liep op niks uit. Kruidvat, Hema, weet ik veel wat nog meer, zelfs daar werd ik niet aangenomen. Misschien was ik al te oud.

Uiteindelijk heb ik me ingeschreven bij verschillende uitzendbureaus. Tempo Team, Randstad. Maar ik liep steeds weer tegen dezelfde muur aan: Ik weet niet wat ik wil. Of ja, ik weet wel wat ik wil, maar ik voldoe niet aan de eisen om het te doen. En als jij niet weet wat je wil, is het voor een uitzendbureau ook lastig om je verder te helpen. Mijn zwager wist toevallig van een kleiner uitzendbureau wat ook in de buurt zat, dus heb ik me daar in laten schrijven. Via dat uitzendbureau ben ik in augustus 2016 terecht gekomen bij de sociale werkplaats. Tergend, hersendodend werk, maar de collega's waren aardig en er waren nog een paar uitzendkrachten van rond mijn leeftijd waar ik goed mee op kon schieten. En voor het eerst verdiende ik wat geld.

Maar des te langer je zulk werk doet, des te meer je je afvraagt wat je aan het doen bent met je leven. Wil ik hier de rest van mijn leven staan? Dit achterlijke werk doen wat iedereen met een halve hersencel kan doen? En natuurlijk, het nadeel van een uitzendbureau is dat je geen vast contract hebt. Het kan zomaar weer afgelopen zijn. En dat gebeurde regelmatig. Meestal een paar weken geen werk daar, maar daarna kon ik weer terug. Maar nu is er sinds begin februari 2018 al geen werk meer, en nu zit ik nog steeds thuis. Het heeft nog nooit zolang geduurd voor ik weer kon beginnen. Moet ik gaan zitten wachten, hopen dat ze me weer oproepen? Het voelt zo doelloos.

Maar zelfs als ik daar weer aan de slag kan, mijn leven staat stil. Tuurlijk, ik verdien een aardig beetje geld (rond de 280 euro per week als ik vier dagen werk), maar niet genoeg om op mezelf te gaan wonen. Bovendien kan ik niet eens een hypotheek afsluiten als mijn werk van de ene op de andere dag over kan zijn.

Ik wil verder met mijn leven. Ik wil mijn rijbewijs halen, op mezelf gaan wonen, zelfstandig zijn. Maar ik weet gewoon even niet meer wat ik moet doen. Ik heb regelmatig spijt van de opleiding die ik heb gedaan, en denk steeds dat als ik iets als ICT had gedaan, ik waarschijnlijk makkelijker werk had gevonden. Maar daar heb ik nu niks meer aan. Ik vraag me wel eens af of ik misschien nog een opleiding moet gaan doen, maar dat is lastig om meerdere redenen. Ik heb al een studieschuld van zo'n 18.000 euro van mijn vorige studie, die ik nog steeds moet afbetalen. Ik heb geen geld om nog een nieuwe studie te gaan doen. Bovendien ben ik nu 27. Ik voel me te oud voor school, tegen de tijd dat ik dat heb afgerond ben ik over de 30. Wie gaat er nog iemand van begin 30 aannemen met nul werkervaring?

Mijn moeder vind dat ik maar moet gaan werken bij een distributiecentrum, van de Lidl of de Zeeman. Maar dat is slavenwerk. Ik weet niet of ik dat mijn hele leven volhoudt.

Ik wil wel solliciteren, maar ik weet niet waarop. ICT lijkt me leuk. Grafisch vormgever lijkt me leuk. Video's monteren en editen lijkt me leuk. Fotografie lijkt me leuk. Maar ik heb hier de kwalificaties niet voor. Ik wordt alleen maar ouder, en een kans op werk waar ik plezier in heb kleiner.

Sorry voor de wall of text. Ik heb geen idee of het iets oplevert om dit hier te plaatsen. Maar ik moest even mijn hart luchten.

[ Bericht 0% gewijzigd door BeachBum op 28-03-2018 23:59:34 ]
pi_178152897
En als je nou eens gewoon aanklopt bij bedrijven waar je zou kunnen doen wat je wilt, en aangeeft dat je graag wilt laten zien wat je kan? Inplaats van jezelf inschrijven bij uitzendbureau's die alleen maar documenten en papieren van je eisen? Dat interesseert zo'n bedrijf uiteindelijk geen reet, zolang je maar kwaliteit levert.
Algemene mededeling: Ik kan geen DM's terugsturen, en PM's lezen. Excuses voor het ongemak.
pi_178152953
Dus je wil heel veel resultaat, maar net als op school er niet voor werken?

En hoezo werk je maar 4 dagen en kun je met 280 per week niet op jezelf? Huur een kamer

Ik hoor heel veel excuses en 0 actie
Waarom denkt iedereen ook maar dat we allemaal onze droombaan zouden moeten hebben? Ga wat doen
  Moderator woensdag 28 maart 2018 @ 18:03:35 #4
16180 crew  CoolGuy
Money makes the world go round
pi_178153006
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
0s.gif Op woensdag 28 maart 2018 18:00 schreef Allures het volgende:
Dus je wil heel veel resultaat, maar net als op school er niet voor werken?

En hoezo werk je maar 4 dagen en kun je met 280 per week niet op jezelf? Huur een kamer

Ik hoor heel veel excuses en 0 actie
Waarom denkt iedereen ook maar dat we allemaal onze droombaan zouden moeten hebben? Ga wat doen
Dit inderdaad.
Breitling - Instruments for Professionals
  woensdag 28 maart 2018 @ 18:06:42 #5
303838 MrSoreto
"wakawakawaka"
pi_178153073
Je kunt proberen of je een onbetaalde stage kunt volgen bij een bedrijf dat je leuk lijkt in de richting waar je voor geleerd hebt. Proactief benaderen dus. Is voor hen geen risico, want het is onbetaald. Jij hebt weer werkervaring voor op je CV en wie weet zijn ze tevreden en krijg je een baan aangeboden. (zo niet heb je toch je CV aangevuld)

Zolang je moeder je nog financieel wil onderhouden tenminste..
"De lucht is een landschap voor kleine beestjes, want die zakken er niet doorheen."
  woensdag 28 maart 2018 @ 18:09:53 #6
440166 Sigaartje
Geraniumbejaarde
pi_178153136
Je hebt dus mbo. Kun je geen zelfstudie Java doen? Je hebt toch niks te doen, Java is erg leuk en er is vraag naar Java programmeurs. Ik doe het ook, effe doorbijten, maar het staat leuk op je cv.

18 miljoen studieschuld? Waaaauuuwww..
Vredesdruif schreef op 5 september: Nog een grote bek ook. Triest geval ben je.
Flippingcoin schreef op 30 september: Koekebakker.
Wollah schreef op 30 september: Slaat nergens op. Reageer gewoon inhoudelijk of reageer anders niet.
  Moderator woensdag 28 maart 2018 @ 18:15:21 #7
144336 crew  Leonos
AFCA
pi_178153218
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
0s.gif Op woensdag 28 maart 2018 18:00 schreef Allures het volgende:
Dus je wil heel veel resultaat, maar net als op school er niet voor werken?

En hoezo werk je maar 4 dagen en kun je met 280 per week niet op jezelf? Huur een kamer

Ik hoor heel veel excuses en 0 actie
Waarom denkt iedereen ook maar dat we allemaal onze droombaan zouden moeten hebben? Ga wat doen
Kop en spijker enzo.
Some things should be simple; even an end has a start
  woensdag 28 maart 2018 @ 18:16:08 #8
444350 broccoli.
Here stops reality
pi_178153234
Nou, als je het echt wilt moet je gewoon weer gaan studeren. Ik word 26 in het eerste jaar van mijn nieuwe studie, omdat ik qua opleiding bijna in hetzelfde schuitje zit (art & design ipv game design).

Over dat thuiswonen: op kamers gaan en jezelf als de wiedeweerga inschrijven bij een woningcorporatie. Als je dat nog niet gedaan hebt, althans.
Giechelend van de pret reed de bus volgeladen met meiden de afgrond in.
pi_178153278
Het begint allemaal met werk. Zorg dat je aan het werk komt. Maakt niet uit wat. Zodra je bij een uitzendbureau werkt doen ze vaak ook wat meer moeite om je aan het werk te houden zodra werk op houdt. En elk ding dat je doet kan weer op je cv erbij. Ook al is niet al het werk leuk, neem het toch aan. Elke dag die je wel werkt is weer een dag geld er bij. En mocht je werk krijgen kan je ondertussen altijd verder zoeken niet iets dat beter bij je past.
  woensdag 28 maart 2018 @ 19:00:11 #10
365087 RamboDirk
is een beer!
pi_178154076
Misschien werken en leren? En dan een concreet beroep, elektromonteur, verpleger etc. Er zijn trajecten wat dat betreft. Is geen vetpot maar zolang je thuis woont is dat prima. Kun je zelfs een beetje sparen. Zodra je dan klaar bent zul je op termijn een modaal salaris binnenhalen en een goed leven hebben.

Je bent pas 27, je mag nog minimaal 40 jaar werken. Genoeg tijd om te scholen. En waarschijnlijk zul je nog wel 1-2 keer omscholen in de huidige tijd. Een leve lang leren, jippi!
  woensdag 28 maart 2018 @ 19:01:08 #11
303838 MrSoreto
"wakawakawaka"
pi_178154098
Nou TS, er staan hier heel wat goede suggesties. Maar volgens mij is de essentie: word actief! Van afwachten raak je alleen maar verder achterop en wordt de sleur moeilijker om te doorbreken.
"De lucht is een landschap voor kleine beestjes, want die zakken er niet doorheen."
pi_178162147
quote:
0s.gif Op woensdag 28 maart 2018 18:09 schreef Sigaartje het volgende:
Je hebt dus mbo. Kun je geen zelfstudie Java doen? Je hebt toch niks te doen, Java is erg leuk en er is vraag naar Java programmeurs. Ik doe het ook, effe doorbijten, maar het staat leuk op je cv.

18 miljoen studieschuld? Waaaauuuwww..
18.000, typfout
pi_178162174
quote:
0s.gif Op woensdag 28 maart 2018 18:00 schreef Allures het volgende:
Dus je wil heel veel resultaat, maar net als op school er niet voor werken?

En hoezo werk je maar 4 dagen en kun je met 280 per week niet op jezelf? Huur een kamer

Ik hoor heel veel excuses en 0 actie
Waarom denkt iedereen ook maar dat we allemaal onze droombaan zouden moeten hebben? Ga wat doen
Ik werkte eerst 5 dagen, maar op een gegeven moment werd ik knettergek. Dus ben ik 4 dagen gaan werken. De andere uitzendkrachten die daar werkten deden dat overigens ook. En hoezo huur een kamer? Als in, 1 kamer? Hoe moet ik daarin leven? Dan kan ik mijn bed en misschien mijn kledingkast kwijt, wat doe ik met de rest van mijn spullen? En hoe betaal ik de huur als mijn werk ineens stopt?

[ Bericht 3% gewijzigd door BeachBum op 29-03-2018 00:10:12 ]
pi_178162223
quote:
0s.gif Op woensdag 28 maart 2018 18:19 schreef Kemestry het volgende:
Het begint allemaal met werk. Zorg dat je aan het werk komt. Maakt niet uit wat. Zodra je bij een uitzendbureau werkt doen ze vaak ook wat meer moeite om je aan het werk te houden zodra werk op houdt. En elk ding dat je doet kan weer op je cv erbij. Ook al is niet al het werk leuk, neem het toch aan. Elke dag die je wel werkt is weer een dag geld er bij. En mocht je werk krijgen kan je ondertussen altijd verder zoeken niet iets dat beter bij je past.
Er is voor mij een grens. Op een gegeven moment hebben ze mij een job aangeboden bij een particuliere hovenier in de groenvoorziening, die had voor drie dagen een partner nodig. Halverwege de eerste dag waren de beste hovenier en ik het erover eens dat dit niks voor mij was en heb ik het opgezegd. Ik ben echt niet te beroerd om dom of zwaar werk te doen (ik heb het tenslotte bijna twee jaar volgehouden bij de sociale werkplaats) maar er is een grens.
pi_178162244
quote:
1s.gif Op woensdag 28 maart 2018 18:16 schreef broccoli. het volgende:
Nou, als je het echt wilt moet je gewoon weer gaan studeren. Ik word 26 in het eerste jaar van mijn nieuwe studie, omdat ik qua opleiding bijna in hetzelfde schuitje zit (art & design ipv game design).

Over dat thuiswonen: op kamers gaan en jezelf als de wiedeweerga inschrijven bij een woningcorporatie. Als je dat nog niet gedaan hebt, althans.
Maar dan nogmaals de vraag, wie neemt er een afgestudeerde man van begin 30 aan met geen werkervaring? Jongere krachten zijn veel goedkoper.
  donderdag 29 maart 2018 @ 00:13:47 #16
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_178162326
Je hebt geen werkervaring en geen portfolio. Kun je terwijl je werkloos thuis zit niet zelf aan dat portfolio gaan werken? Ik weet niet wat je studie precies inhoudt, maar het lijkt me dat je iets als concept art voor een game kunt maken en dat uit kunt werken. Zoek iemand die een game wil maken (game idee, programmeur?) en werk het uit. Al is het maar een simpele game, het gaat erom dat je laat zien wat je in huis hebt.
  donderdag 29 maart 2018 @ 00:32:27 #17
1062 Tinkepink
Niet zeuren maar poetsen
pi_178162537
quote:
0s.gif Op donderdag 29 maart 2018 00:01 schreef BeachBum het volgende:

[..]

Ik werkte eerst 5 dagen, maar op een gegeven moment werd ik knettergek. Dus ben ik 4 dagen gaan werken. De andere uitzendkrachten die daar werkten deden dat overigens ook. En hoezo huur een kamer? Als in, 1 kamer? Hoe moet ik daarin leven? Dan kan ik mijn bed en misschien mijn kledingkast kwijt, wat doe ik met de rest van mijn spullen? En hoe betaal ik de huur als mijn werk ineens stopt?
Ja. Een kamer. Een. Net zoals veel studenten doen.
Geen zorgen voor de dag van morgen.
pi_178162636
quote:
1s.gif Op donderdag 29 maart 2018 00:32 schreef Tinkepink het volgende:

[..]

Ja. Een kamer. Een. Net zoals veel studenten doen.
Ok, zie het overige gedeelte van mijn post om te lezen waarom dat niet gaat
  donderdag 29 maart 2018 @ 00:58:07 #19
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_178162721
quote:
0s.gif Op donderdag 29 maart 2018 00:43 schreef BeachBum het volgende:

[..]

Ok, zie het overige gedeelte van mijn post om te lezen waarom dat niet gaat
Als je zelfstandig woont in een studio is die minimaal 12m2, wat voor megabed heb je dat er dan alleen nog maar een kast in past. Wat heb jij voor zooi zonder normaal inkomen dat niet mee zou kunnen, de halve huisraad van je ouderlijk huis of zo?
Je krijgt dan bijstand voor alleenstaanden als je geen werk hebt, is het een studio dan kun je huurtoeslag ontvangen.
Dus je argumenten gelden niet.

Je lijkt wel heel erg bang te zijn om op jezelf te gaan wonen en je werkloosheid gebruik je als smoes daarvoor (cognitieve dissonantie). Het zal niet makkelijk zijn met een laag inkomen maar je moet ergens beginnen. Is voor je ouders ook beter.
pi_178162811
quote:
1s.gif Op donderdag 29 maart 2018 00:58 schreef Lunatiek het volgende:

[..]

Als je zelfstandig woont in een studio is die minimaal 12m2, wat voor megabed heb je dat er dan alleen nog maar een kast in past. Wat heb jij voor zooi zonder normaal inkomen dat niet mee zou kunnen, de halve huisraad van je ouderlijk huis of zo?
Je krijgt dan bijstand voor alleenstaanden als je geen werk hebt, is het een studio dan kun je huurtoeslag ontvangen.
Dus je argumenten gelden niet.

Je lijkt wel heel erg bang te zijn om op jezelf te gaan wonen en je werkloosheid gebruik je als smoes daarvoor (cognitieve dissonantie). Het zal niet makkelijk zijn met een laag inkomen maar je moet ergens beginnen. Is voor je ouders ook beter.
Bijstand voor alleenstaanden? Daar heb ik nog nooit van gehoord. Als je de huur niet kan betalen moeten je ouders toch garant staan?
  donderdag 29 maart 2018 @ 01:59:37 #21
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_178162980
quote:
0s.gif Op donderdag 29 maart 2018 01:17 schreef BeachBum het volgende:

[..]

Bijstand voor alleenstaanden? Daar heb ik nog nooit van gehoord. Als je de huur niet kan betalen moeten je ouders toch garant staan?
Je bent geen 18 meer...

Hoe denk je dat andere alleenstaande volwassen overleven als ze werkloos zijn?
pi_178163148
quote:
1s.gif Op donderdag 29 maart 2018 01:59 schreef Lunatiek het volgende:

[..]

Je bent geen 18 meer...

Hoe denk je dat andere alleenstaande volwassen overleven als ze werkloos zijn?
Onder een brug?
pi_178163239
quote:
0s.gif Op donderdag 29 maart 2018 03:03 schreef BeachBum het volgende:

[..]

Onder een brug?
Doe die oogkleppen eens af en doe eens even wat research. Met dit topic lijk je te hopen dat anderen je problemen wel voor je gaan oplossen, maar zo werkt dat natuurlijk niet, al denk je misschien wel dat het zo werkt omdat je nog bij je ouders woont.

Tijd om zelfstandig te worden knul.
Algemene mededeling: Ik kan geen DM's terugsturen, en PM's lezen. Excuses voor het ongemak.
pi_178163270
Ik lees met name dat je niet zo goed weet wat je wil. Maar je hebt op dit moment niks te willen.
Ben 26, werk ook elke dag vroeg. Nog vrdat ik naar school ga. Is lichamelijk ook zwaar. Denk je dat ik dat voor m'n lol doe? Geld rolt niet vanzelf.
Ik weet niet hoe jij het voor elkaar krijgt om zo'n grote studieschuld op te bouwen. Zeker als je nog bij je moeder woont.

Wees niet zo'n luie donder en ga solliciteren bij elk bedrijfje dat op je pad ligt. En al is het de Zeeman. Je moet werken voor je centen. Die schuld wordt nu alleen maar groter. Op deze manier ga je nooit zelfstandig worden.
  was: computergirl donderdag 29 maart 2018 @ 04:31:24 #25
17493 HaverMoutKoekje
pi_178163276
Werken bij een distributiecentrum hoef je ook niet de rest van je leven vol te houden, terwijl je daar werkervaring opdoet kan je aan je attitude werken en verder leren/solliciteren.
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')