abonnement Unibet Coolblue
  Moderator maandag 26 maart 2018 @ 12:26:15 #1
8781 crew  Frutsel
pi_178095922


quote:
Vulkaan Etna glijdt enkele millimeters per jaar richting zee

De actiefste vulkaan van Europa, de Etna, glijdt heel langzaam richting de zee. Volgens wetenschappers schuift de berg op het Italiaanse eiland Sicilië 14 millimeter per jaar op naar de Middellandse Zee.
De vulkanoloog John Murray bestudeert de vulkaan al dertig jaar, waarbij de laatste elf jaar nauwkeurig de positie van de Etna werd gemeten. De vulkaan glijdt over een lichte helling, zei hij tegen de BBC.

De verschuiving (1,40 meter in een eeuw) is heel klein, maar kan op termijn grote gevolgen hebben. De kant van de vulkaan die aan de onderkant van de helling zit kan het begeven, waardoor grote landverschuivingen kunnen plaatsvinden.

Volgens de vulkanoloog kan het echter nog duizenden jaren duren voordat de Etna die kritische fase bereikt.
Oh duurt nog wel even dus... dan kunnen we nog enkele honderden jaren genieten van de mooie plaatjes :)
pi_178097028
Dan is allang geen mens meer te vinden.
pi_178180151
Met 'n beetje gunstige zeespiegelstijging is de zee sneller bij Etna dan Etna bij de zee.
pi_178180844
Hebben we straks over duizenden jaren weer een andere wereldkaart nodig.
pi_178355598
niet zonder ernstige gevolgen, trouwens:
quote:
De Etna schuift langzaam maar zeker in de Middellandse Zee

De Etna, de grootste actieve vulkaan van Europa, schuift zeer langzaam naar de Middellandse Zee, aan een constant tempo van 14 millimeter per jaar. Dit blijkt uit een studie van het tijdschrift Bulletin of Volcanology. De Etna ligt op Sicilië en is ongeveer 3.300 meter hoog. "Op een dag gaat ze in zee storten", voorspellen onderzoekers, "met een gigantische tsunami tot gevolg."

Michaël Torfs
15:28

Onderzoekers van de Britse Open University en van het laboratorium LMV (Laboratoire Magmas et Volcans) in de Franse stad Clermont-Ferrand hebben tussen 2001 en 2012 verscheidene series van metingen gedaan met groot aantal gps-toestellen die rond de vulkaan waren geplaatst.

"Bij uitbarstingen blaast de vulkaan zich een beetje op, zodat een verschuiving van de berg moeilijk of nauwelijks waar te nemen is. Daarom moesten we ons concentreren op momenten waarop ze kalm was. Niet simpel, als je het beestje kent", vertelt Benjamin Van Wyk de Bries, een van de co-auteurs van de studie en professor aan de universiteit van Clermont-Ferrand, aan AFP.

"We hebben kunnen aantonen dat de hele vulkaan zich verplaatst met een snelheid van 14 millimeter per jaar. We vermoedden die beweging voor talrijke vulkanen, maar het is de eerste keer dat we ze rechtstreeks konden zien", zegt vulkanoloog Van Wyk de Bries nog.

Op een dag zal de Etna in de Middellandse Zee vallen, met een gigantische tsunami tot gevolg
Op een sokkel van sedimenten die vooral uit klei en kalk bestaan, met een helling van "1 à 3 graden", is de beweging van de Etna volgens de onderzoekers "onontkoombaar".

"Veertien millimeter kan onbeduidend lijken, toch hebben eerdere studies naar vulkanen die sinds lang uitgedoofd zijn, aangetoond dat zij die op dezelfde manier afgleden, later rampzalige aardverschuivingen veroorzaakten", legt medeauteur John B. Murray van de studie in een mededeling uit.

Hoewel er geen onmiddellijk gevaar voor de bewoners van het eiland is, "zal de Etna waarschijnlijk op een dag in de Middellandse Zee vallen, over honderden of duizenden jaren. Dat wordt dan de gebeurtenis van de eeuw met vernietigende tsunami's voor de omliggende kusten", voorspelt Van Wyk de Bries.
https://www.vrt.be/vrtnws(...)m-maar-zeker-in-zee/
pi_182857556
quote:
Deeltje van de Etna dreigt te bezwijken onder eigen gewicht

MILIEU Decennialang geloofden wetenschappers dat een deeltje van de Etna -een vulkaan aan de oostkant van het Italiaanse eiland Sicilië- richting de zee verschuift. Maar een recent onderzoek ontdekte dat de vulkaan op enkele dagen tijd plotseling een veel grotere beweging maakte. Verontrustend want zo’n beweging kan verwoestende tsunami’s veroorzaken.

Enkele wetenschappers verzamelden maandenlang organisch materiaal van de zeebodem vlakbij de onderzeese hellingen van de Etna. Op die manier trachtten ze te achterhalen in hoeverre de vulkaan beweegt. Maandenlang gebeurde er praktisch niets -er was sprake van een verschuiving van enkele millimeters- totdat de zuidoostelijke flank van de Etna op slechts acht dagen tijd vier centimeter naar het oosten verschoof. Dat gebeurde in mei 2017.

Zo’n grote beweging op zo’n korte tijd suggereert dat de vulkaan onder zijn eigen gewicht dreigt in te storten. Het is niet zeker of de helling volledig zal instorten en wanneer dat zou gebeuren, wel waarschuwen de onderzoekers voor het effect daarvan. Plotse instortingen van onderzees materiaal kunnen immers vernietigende tsunami’s creëren. De gevolgen daarvan zijn alom bekend. Zo werd Indonesië nog maar pas getroffen door zo’n vloedgolf.
pi_182857566
quote:
New research shows Mt. Etna slipping could cause disaster
Europe’s most active volcano has posed a threat to the people around it for thousands of years, but now water may be just as deadly.

Mount Etna, located on the Italian island of Sicily, is slowly, but surely sliding into the sea. This phenomenon has been observed by scientists for decades and is now raising the possibility of an enormous tsunami following the crumble of Etna.

If nothing is done to stop it, the tsunami would devastate the Mediterranean region. Similar landslides have caused large amounts of damage. The the eruption of Mount St. Helen killed 57 people and caused over 1.1 billion dollars in damage from a landslide, which was the largest ever recorded.

Meanwhile, a group of scientists lead by Morelia Urlaub, a research scientist from GEOMAR Helmholtz Centre for Ocean Research in Kiel, Germany have planted sensors in sea to track the movement of the volcano.

According to Urlaub and her findings, Etna usually moves 2 to 3 centimeters (around 1 inch) in a year.

A recent study published in the journal Science Advances’ on October 10th, showed that Etna’s slow descent into the sea can speed up for weeks or months at a time due to magma) building up and then exploding onto the surface in an eruption.

In eight days alone, the sensors picked up a drop of 4 centimeters (around 2 inches) without an eruption.

But even with all of this, magma cannot always be held accountable. The sensors detected movement in the volcano’s flank, far from the core of magma. The team is still trying to find as much information as they can about the falling mountain.

John Murray, an Open University geologist who has spent decades studying Etna, has reassured the public that this is a problem for the future.

“We need to know a lot more about it before we can make any kind of predictions like that,” Murray said.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')