Ja dat besef ik gelukkigquote:Op zaterdag 14 november 2020 22:13 schreef praadje het volgende:
[..]
Nou ja, ik bedoelde met sorry dat ik niet weet of je beseft dat de geluiden van buitenaf komen want voor jou is dat natuurlijk gewoon zo.
Dus ik wilde niet je gevoel passeren dat het voor jou echt is. Ik bedoel dat ik serieus weet dat het voor jou ook gewoon zo is wat een ander ook zegt.
Ik hoop echt dat het helpt, al is het maar een beetje.
quote:Op zaterdag 14 november 2020 22:18 schreef ChildoftheStars het volgende:
[..]
Ja dat besef ik gelukkigals ik echt psychotisch ben is dat weg, maar nu weet ik aan de ene kant dat mijn hoofd spelletjes speelt. En je hebt gelijk. Het is echt voor mij. Ik heb een koptelefoon erbij gepakt
Ach wat naar om te lezen. Maar wel goed van je dat je weer intern gaat. Sterkte en succesquote:Op zondag 6 december 2020 22:43 schreef ChildoftheStars het volgende:
Even een update: morgen intake voor een opname omdat ik mezelf enorm verwaarloos en het niet goed met me gaat. Even weer op de rit geholpen worden
Ben je niet aan het strijden tegen een middel terwijl je eigenlijk aan het strijden ben met jezelf?quote:Op maandag 4 januari 2021 23:59 schreef kuolema het volgende:
Ik heb geen schizofrenie, maar wel psychose/psychotische symptomen gehad, weet niet of dit topic het meest geschikt is voor mijn zorgen en vraag maar ik denk het wel.
Wie heeft ervaring met dwangmedicatie? Hoe gaan jullie ermee om, kun je het accepteren?
Ik vind het zelf enorm moeilijk. Ik heb veel informatie opgezocht over antipsychotica en weet hoeveel schade het kan aanrichten, met name in de hersenen. Daarom wil ik het absoluut niet in mijn lichaam hebben.
Ik kreeg het eerst in depotvorm, wat echt onwijs naar is omdat je moet toestaan dat iemand (voor mijn gevoel) gif in je spuit en je je er wel aan moet overgeven terwijl alles in je 'NEE' schreeuwt. Daarnaast is het vernederend. In theorie kan ik weigeren, maar dan komt de politie, is me verteld. Het gaat hoe dan ook gebeuren. Dus ik doe heel erg mijn best om niet toe te geven aan mijn vluchtdrang en dat lukt maar net elke keer.
Nu neem ik het tijdelijk weer oraal, onder toezicht, in verband met overstappen naar een ander soort, maar eigenlijk is dat niet makkelijker. Want elke keer dat ik weer word herinnerd aan de schadelijkheid van het middel wil ik ermee stoppen. En dat kan, stiekem, dus dat zorgt voor een enorm conflict elke keer, elke dag zelfs.
Maar dat depot gaat er weer komen dus ik voel me machteloos en ik word er vaak verdrietig van.
Ik moet dit gewoon accepteren om het mezelf wat makkelijker te maken maar dat lukt niet.
Ik heb geen ervaring met dwangmedicatie, maar neem vrijwillig antipsychotica. Ook ik heb geen schizofrenie, maar wel psychotische symptomen.quote:Op maandag 4 januari 2021 23:59 schreef kuolema het volgende:
Ik heb geen schizofrenie, maar wel psychose/psychotische symptomen gehad, weet niet of dit topic het meest geschikt is voor mijn zorgen en vraag maar ik denk het wel.
Wie heeft ervaring met dwangmedicatie? Hoe gaan jullie ermee om, kun je het accepteren?
Ik heb wel de neiging om tegen dingen in te gaan, maar dat geeft niet per se een gevoel van controle. Het is meer een test voor mezelf.quote:Op donderdag 7 januari 2021 08:43 schreef scrupuleus het volgende:
[..]
Ben je niet aan het strijden tegen een middel terwijl je eigenlijk aan het strijden ben met jezelf?
Oftewel is het vechten tegen iets je enige manier om controle uit te oefenen in het zware leven van jou?
Oftewel lukt het je te accepteren dat je het moet nemen, of denk je en weet je hoe je ook zonder kan?
De paar periodes dat ik een antipsychoticum slikte was ik vrij van psychotische klachten, maar toch vertrouw ik er niet op dat dit door de medicatie komt. Ik heb tenslotte ook vaak geen medicatie geslikt zonder vreemde ideeën en waarnemingen te hebben. Daarom kan ik het niet zien als een oplossing, als iets dat ik nodig heb.quote:Op donderdag 7 januari 2021 12:19 schreef C_11 het volgende:
[..]
Ik heb geen ervaring met dwangmedicatie, maar neem vrijwillig antipsychotica. Ook ik heb geen schizofrenie, maar wel psychotische symptomen.
Ik focus me vooral op de positieve aspecten van de medicatie en de verandering die ik hierdoor opmerk (minder stemmen, geen paranoia, ...). Dit positieve vind ik belangrijker dan alle negatieve zaken die er bij de antipsychotica komen kijken, want ik kon me geen verder leven met psychotische symptomen meer voorstellen.
Is het voor jou mogelijk om de medicatie te bekijken als een hulpmiddel om minder last te hebben van je symptomen ipv als een soort gif? Je geeft alle redenen aan om medicatie als iets negatiefs te zien, maar zie je er ook positieve dingen aan? Kan je je daar meer op proberen focussen?
Antipsychotica kan vast wel schade aanrichten, maar kan een leven met psychotische symptomen ook geen schade aanrichten? Ik ken je concrete situatie niet, maar je durft dan misschien niet meer buiten komen, je moet bv telkens opgenomen worden, enzovoort?
Hoezo is dit een test voor jezelf? Het lijkt nu inderdaad alsof je er gewoon heel hard tegen in aan het gaan bent. Je gaat niet cognitief achteruit en met de juiste medicatie heb je geen last van lichamelijke problemen.quote:Op vrijdag 8 januari 2021 22:37 schreef kuolema het volgende:
[..]
Ik heb wel de neiging om tegen dingen in te gaan, maar dat geeft niet per se een gevoel van controle. Het is meer een test voor mezelf.
Als ik geen pijnstiller inneem, heb ik ook vaak geen hoofdpijn. Toch bestaat mijn hoofdpijn af en toe en dan is een pijnstiller een oplossing voor me.quote:Op vrijdag 8 januari 2021 22:37 schreef kuolema het volgende:
De paar periodes dat ik een antipsychoticum slikte was ik vrij van psychotische klachten, maar toch vertrouw ik er niet op dat dit door de medicatie komt. Ik heb tenslotte ook vaak geen medicatie geslikt zonder vreemde ideeën en waarnemingen te hebben. Daarom kan ik het niet zien als een oplossing, als iets dat ik nodig heb.
Ik kan nu niet uitleggen wat ik bedoel met die tests. Het is in ieder geval iets dat werkt voor mij en ik benoemde het omdat het soms lijkt alsof ik ergens tegenin ga just for the sake of it, terwijl dat iets anders in elkaar zit.quote:Op zondag 10 januari 2021 10:36 schreef C_11 het volgende:
[..]
Hoezo is dit een test voor jezelf? Het lijkt nu inderdaad alsof je er gewoon heel hard tegen in aan het gaan bent. Je gaat niet cognitief achteruit en met de juiste medicatie heb je geen last van lichamelijke problemen.
Ik denk helemaal niet dat ik alle mogelijke bijwerkingen zal krijgen.quote:Alle bijwerkingen die er bestaan, staan voor jou vast en zal je sowieso ondervinden. Alle positieve dingen wuif je echter meteen weg en zijn niet gelinkt aan de medicatie. Kan je inzien dat dit een vervormde manier van denken is? Je laat jezelf niet toe om ook positieve veranderingen toe te schrijven aan de medicatie.
[..]
Als ik geen pijnstiller inneem, heb ik ook vaak geen hoofdpijn. Toch bestaat mijn hoofdpijn af en toe en dan is een pijnstiller een oplossing voor me.
Tuurlijk heb je in leven periodes gehad zonder psychotische klachten en waarbij je geen medicatie nam. Dat is nu eenmaal hoe psychoses werken, het gaat met ups en downs. Heb je wel aanvaard dat je psychotische klachten hebt?
Wat anders zouden je klachten kunnen zijn? Iets paranormaal ofzo?quote:Op zaterdag 30 januari 2021 13:06 schreef kuolema het volgende:
[..]
Ik kan nu niet uitleggen wat ik bedoel met die tests. Het is in ieder geval iets dat werkt voor mij en ik benoemde het omdat het soms lijkt alsof ik ergens tegenin ga just for the sake of it, terwijl dat iets anders in elkaar zit.
Ik doe juist heel erg mijn best om me niet te verzetten. Anders was ik wel gevlucht voor de depots en had ik de tabletten niet ingenomen.
Lees je eens in, dan zul je zien dat er voldoende onderzoeken zijn geweest om ervan overtuigd te raken dat die schade wel ontstaat. Er is niet zoiets als 'de juiste medicatie'. Alle antipsychotica hebben die schade tot gevolg, al is het bij de ene soort erger dan bij de andere.
De hersenschade die bij mensen met schizofrenie wordt gezien is niet gelinkt aan de ernst en duur van de ziekte, maar aan de hoogte van de dosis antipsychoticum en aan de duur van het medicatiegebruik.
Die schade houdt o.a. in: verminderde grijze massa, met name in de prefrontale cortex (wat cognitieve problemen veroorzaakt) en vergrote ventrikels. Kortom: je hersenen krimpen. Dit geldt in het algemeen, niet bij een bepaald, klein percentage van de mensen of zo.
Dat is mijn grootste angst.
[..]
Ik denk helemaal niet dat ik alle mogelijke bijwerkingen zal krijgen.
Wat het tweede betreft heb je wel gelijk. Ik heb nu een beetje een terugval en dat is na de medicatieverandering ongeveer begonnen terwijl het daarvoor een tijdje goed ging. Ik begin wel te geloven dat de medicatie toch werkt en probeer me over te geven aan dat idee - wat lastig is want dat betekent denk ik ook dat ik moet toegeven dat de klachten die ik heb inderdaad psychotische klachten zijn en niet iets anders.
Iets dat er in elk geval niet op duidt dat er iets mis is met mij. Iets bovennatuurlijks inderdaad, of gewoon iets dat geen naam heeft.quote:Op dinsdag 9 februari 2021 12:01 schreef Keep_Walking het volgende:
[..]
Wat anders zouden je klachten kunnen zijn? Iets paranormaal ofzo?
Ook dan zou je nog steeds dezelfde problemen hebben, toch? Als het iets bovennatuurlijk is, dan heb je een nog groter probleem met kwade geesten en demonische krachten en mensen snappen dat ook niet. Als het geen naam is, verandert het niet wat het met je doet en hoe anderen het ervaren. Sterker nog, dan heb je geen geldige excuus en nemen mensen het je persoonlijk kwalijk.quote:Op donderdag 11 februari 2021 19:57 schreef kuolema het volgende:
[..]
Iets dat er in elk geval niet op duidt dat er iets mis is met mij. Iets bovennatuurlijks inderdaad, of gewoon iets dat geen naam heeft.
https://www.nporadio1.nl/(...)ng-in-de-psychiatriequote:De Publieke Tribune: dwang in de psychiatrie
30 augustus 2021 20:30 - 21:30
Gepresenteerd door: Coen Verbraak
Het zal je maar gebeuren: tegen je zin opgenomen worden in een psychiatrische instelling, omdat je een gevaar vormt voor jezelf of voor anderen. Het overkomt jaarlijks 30.000 mensen in Nederland. Daarmee waren we in 2020 koploper in Europa.
Hoe kan dat? Waarom worden dwangopnames in Nederland nog zo vaak ingezet? Hoe is het om zo’n dwangopname mee te maken? En zijn dwangopnames onvermijdelijk, of is humane zorg zonder dwang en opsluiting óók mogelijk?
In deze radio-uitzending van De Publieke Tribune spreekt Coen Verbraak met vier mensen die dwangopname van nabij kennen:
Imke Gilsing werd elf jaar geleden gedwongen opgenomen, nadat ze tijdens een retraite een psychose kreeg. Ze dacht dat ze kon vliegen en met haar kat kon praten. Over haar ervaringen schreef ze het recent uitgekomen boek Een dag in het leven van Tinkerbel.
Jeroen Zwaal maakte vijf psychoses mee, en werd zowel vrijwillig als gedwongen opgenomen. Drie keer werd hij door de politie in de cel opgesloten. Inmiddels leert hij politie omgaan met verwarde personen.
Miranda Storm is voormalige politieagent en moeder van Bas, haar zoon van 28. Bas is schizofreen en belandde na een sprong van een dak in een rolstoel met een dwarslaesie tot gevolg. Terwijl zijn moeder tevergeefs om een dwangopname had gevráágd.
Alan Ralston is psychiater en filosoof. Hij werkt op de acute gesloten afdeling van het UMC. Meer dan twintig jaar behandelde hij patiënten die gedwongen worden opgenomen.
Second opinion?quote:Op maandag 16 mei 2022 20:49 schreef Anneloos het volgende:
Is het normaal dat een huisarts zegt dat er geen gedwongen opname kan plaatsvinden bij psychose terwijl persoon meerdere auto’s heeft gevandaliseerd binnen het gezin, familielid bij keel heeft gegrepen, andere spullen heeft gesloopt. Volgens huisarts kan dat enkel als persoon zelfmoordpoging doet. Is dit accuraat? Ik heb hier niet eerder mee te maken gehad.
Nee, dat klopt niet. Iemand kan gedwongen worden opgenomen als diegene een gevaar vormt voor zichzelf (dat hoeft geen zelfmoordpoging te zijn) en/of de omgeving. En van dat laatste lijkt in dit geval wel sprake te zijn.quote:Op maandag 16 mei 2022 20:49 schreef Anneloos het volgende:
Is het normaal dat een huisarts zegt dat er geen gedwongen opname kan plaatsvinden bij psychose terwijl persoon meerdere auto’s heeft gevandaliseerd binnen het gezin, familielid bij keel heeft gegrepen, andere spullen heeft gesloopt. Volgens huisarts kan dat enkel als persoon zelfmoordpoging doet. Is dit accuraat? Ik heb hier niet eerder mee te maken gehad.
Dankjewel. Ik vond het al zo’n rare opmerking.quote:Op zaterdag 21 mei 2022 04:50 schreef kuolema het volgende:
[..]
Nee, dat klopt niet. Iemand kan gedwongen worden opgenomen als diegene een gevaar vormt voor zichzelf (dat hoeft geen zelfmoordpoging te zijn) en/of de omgeving. En van dat laatste lijkt in dit geval wel sprake te zijn.
Je kunt hier meer vinden.
Een second opinion van een medisch professional lijkt mij beter. Niks ten nadele van Kuolema, maar op basis van één summiere post van jou kan niemand hier een sluitend advies geven.quote:Op zaterdag 21 mei 2022 07:34 schreef Anneloos het volgende:
[..]
Dankjewel. Ik vond het al zo’n rare opmerking.
Geen outbursts meer van agressie en slopen. Al contact geweest met iets van een crisisteam, maar die komt alleen als het echt heftig is op dat moment. Politie doet ook niks behalve meenemen en dan terugbrengen, maar dat zou de situatie alleen maar escaleren.quote:Op zaterdag 21 mei 2022 08:00 schreef Cat-astrophe het volgende:
[..]
Een second opinion van een medisch professional lijkt mij beter. Niks ten nadele van Kuolema, maar op basis van één summiere post van jou kan niemand hier een sluitend advies geven.
Hoe graag je ook wil horen dat die post klopt.
Het is nu vier dagen sinds je eerste post, wat is er intussen gebeurd? Want zoals je het beschrijft klinkt het niet oké, en is meer nodig dan meningen peilen op FOK!.
In mijn ervaring is het heel lastig om iemand gedwongen op te nemen ja (en meestal is dat ook goed). Tenzij er al een uitgebreid dossier is.quote:Op maandag 16 mei 2022 20:49 schreef Anneloos het volgende:
Is het normaal dat een huisarts zegt dat er geen gedwongen opname kan plaatsvinden bij psychose terwijl persoon meerdere auto’s heeft gevandaliseerd binnen het gezin, familielid bij keel heeft gegrepen, andere spullen heeft gesloopt. Volgens huisarts kan dat enkel als persoon zelfmoordpoging doet. Is dit accuraat? Ik heb hier niet eerder mee te maken gehad.
Lieve meid, schrijf dit over en lees/brul dit voor, komende dinsdag. Flikker het die kamer in.quote:Op zaterdag 4 januari 2025 18:02 schreef ChildoftheStars het volgende:
Even van me afschrijven
Deze schizo twijfelt enorm of het wel zin heeft om door te gaan. Ondanks dat ik meerdere meds slik blijven de stemmen, energiestromen, lijken (als in doden die in mijn woonkamer staan) en opdrachten zich enorm opdringen
Eigenlijk ben ik het spuugzat. Ik word overschat door de hulpverlening en die zeggen dat ik na elke depressie weer beter gaat
Ja... ik ben dan even minder depressief. Alleen de psychotische klachten blijven. Het wordt niet beter. Ik heb geen perspectief
Ik weet niet meer waar ik hoop vandaan moet trekken. Het wordt niet beter. En ik kan dit gewoon niet aan.
Ik kan niet meer...
En ik weet niet al dat ze hyper positief gaan doen dinsdag
Alleen het is zo duister allemaal...
Sorry... moest echt even miepen.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |