abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_177784122
registreer om deze reclame te verbergen
Ik denk bij modernisme aan de verlichting, Locke, Voltaire enzo. Vooral aan het vertrouwen in "de mensheid" : de menselijke geest, intelligentie, vindingrijkheid, wetenschap kan alles doorgronden en oplossen; ook ging de moderniteit uit van een natuurlijke neiging tot goeddoen, menselijke slechtheid was uitsluitend het gevolg van onderdrukking, onvrijheid. Daarom moest de mens vrij worden gemaakt van godsdienstige dogma`s leefregels, van feodale systemen, van koningen: in een seculiere democratie zou de vrije mens zijn geestelijke capaciteiten ten volle kunnen benutten ten gunste van de samenleving, waardoor een periode van onafgebroken en zelfs oneindige vooruitgang aan zou breken. Onderwijs, wat vooral aan moest zetten tot rationeel denken speelde daarin een essentiėle rol.

De moderniteit heeft de grondslag onder het huidige tijdperk gelegd: 1.- Het rationalisme, het vertrouwen dat de menselijk geest alles vroeg of laat zal doordringen en begrijpen, de rede als instrument; 2.- de wetenschappelijk-technische revolutie; 3.- het ontstaan van industriėle grootschalige productie; 4.- Democratie, mensenrechten, vrijheid van meningsuiting, tolerantie, scheiding der machten; 5.- het ontstaan van de natiestaat; 6.- de secularisering.

Er is een kentering gekomen in dat denken. De seculiere democratie en onderwijs zijn totnogtoe niet in staat gebleken om irrationeel, wreed, egoļstisch menselijk handelen uit te bannen; of om de mens te bewegen tot meer langetermijndenken.

Die kentering is vooral gekomen na de Twee Wereldoorlogen, maar ook reeds einde negentiende voorspelden conservatieve denkers dat het loslaten van God en de wereld als schepping, de aanvaarding van Darwin, zou leiden tot een wereld waarin een mensenleven niet meer waarde had dan dat van een rat en waarin men zou streven naar superieure rassen. Voeg daaraan toe de enorme ecologische problemen die ontstonden ten gevolge van "de vooruitgang", de uitputting van grondstoffen, de wapenwedlopen.

Zo zijn er verschillende reacties ontstaan.

1. Neoconservatisme.

De moderniteit verween niet, maar er werd een moraliserend aspect aan toegevoegd, waar dat eerder onnodig werd geacht. Vroeger was de moderniteit uitsluitend progressief. Dat is niet meer. De moderniteit is "conservatiever" geworden.

(Volgens het conservatisme neigt de mens naar onverantwoordelijk gedrag jegens medemens en omgeving omdat de mens in de grond impulsief en egoļstisch is, en daardoor irrationeel en niet in staat verder te kijken dan de eigen neus lang is. Tradities, godsdienst, de lessen der geschiedenis, gevestigde bestuursstructuren en het daarop gebaseerde gezag genieten in deze visie een groot vertrouwen: zij beschermen de mensheid tegen zichzelf. Verder kenmerkt het conservatisme zich door een groot vertrouwen in allengs gegroeide en beproefde instellingen, waarden en tradities. Het staat sceptisch tegenover de rede, voor zover die pretendeert de wijsheid in pacht te hebben, en tegenover veranderingen, voor zover erop gericht het bestaande met wortel en al uit te roeien. Het conservatisme is moralistisch op allerlei gebieden, welke gebieden dat zijn is afhankelijk van de tradities. Evenals de socialisten achten ook conservatieven sturing van culturele ontwikkelingen aanvaardbaar of noodzakelijk.)

Het neoconservatisme combineert de verworvenheden van het modernisme met godsdienstigheid, traditietrouw en gezagstrouw.

2. Het postmodernisme.

Het Postmodernisme aanvaardt de mens als irrationeel, hetgeen vooral in kunst, architectuur uitdrukking vindt, Het postmodernisme is buiten kunst en ontwerp geen op zichzelf staande filosofie, voor zover ik dat kan doorgronden. Het relativeert het modernisme, en stelt andere niet moderne culturen in veel gevallen gelijk aan de westerse moderniteit. Het belichaamt ook een loslaten van het humanisme: de menselijke rede is niet langer maatgevend en noodzakelijkerwijs superieur. Binnen het bonte en veelkeurige gezelschap wat het modernisme en daarmee het humanisme op een hellend vlak plaatst zijn er stromingen die dierenrechten gelijkstellen aan mensenrechten, stromingen die de heil zoeken in spiritualiteit en bewustzijnsverruiming, stromingen voor wie cultuurrelativisme tot de gevolgtrekking leidt dat het offeren van een schaap of besnijdenis in gelijke mate gerechtvaardigd zijn als democratie, stromingen die alle "moderne waarheden" wantrouwen en uiteindelijk niets meer geloven of "alternatieve waarheden" (meestal samenzweringstheorieźn) omarmen.

3. Het modernisme is een onvoltooid project wat voortgezet en vervolmaakt dient te worden.

Denkers zoals Habermas zien het modernisme als onvoltooid, en slechts onderhevg aan tijdelijke twijfels. De voorvechtersvan de moderniteit geloven dat deze zullen verdwijnen met het voortschrijden der wetenschap.

Wat is de toekomst van het modernisme?

[ Bericht 2% gewijzigd door vanverre op 13-03-2018 05:49:17 ]
pi_177784535
Een algemeen geldende natuurwet is: "Everything goes to shit."

Dit geldt voor zowel het kleinste (moleculen en zelfs elementaire deeltjes vervallen uiteindelijk) tot het grootste (sterren en zelfs sterrenstelsels branden op en spatten uiteen in een supernova of vervallen tot een zwart gat).

Dus zo ook de mensheid en derhalve ook zeker het modernisme.

Maar op iets menselijkere schaal beschouwd, denk ik dat het modernisme ook een fase is die weer voorbij gaat, wellicht door opkomst van kunstmatige intelligentie. Waarbij de problemen die modernisme ooit poogde te overkomen, simpelweg weg worden geoptimaliseerd.
pi_177829215
Het is zeer wel mogelijk dat het modernisme na een korte fase van kritische beschouwing weer terugkeert in volle glorie misschien juist met behulp van kunstmatige intelligentie, en vleugjes conservatisme.
pi_177847521
registreer om deze reclame te verbergen
Ja geef het beestje een naampje en het vertoont een typische productlijn van eerste mensen die het product omarmden, dan het hoogtepunt en dan de afname omdat er iets anders is gekomen. Is er iets in de geschiedenis van de mensheid wat telkens overleefd heeft wat betreft gedachtegoed? Misschien gaat het nog omhoog nu, misschien omlaag nu, maar in ieder geval over een tijd omlaag
pi_177847548
Niks mis mee ook als ik je OP lees, ik wist niet wat modernisme is en haat het nu al, paar woorden en zinnen waaraan je blijkbaar een redelijk deel van je leven aan koppelt gezien alle brut die je opsomt
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')