Dat stoom probeer ik nu al, maar ik heb het idee dat doordat het een gas oven is, er continu verse lucht wordt aangevoerd en dus ook lucht wordt afgevoerd (de oven blaast warme lucht uit aan de bovenkant). Volgens mij zorgt dat ervoor dat de stoom maar kort blijft hangen in de oven, maar ik zal eens proberen met een plantenspuit oid het brood direct te bevochtigen.quote:Op donderdag 8 november 2018 08:54 schreef qltel het volgende:
Ik bak met boven en onderwarmte in een electrische oven. Daarbij gebruik ik 2 pizzastenen, 1 onderin en 1 bovenin de oven. Die pizzastenen werken echt geweldig, ze dekken de directe stralingswarmte af waardoor het brood minder donker wordt en ze houden de warmte geweldig vast.
Voor de knapperige korst heb ik een bakblik onderin de oven liggen, daar gooi ik als ik ga bakken een glas water in wat veel stoom vormt. Maar het brood besprenkelen met water kan natuurlijk ook.
Roggemeel en volkorenmeel zorgen beide voor een iets droger deeg, dus vergeleken met een 100% hydratatie tarwedesem zal een roggedesem iets vaster zijn. Misschien dat het over tijd iets vloeibaarder wordt omdat de gisten en bacteriën het roggemeel wat afbreken.quote:Op donderdag 8 november 2018 17:35 schreef TazDevl het volgende:
Heb 10kg roggemeel gekocht bij https://www.de-zuidmolen.nl en gelijk maar het zuurdeegje ververst
Kan het zijn dat nu de 1:1:1 verhouding wat droog is?
Heb overigens met ander bloem al wat meer beweging gehad de afgelopen week. Kijken hoe het er morgen bij staat. Denk dat ik dan de starter splits in een deel starter om zaterdag brood mee te maken.
volgens mij moet je daarvoor online zijn, oa de Zuidmolenquote:Op zaterdag 24 november 2018 00:21 schreef Gesloten het volgende:
Weet een van jullie of er in de omgeving Utrecht een winkel is waar je verschillende soorten bloem kunt kopen? Ik ben opzoek naar T65 bloem.
Keuringsdienst van Waarde gezien? Maar de Zuidmolen heeft het inderdaad. https://www.de-zuidmolen.(...)brood/frans-type-65/quote:Op zaterdag 24 november 2018 00:21 schreef Gesloten het volgende:
Weet een van jullie of er in de omgeving Utrecht een winkel is waar je verschillende soorten bloem kunt kopen? Ik ben opzoek naar T65 bloem.
Heb vorig weekend al een mislukte poging gedaan, dus die aflevering van de Keuringsdienst kwam als geroepen! Zou die bloem liever in de winkel kopen, maar als het niet anders kan, dan maar online. Dankjewel.quote:Op zaterdag 24 november 2018 07:32 schreef qltel het volgende:
[..]
Keuringsdienst van Waarde gezien? Maar de Zuidmolen heeft het inderdaad. https://www.de-zuidmolen.(...)brood/frans-type-65/
Ik heb zelf 2 boeken van Levine, maar wat ik lees in andere groepen kan niet iedereen evengoed met haar recepten overweg. Bij mij lukken ze altijd, dus ik ben van het positieve kamp. Ook heb ik de broodbijbel van Hiljo Hillebrand, die is ook erg leuk. Levine heeft bij haar recepten ook staan hoe lang iets gekneed moet worden in de BBM.quote:Op dinsdag 27 november 2018 09:51 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:
Hoihoi,
Ik heb een keukenmachine gekregen van mijn man. Door een chronische blessure aan mijn schouder is deeg kneden voor mij helaas geen doen meer maar daar heb ik nu dus mijn nieuwe speeltje als hulp voor zodat ik het nog maar gedeeltelijk zelf hoef te doen.
Nu was ik aan het kijken voor een leuk receptenboek over brood. Nu kwam ik uit bij Levine en Van Beckhoven. Welke is het beste voor een beginner? Ik hou ook van dingen als worstenbroodjes enzo
Ik lees dat ook weer over van Beckhoven. Ik kan wel aardig recepten lezen. (Koks opleiding gedaan)quote:Op dinsdag 27 november 2018 11:11 schreef douche-eendje het volgende:
[..]
Ik heb zelf 2 boeken van Levine, maar wat ik lees in andere groepen kan niet iedereen evengoed met haar recepten overweg. Bij mij lukken ze altijd, dus ik ben van het positieve kamp. Ook heb ik de broodbijbel van Hiljo Hillebrand, die is ook erg leuk. Levine heeft bij haar recepten ook staan hoe lang iets gekneed moet worden in de BBM.
om je keuze leuker te maken jr hebt ook nog de Broodbijbelquote:Op dinsdag 27 november 2018 09:51 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:
Hoihoi,
Ik heb een keukenmachine gekregen van mijn man. Door een chronische blessure aan mijn schouder is deeg kneden voor mij helaas geen doen meer maar daar heb ik nu dus mijn nieuwe speeltje als hulp voor zodat ik het nog maar gedeeltelijk zelf hoef te doen.
Nu was ik aan het kijken voor een leuk receptenboek over brood. Nu kwam ik uit bij Levine en Van Beckhoven. Welke is het beste voor een beginner? Ik hou ook van dingen als worstenbroodjes enzo
Ik maak maar een wensenlijstje voor kerstquote:Op dinsdag 27 november 2018 20:13 schreef Goitske het volgende:
[..]
om je keuze leuker te maken jr hebt ook nog de Broodbijbel
Ik heb hier meerdere Robert v beckboven staan en de Broodbijbel beide soorten ben ik erg blij mee. Levine vind ik zelf minder maar is persoonlijk. Vriendin van mij heeft het zelfde levine mislukt bij haar altijd 😂
Worstenbroodjes uit de Broodbijbel zijn echt lekker
kuch herkenbaar hierquote:Op dinsdag 27 november 2018 20:23 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:
[..]
Ik maak maar een wensenlijstje voor kerst
Oh wacht ik heb de bak bijbel! Dan neem ik de broodbijbel als eerste.. Past mooi bij elkaar.. Beetje OCD is oké
Hoe zet je hem in de rijs?quote:Op vrijdag 30 november 2018 09:23 schreef Tinkerbel_ACC_ het volgende:
Ik ben ook begonnen met brood bakken! Heb het eerste boek van Levine, dus daar ben ik aan begonnen, met een bruinbrood met pitten en zaden (die ik ergens vooraan in dit topic voorbij heb zien komen). Heb (nog) geen broodbakmachine of kneedmixer, dus gewoon met het handje, goed voor de spierballen ...
Inmiddels ben ik bij poging 3: 1e poging was niet slecht maar niet zo goed gerezen leek het, 2e poging vond ik het deeg nog heel nat toen het uit de oven kwam (leek alsof het niet "gaar" was"), en nu 3e poging. Deze keer (op aanraden in het topic over bakken) langer gekneed de eerste keer, en ik heb nu alle spullen van de molen (een lokale uit het zuiden, dus ook nog goed voor het in stand houden van de lokale molen ). Dus eens kijken wat het vandaag wordt! We blijven stug proberen.
Ik heb het idee dat de broden niet goed genoeg rijzen bij mij ... Ik heb de helft van het recept gebruikt omdat ik alleen een kleiner bakblik al heb en niet meteen alles wil aanschaffen (laten we het eerst maar eens proberen). Heb overigens wel een lepel weegschaaltje aangeschaft, dus de gewichten moeten kloppen en heb een thermometer voor oa temperatuur van het water. Maar dat bakblik wordt tot nu toe niet helemaal goed gevuld, ongeveer 3/4 voordat het in de oven gaat en net over het randje als het uit de oven komt, terwijl ik zou verwachten: halve recept is hetzelfde uiterlijk alleen een kleinere uitvoering ... Dus als er nog tips zijn
Aanleiding was dat ik met kerst graag zelf een broodje bij de soep wil bakken, en ik vorig jaar het broodbak boek gekregen heb en nooit gebruikt, dus het werd wel eens tijd!
ja dat weet ik heb ook wel dingen in de nachtrijst staan maar als het probleem rijzen is kan het zijn of de temperatuur dus je moet langer wachten of de temperatuur omhoog of je deeg is niet goed genoegquote:Op vrijdag 30 november 2018 15:29 schreef HaverMoutKoekje het volgende:
Broos rijst zelfs in de koeling, Goiske, dan duurt het alleen veel langer dan de standaard 60 minuten
Ik maak hem uit het boek van Levine, een feestbrood. Dan maak je hem in een springvorm . (Deeg -laag spijs - deeg)quote:Op vrijdag 30 november 2018 16:05 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:
Wat zou een beetje een goed blik zijn voor bijvoorbeeld een kerst stol?
Ah ik ga wel de krenten/rozijnen vervangen voor gechopte gedroogde vijgen en dadels. Ik vind krenten echt heul viesquote:Op vrijdag 30 november 2018 17:04 schreef douche-eendje het volgende:
[..]
Ik maak hem uit het boek van Levine, een feestbrood. Dan maak je hem in een springvorm . (Deeg -laag spijs - deeg)
Afgelopen pasen heb ik dus ook kleinere vormpjes gekocht zodat ik kleinere varianten kon maken om weg te geven
En ik kwam een recept voor duivekater tegen. Die moet ik ook maken.
Bakblik bedoel je? Een kerststol leg je normaal op een bakplaat, dat gaat niet in een blik.quote:Op vrijdag 30 november 2018 16:05 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:
Wat zou een beetje een goed blik zijn voor bijvoorbeeld een kerst stol?
En maak je spijs dan zelf! Da's veel lekkerder dan dat gekochte spul. Bijv. 300 gram amandelmeel, 300 gram kristalsuiker en een ei. Eventueel wat citroenrasp. Meng het, kneed het, verpak het in vershoudfolie en leg het een nachtje in de koelkast. Mocht het te droog zijn, doe er dan nog wat ei bij. Je hebt dan een flinke hoeveelheid spijs, maar dat hoort in een kerststol. Ik ga er binnenkort ook weer eens 1 maken. Succes!quote:Op vrijdag 30 november 2018 17:20 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:
[..]
Maar er moet wel lekker veel spijs in
Ja dat. Door dus een lap deeg te doen, dan je spijs erover uit te smeren en dan nog een lap deeg kun je taartpunten snijden waar dus echt superlekker spijs altijd tussen zit ipv een lullig rondjequote:Op vrijdag 30 november 2018 17:20 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:
[..]
Ah ik ga wel de krenten/rozijnen vervangen voor gechopte gedroogde vijgen en dadels. Ik vind krenten echt heul vies
Maar er moet wel lekker veel spijs in
Kleintjes is ook wel een heel goed idee.
SPOILER: en dan krijg je dus zoiets, vorig jaar met kerstOm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Dit was met gedroogde abrikozen, rozijnen en biggareu.
Hm, dat is ook wel een leuk idee! En ik zou er dan zeker ook walnootstukjes in doen, maar dat komt omdat ik daar een vrijwel onbeperkte voorraad van heb..quote:Op vrijdag 30 november 2018 18:02 schreef douche-eendje het volgende:
[..]
Ja dat. Door dus een lap deeg te doen, dan je spijs erover uit te smeren en dan nog een lap deeg kun je taartpunten snijden waar dus echt superlekker spijs altijd tussen zit ipv een lullig rondje
of je maakt gewoon lekker walnoot spijs! Dat vind ik zelf lekkerder dan amandelspijsquote:Op vrijdag 30 november 2018 19:15 schreef qltel het volgende:
[..]
Hm, dat is ook wel een leuk idee! En ik zou er dan zeker ook walnootstukjes in doen, maar dat komt omdat ik daar een vrijwel onbeperkte voorraad van heb..
Haagse kakker wil ik ook nog een keer makenquote:Op vrijdag 30 november 2018 17:04 schreef douche-eendje het volgende:
[..]
Ik maak hem uit het boek van Levine, een feestbrood. Dan maak je hem in een springvorm . (Deeg -laag spijs - deeg)
Afgelopen pasen heb ik dus ook kleinere vormpjes gekocht zodat ik kleinere varianten kon maken om weg te geven
En ik kwam een recept voor duivekater tegen. Die moet ik ook maken.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |