FOK!forum / Cultuur & Historie / Schat gevonden in Hagestein: "Het regende munten"
Nibb-itzaterdag 3 maart 2018 @ 20:42
quote:
1577402_1024.jpg
DXMndBYXcAASPhd.jpg

Schat gevonden in Hagestein: "Het regende munten"
HAGESTEIN - Bij graafwerkzaamheden voor het nieuwe dorp Hoef en Haag in Hagestein hebben medewerkers van waterleidingbedrijf Oasen een bijzondere archeologische vondst gedaan. Bij het maken van een smalle leidingsleuf met een mini-kraan, augustus vorig jaar, diepten ze een aardewerken pot vol met zilveren en gouden munten uit de vijftiende eeuw op. "Het regende letterlijk en figuurlijk munten."

De aannemer heeft de archeologische ontdekking meteen doorgeveven bij het Meldpunt Archeologie van Landschap en Erfgoed Utrecht (LEU). De vondstlocatie is nog dezelfde dag volledig met een metaaldetector onderzocht en alle munten zijn daarbij geborgen. De vondsten zijn vervolgens voor onderzoek overgedragen aan regio-archeoloog Peter de Boer van de Omgevingsdienst Regio Utrecht (ODRU). (RTV Utrecht).
SPOILER
AARDEWERK
Uit zijn voorlopige inventarisatie blijkt dat de schat was verborgen in een eenvoudige kookpot van geglazuurd roodbakkend aardewerk. Hierin waren maar liefst circa vijfhonderd munten verborgen. De meeste munten zijn van zilver en twaalf stuks zijn van goud. Bij het onderzoek zijn fragmenten textiel aangetroffen. Hieruit blijkt dat een deel van de munten was verpakt in stoffen zakjes of doekjes.

KONING HENRY IV
De meeste exemplaren lijken te dateren uit de jaren zeventig en tachtig van de vijftiende eeuw. De tot nu toe jongst gedateerde munt stamt uit 1481. Er zijn ook munten gevonden van koning Henry VI van Engeland (en een deel van Frankrijk), bisschop van Utrecht David van Bourgondië en paus Paulus II. De munt van Henry VI is een zeldzaam, gouden exemplaar. Het gaat om de 'Salut d'Or' die is geslagen in het eerste kwart van de vijftiende eeuw in Parijs.

BLIJ
Archeoloog Peter de Boer: "Eigenlijk vormt elke munt in deze schat een beeldverhaal in edelmetaal. Iedere heer gaf door middel van muntslag zijn 'visitekaartje' af en daarop is veel te ontdekken! Verhalen over machtsverhoudingen, religie en veel symboliek en dit notabene uit de periode ná het beroemde beleg van Hagestein in 1405. Een tijd waarin we tot nu toe voor de historie van de verwoeste stad Hagestein in het duister tastten. In die zin hebben we er nu een 'pot vol verhalen' bij gekregen en zo'n toevalsvondst daar wordt je als archeoloog heel erg blij van."

De munten zijn schoongemaakt en zullen door een specialist van De Nederlandsche Bank nader worden onderzocht.
_O_
Cobra4maandag 5 maart 2018 @ 10:09
Mooie vondst! :D