Die leegwaarderatio is voor de berekening van mijn VRH in box 3, ofwel wat ik moet afdragen aan de Belastingdienst en met welke waarde ik mag rekenen omdat de woning bewoond is.quote:Op zondag 18 februari 2018 23:10 schreef Leandra het volgende:
https://www.belastingdien(...)ruikelijke_huurprijs
De leegwaarderatio is 62% in zo'n situatie.
Omgekeerd komt dat weer uit op een huurpercentage van 3 tot 4% van de WOZ.
Dus ik weet niet waar jij die 6% vandaan hebt....
Ja, en die 62% is omgekeerd weer vergelijkbaar met 3 tot 4%quote:Op zondag 18 februari 2018 23:14 schreef MaGNeT het volgende:
[..]
Die leegwaarderatio is voor de berekening van mijn VRH in box 3, ofwel wat ik moet afdragen aan de Belastingdienst en met welke waarde ik mag rekenen omdat de woning bewoond is.
Dat is afhankelijk van de hoogte van de huur t.o.v. de WOZ waarde, niet andersom.
Als het familie is val je automatisch in de 62% schaal.
Oh wacht, voor box 3 is het deze:quote:Op zondag 18 februari 2018 23:16 schreef Leandra het volgende:
[..]
Ja, en die 62% is omgekeerd weer vergelijkbaar met 3 tot 4%
Het impliceert zelfs min of meer dat dat percentage bij gelieerde partijen niet te weinig zou zijn.
Bij die zin zal "kopers" en "verkopers" omgedraaid zijn.quote:Op zondag 18 februari 2018 23:19 schreef MaGNeT het volgende:
En die 6% lijkt dan alleen van toepassing bij een woning die verkocht is aan familie, waarna de huur door kopers aan verkopers dan 6% moet zijn om het niet als een verkapte schenking aan te merken.
Klopt, ik keek even of je nog scherp wasquote:Op zondag 18 februari 2018 23:34 schreef Leandra het volgende:
[..]
Bij die zin zal "kopers" en "verkopers" omgedraaid zijn.
Stel; ik verkoop mijn huis op papier al aan mijn zoons (waarbij ik ze ieder een bedrag schenk) en ik blijf het dan van hen huren, dan zal de huur minimaal 6% van de WOZ moeten zijn.
Ja, ze weten wel er voor te zorgen dat je geld opkomt.quote:Crap, dan zou ik mijn bruto annuļtaire hypotheek (incl. extra aflossingen) aan huur moeten betalen
quote:
Je kan nog zo'n 2100 euro per jaar per persoon schenken, dus in totaal max 6300 euro ongeveer. Een hogere huur kun je dan weer op die manier compenseren.quote:Op zondag 18 februari 2018 20:03 schreef MaGNeT het volgende:
[..]
Zoals ik zei: in de kleine dorpen vind je die zeker in die prijsklasse.
Overigens zou het probleem er niet zijn als ik tot ¤170.000 zou mogen gaan, voor dat geld heb ik wel enkele kandidaten gevonden.
Mijn vraag is daarom ook juist: zit ik vast op die ¤140.000 WOZ grens of zie ik een mogelijkheid over het hoofd.
Als ze niet in de bijstand zat idd.quote:Op maandag 19 februari 2018 00:18 schreef spiritusbus het volgende:
[..]
Je kan nog zo'n 2100 euro per jaar per persoon schenken, dus in totaal max 6300 euro ongeveer. Een hogere huur kun je dan weer op die manier compenseren.
Als je familielid door die gift niet boven de vermogensgrens komt mag hij/zij zo'n schenking gewoon ontvangen hoor. Ook in de bijstand.quote:Op maandag 19 februari 2018 00:26 schreef MaGNeT het volgende:
[..]
Als ze niet in de bijstand zat idd.
Dat werkt in de bijstand anders, cumulatief zou je na een paar jaar verhuren al boven die vermogensgrens zitten.quote:Op maandag 19 februari 2018 00:36 schreef Fokfan2016 het volgende:
[..]
Als je familielid door die gift niet boven de vermogensgrens komt mag hij/zij zo'n schenking gewoon ontvangen hoor. Ook in de bijstand.
quote:De regel is dat gedurende de gehele bijstandsperiode het vermogen ten gevolge van eigen bezit en schenkingen tezamen niet boven de vermogensgrens voor de bijstand mag komen. Het gaat dus om een cumulatieve optelling van ‘het eigen vermogen bij aanvang van de bijstandsuitkering’ plus ‘de schenkingen die nadien gedurende de bijstandsperiode door bijstandsgerechtigde zijn ontvangen’. En komt u met deze optelling boven de wettelijke vermogensgrens voor de bijstand uit, dan mag de Sociale Dienst uw uitkering stopzetten.
Ik zal de belastingtelefoon bellen, puntensysteem (woningwaarderingsstelsel) heb ik tot nu toe alleen in verband gezien met de maximumhuur, niet met de belastingdienst.quote:Houd trouwens met het berekenen van de huurprijs rekening met het puntensysteem. Hiermee kan je berekenen hoeveel de huur maximaal zou mogen zijn. Als de huur die jij rekent veel lager is dan je maximaal zou mogen rekenen dan zou je familielid in de problemen kunnen komen.
Aardig dat je je familielid wil helpen. Succes met het puzzelen en zoeken naar een oplossing.
Volgens mij begrijp ik niet helemaal goed wat er staat?quote:Op maandag 19 februari 2018 00:45 schreef MaGNeT het volgende:
[..]
Dat werkt in de bijstand anders.
[..]
[..]
Ik zal de belastingtelefoon bellen, puntensysteem (woningwaarderingsstelsel) heb ik tot nu toe alleen in verband gezien met de maximumhuur, niet met de belastingdienst.
Ze is een stadsmens (tot zover dat bestaat), ze heeft daar haar vrijwilligerswerk, sociaal netwerk, 1 kind op een speciaal onderwijs, etc.quote:Op maandag 19 februari 2018 00:57 schreef Fripsel het volgende:
Ik weet dat het niet is wat je wil horen, maar is locotie echt ZO belangrijk? Mijn ouders hebben me op deze manier geholpen, en helaas heb ik er voor van de stad naar een dorp voor moeten verhuizen. Maar als je dan voor de lange termijn een goed onderkomen hebt.. is het misschien even een keer een flinke omslag. Maar dan heeft ze ook wat. Een beetje als last option..
Echt heel lief dat je dat wil doen. Ik zou zorgen dat je goede huurcontracten hebt etc. Dat heb ik met mijn ouders ook gedaan. Ik wilde het alleen als er bepaalde afspraken zouden komen. En aangezien ik zelf nog wat jonger ben zijn we bewust voor een opknapper gegaan, dus waarschijnlijk speelt mijn vader toch minstens wel kiet straks aan het eind. Dat vond ik persoonlijk heel belangrijk.
In de bijstand zijn ze niet zo makkelijk met giften / schenkingen.quote:Op maandag 19 februari 2018 00:56 schreef Fokfan2016 het volgende:
[..]
Volgens mij begrijp ik niet helemaal goed wat er staat?
Ik bedoel als jouw familielid bij aanvang een vastgesteld eigen vermogen heeft van 3000 euro dan zou je toch bijv 2100 kunnen schenken? Want daardoor komt jouw familielid niet boven de voor hem/haar vastgestelde vermogensgrens?
Ik neem het mee in de speurtocht.quote:Dat van die maximale huurprijs heb ik meegekregen van een boekhouder. Het is niet zo dat de Belastingdienst dat systeem gebruikt maar het kan voor jou handig zijn om te bepalen wat een gebruikelijke huurprijs is voor de woning die jij wilt verhuren aan je familielid. Mij werd verteld dat er problemen kunnen komen met huurtoeslag bij een huur die eigenlijk te laag is.
Het helpt je niet heel veel verder maar ik wilde het toch even gezegd hebben
Nee, dat is een misverstand, doe maar eens een proefberekening.quote:Op maandag 19 februari 2018 01:59 schreef Kamelenteen het volgende:
Max. huurtoeslag zit op 711 euro schrijf je, maar je zou eigenlijk max 550 euro willen vragen ervoor aan huur. Waarom niet gewoon de max. vragen aan huur. De huurtoeslag brengt de huur voor jouw familielid toch terug naar een even laag bedrag? Ergo: die 161 euro verschil lapt de overheid toch? Neem aan dat je die 161 euro verschil best maandelijks terug wil laten vloeien in je eigen portemonnee.
Familiebanden maken daarbij voor zover ik wet niets uit.
Ik vind eigenlijk nergens informatie over een minimale huurprijs in combinatie met het puntensysteem. Zal het puntensysteem evengoed wel eens doornemen en het eens loslaten op bestaande woningen die ik te koop zie staan, zover dat lukt.quote:Op maandag 19 februari 2018 07:30 schreef Leandra het volgende:
Je moet dus vooral zorgen dat het aantal punten klopt, als se woning niet te riant is dan is dat wel te doen, want zaken als "hoeveel keukenkastjes" tellen daarvoor ook mee, maar ze kan natuurlijk na het betrekken van de woning best zelf en paar keukenkastjes bij Ikea halen en neerzetten en ophangen.
Idem voor zaken als een thermostaatkraan in de douche.
Kijk wat extra punten oplevert, zoek een huis dat dat niet heeft en verhuur het in de huidige staat qua punten, dan kan ze zelf de dingen doen om het leven aangenamer te maken zonder dat het een huurverhoging oplevert.
Ik zou juist voor een huurprijs gaan die in de buurt zit van het maximum bij dat aantal punten, dan kun je iig niet het verwijt krijgen dat je huurprijs te laag is, want dan kom je in de problemen omdat het een schenking zou zijn (zowel belastingtechnisch heb je dan een probleem als zij met de bijstand).quote:Op maandag 19 februari 2018 11:06 schreef MaGNeT het volgende:
[..]
Ik vind eigenlijk nergens informatie over een minimale huurprijs in combinatie met het puntensysteem. Zal het puntensysteem evengoed wel eens doornemen en het eens loslaten op bestaande woningen die ik te koop zie staan, zover dat lukt.
Het valt niet mee om je medemens te helpen, in Nederlandquote:Op maandag 19 februari 2018 11:13 schreef Leandra het volgende:
[..]
Ik zou juist voor een huurprijs gaan die in de buurt zit van het maximum bij dat aantal punten, dan kun je iig niet het verwijt krijgen dat je huurprijs te laag is, want dan kom je in de problemen omdat het een schenking zou zijn (zowel belastingtechnisch heb je dan een probleem als zij met de bijstand).
Ik denk dat je op Funda met deze een heel eind komt, zeker als de woningen een goede plattegrond hebbenquote:Op maandag 19 februari 2018 11:33 schreef MaGNeT het volgende:
[..]
Het valt niet mee om je medemens te helpen, in Nederland
Het meest ideale is eigenlijk als je een woning kunt vinden waarbij die huur van tussen de 3 en 4% van de WOZ overeenkomt met het maximale puntenaantal.quote:Op maandag 19 februari 2018 11:33 schreef MaGNeT het volgende:
[..]
Het valt niet mee om je medemens te helpen, in Nederland
leegwaarderatio telt alleen voor de VRH (box 3) niet voor de eventuele jaarlijkse schenkbelasting. Puntensysteem werkt trouwens alleen als je daardoor onder liberalisatiegrens uitkomt. Als je dus een woning vindt die door het puntensysteem onder die grens zit kan je nooit een verwijt gemaakt worden dat je te weinig huur vraagt.. Dat probleem speelt vooral bij huizen die boven die grens zitten.quote:Op maandag 19 februari 2018 11:43 schreef Leandra het volgende:
[..]
Het meest ideale is eigenlijk als je een woning kunt vinden waarbij die huur van tussen de 3 en 4% van de WOZ overeenkomt met het maximale puntenaantal.
Dan zit je goed qua belastingen (want het wordt qua leegwaarderatio sowieso 62%) en dan valt er wat dat betreft door BD noch SD iets te zeuren over schenkingen.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |