FOK!forum / Cultuur & Historie / De 68'ers, 50 jaar na de mei-revolutie en haar gevolgen
RM-rfdonderdag 15 februari 2018 @ 10:40
Het is dit jaar 60 jaar na de gebeurtenissen in 1968, een revolutionaire tijd waarin een jonge generatie in opstand kwam tegen veel conservatieve en authoritaire structuren en een verouderd politiek systeem (vooral in frankrijk waar in Parijs de mei-revolutie zich richtte tegen het Gaullistische systeem in de Cinquième République).

Opstanden vonden plaats in Frankrijk (mei-protesten in parijs rondom de Sorbonne), Amerika (opstanden rondom democratische conventies en tegen Lyndon B Johnson en de Vietnamoorlog welke voor LBJ grond waren zich niet verkiesbaar te stellen), Praag (Prager Lente), Mexico (studentenopstand die zeer bloedig neergeslagen werd) en taalrellen gericht tegen franse invloed in belgie en in Duitsland grote protesten tegen de Springer-pers en de opkomst van de 'buiten-parlementaire linkse oppositie (ÄPO) en uiteindelijk uitmondend in de moordaanslag op studentenleider Rudi Dutschke, waarbij een deel van de linkse intelectuelen (bv journaliste Ulrike Meinhoff zich sterk radikaliseerden)

Het is een tijd die momenteel weer sterk in de aandacht staat van analyses en beschouwingen...
Tevens komen er nu meerdere historische boeken uit met beschouwingen uit.

Hierom start ik eigenlijk voroal dit topic, wie is er nog meer van plan enige nieuwe boeken hierover te gaan lezen (of kent goede en aan te raden al eerder uitgekomen boeken) ?
Bluesdudezondag 18 februari 2018 @ 10:21
Ik ken geen boeken en het is niet mijn plan boeken te lezen hierover.
Wil wel dit opmerken
* Mei-revolutie van 1968 was in Frankrijk en beetje Duitsland. Niet in Nederland.
* Je kunt het niet los zien van een verschuiving in de moraal in alle regionen van de samenleving.
Niet alleen de studenten of hippe jongeren.
* Die verschuiving in de moraal bleef wrikken in vooral Amerikaanse uiterst-conservatieve kringen en daar werd 30 jaar later de complottheorie cultuurmarxisme getimmerd. Om een makkelijke zondebok te hebben voor al die ontwikkelingen: ..... communisme.
Bluesdudezondag 18 februari 2018 @ 10:32
quote:
Parijse studentenrevolte
In mei 1968 brak vanuit een studentenopstand een algemene staking uit over heel Frankrijk, de Parijse studentenrevolte genaamd. Ook in andere landen waren er grootschalige protesten. Al snel namen de gebeurtenissen bijna revolutionaire vormen aan, tot het protest uiteindelijk uitstierf na onderdrukking door de overheid. De manifestaties waren uniek omdat ze niet uitgingen van een bepaalde bevolkingsgroep, maar omdat ze etniciteit, cultuur, klasse en leeftijd overstegen.

De proteststakingen waren vooral gericht tegen de "oude maatschappij" en traditionele moraliteit, waarbij vooral het onderwijssysteem en werkgelegenheid bekritiseerd werden. In Parijs namen deze opstanden zulke enorme vormen aan dat er straatgevechten ontstonden tussen betogers en politie. President Charles de Gaulle hield een spoedvergadering om de onrust op te lossen en schreef uiteindelijk op 23 juni 1968 nieuwe parlementsverkiezingen uit. De protestacties namen af, maar tegen alle verwachtingen in scoorde de Gaulle hoger dan ooit tijdens de verkiezingen.

1968 was over het algemeen een onrustig jaar waarin internationaal veel politieke revoluties en opstanden uitbraken, maar de politieke gevolgen uiterst klein waren. De gebeurtenissen hadden echter wel een enorme sociale impact. Mei 1968 wordt als een kantelmoment gezien tussen de oude, conservatieve maatschappij met haar moralistische idealen op vlak van religie, patriottisme en respect voor autoriteit naar een meer progressieve maatschappij die individualisme en meer sociale vrijheid propageert.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Parijse_studentenrevolte
Pietverdrietzondag 18 februari 2018 @ 10:50
Ach ja, de 68 generatie..
Zien Kennedy als held en Johnson als boef, net als Nixon.

Kennedy escaleerde Vietnam, bracht de wereld aan de rand van de ondergang over Cuba (gelukkig waren de Russen verstandig)

Johnson erfde de Vietnamoorlog van Kennedy schafte segregatie af en introduceerde Medicare

Nixon richte de EPA op, Beeindigde Vietnam, Opende China, ontdooide de koude oorlog, clean air act, clean water act, financierde voor het eerst op grote schaal kanker onderzoek, desegregatie van scholen, strakke aanpak georganiseerde misdaad, voorkwam een tweede cuba crisis, begon banden te knopen in het midden oosten welke tot dan toe door de SU gedomineerd werd om maar een paar dingen te noemen.
Maar dat weet vrijwel niemand nog, Tricky Dicky is een crimineel is de media mind wash vanwege Watergate.

De 68ers zijn waarschijnlijk de meest egoïstische, verwende en profiterende generatie van de 20ste eeuw.
RM-rfzondag 18 februari 2018 @ 11:52
quote:
0s.gif Op zondag 18 februari 2018 10:21 schreef Bluesdude het volgende:
Ik ken geen boeken en het is niet mijn plan boeken te lezen hierover.
Wil wel dit opmerken
* Mei-revolutie van 1968 was in Frankrijk en beetje Duitsland. Niet in Nederland.
Niet helemaal correct, misschien minder gekoppeld aan het jaar 1968 (sterker nog, veel meer verbonden aan het jaar 1966 in NL), maar gelijktijdige ontwikkelingen in nederland:
- opkomst D66
- maagdenhuisbezetting
- provo
- telegraaf-rellen/ bouwvakkersoproer

quote:
* Je kunt het niet los zien van een verschuiving in de moraal in alle regionen van de samenleving.
Niet alleen de studenten of hippe jongeren.
Helemaal mee eens, juist dat is ook het belangrijke eraan.

Het was ook vaak een verbond van de erg jonge studenten en twintigers (en ook niet te misachten, een groep laag opgeleidde arbeiders uit de laagste sociale klassen), die echter ook ondersteunt werden door professoren, leraren uit een tussen generatie van 40'ers..

Ze kwamen in opstand tegen een conservatieve macht elite van veelal 60'ers en 70'ers, wiens macht vaak gebaseerd was op een netwerk en opleidingen van voor de 2e wereldoorlog en wiens positie vaak ook ontstaan was dankzij het breukvlak dat deze oorlog creeerde


quote:
* Die verschuiving in de moraal bleef wrikken in vooral Amerikaanse uiterst-conservatieve kringen en daar werd 30 jaar later de complottheorie cultuurmarxisme getimmerd. Om een makkelijke zondebok te hebben voor al die ontwikkelingen: ..... communisme.
De amerikaanse centristische visie vind ikzelf minder interessant, en ook nogal beperkt...
Eerder interesseert me juist ook de franse visie.

Ik ken al wat meer op de veelal kritische en negatieve beschouwing van veel duitse ex-68ers

[ Bericht 1% gewijzigd door RM-rf op 18-02-2018 19:04:14 ]
Bluesdudezondag 18 februari 2018 @ 15:51
Wbt de '68 revolutionairen te Frankrijk en Duitsland... hoe het met hun verder ging ... daar vind je niet veel literatuur over in het Nederlands.
Ik dacht dat de Franse communistische partij zich tegen de anti-autoritaire studenten keerde en deze opstand finaal miste... ging staan aan de kant van de burgerij en de autoriteiten.
De latere democratiseringen die studenten wilden in Nederland, waren niet direct een gevolg van mei'68. Het was de tijdsgeest van toen en mei '68 was een belangrijk gebeuren in die tijdsgeest.
Mooi, dat je D'66 noemt als voorbeeld van brave burgers, boven de 25, netjes in het conservatieve pak, maar wel de vleesgeworden ontzuiling. Ook een aspect van veranderingen in de moraal .