abonnement bol.com Unibet Coolblue
  zondag 11 februari 2018 @ 12:50:42 #1
475718 Aansteker707
Voor al uw vuurgenot.
pi_177105625
nterview

Domheid ligt ten grondslag aan onze moderne beschaving, zegt deze denker
22 Jan 2018
Maarten van Gestel

Voornaamste kenmerk van de mens: verstrekkende domheid, betoogt de 60-jarige onderzoeker Matthijs van Boxsel, wiens levenswerk bestaat uit het benoemen en uit het verdomhoekje halen van de flaters die we allemaal begaan.

“Hier staan de werken over sulligheden, mislukkingen, blunders”, zegt Matthijs van Boxsel (1957), terwijl hij gebaart naar een kast in zijn oude Amsterdamse appartement. Nu ja, kast: het gevaarte behelst drie van de vier muren in zijn studeerkamer, in een woning die toch al gevuld is met boeken. De verzameldrift van de schrijver moest zelfs een halt worden toegeroepen door de huisbaas – gewoon, vanwege instortingsgevaar.

Geestdriftig wijst domheidsdeskundige Matthijs even later naar een enthousiast gevulde plank, vlak boven de vloer. “Hier staan alle domme figuren uit de literatuur, en hier –”, hij draait naar de boekenmuur achter zich, “zie je mijn verzameling waantheorieën en waanwetenschappers. Mensen met evident onzinnige theorieën.” Hij haalt een exemplaar tevoorschijn en tikt er met zijn rechter wijsvinger op. “Deze auteur beweert bijvoorbeeld dat de hele wereld lila is, maar dat wij dat helaas nog niet kunnen waarnemen. Daar komt verandering in, betoogt-ie: eerdaags zullen we allemaal lila kleuren en elkaar liefdevol in de armen vallen.”

Matthijs rondde in 1983 zijn studie Literatuurwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam cum laude af - met een scriptie over, je verwacht het niet, domheid. Het onderwerp loslaten is hem daarna nooit gelukt, met zeven encyclopedieën als resultaat. Hij werd geprezen door The New York Times en kan sinds 1995 volledig leven van zijn specialisme. In de uren die ik bij hem thuis doorbreng, spreekt Matthijs dan ook met evenveel enthousiasme als genegenheid over de volgens hem volslagen geschiftheid die de mens kenmerkt.

Matthijs, je hebt vijfendertig jaar van je leven gewijd aan het in kaart brengen van menselijke domheid. Niet lullig bedoeld, maar: wat bezielde je in vredesnaam?
“Op de universiteit zei mijn professor dat domheid mijn sterkste kant was. Die woorden heb ik ter harte genomen. Mijn fascinatie begon bij de theorie van de Oostenrijkse schrijver Robert Musil, die zei dat domheid geen gebrek aan intelligentie is, zoals we meestal denken, maar een op zichzelf staande karaktertrek. Net als dapperheid, of goedheid. En dat intelligente mensen dus ook dom zijn. Sterker nog: hoe intelligenter domme mensen zijn, des te rampzaliger de gevolgen.”

Oké, wacht even. Ik ben vast niet slim genoeg om je antwoord te begrijpen, maar hoe definieer jij domheid precies?
“Voor mij is het: handelen tegen beter weten in. Dondersgoed weten dat je links moet afslaan, en dan tóch rechts gaan. Ons leven is een aaneenrijging van buitengewoon domme beslissingen. Het meest simpele voorbeeld is roken: iedereen weet hoe slecht het is, en toch paffen hele volksstammen vrolijk door. We weten wel beter, maar die kennis legt het keer op keer af tegen blinde drang. Alle mensen hebben daardoor een niet te onderdrukken neiging tot zelfdestructie."

Is dan echt iedereen dom?
“Ja, zij het in meerdere of mindere mate. Het is een mooi, universeel bindmiddel: we hebben die domheid allemaal met elkaar in gemeen. Jij en ik ook.”

Domheid is ‘de motor van onze beschaving’, schrijf je. Leg uit.
“Het komt er grofweg op neer dat dieren een instinct hebben tot zelfbehoud, maar mensen niet. Wij zijn de enige soort die krijsend ter wereld komt en daarmee de aandacht van wilde dieren trekt, wat natuurlijk niet zo handig is. En we zijn na de geboorte niet direct in staat te lopen, een zeldzaamheid voor zoogdieren. Veel belangrijker nog: alleen de mens is in staat om zijn soort op het spel te zetten omwille van een waanidee – omwille van ras, sekse of geloof. Om niet ten onder te gaan aan die zelfdestructieve domheid, werden we duizenden jaren geleden gedwongen intelligentie te ontwikkelen en samen te werken. Voor dieren was dat niet nodig.”

“Al onze strategieën om die domheid te beheersen of bedwingen, vormen bij elkaar opgeteld onze beschaving. Cultuur is in mijn ogen het product van een reeks min of meer mislukte pogingen grip te krijgen op de zelfdestructieve gekte die van alle mensen, landen en tijden is. Met andere woorden: domheid vormt sinds jaar en dag de motor van onze beschaving, het is de reden dat we die überhaupt hebben kunnen opbouwen.”

In de Draagbare encyclopedie van de domheid (2016) noemt Matthijs honderden voorbeelden van zijn studie-object. Dat zebrapaden juist leiden tot meer ongelukken onder voetgangers, dat nicotinearme tabak tot een verdubbeling van roken heeft geleid en dat airconditioning bijdraagt aan het broeikaseffect, wat weer leidt tot de aanschaf van meer airconditioners.

Je zou het boek een reiseditie kunnen noemen van zijn eerdere, nog dikkere domheidsencyclopedieën. De eerste daarvan verscheen in 1986, en zijn ‘grote boek’ uit 1999 was – met zeventien vertalingen – een behoorlijk succes. Plotseling vloog Matthijs de wereld over om mensen tijdens lezingen uit te leggen dat ze dom waren. In China groeide zijn encyclopedie zelfs uit tot een standaardwerk – als zelfhulpboek, welteverstaan.

Het gaf de domheisdeskundige het gevoel dat hij een Darwin-achtige bijdrage aan de wetenschap had geleverd, en vrijwel alles kon verklaren. “Ik werd buitengewoon fanatiek, dacht echt dat ik de sleutel tot het wereldraadsel had gevonden. Op elke denkbare vraag had ik een antwoord klaar op basis van mijn theorie. Het nam ziekelijke vormen aan.”

Nee, je gaat die discussie over wereldproblematiek niet winnen
26 Jul 2017
Nee, je gaat die discussie over wereldproblematiek niet winnen
Geloof je nu nog in die theorie?
“Nou, een beetje nuance kan geen kwaad. Je moet niet proberen de hele wereld te verklaren. Maar ik geloof wel dat domheid iets is dat ieder mens in zich heeft, en dat het inherent is aan het fenomeen denken.”

Zie jij na al het schrijven van al die encyclopedieën niet een hele domme wereld, als je uit je raam kijkt?
“Nee, integendeel. Ik zie vooral een wereld die worstelt met domheid. Dat zit hem vaak in details, in kleine merkwaardigheden waar we ons allemaal schuldig aan maken. Maar mijn voorkeur gaat uit naar de meest extreme vormen van domheid, omdat die de omvang van het fenomeen het best illustreren. Neem de Darwin Awards, die de Amerikaanse schrijfster Wendy Northcutt uitreikt aan mensen die bijdroegen aan de evolutie door op buitengewoon stompzinnige wijze hun eigen genen uit het reproductieproces te verwijderen. Geloof me: dat is een goudmijn.”

"Domheid kan uitmonden in grootse, onbedoelde creativiteit"
Vertel?
“Ze werden bijvoorbeeld gewonnen door een bungeejumper die de lengte van zijn koord had vergeleken met de diepte van het ravijn, maar daarbij over het hoofd zag dat het snoer van elastiek was en dus rekbaar. Of door de leider van een christelijke sekte uit Los Angeles, die net als Jezus over water wilde lopen. Moet kunnen, dacht hij. Bij een oefenpoging in de badkuip gleed de arme donder uit en brak-ie z’n nek. Dat is zulke groteske domheid, dat ontstijgt het leed. Dan gaat huilen bij mij over in lachen. Gek genoeg komen de winnaars van de Darwin Awards hun prijs overigens nooit in ontvangst nemen.”

Toch is het je niet alleen om de lach te doen. In je nieuwste boekje Domheid als methode schrijf je dat we onze domheid kunnen gebruiken om het leven aangenamer te maken.
“We moeten wel. De domheid is er – in ons allemaal. Dus kies dan een vorm waardoor je ervan kunt genieten. Lach hard om je stupiditeiten, ze maken je minstens even menselijk als je successen. Als je toch op je smoel gaat, val dan zingend.”

“Los daarvan: het kan je oprecht verder helpen. Een vriend van me, Pek van Andel, is gespecialiseerd in een zusje van de domheid: de ongezochte vondst. Of, zoals hij het omschrijft: je zoekt naar een naald in een hooiberg, en rolt er uit met een boerenmeid. Wetenschappers maken bijvoorbeeld vaak missers in hun onderzoek, die ze vervolgens laten liggen omdat ze een contract hebben getekend. Zo van: hier hoef ik me niet mee bezig te houden. Terwijl de geschiedenis laat zien dat juist die missers vaak tot grote doorbraken leiden.”

"Durf dom te zijn. Voor je het weet ontdek je iets dat even handig is als penicilline"
Moeten we onze eigen domheid niet wat serieuzer nemen? Door bijvoorbeeld een ietsjepietsje zorgvuldiger om te springen met het klimaat.
“Ja, ja, dat klopt. Als je een goede liefdesrelatie hebt, en je pleegt overspel voor het kortstondige seksuele genot, kan het de eigenlijke relatie vernietigen. Wij plegen overspel tegen de natuur door het klimaat te verstieren. Dat is een serieuze domheid, en een van de redenen waarom mijn vrouw en ik geen kinderen hebben genomen. Want ik weet vrij zeker: deze domheid verdwijnt niet zomaar.”

Sommige politici doen met enige regelmaat expres overgesimplificeerde uitspraken om te appelleren aan onderbuikgevoelens.
“Tja, tactisch gezien is dat verstandig, al zou de domheid nog slimmer kunnen worden ingezet. De bekendste tactiek van de filosoof Socrates was: je tijdens een conversatie volledig van de domme houden. Door te blijven vragen wat zijn gesprekspartners precies bedoelde, legde hij tegenstrijdigheden bloot. Door zijn geveinsde domheid haalden anderen zichzelf in korte tijd onderuit.”

De mentale gezondheid van de Amerikaanse president wordt op dit moment grootschalig in twijfel getrokken. Wat denk jij: is Trump bovenmatig dom?
“Hij lijkt me niet veel dommer dan de rest. Ik zie domheid als zelfdestructie, terwijl je beter zou moeten weten. Bij veel van Trumps tweets dacht men dat het zijn einde zou inleiden. Maar het tegendeel blijkt steeds waar: Amerikanen herkennen zich juist in zijn stompzinnigheden, in zijn agressiviteit. Dat is dus een kracht. Ik vind het vooral van domheid getuigen om Trump te onderschatten.”

Dank voor je tijd, Matthijs. Tot slot: wat vind je eigenlijk het domste aan jezelf?
“Ik ben nog steeds bezig met een boek waar ik in 1989 aan ben begonnen, en dus nog steeds niet afheb. De topografie van de domheid, moet het gaan heten. Ik probeer te verklaren waarom we plaatsen als België of Kampen dom noemen. Ik ben er inmiddels dusdanig lang mee bezig, dat ik met enige regelmaat essays schrijf, om er vervolgens achter te komen dat ik ze vijftien jaar geleden al geschreven had. Dan kijk ik terug en denk ik: godverdomme, ik ben geen millimeter opgeschoten. Sterker nog, die essays waren toen veel scherper geformuleerd. En dus verworden mijn goedbedoelde inspanningen tot pure tijdsverspilling. Mijn geheugen gaat trouwens ook achteruit. Daar wordt een mens ook niet slimmer van.”

Meer informatie over domheidsdeskundige Matthijs van Boxsel vind je op zijn website. Zijn laatste boek, De draagbare encyclopedie van de domheid, verscheen in 2016 bij uitgeverij Querido en is hier te bestellen. Een vroege versie van het nieuwe Domheid als methode verscheen eerder alleen in België. Aan het einde van dit jaar komt de volledige Methode uit.

https://brandpuntplus.kro(...)/domheid-van-boxsel/

Leuke originele visie waar echt wel iets in zit.
Ik produceer één van de vijf elementen, en wel de meest explosieve! Watch out!
pi_177110413
Heb het gelezen en ik vind er niks inzitten maar goed. Zal wel pessimistisch denken ofzo en niet een mogelijke kern helemaal verdraaien naar iets anders om er toch nog iets moois in te kunnen zien.

Bijvoorbeeld
quote:
Domheid is ‘de motor van onze beschaving’, schrijf je. Leg uit.
"Het komt er grofweg op neer dat dieren een instinct hebben tot zelfbehoud, maar mensen niet. Wij zijn de enige soort die krijsend ter wereld komt en daarmee de aandacht van wilde dieren trekt, wat natuurlijk niet zo handig is. En we zijn na de geboorte niet direct in staat te lopen, een zeldzaamheid voor zoogdieren."
Ondanks dat we vaak huilen als baby's en niet snel kunnen lopen overleven we juist als de beste.
Wat hij doet is het volgende:
1 Je hebt bovenaan de evolutieketen een wezen staan.
2 Deze wezens hebben heel veel positieve eigenschappen, zorgen ervoor dat ze blijven bestaan, hebben ook negatieve punten (ze zijn geen God zeg maar dus tjah).
3 Pik de dingen eruit die je als negatief kan zien
4 Doe alsof die dingen de kern zijn van wat ze zijn en vergeet (gewoon niet noemen, dan krijg je een mooi verhaal waarvan mensen kunnen zeggen dat er iets in zit omdat ze het ook niet begrijpen) al het andere

Het is leuk om te lezen hoe domme mensen nooit van zichzelf beseffen dat ze dom zijn, soms zelfs denken heel intelligent te zijn. Maar verder wat betreft die hele lap tekst zit zo in elkaar als bovenstaande en varianten erop
pi_177113831
En ik voel mij o zo dom, omdat ik nog niet één van zijn boeken heb gelezen.
'Hij die een slaaf bezit, is zelf ook een slaaf!'
pi_177113897
Het werken naar een vredige toekomst kan slechts bereikt worden door die mensen te eren die ons in het heden en de toekomst een gevoel van saamhorigheid, welbehagen en innerlijke rust verschaffen.
(Begripvol)

En wij Nederlanders zijn o zo dom om standbeelden her en der neer te zetten of tunnels, bruggen en straten te benoemen naar 'helden' met een criminele achtergrond.

[ Bericht 0% gewijzigd door Begripvol op 11-02-2018 18:41:36 ]
'Hij die een slaaf bezit, is zelf ook een slaaf!'
  maandag 12 februari 2018 @ 21:51:32 #5
308438 Ser_Ciappelletto
Semi-professionele SJW
pi_177139794
Als je al zo lang bezig bent met één ding, gaat dat vast het centrum van het heelal betekenen. Maar denken dat domheid, zelfs in die betekenis, de drijfveer achter de beschaving is, lijkt me een overdreven conclusie.
pi_177140136
quote:
0s.gif Op maandag 12 februari 2018 21:51 schreef Ser_Ciappelletto het volgende:
Als je al zo lang bezig bent met één ding, gaat dat vast het centrum van het heelal betekenen. Maar denken dat domheid, zelfs in die betekenis, de drijfveer achter de beschaving is, lijkt me een overdreven conclusie.
De denker bepaalt de domheid van de beschaving en het is de beschaving die mensen leert dom te zijn. Hoe kun je dan zeggen dat dit overdreven is ?
  maandag 12 februari 2018 @ 22:09:54 #7
308438 Ser_Ciappelletto
Semi-professionele SJW
pi_177140355
quote:
0s.gif Op maandag 12 februari 2018 22:01 schreef DominusVobiscum het volgende:

[..]

De denker bepaalt de domheid van de beschaving en het is de beschaving die mensen leert dom te zijn. Hoe kun je dan zeggen dat dit overdreven is ?
Die moet je me toch even uitleggen, want ik snap niet wat je daar bedoelt.
pi_177145034
Definieer domheid.
  dinsdag 13 februari 2018 @ 11:52:03 #9
130830 hoatzin
begint, eer ge bezint...
pi_177148147
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 februari 2018 09:11 schreef Cockwhale het volgende:
Definieer domheid.
Ik vermoed dat onverstandigheid bedoeld wordt. Dom klinkt zo eh...beperkt.
pi_177168543
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 februari 2018 09:11 schreef Cockwhale het volgende:
Definieer domheid.
Domheid is bijvoorbeeld iemand die in de wildernis van Afrika loopt om aan de leeuwen daar het evangelie te verkondigen.

Domheid is bijvoorbeeld de leugen die minister Halbe Zijlstra van Buitenlandse Zaken verzon over zijn ontmoeting met de Russische president Poetin.

[ Bericht 12% gewijzigd door Begripvol op 13-02-2018 23:44:33 ]
'Hij die een slaaf bezit, is zelf ook een slaaf!'
  woensdag 14 februari 2018 @ 08:42:37 #11
130830 hoatzin
begint, eer ge bezint...
pi_177171463
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 februari 2018 23:37 schreef Begripvol het volgende:

[..]

Domheid is bijvoorbeeld iemand die in de wildernis van Afrika loopt om aan de leeuwen daar het evangelie te verkondigen.

Als je gelooft dat slangen en ezels kunnen spreken dan is dat nog niet zo vergezocht... :P
pi_177171912
quote:
0s.gif Op woensdag 14 februari 2018 08:42 schreef hoatzin het volgende:

[..]

Als je gelooft dat slangen en ezels kunnen spreken dan is dat nog niet zo vergezocht... :P
Hahaha!

Domheid is niet de mogelijkheid benutten om de leeuwen te bekeren.
  woensdag 14 februari 2018 @ 09:56:04 #13
130830 hoatzin
begint, eer ge bezint...
pi_177172222
quote:
1s.gif Op woensdag 14 februari 2018 09:30 schreef Hexx. het volgende:

[..]

Hahaha!

Domheid is niet de mogelijkheid benutten om de leeuwen te bekeren.
Ja dat is een goede slag, leeuwen zijn namelijk koningen der dieren. Leer het de koning, zijn onderdanen zullen volgen. :D _O-
pi_177199111
Onderstaand artikel sluit mooi aan bij OP.

https://www.ninefornews.nl/worden-geboren-creatief-genie-school/
pi_177200075
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 februari 2018 09:11 schreef Cockwhale het volgende:
Definieer domheid.
Hij geeft zijn definitie:
quote:
Oké, wacht even. Ik ben vast niet slim genoeg om je antwoord te begrijpen, maar hoe definieer jij domheid precies?
“Voor mij is het: handelen tegen beter weten in. Dondersgoed weten dat je links moet afslaan, en dan tóch rechts gaan. Ons leven is een aaneenrijging van buitengewoon domme beslissingen. Het meest simpele voorbeeld is roken: iedereen weet hoe slecht het is, en toch paffen hele volksstammen vrolijk door. We weten wel beter, maar die kennis legt het keer op keer af tegen blinde drang. Alle mensen hebben daardoor een niet te onderdrukken neiging tot zelfdestructie."
Question authorities, fuck religion, educate yourself, Viva el individualismo!
There's only one way of life, and that's your own!
pi_177200122
quote:
0s.gif Op zondag 11 februari 2018 16:02 schreef TheNightIsFullOfTerrors het volgende:
Heb het gelezen en ik vind er niks inzitten maar goed. Zal wel pessimistisch denken ofzo en niet een mogelijke kern helemaal verdraaien naar iets anders om er toch nog iets moois in te kunnen zien.
Om domheid naast intelligentie te zetten als afzonderlijke eigenschappen vind ik wel interessant. Dom en intelligent die elkaar niet uitsluiten zijn wel veel voorbeelden van te noemen.
Question authorities, fuck religion, educate yourself, Viva el individualismo!
There's only one way of life, and that's your own!
pi_177206725
"Emoties, lust en gevoel" domineren nou eenmaal vaak de keuze van mensen. Dit pleit overigens sterk voor het gebrek aan een vrije wil.
pi_177218260
quote:
0s.gif Op woensdag 14 februari 2018 08:42 schreef hoatzin het volgende:

[..]

Als je gelooft dat slangen en ezels kunnen spreken dan is dat nog niet zo vergezocht... :P
Een Nederlandse ex-verslaafde ging naar Afrika om de mensen in ver afgelegen dorpen het evangelie te verkondigen. Hij liep te voet in de Kalahari om die dorpen te bereiken. Totdat hij werd tegengehouden door enkele dorpsbewoners en hem waarschuwden dat hij door de leeuwen verslonden zou worden als hij van plan zou zijn om zijn tocht naar de volgende dorpen te voet voort te zetten. Gelukkig heeft hij naar ze geluisterd.

In een ander geval wilde een Chinese bezoeker in een Chinese dierentuin aan de leeuwen het Woord van God verkondigen. Hij klom over het ijzeren hek om bij de leeuwen te komen. Hij werd meteen verslonden door de leeuwen.

[ Bericht 0% gewijzigd door Begripvol op 16-02-2018 00:34:18 ]
'Hij die een slaaf bezit, is zelf ook een slaaf!'
pi_177218573
Mijn definitie van domheid luidt als volgt:

Domheid is uit onwetendheid een bepaalde daad verrichten of een uitlating doen, die je anders niet zou doen als je met intellect, rede en overdenking zou overwegen die daad niet te verrichten of die uitlating niet te doen.
(Begripvol)

[ Bericht 2% gewijzigd door Begripvol op 15-02-2018 23:29:10 ]
'Hij die een slaaf bezit, is zelf ook een slaaf!'
pi_177218796
quote:
0s.gif Op zondag 11 februari 2018 18:24 schreef Begripvol het volgende:
Het werken naar een vredige toekomst kan slechts bereikt worden door die mensen te eren die ons in het heden en de toekomst een gevoel van saamhorigheid, welbehagen en innerlijke rust verschaffen.
(Begripvol)
Lees je wel wat er staat of wat je zegt ijdele nobele man? Dit lees ik zo’n beetje:

Een mens werkt naar een vredige toekomst en die kan enkel worden bereikt door (bepaalde) mensen te eren die ons in het heden en de toekomst een gevoel van saamhorigheid, welbehagen en ‘innerlijke’ rust verschaffen.

Dat betekend ruwweg samengevat:

Elke homo die een homo is en een praktiserende homo word en een derde pro homo gaat eren. Zijn hart is dus ‘goed’ ofzo..

Oftewel: als een God kon bestaan dan zou die homo’s kastijden om homovrienden te worden en om dan een pro homo activist te eren. (?)

quote:
En wij Nederlanders zijn o zo dom om standbeelden her en der neer te zetten of tunnels, bruggen en straten te benoemen naar 'helden' met een criminele achtergrond.
Ben je tegen of voor homo-geweld? :P
pi_177218975
quote:
1s.gif Op donderdag 15 februari 2018 23:32 schreef Faz3D het volgende:

[..]

Lees je wel wat er staat of wat je zegt ijdele nobele man? Dit lees ik zo’n beetje:

Een mens werkt naar een vredige toekomst en die kan enkel worden bereikt door (bepaalde) mensen te eren die ons in het heden en de toekomst een gevoel van saamhorigheid, welbehagen en ‘innerlijke’ rust verschaffen.

Dat betekend ruwweg samengevat:

Elke homo die een homo is en een praktiserende homo word en een derde pro homo gaat eren. Zijn hart is dus ‘goed’ ofzo..

Oftewel: als een God kon bestaan dan zou die homo’s kastijden om homovrienden te worden en om dan een pro homo activist te eren. (?)

[..]

Ben je tegen of voor homo-geweld? :P
quote:
1s.gif Op donderdag 15 februari 2018 23:32 schreef Faz3D het volgende:

[..]

Lees je wel wat er staat of wat je zegt ijdele nobele man? Dit lees ik zo’n beetje:

Een mens werkt naar een vredige toekomst en die kan enkel worden bereikt door (bepaalde) mensen te eren die ons in het heden en de toekomst een gevoel van saamhorigheid, welbehagen en ‘innerlijke’ rust verschaffen.

Dat betekend ruwweg samengevat:

Elke homo die een homo is en een praktiserende homo word en een derde pro homo gaat eren. Zijn hart is dus ‘goed’ ofzo..

Oftewel: als een God kon bestaan dan zou die homo’s kastijden om homovrienden te worden en om dan een pro homo activist te eren. (?)

[..]

Ben je tegen of voor homo-geweld? :P
Die mensen te eren die het verdiend hebben, geëerd te worden.
Welke politicus kan Willem Drees evenaren?
'Hij die een slaaf bezit, is zelf ook een slaaf!'
pi_177219308
quote:
0s.gif Op donderdag 15 februari 2018 23:42 schreef Begripvol het volgende:

[..]


[..]

Die mensen te eren die het verdiend hebben, geëerd te worden.
Welke politicus kan Willem Drees evenaren?
Geen enkele want er is er maar 1 in een bepaalde tijd die het doet (temperament) in de volksmond.

Oftewel: criminelen kunnen al een schoolvoorbeeld zijn voor kinderen.
pi_177219406
quote:
1s.gif Op donderdag 15 februari 2018 23:58 schreef Faz3D het volgende:

[..]

Geen enkele want er is er maar 1 in een bepaalde tijd die het doet (temperament) in de volksmond.

Oftewel: criminelen kunnen al een schoolvoorbeeld zijn voor kinderen.
Ook een crimineel kind kan zichzelf door volharding op latere leeftijd opwerken tot een goed en voorbeeldige persoonlijkheid.

'Een mens van krachtige zedelijke beginselen zal een overeenkomstige neiging in een zwakkere natuur wakker roepen, terwijl een morele zwakkeling te gronde zal gaan als men hem onder invloed van lage karakters brengt. Alles wat wij doen, zeggen of zijn, weerkaatst zich in onze omgeving. Dit berust op hetzelfde beginsel, als dat een sterk geladen draad door inductie een zwakkere elektrische stroom in een dichtstbijzijnde draad zal opwekken.'

[ Bericht 4% gewijzigd door Begripvol op 16-02-2018 00:24:04 ]
'Hij die een slaaf bezit, is zelf ook een slaaf!'
pi_177234361
quote:
0s.gif Op donderdag 15 februari 2018 23:22 schreef Begripvol het volgende:
Mijn definitie van domheid luidt als volgt:

Domheid is uit onwetendheid een bepaalde daad verrichten of een uitlating doen, die je anders niet zou doen als je met intellect, rede en overdenking zou overwegen die daad niet te verrichten of die uitlating niet te doen.
(Begripvol)
Nou ja ik ga maar niet woord voor woord melden wat er niet klopt aan deze eigen verzonnen 'definitie'.
pi_177234559
quote:
0s.gif Op donderdag 15 februari 2018 23:22 schreef Begripvol het volgende:
Mijn definitie van domheid luidt als volgt:

Domheid is uit onwetendheid een bepaalde daad verrichten of een uitlating doen, die je anders niet zou doen als je met intellect, rede en overdenking zou overwegen die daad niet te verrichten of die uitlating niet te doen.
(Begripvol)
En deze definitie heb je zeker met alle bovengenoemde ingrediënten geconcludeerd.
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')