abonnement Unibet Coolblue
pi_7605345
Leuk!!
Hoe lang duurt het hele proces van tulpen kweken trouwens?!
pi_7625292
quote:
Op zondag 29 december 2002 21:41 schreef Liejannuh het volgende:
Leuk!!
Hoe lang duurt het hele proces van tulpen kweken trouwens?!
Midden in de winter duurt het vrij lang. Vanaf het moment dat ze uit de koelcel komen en naar de kas gaan, tot het moment dat je de eerste tulpen op kunt trekken, ben je meer dan 30 dagen kwijt. Als je voor Kerstmis bijvoorbeeld rode of witte tulpen in bloei zou willen hebben, kun je ze het beste rond 15 november in de kas zetten.
Naarmate de hoeveelheid uren zon weer toeneemt, en je dichter bij het voorjaar komt, zullen de tulpen ook sneller groeien. In februari/maart duurt het zo'n 21 dagen. In april zijn sommige soorten al in 15/17 dagen klaar om naar de veiling te gaan.
De snelheid verschilt ook per soort, de rood-gele Leen van der Mark is bijvoorbeeld altijd twee dagen sneller dan de gele Yokohama, of het nu hartje winter is, of bijna Pasen.

Het grote voordeel van de tulpenteelt is dat je tussen Kerstmis en Pasen continu tulpen in bloei kunt hebben. Als je een baan tulpen hebt opgetrokken, en de bakken zijn leeg, dan kun je gewoon weer verse uit de koelcel halen. Bij ons staat in het eerste vak inmiddels een tweede laag bakken op de onderste laag (daarvan volgen nog wel foto's). Op die manier verbetert ook de werkhouding, omdat je niet meer zo diep hoeft te bukken.

Er zijn maar weinig teelten waarbij de kasruimte zo goed benut wordt als bij tulpen. Een rozenkweker is al blij als hij in een jaar 350 rozen van een vierkante meter knipt, terwijl wij meer dan 1200 tulpen van diezelfde meter halen (en er zijn zwaar gemechaniseerde bedrijven die 1500+ halen), in een periode van half november tot Pasen.

I intend to live forever, or die trying.
pi_7720930
Even de snelheid van het groeien bekijken. Op foto 1 de situatie op 22 december, op foto 2 het gewas zoals het er vanmiddag bij stond. Er staat inmiddels veel meer blad op, dus hebben de tulpen ook meer water nodig. Bij watertekort verdrogen de wortels, en uiteindelijk ook de bloemknop.

Op de laatste foto van vandaag is te zien hoe de tweede laag bakken op de onderste is gezet. De onderste teeltlaag is schoongemaakt, gewasresten en overgebleven bollen zijn verwijderd. De druppelslangen zijn even opzij gelegd, waarna de nieuwe kisten met bollen in de kas zijn gezet. De druppelslangen zijn teruggelegd, en het water is een eerste keer aangevuld met de slang plus douchekop.
Stilstaand water heeft als vervelende eigenschap dat het kan gaan stinken door bacterievervuiling. Dit kan er weer voor zorgen dat de wortels van de tulpen gaan verslijmen. Om dit te voorkomen wordt er één keer per drie dagen met de slang plus douchekop water over de tulpen gegeven, tot het moment dat de knoppen van de tulpen te zien zijn. Het water komt zo in beweging, waardoor de bacteriën minder kans krijgen. Mocht het water alsnog smerig worden, dan kan de bak op zijn kant gehouden worden, waardoor het smerige water wegloopt. De bak kan daarna weer gevuld worden met schoon water.

I intend to live forever, or die trying.
  zondag 5 januari 2003 @ 22:18:06 #29
1986 Jane
agnostic dyslexic insomniac
pi_7727699
Oeps! Het is wel een vrij intensieve cursus gelijk. Zeker voor iemand als ik die het nog presteert kunstplanten dood te laten gaan. Ga het allemaal wel eens lezen als ik fitter ben.
Lying awake, wondering if there is a Dog...
Tijn won het Morlvision Songfestival 2023
pi_7775420
Hint, plaats de bakken gelijk op een verhoging. Dit werkt veel makkelijker en is ook beter voor je. Ik heb helaas geen foto voor je hoe het staat op het bedrijf waar ik werk, maar ik zal het proberen uit te leggen.

Stap een. Je zorgt voor een metalen stavoet met bovenop uitstekende metalen plaatjes waar je iets in vast kan leggen.
Stap twee. Tussen die uitstekende metalen plaatjes leg je een aantal buizen (dezelfde maat die je boven in de kas hebt hangen als verwarmingsbuis).
Stap drie. Zet de bakken bovenop de buizen.

En voila je hebt een verhoogde werkplek. Behalve dat dit zorgt voor gemak werkt het ook nog wat sneller: geen verslapping door pijn in de rug dankzij veel bukken.

Verder een hele mooie uitleg over het broeien, ga zo door.

pi_7862697
quote:
Op woensdag 8 januari 2003 13:18 schreef I-con het volgende:
Hint, plaats de bakken gelijk op een verhoging. Dit werkt veel makkelijker en is ook beter voor je.
Bij de bouw van de nieuwe kas in 1998 hebben we alle tafels bij het oud ijzer gegooid. Voor Kerstmis broeien we meestal 5-graden tulpen, en die hebben de ondergrond nodig om in te wortelen. We stomen dan eerst de grond, en zetten de kisten met tulpen daar weer op. Dit doen we omdat 5-graden tulpen minder wortels hebben dan 9-graden tulpen, de kas staat dan eerst een tijdje koeler, om de tulpen rustig te laten doorwortelen. Als de bollen dan voldoende wortels hebben, kan de temperatuur omhoog. Niet te snel, want dan verdrogen de knoppen. De tweede laag zetten we daar dan later gewoon bovenop, zodat je werkhouding al een stuk verbetert. En als je er dan nog een derde laag bovenop zet, ben je net zo hoog als op tafels. Alhoewel ik denk dat het wel bij twee lagen zal blijven, omdat de bakken voor de waterbroei direct weer terug moeten. Normaal gooiden we na Pasen alle bakken er in één keer uit, en planten daarna de kas vol met violieren.
quote:
Verder een hele mooie uitleg over het broeien, ga zo door.

Dank je.
I intend to live forever, or die trying.
pi_7917598
En dan uiteindelijk zie je de eerste knoppen boven het gewas uitkomen, die nog paars blijken te zijn ook. Jammer genoeg zijn de foto's niet van een al te geweldige kwaliteit vandaag.

Op de volgende foto kun je goed zien hoe de wortels zich ontwikkeld hebben. Het is al een hele pruik geworden. Eén van de problemen die naar boven kwam bij de pioniers van de waterbroei, was het in elkaar groeien van de wortels. Doordat de tulpen te lang in de koelcel stonden, groeiden er teveel wortels aan de bollen. Op het moment dat je dan een (plukrijpe) tulp uit het bakje trok, kwamen er meteen een aantal tulpen die ernaast stonden mee, terwijl deze nog te rauw waren. Daarom wordt nu de periode dat de bollen op water in de koelcel staan korter gehouden: er zitten dan minder wortels aan de tulp, zonder dat daarbij de kwaliteit achteruit gaat. De bol neemt ook met minder wortels nog evengoed water en kunstmest op.
Het grote voordeel van de tulpen die op water geteeld worden, is dat ze helemaal schoon zijn: geen korrels zand, of klonten bagger tussen het blad. Om te mogen exporteren naar landen als Japan en de VS is dit zelfs een vereiste. Deze tulpen zullen waarschijnlijk naar Zwitserland (Migros) of Engeland gaan. Maar dat hoor ik morgenochtend pas.

Op het laatste plaatje van vandaag zijn de prikkers goed te zien waar de bollen op worden gestoken. Toevallig kregen we een half bakje terug uit de koelcel, leuk voor een foto.

I intend to live forever, or die trying.
pi_7917752
Prachtig topic, dwerg! Hulde! .
"I only sign for beautiful girls" Marat Safin
  woensdag 15 januari 2003 @ 21:00:34 #34
36959 Furby
Geile neuk Harrie
pi_7918023
Ga jij ook je eigen soort/ras (wat is 't) kweken en noem je hem dan Furby ?
Op zaterdag 22 april 2006 21:20 schreef Zweefvliegje het volgende:
Bij een stoplicht mag je gewoon achter elkaar staan, zonder 2 seconden afstand! :(
pi_7918763
quote:
Op woensdag 15 januari 2003 21:00 schreef Furby het volgende:
Ga jij ook je eigen soort/ras (wat is 't) kweken en noem je hem dan Furby ?
Een eigen soort kweken duurt veel te lang. Om te beginnen heb je een tulp nodig die net iets anders van kleur is als de rest, een zogenaamde mutant. Vervolgens duurt het een jaar voordat je kan zien of deze kleur blijvend is, want vaak loopt deze mutant weer terug naar de kleur van de 'moedertulp'. Indien je mutant echt nieuw en kleurvast is, moet je zorgen dat je meer bollen krijgt. En dit gaat echt jaren duren. Omdat weefselkweek bij tulpen nog in de kinderschoenen staat, zul je zo'n 10 jaar moeten doorkweken voordat je een paar honderd bollen hebt.

Een andere weg is die van de zaailingen. Door verschillende tulpen te kruisen, kun je nieuwe kleurcombinaties krijgen. Maar evengoed zullen sommige zaailingen terug lopen naar de kleur van één van de ouders, te kort blijven, of gewoon een lelijke bloemvorm hebben. En ook deze manier is uitermate tijdrovend.

Als je een tulp naar jezelf genoemd wil hebben, moet je een bollenkweker zoeken die al een partij nieuwe tulpen heeft gekweekt. Deze partijen hebben meestal alleen een nummer, en nog geen naam. Alhoewel Furby natuurlijk wel een koele naam is, kiezen de meeste bollenkwekers ervoor om de tulp de naam van een Bekende Nederlander te geven. Zoals Benny Neyman en Dick Passchier bijvoorbeeld. De rood-witte Leo Visser is daarentegen wel een succes, groeit snel, en is makkelijk te verwerken. Ook plaatsnamen zijn populair, Yokohama, Oxford en Golden Apeldoorn, om drie gele tulpen te noemen.

I intend to live forever, or die trying.
pi_7918847
Die kassen, de oerhollandse kwekersuitleg, de tulpenbollen, de inventiviteit van de bewateringstechnieken, de efficiëncy van de europallets... het grijpt allemaal zo zuiver, zo broederlijk, zo ingenieus in elkaar. Ik lag net op bed naar het plafond te staren en dacht stilletjes na. Dit topic en de heilzame inhoud ervan louterde mij, zelfs door mijn doorgaans zo pijnlijke intellectuele overpeinzingen voelde ik de zalvende werking van een ervaren kwekersuitleg als een warme spons over mijn lichaam heen glijden. Terwijl ik in mijn gedachten normaliter in vogelvlucht over landen vlieg waar de grond zwart als houtskool is en waar de stank van menselijk verderf haast ondraaglijk is, kan ik nu een vrolijke tulp ontwaren, hij is flink rood, dat mag je heus weten, en groeit als een krakende erectie uit de dode grond. De steel verdikt en wordt volwassen, de bloem ontluikt en vormt een levend baken van bewondering en durf.

Geweldig topic, trouwens.

[Dit bericht is gewijzigd door zodiakk op 15-01-2003 21:48]

pi_7918884
Op m'n werk kwam ik vandaag de Anny Schilder en de Dolly Dots tulp tegen. Kweek jij die ook Dwerg?
  Admin woensdag 15 januari 2003 @ 21:48:10 #38
2589 crew  yvonne
On(t)deugend
pi_7918914
quote:
Op dinsdag 24 december 2002 02:15 schreef SCH het volgende:
Tot nu het leukste Fok-topic ever
Absoluut!!!!
Yvonne riep ergens: Static is gewoon Static, je leeft met hem of niet.
Geen verborgen agenda's, trouw, grote muil, lief hartje, bang voor bloed, scheld FA's graag uit voor lul.


Op dinsdag 26 oktober 2021 16:46 schreef Elan het volgende:
Hier sta ik dan weer niet van te kijken Zelfs het virus is bang voor jou.
  woensdag 15 januari 2003 @ 22:12:02 #39
36959 Furby
Geile neuk Harrie
pi_7919429
quote:
Op zondag 22 december 2002 16:40 schreef dwerg het volgende:

Iedereen kent de bollenvelden rond Lisse, die in het voorjaar mooi kleuren. Als de tulpen bijna uitgebloeid zijn, worden de koppen, en alle bovengrondse delen van de tulpen verwijderd.


Dat klinkt als een standaard iteejer/fok meeting
Op zaterdag 22 april 2006 21:20 schreef Zweefvliegje het volgende:
Bij een stoplicht mag je gewoon achter elkaar staan, zonder 2 seconden afstand! :(
pi_7919811
Goed zeg. Eindelijk een heel duidelijke uitleg. Je zou het zo in het lijfblad van de Amateurtuinders kunnen plaatsen. Van diezelfde amateurs heb ik geleerd dat knoflook ook even in de koelkast moet als je het na de winter pas plant. Knoflook is ook een bloembolletje. Sommige zaden van bergbloemen moeten zelfs even in het vriesvak omdat ze anders niet snappen dat ze uit mogen komen.

Doe je ook papagaaitulpen? Die hebben wel wat 'furby-achtigs'. Leuk trouwens dat tulpen tegenwoordig weer zo divers zijn en vaak lekker ruiken. Wat dat betreft ben ik ook benieuwd naar je volgende topic over de kweek van violieren. Wat een geur zal dat opleveren in de kas.

  woensdag 15 januari 2003 @ 22:31:27 #41
22259 Fogerty
slapende account
pi_7919888
Zeer informatief, dwerg! Zo te zien heb je ook een erg goede kwaliteit camera en scanner!
Hieperdepiep hoera!
pi_7960151
quote:
Op woensdag 15 januari 2003 21:47 schreef calvobbes het volgende:
Op m'n werk kwam ik vandaag de Anny Schilder en de Dolly Dots tulp tegen. Kweek jij die ook Dwerg?
Nee, die kweek ik niet. Sterker nog: als jij me zou vragen om 50 namen van tulpen te noemen, zouden die twee niet in het lijstje voorkomen. Maar goed, ergens in de jaren 80 was er waarschijnlijk iemand die dit twee hippe namen voor tulpen vond. En als je een vertegenwoordiger belt, weet hij waarschijnlijk nog een bollenteler ergens in Noord-Holland die het soort nog steeds teelt. Maar ik weet niet eens wat voor kleur de soort hebben die jij noemt.
Wij telen voornamelijk het gangbare supermarkten-assortiment. Dan zijn de namen minder belangrijk dan de kleur. Je moet gewoon een strakke witte, gele, paarse en tweekleurige tulp leveren. En de supermarkt bepaalt de manier van aanleveren: in emmers, in een hoesje, aantal tulpen per bos.
I intend to live forever, or die trying.
pi_7960542
als je het over alleen kleurtjes hebt, kun je dan niet beter Strong Gold gaan verbouwen ipv Yokohama. Is toch een iets betere kwaliteit/prijs

Het is natuurlijk mijn mening...

pi_7960600
quote:
Op vrijdag 17 januari 2003 21:34 schreef dwerg het volgende:

Nee, die kweek ik niet.


Gelukkig maar!
pi_7986083
quote:
Op woensdag 15 januari 2003 22:28 schreef Lurky het volgende:
Doe je ook papagaaitulpen? Die hebben wel wat 'furby-achtigs'. Leuk trouwens dat tulpen tegenwoordig weer zo divers zijn en vaak lekker ruiken.
Later in het seizoen hebben we de rode parkiettulp Rococo. Zelf vind ik het niet echt een parkiettulp, maar zo staat hij wel in de boeken. Een stevige, rechte tulp, en vaak zijn er erg veel op een bak tegelijk rijp genoeg om te plukken. En dat werkt wel gemakkelijk.

I intend to live forever, or die trying.
  woensdag 29 januari 2003 @ 16:46:59 #46
4089 BE
Gewoon gelukkig!
pi_8177873
Hoe is het nu met de tulpen?
Ben wel nieuwsgierig!
***
pi_8183208
Vanmorgen waren we om 7 uur met vijf man aan het tulpen trekken, dus het is een beetje druk. Maar ik heb foto's, en als ik tijd heb verzin ik er wel een verhaaltje bij. De paarse Negrita's zijn inmiddels weg, ongeveer 7% deed het niet (dat is vrij normaal), en er staan weer verse tulpen op diezelfde plek. Nu zijn we bezig met een partij paarse Blue Diamond (nog meer bekende Nederlanders), en gele Yokohama. Van beide soorten blijft misschien 3% staan en geeft dus geen bloem. Erg mooi spul.
I intend to live forever, or die trying.
pi_8183311
Wat bedoel je met 'ze deden het niet'? Kwamen er geen bloemen of groeiden de bollen gewoon niet?
Beter een baas onder je duim, dan tien bovenop
Trekt bij warm weer een poncho aan
pi_8184808
Erg gaaf zeg .. Echt goeie info over onze trots de Tulp.

Ehm vraagje ,.. Heb je ook toevallig tips voor tulpen op het balkon .. door het ontbreken van een tuin , hebben we een balkon en tja kan je daar ook tulpen zetten en kan dat nu nog of ben ik daar weer eens veel te laat mee ??

It is a sad day, it is a red day. It is going to be a black day. When the sun rises........
Some day you shall flee, Panted and weak - Master, Passion, Greed.
  donderdag 30 januari 2003 @ 14:39:40 #50
17061 mvt
blame Canada
pi_8184986
Ìk zie nu pas dit topic. Vraagje: Doen jullie toevallig mee met de Westfriese Flora?? Dan weet ik naar welke tulpen ik uit moet kijken (<10 minuten fietsen van mijn huis, dus ik ga bijna jaarlijks er naartoe).
We were to understand there would be pie and punch?
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')