abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
  Moderator woensdag 31 januari 2018 @ 22:01:07 #1
304498 crew  Nibb-it
Dirc die maelre
pi_176872127
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
u3sho7n.jpg

Zesduizend jaar oud babylijkje ontdekt in Nieuwegein
Het lichaampje werd gevonden in de armen van een vrouw. Het archeologiebureau dat de opgraving leidde, spreekt van een “fascinerende en ontroerende vondst”.

In Nieuwegein is een zesduizend jaar oud babylijkje gevonden tijdens een opgraving. De baby was minder dan een half jaar oud toen het stierf en werd jarenlang geconserveerd door twee meter klei en veen. Het archeologiebureau Raap, dat de opgraving leidde, spreekt van een “fascinerende en ontroerende vondst”.

Lichamen van jonge kinderen vergaan normaal gesproken sneller, omdat de botten nog grotendeels uit kraakbeen bestaan. De dikke laag klei en veen hebben deze baby “een goede conservering bezorgd”, zegt archeoloog Helle Molthof in een persbericht.

“De vondst van deze baby is heel bijzonder en uniek voor Nederland. Het is heel indrukwekkend om de kleine melktandjes van de baby na zesduizend jaar in de klei te ontdekken en te zien hoe erg die lijken op de melktandjes die bij vele gezinnen thuis in luciferdoosjes worden bewaard.” (NRC).
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Hieronder filmpjes die een goede indruk geven van de schaal van de Nieuwegeinse opgraving:


Meer over de Swifterbantcultuur bij Historiek:
quote:
Swifterbantcultuur (5100-3400 v.Chr.)
Bij Swifterbant, in het oosten van Flevoland, werden bij de inpoldering van Flevoland na de Tweede Wereldoorlog – specifiek tussen 1962 en 1978 – resten van oude huizen aangetroffen. Kortom: nederzettingen, uiteindelijk zo’n veertien in totaal. Ook vonden archeologen een skelet in een vrij goede staat, de zogenoemde ‘hoofdman van Swifterbant’. Recenter is ontdekt dat de mensen in deze tijd ook al kleine akkers bewerkten. We noemen deze cultuur – die zich uitstrekte tot de Duitse deelstaten Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen en verwantschap vertoont met de vondsten bij Hardinxveld en vondsten in Denemarken – de Swifterbantcultuur.

Omstreeks 5000 v.Chr. bevond zich op de lössgronden in het huidige Zuid-Limburg de bandkeramische cultuur. Tegelijk was boven de rivieren sprake van een jager-verzamelaarcultuur – de eerste bewoningssporen dateren uit 6600 v.Chr. -, waaruit later de Swifterbantcultuur voortkwam. (Historiek).
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
  Moderator woensdag 31 januari 2018 @ 22:05:01 #2
304498 crew  Nibb-it
Dirc die maelre
pi_176872304
Boekentip! De volledige inhoudsopgave is te vinden op de pagina van Historiek.
quote:
image_2135.jpg

Swifterbant - Pionieren in Flevoland 6500 jaar geleden
Auteur: W. Prummel | Prijs: ¤ 10.95

Er was tot nu toe geen boek beschikbaar voor het brede publiek over de Swifterbantcultuur (5000-3400 voor Chr.). En dat terwijl deze cultuur op de overgang van jagen-verzamelen naar akkerbouw en veeteelt uiterst belangrijk is binnen de Nederlandse archeologie. Deze cultuur is met name in Flevoland sterk vertegenwoordigd en draagt dan ook de naam van een plaats in de provincie Flevoland. De mensen van de Swifterbantcultuur waren echte pioniers die een milieu op de grens van land en water opzochten om in te leven.

Het boek is geschreven voor een breed publiek. Zes experts schreven in totaal tien hoofdstukken over de Swifterbantcultuur. Het boek gaat in op de weerklank van de Swifterbantcultuur in Flevoland, op hoe de mensen hier leefden, op de grafcultuur, het aardewerk, vuurstenen en stenen werktuigen, hangers, houten voorwerpen, flora en fauna en bespreekt een dag uit het leven van Swifterbanters in Flevoland. Daarnaast komen vondsten van de Swifterbantcultuur elders in Nederland aan bod. Alle inwoners van Nederland verdienen het op een toegankelijke wijze over deze belangrijke cultuur geīnformeerd te worden. (Historiek).
  Moderator / Redactie FP maandag 5 februari 2018 @ 13:41:43 #3
168091 crew  Cobra4
Alba gu brāth
pi_176969969
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')