Waar?Floreyn, Albert Cuypstraat, Amsterdam
Wat at je?Het restaurant zegt zelf de Nederlandse keuken in een nieuw jasje te koken. Ik zou het eerder de Franse keuken met oud-Nederlandse ingrediënten willen noemen. Je krijgt geen culinair verantwoorde boerenkoolstampot of een gastronomisch patatje oorlog, maar houtduif met pastinaakpuree of mostersoep met een crème van oude Goudse.
Wij aten het vijfgangen verassingsmenu:
- Zandkoekjes met een créme van gerookte yoghurt en osseworst met een zoet-zuur ingelegde mossel en kroepoek van zwoerd.
- Rolmops met ijs van mierikswortel en Amsterdamse augurkjes met hangop en knapperige gerstenkorrel
-Mostersoep met een créme van oude kaas.
-Bitterbal met verschillende bereidingen van bietjes (incl. bietenpoeder, heel apart)
-Houtduiffilet en boutje met pastinakenpuree en stukjes schorseneer
-Als toetje iets van spekkoek met spekulaaskruiden, citroencreme en een bolletje eis van Laos.
Impressie?Uitstekend. Alle gerechten waren van hoge kwaliteit, mooi in balans en precies goed op smaak gebracht. De mostersoep was zonder meer de lekkerste die ik ook gegeten heb, precies genoeg scherpte zonder overheersend te worden, met precies de juiste hoeveelheid crème als tegengewicht. De duivenfilet was precies goed bereid, mooi roze van binnen en fluweelzacht met een lichte maar niet te overheersende wildsmaak. De nogal heftige paté bij de duif werd mooi in evenwicht gehouden door de pastinakenpuree.
Waar je in soms in een restaurant geweldige en vervolgens wat mindere gerechten krijgt, heb ik hier echt moeite om een gerecht te benoemen dat mijn favoriet is of juist tegenviel. Het was opvallend constante kwaliteit. Geen enkel gerecht een goddelijke 10, maar ook geen enkel gerecht minder dan een 8.
De bediening was ondanks de drukte (alle tafels waren bezet) attent zonder opdringerig te worden en wisten ook met onze wens om een 3-gangen wijnarrangement met een 5-gangen diner te combineren goed om te gaan.
Het enige minpuntje was hooguit dat het personeel zodanig professioneel-druk bezig was, dat ik me af en toe bezwaard voelde om iets over het eten door te vragen. Ook hadden de gerechten iets groter gemogen (ik zat na 5 gangen maar net vol, ondanks dat ik er vantevoren voor gezorgd had dat ik niet teveel honger had).
De wijnkaart heeft nogal wat Nederlandse wijnen (waarover ik normaal enigszins sceptisch ben) maar de twee Nederlandse wijnen van Wijngoed Thorn vielen zeker niet tegen, de Pinot Gris was zonder meer goed en paste goed bij de eerste gangen. De Dornfelder (ik heb werkelijk nog nooit een echt goede Dornfelder gehad), was ook best aardig en paste goed bij de duif. De enige Franse wijn die we hadden (een Chardonnay) was dan weer wat minder.
Kosten?140,- voor 2 personen, inclusief 3 glazen wijn p.p.
Cijfer?9-
[ Bericht 0% gewijzigd door stavromulabeta op 03-03-2018 17:33:29 ]