abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_176470883
registreer om deze reclame te verbergen
Zie en huiver over de gevolgen van de EU.

Artsen die in een EU-land zijn geschorst komen vaak toch weer aan het werk in andere lidstaten. Het Europese waarschuwingsysteem dat dit moet voorkomen werkt niet goed genoeg. In tien landen wordt het zelfs helemaal niet gebruikt.

Dat meldt NRC zaterdag op basis van eigen onderzoek.

Uit Bulgarije, Cyprus, Estland, Griekenland, Letland, Luxemburg, SloveniŽ, Slowakije en TsjechiŽ kwam geen enkele melding van een zorgverlener die grenzen heeft overschreden. Hierdoor kan niet worden gecontroleerd of medici uit deze lidstaten die naar Nederland komen een beroepsbeperking hebben. In 2016 kwamen zeven artsen en 39 tandartsen uit de desbetreffende landen naar ons land.

Tussen de lidstaten die wel meldingen doen zijn grote verschillen te zien. In de twee jaar dat het waarschuwingssysteem bestaat, kwamen er in totaal 22.570 meldingen binnen. Daarvan waren er 67 afkomstig uit Nederland, terwijl het Verenigd Koninkrijk 15.011 meldingen registreerde.

Ons land is een van de weinige landen die buitenlandse beroepsbeperkingen uit het register automatisch overneemt.

Volgens de krant is het niet duidelijk waar de drempel voor een melding ligt. Sommige landen registreren alleen een beroepsverbod voor een arts, terwijl andere lidstaten ook waarschuwingen en boetes melden.

Een ander probleem is dat zaken van voor 2016, toen het waarschuwingssysteem werd ingevoerd, niet gemeld hoeven te worden. Daardoor kunnen zorgverleners die voor die tijd in opspraak kwamen gewoon blijven werken.
'Foute tandarts'

NRC neemt als voorbeeld de Duitse tandarts Peter Erbeling. Hij kreeg in Noorwegen een formele waarschuwing wegens 'klinische tekortkomingen' en slechte bedrijfsvoering en werd in Engeland geschorst wegens onder meer grensoverschrijdend gedrag en onvoldoende zorgverlening. Desondanks ging hij vervolgens aan de slag in Nederland en heeft hij nu een praktijk in Duitsland, waar zijn patiŽnten niets weten over zijn beroepsverleden.

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg en Sport) erkent dat er problemen zijn met het waarschuwingssysteem. "Wij blijven ons inzetten binnen Europa om het te verbeteren.
Verkeerde diagnoses

Het Europese waarschuwingssysteem voor 'foute artsen' wordt sinds januari 2016 gebruikt. Het kwam er op iniatief van de toenmalige minister van Volksgezondheid, Edith Schippers. Directe aanleiding voor het systeem was de zaak rond oud-neuroloog Ernst Jansen Steur. Ondanks het feit dat hij in Nederland was ontslagen wegens het stellen van verkeerde diagnoses, nam een Duits ziekenhuis hem in dienst.

Bron,

https://www.nu.nl/algemee(...)mstreden-artsen.html
  zaterdag 13 januari 2018 @ 12:56:42 #2
321876 Cherna
Fuck the System
pi_176473700
Dat zou ook zonder een EU het geval zijn geweest. Het is niet sinds de EU dat artsen alleen in hun eigen land bleven werken.
krik, krak, sjiemela, sjiemela, sjiemela
krik, krak, sjiemela, sjiemela
  zondag 14 januari 2018 @ 13:17:48 #3
104871 remlof
Europees federalist
pi_176497407
quote:
0s.gif Op zaterdag 13 januari 2018 12:56 schreef Cherna het volgende:
Dat zou ook zonder een EU het geval zijn geweest. Het is niet sinds de EU dat artsen alleen in hun eigen land bleven werken.
En juist dankzij de EU kunnen we hier iets tegen doen. Er is zelfs een EU-register voor meldingen van artsen met een beroepsbeperking, maar de lidstaten gaan daar nogal laks mee om, dat is het probleem.

De EU zou melding bij en raadpleging van dat register moeten verplichten.
United we stand, divided we fall - www.voltnederland.org
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')