abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
  Moderator / Redactie FP + Sport vrijdag 12 januari 2018 @ 13:58:36 #1
408813 crew  trein2000
pi_176452347
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
ANKARA - De Turkse regering heeft kritiek geuit op een besluit van het constitutioneel hof om twee journalisten vrij te laten. Vicepremier Bekir Bozdag zei vrijdag op Twitter dat de rechters daarmee hun boekje te buiten gingen


.Het constitutioneel hof oordeelde donderdag dat twee gedetineerde journalisten vrijgelaten moesten worden. Mehmet Altan en Sahin Alpay zitten al ruim een jaar in voorarrest. Een meerderheid van de rechters vond dat volgens rechtbankdocumenten in strijd met de „vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid.”


Altan en Alpay, die onder meer worden beschuldigd van banden van terreurorganisaties, bleven echter achter de tralies zitten. Rechtbanken weigerden volgens staatsmedia het duo na de uitspraak in vrijheid te stellen. Bozdag oordeelde later dat het constitutioneel hof een „grens heeft overschreden die is vastgelegd in de grondwet.”

Bron:https://www.telegraaf.nl/(...)kt-hof-op-de-vingers
Ja, echt een democratie. Wat een verrot land is het toch.
Trots daw veur Twente bint!
We zijn gehaat en asociaal
We zijn de allermooiste club van allemaal
  vrijdag 12 januari 2018 @ 13:59:47 #2
22794 Enchanter
Right you are Ken!!!
pi_176452369
Turkije :')
Ik ben inmiddels overleden
pi_176452388
Gelukkig vindt Erdogan dat Turkije een voorloper is wat betreft persvrijheid.
Acquisitie n.a.v. deze post wordt niet op prijs gesteld.
Ter info: op DM's wordt niet gereageerd.
Where's that confounded bridge?
As an on-line radio program grows longer, the probability of a German song approaches 1.
  Moderator / Redactie FP + Sport vrijdag 12 januari 2018 @ 16:01:04 #4
408813 crew  trein2000
pi_176454931
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
Uitspraak hoogste Turkse rechter over vrijlating journalisten genegeerd
VANDAAG, 15:20 AANGEPAST OM 15:24BUITENLAND

Istanbul AFP
Twee Turkse journalisten komen niet vrij, hoewel het hooggerechtshof heeft geoordeeld dat Sahin Alpay en Mehmet Altan op vrije voeten gesteld moeten worden. Volgens het hof, de hoogste rechtbank in Turkije, zijn hun 'fundamentele rechten' geschonden. Beide journalisten zitten al ruim een jaar in voorarrest.

Altan en Alpay dienden individuele verzoeken in bij het hof. Volgens hen staan hun persoonlijke vrijheden en hun vrijheid van meningsuiting op het spel. De rechter ging hierin mee. Vicepremier en oud-minister van Justitie Bekir Bozdag reageerde direct: hij vindt dat het hof buiten zijn mandaat heeft gehandeld door deze verzoeken te honoreren.

Volledig vonnis niet beschikbaar

De lokale rechtbank in Istanbul, die de uitspraak van het hooggerechtshof moet uitvoeren, weigert na de uitspraken van Bozdag de journalisten vrij te laten. In eerste instantie voerde de rechtbank als verklaring aan dat het volledige vonnis niet beschikbaar was. Maar inmiddels heeft het hooggerechtshof de gedetailleerde uitspraak op Twitter en zijn website gepubliceerd.

Sahin Alpay en Mehmet Altan, twee vooraanstaande journalisten in Turkije, werden gearresteerd in de nasleep van de couppoging in juli 2016. Ze worden beschuldigd van banden met terroristische organisaties en pogingen om de regering omver te werpen.

Nieuw dieptepunt

Voorafgaand aan het oordeel van de lokale rechter reageerde de advocaat van de journalisten verheugd op de uitspraak: "Het maakt duidelijk dat nieuwsberichten en opinies niet kunnen dienen als bewijs voor een misdaad", zei Veysel Ok. Volgens hem kan het vonnis van het hof gevolgen hebben voor meer journalisten die vastzitten in Turkije. Dat zijn er in totaal ruim 150.

Volgens correspondent Lucas Waagmeester is het uniek voor Turkije dat een uitspraak van de hoogste rechtbank wordt genegeerd. "Het is een nieuw dieptepunt voor de Turkse rechtsstaat en de scheiding van machten."

Een standpunt dat ook weinig hoop biedt voor andere journalisten, academici en politici die vastzitten, zegt Waagmeester. "Met lagere rechtbanken die steeds meebuigen met de regering, was hun hoop gevestigd op de onafhankelijkheid van het hooggerechtshof. Ze kunnen nu alleen nog naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.”
Bron:https://nos.nl/artikel/22(...)isten-genegeerd.html
Wat een land

[ Bericht 1% gewijzigd door trein2000 op 12-01-2018 16:08:13 ]
Trots daw veur Twente bint!
We zijn gehaat en asociaal
We zijn de allermooiste club van allemaal
  Moderator / Redactie FP + Sport zaterdag 13 januari 2018 @ 20:06:18 #5
408813 crew  trein2000
pi_176481607
Nu op het journaal, voor het eerst in de geschiedenis dit.
Trots daw veur Twente bint!
We zijn gehaat en asociaal
We zijn de allermooiste club van allemaal
pi_176481662
Turkiye altijd nummer 1
pi_176482041
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
17s.gif Op zaterdag 13 januari 2018 20:08 schreef robijnwasverzachter het volgende:
Turkiye altijd nummer 1
Turkije :')
I'm 75 years old, and I still wake up with the little guy saluting.
  Moderator / Redactie FP + Sport zaterdag 13 januari 2018 @ 21:41:45 #8
408813 crew  trein2000
pi_176484658
quote:
GESCHREVEN DOOR
Lucas Waagmeester
correspondent Turkije
Voor het eerst in de geschiedenis wordt in Turkije een uitspraak van het Constitutioneel Hof genegeerd. Wat de hoogste rechtbank van het land beslist, is volgens de grondwet voor iedereen bindend. Toch denkt de Turkse regering daar op dit moment anders over, in de zaak van twee journalisten die volgens het hof moeten worden vrijgelaten.

De uitvoerende en de rechtelijke macht zijn met elkaar verweven, dat zien we hier gebeuren, zegt advocaat Veysel Ok die de twee journalisten verdedigt, vandaag tegen de NOS. Dat dit nu ook de hoogste rechtbank van het land bereikt, noemt hij een grote crisis voor Turkije.

De twee journalisten, Mehmet Altan en Sahin Alpay, zitten ruim een jaar vast. Ze worden verdacht van terreurpropaganda en indirecte betrokkenheid bij de mislukte staatsgreep van juli 2016. Het Constitutioneel Hof oordeelde donderdag dat het bewijs in hun zaak niet deugt en de twee moeten worden vrijgelaten.

Vice-premier Bekir Bozdag zei vervolgens dat het hof buiten haar mandaat handelt. Een lagere rechtbank in Istanbul weigerde vervolgens het besluit van het Constitutioneel Hof uit te voeren. Tot verbijstering van advocaat Ok werden de twee journalisten vervolgens niet vrijgelaten. De NOS stelde Veysel Ok zes vragen over de kwestie.

Wat was uw eerste reactie toen u de uitspraak van het Constitutioneel Hof hoorde?

We waren erg blij, want in Turkije zitten zo'n 150 journalisten in de gevangenis. Deze uitspraak van het Constitutioneel Hof is een doorbraak. Het hof zegt in zijn uitspraak: nieuws, woorden, artikelen, kunnen niet dienen als bewijs in een rechtszaak. Dat is een grote stap voor alle journalisten in Turkije.

De twee moeten van het hof worden vrijgelaten, waarom is dat niet gebeurd?

Omdat de beslissing van het Constitutioneel Hof volgens de grondwet bindend is, moesten ze direct worden vrijgelaten. We hebben dat meteen aangevraagd bij de rechtbank. De rechtbank weigerde dat verzoek, ze wilden wachten. Ze zeiden dat ze eerst uitleg bij de uitspraak wilden zien.

Toen die uitleg kwam, zeiden ze: het Constitutioneel Hof gaat er niet over, het hof kan niet besluiten ze vrij te laten. De rechtbank kwam met deze nietszeggende en onwettige beslissing. Een lagere rechtbank heeft het recht niet, de luxe niet om te zeggen: ik negeer de beslissing van het Constitutioneel Hof.

Vice-premier Bozdag zegt dat het Constitutioneel Hof zijn mandaat overtreedt, wat vindt u daarvan?

Misschien vindt hij de beslissing niet leuk, misschien respecteert hij die ook niet. Dat mag hij openlijk zeggen. Maar ze zijn wel verplicht deze beslissing uit te voeren. In de grondwet staat dat de uitvoerende en wetgevende macht zich hebben te houden aan de beslissingen van het Constitutioneel Hof. Het feit dat Bozdag dit tegenspreekt, laat zien dat hij tegen zijn eigen grondwet ingaat.

Wat vice-premier Bozdag hoort te doen, is juist de voorwaarden scheppen die nodig zijn om deze beslissing van het Constitutioneel Hof uit te voeren. Zijn kritiek op het hof en het beļnvloeden van het hof, dat gaat in tegen de grondwet. En tegen de onafhankelijkheid van het recht.

Waarom doet die lagere rechtbank zomaar wat de regering zegt, die rechtbank is toch ook onafhankelijk?

Op dit moment zitten meer dan drieduizend rechters en aanklagers in Turkije in de gevangenis. En meer dan vierhonderd advocaten. Sommige rechters zitten vast vanwege de vonnissen die ze velden in een rechtszaak. Dus bij iedere uitspraak die ze doen, lopen ze het risico hun baan te verliezen of in de gevangenis te komen.

Sinds de noodtoestand van kracht is, heeft de onafhankelijkheid van het recht in Turkije veel verliezen geleden. Helaas zijn nu de uitvoerende macht en de rechtelijke macht met elkaar verweven. We zien daar de consequenties van. Iedere rechter denkt bij zijn uitspraken aan zijn eigen toekomst.

Het Constitutioneel Hof wil het een, de rechtbank doet het andere. Wat speelt er achter de schermen?

Wat hier gebeurt, toont aan dat er serieuze onenigheid is binnen de Turkse justitie. Aan de ene kant zijn er degenen die belang hechten aan Europa en de Europese wetten. Dat laten ze zien met dit besluit. Aan de andere kant is er een groep die kiest voor isolatie, door journalisten op te sluiten, het geschreven woord als terreur te bestempelen.

De strijd tussen die twee kampen komt nu boven. Wie deze strijd gaat winnen? Daar zijn we allemaal benieuwd naar. Dit is een zeer kritieke situatie voor de toekomst van Turkije.

Het Constitutioneel Hof wordt genegeerd. Hoe uniek is dit?

Dit is de eerste keer in de geschiedenis van Turkije dat een lokale rechtbank een besluit van het Constitutioneel Hof negeert. Ik heb dit nog nooit meegemaakt. Er is niets veranderd in de wet hierover. Vanwege de politieke situatie in Turkije, kan een lagere rechtbank zich nu verzetten tegen de beslissing van het Constitutioneel Hof.

Dit is geen normale situatie, voor Turkije is dit een echte crisis. Dit is een heel groot probleem, want het Constitutioneel Hof is het hoogste instituut van het land. Een besluit van dit hof, over wie dan ook, moet meteen worden uitgevoerd. Het hof wordt hier schade toegebracht.
Bron: https://nos.nl/artikel/22(...)n-turkije-bloot.html

Turkije is een echte democratie :')
Trots daw veur Twente bint!
We zijn gehaat en asociaal
We zijn de allermooiste club van allemaal
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')