abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
  zondag 7 januari 2018 @ 17:06:00 #26
346939 Janneke141
Green, green grass of home
pi_176348090
registreer om deze reclame te verbergen
Waalmeer.

302b9ms.jpg
Opinion is the medium between knowledge and ignorance (Plato)
  Moderator maandag 8 januari 2018 @ 08:51:13 #27
8781 crew  Frutsel
pi_176359799
quote:
Waterkenners alert op hoge waterstand Rijn

LOBITH - De waterstand in de Rijn bij Lobith is zondag opgelopen tot ongeveer 14,00 meter boven NAP. Volgens Rijkswaterstaat betekent dat dat per seconde ruim 6500 duizend kubieke meter water (6,5 miljoen liter water) ons land in stroomt. Dinsdagavond zal de stand daar een piek bereiken, naar verwachting tot ongeveer 14,65 meter boven NAP. Normaal is 12 meter boven NAP gebruikelijk voor deze tijd van het jaar.

Hoog water in de omgeving van Nijmegen. De zogeheten coupures zijn gesloten om de stad te beschermen tegen het hoge water. Volgens Rijkswaterstaat bereikt het water in de Waal op maandag en dinsdag de hoogste standen.

Rijkswaterstaat en de waterschappen bereiden zich daar op voor. ,,Deze situatie komt eens in de vijf jaar voor”, aldus Harold van Waveren, voorzitter van de Landelijke Co÷rdinatiecommissie Overstromingsdreiging van Rijkswaterstaat en de waterschappen. Hij zegt dat dit soort waterstanden geen probleem zullen vormen.

Afvoeren
Rijkswaterstaat meldt dat vanuit het zogenoemde Watermanagement Centrum in Lelystad de waterstanden continu in de gaten worden gehouden. En er zijn al allerlei maatregelen genomen om rivierwater zo snel mogelijk af te voeren. Zo zijn de stuwen bij Driel, Amerongen en Hagestein in de Nederrijn-Lek getrokken om het water weg te laten stromen. ,,Bij laag water heb je stuwen nodig, om het water in de rivier te houden. Bij hoogwater trek je die dammen op zodat het water zo snel mogelijk naar zee doorstroomt'', aldus een woordvoerder.

Bij de Haringvlietdam en Afsluitdijk wordt volop gespuid in zee. Waterschappen voeren dijkinspecties uit, zetten extra pompen in en sluiten coupures in waterkeringen.

Het hoge water trok zondag veel mensen naar buiten.
  Moderator dinsdag 9 januari 2018 @ 12:02:16 #28
8781 crew  Frutsel
pi_176384795
quote:
Waterstand van de Rijn bij Lobith hoger dan verwacht

De Rijn bij Lobith heeft dinsdagmorgen een stand van 14,52 meter boven NAP bereikt. Dat is dertig centimeter hoger dan Rijkswaterstaat eerder verwachtte.
Volgens de dienst bereikt de Rijn woensdag de hoogste stand van 14,70 meter. Dat kan ook tien centimeter meer of minder zijn, blijkt uit het waterbericht van dinsdag.

Waterschap Rivierenland laat weten dat er momenteel zo'n 8.000 kuub water per seconde bij Lobith naar binnen stroomt. "Maar we kunnen zeker het dubbele aan", aldus een woordvoerder.

De rivierdijken zijn op dergelijke hoge waterstanden berekend, zodat Rijkswaterstaat en de waterschappen geen ernstige problemen verwachten. Er staat inmiddels wel veel kwelwater aan de binnenkant van de dijken. De schappen controleren de dijken op water dat onder het dijklichaam doorsijpelt.

De hoogwaterpiek op de Maas is voorbij, aldus Rijkswaterstaat. De waterstand daalt en de komende dagen worden de stuwen op de regenrivier weer in gebruik genomen.

Maatregelen
De waterschappen in Nederland hebben tal van maatregelen getroffen tegen het wassende water van de Rijn, Maas en IJssel.

De waterschappen Rivierenland en Rijn en IJssel hebben doorgangen in dijken, zogeheten coupures, afgesloten. Dat is gebeurd in Woudrichem en Nijmegen.

Ook vinden her en der extra dijkinspecties plaats, zoals in langs de Overijsselse Vecht en de IJssel. Waterschap Limburg heeft tijdelijke dijken langs de Maas geplaatst en extra pompen geplaatst bij verschillende beken.
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')