abonnement Unibet Coolblue
pi_175781110
Hallo allemaal,

Ik heb onlangs een antieke geelkoperen tafellamp gekocht (2e hands) maar de vorige eigenaar heeft 'm zilver gespoten. Hebben jullie tips over hoe ik de zilverlak kan verwijderen? Ik wil de lamp graag in oude staat (koper) herstellen.

Bij voorbaat hartelijk dank voor het meedenken/jullie reacties.

Mvg, Charly-X
  zondag 17 december 2017 @ 12:53:43 #2
343196 RingBewoner
In het echt ben ik grappiger
pi_175781164
UI Made bij VanilleKwark.
pi_175786973
quote:
0s.gif Op zondag 17 december 2017 12:50 schreef Charly-X het volgende:
Hallo allemaal,

Ik heb onlangs een antieke geelkoperen tafellamp gekocht (2e hands) maar de vorige eigenaar heeft 'm zilver gespoten. Hebben jullie tips over hoe ik de zilverlak kan verwijderen? Ik wil de lamp graag in oude staat (koper) herstellen.

Bij voorbaat hartelijk dank voor het meedenken/jullie reacties.

Mvg, Charly-X
Tijdje buiten in weer en wind, oxideert het er vanzelf vanaf. Daarna wel flink met de koperpoets in de weer
Op <a href="https://forum.fok.nl/topic/2677908/2/25#p208861847" target="_blank" >zaterdag 22 april 2023 13:43</a> schreef <a href="https://forum.fok.nl/user/profile/62881" target="_blank" >r_one</a> het volgende:
En ik zeg je dat je op zaterdagmiddag van 2 tot 4 in je poedelnaakie de horlepiep moet dansen op het marktplein.
pi_175831499
Caustic soda, afvoer ontstopper, voldoende van dit goedje oplossen in warm water en voorzichtig met kwast aanbrengen. Draag beschermende kleding, handschoenen en veiligheidsbril, dat spul is extreem bijtend. Even laten inwerken dan laat de verf wel los.. Afspoelen en harde borstel gebruiken.

Mogelijk komt het messing brandschoon weer naar voren. Wil je het messing daarna weer een verouderde en verweerde look terug geven,, Kun je proberen met S39-Cu van Griffon..
https://pvcvoordeel.nl/griffon-s-39-cu-kiwa-soldeerpasta/
Dit is soldeer pasta - flux voor koper, hierin zit ook een bijtende stof en koper sulfaat in verwerkt. Als je dit erop smeert en even warm stookt met een brander, Dan kleurt het messing wat donkerder en zul je op sommige plaatsen en gevlamde kopergloed zien opkomen. Wanneer je het daarna goed afwast met zeepsop en weer ligt oppoetst krijg je in het dieper liggende reliëf een verweerde uitstraling. ^O^
pi_176320413
Bedankt iedereen voor de heldere en soms uitgebreide antwoorden! Ik zal hier geen opsomming geven van welke methoden en middelen niet tot het gewenste resultaat hebben geleid maar beperk me tot wat wel gelukt is. Voor de mensen die dit topic bezoeken omdat ze hetzelfde probleem hebben: Ik heb een potje verfafbijt gekocht (niet 'voor hout') bij de bouwmarkt (Gamma eigen merk). Het is een agressief goedje (Benzylalcohol, Formic acid) en de lucht is niet te harden, zie ook: https://www.gamma.nl/asso(...)ijt-750-ml/p/B507645 Het is een transparante gel die je met een kwastje aanbrengt op het oppervlak waarvan je de verflaag wilt verwijderen. Denk aan: veiligheidsbril, handschoenen en vooral een goede ventilatie want je gaat tegen de vlakte v/d lucht. Dit een dag in laten trekken en de volgende dag met een schuursponsje zachte kringetjes draaien terwijl je het object onder stromend water houdt. Kleine randjes en gaatjes heb ik met een oude elektrische tandenborstel gedaan. De verkoper durfde niet te garanderen dat het koper onaangetast zou blijven. Ik wel. De koperen ondergrond kwam er ongeschonden onder vandaan; glimmend, dat wel, je hoeft het koper daarna niet meer te poetsen.
Watuntrik, bedankt voor de trik, ik moet ook nog solderen. Blomke, wellicht heb je gelijk maar het lampje bevat een fitting, een snoerschakelaartje, ik heb het toch maar niet buiten gezet. Ringbewoner, ook bedankt. Verf verwijderen van koper: op de gebruiksaanwijzing staat niets vermeld over de toepassing op metaal, i.h.b. koper. Dit was dus eigenlijk een experiment... dat gelukt is. ;) Mvg Charly-X
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')