abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
  Moderator / Redactie FP donderdag 14 december 2017 @ 17:43:10 #1
168091 crew  Cobra4
Alba gu brąth
pi_175722547
registreer om deze reclame te verbergen
Volgend jaar september is het 75 jaar geleden dat de bevrijding van Noord-Brabant begon. Om dit te herdenken is het BHIC begonnen om in samenwerking met de Stichting Herdenking Brabantse Gesneuvelden in Waalre een digitale eregalerij voor alle omgekomen Brabantse militairen en verzetspleger op te zetten. Het doel is om deze eregalerij in het najaar van 2018 te presenteren.

St.Herdenking_Brab.Gesneuvelden.jpg

Op dit moment heeft het BHIC bijna 2000 Brabantse slachtoffers in beeld die een plaats in de eregalerij verdienen. Het gaat dan niet alleen om de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, maar ook om de Brabantse militairen die zijn omgekomen in Nederlands Indiė, Nederlands Nieuw-Guinea, tijdens de Koreaoorlog en tijdens VN- en NAVO-missies daarna.

Voorlopige eregalerij
De site www.brabantsegesneuvelden.nl is bedoeld als voorlopige eregalerij voor die bijna 2000 omgekomen Brabanders. De gesneuvelden staan hier vermeld met de gegevens die nu bij het BHIC bekend zijn: naam, geboortedatum, geboorteplaats, woonplaats, overlijdensdatum, overlijdensplaats, rang, beroep en een aanduiding van de historische context waarin het slachtoffer geplaatst kan worden. Van ongeveer 600 gesneuvelden kan men bovendien een foto laten zien.

Dat lijkt al veel, maar men is er zeker nog niet. Het BHIC en Stichting Herdenking Brabantse Gesneuvelden willen zoveel mogelijk slachtoffers met een foto én een verhaal vereeuwigen, zodat men niet enkel namen herdenkt, maar ook de personen erachter. Het waren allemaal op de eerste plaats mensen; familieleden en vrienden die aan het leven zijn ontrukt. Veel van hen stonden voor moeilijke keuzes, anderen hebben onvoorstelbaar geleden. Zij verdienen allemaal dat hun verhaal verteld wordt, hoe heldhaftig of bescheiden ook.

Help mee
Om hen zo goed mogelijk op de eregalerij te zetten, hebben ze jouw hulp nodig. Men heeft al verschillende openbare bronnen geraadpleegd, maar voor de meeste foto’s en persoonlijke verhalen zijn ze uiteindelijk aangewezen op wat bijvoorbeeld nabestaanden over hen kunnen vertellen.

Ze nodigen iedereen uit om de site te bezoeken en, indien men meer weet, te reageren. Dit zodat er in 2019 een zo volledig en correct mogelijke eregalerij beschikbaar komt. Zie je op de site een bekende of een familielid tegen waar je iets over kunt vertellen, laat dan een bericht achter of bel/mail ze om alle mogelijke informatie door te geven.
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')