FOK!forum / Cultuur & Historie / Ambacht molenaars en valkeniers op UNESCO werelderfgoedlijst?
Cobra4zaterdag 2 december 2017 @ 13:40
De molenaars zijn door Nederland voorgedragen en donderdag 7 december wordt tijdens de UNESCO-conventie in Seoel bekendgemaakt of ze op de lijst komen.

Een groep molenaars vertrekt morgen naar Seoel om te pleiten voor een plekje op de lijst.

De molenaars gaan met een heel betoog naar Zuid-Korea om de UNESCO te overtuigen het ambacht werelderfgoed te maken. "Het molenaarsambacht is een wezenlijk onderdeel van de Nederlandse cultuur. Het molenaarsambacht heeft ons land daarnaast ook nog eens gemaakt tot wat het nu is. Het was en is ontzettend belangrijk. Met een status als werelderfgoed kunnen we het molenaarsambacht ook behouden voor de toekomst", aldus een Weesper molenaar.

Het vertrek naar Zuid-Korea vormt de laatste stap van een project van twee jaar om het molenaarsambacht werelderfgoed te maken. "Er heeft echt ontzettend veel werk ingezeten, maar we zijn er nog niet. We hebben goede hoop dat we komende donderdag het verlossende woord krijgen en werelderfgoed worden, maar het is absoluut nog geen gelopen koers."

Het molenaarsambacht is het eerste immateriële erfgoed dat door Nederland wordt voorgedragen voor de werelderfgoedlijst.

De valkeniers hebben een andere aanvliegroute. De internationale valkerij staat al vanaf 2010 op de lijst na een gezamenlijk initiatief van 11 landen. Mogelijk kan Nederland aanhaken. Als de andere aangesloten landen instemmen, kan de minister van Cultuur in maart 2018 een nominatiedossier indienen bij UNESCO.

Cobra4donderdag 7 december 2017 @ 18:07
Minister Van Engelshoven trots op molenaars

Het ambacht van molenaar is toegevoegd aan de lijst van immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid bij Unesco. Een feit om heel trots op te zijn, zegt minister Ingrid van Engelshoven (Cultuur) in een reactie. Ze noemt het molenaarschap ,,een prachtig ambacht dat door en door verweven is met Nederland". Het nieuws werd donderdag bekendgemaakt tijdens de vergadering van het Comité van het Unesco-verdrag in Zuid-Korea.

Nederlandse molenaars zijn naar Zuid-Korea afgereisd om het goede nieuws in ontvangst te nemen. Ooit draaiden er duizenden molens in Nederland maar sinds de negentiende eeuw zijn er veel verwoest door brand of stilgelegd. Het vak dreigde uit te sterven. Tegenwoordig laten vijftig beroepsmolenaars en honderden vrijwillige molenaars de wind- en watermolens in Nederland weer draaien.

Het is volgens de bewindsvrouw voor het eerst dat Nederlands immaterieel erfgoed is opgenomen op deze lijst. In 2012 heeft Nederland het Unesco-verdrag ter bescherming van het immaterieel cultureel erfgoed geratificeerd.

©ANP