abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
  woensdag 15 november 2017 @ 10:36:25 #1
75043 Hexagon
Vreemd Fenomeen
pi_175083664
registreer om deze reclame te verbergen
Toch een zeer interessante ontwikkeling in het land dat al tig jaar door Mugabe wordt bestierd.

Ik ben benieuwd hoe het zich gaat ontwikkelen. Veel slechter dan Mugabe kan het natuurlijk niet. Maar je weet niet wat voor charlatans nu de macht grijpen.

quote:
https://www.nu.nl/buitenl(...)ent-mugabe-vast.html
Leger Zimbabwe grijpt macht en zet president Mugabe vast

Het leger van Zimbabwe heeft in de nacht van dinsdag op woensdag de macht overgenomen in het Afrikaanse land, meldt regeringspartij ZANU-PF. Volgens het leger zit president Robert Mugabe (93) vast, maar is hij in veiligheid. Het leger ontkent dat sprake is van een staatsgreep.

Woensdagochtend waren zeker drie explosies te horen in het centrum van Harare, de hoofdstad van Zimbabwe. Ook zou er zijn geschoten in de wijk waar de ambtswoning van Mugabe staat. Plaatselijke bronnen melden dat de bevolking van Harare woensdagochtend wel gewoon aan het werk gaat.

Op de staatstelevisie zei een woordvoerder van het leger dat het niet gaat om een staatsgreep, maar om een "bloedeloze correctie". De actie was "alleen op criminelen gericht", die sociaal en economisch lijden in het land zouden veroorzaken. "We verwachten dat de situatie weer normaal wordt zodra we onze missie hebben volbracht", aldus generaal SB Moyo.

Ondanks de bezweringen van het leger, vertoont de machtsovername veel kenmerken van een staatsgreep. Strategische plekken in Harare zijn bezet en veiliggesteld, waaronder de staatsomroep. Een analist van de Zuid-Afrikaanse nieuwszender SABC zei woensdag: "Als het zich gedraagt als een coup, is het een coup."

President Jacob Zuma van Zuid-Afrika vraagt namens de Zuid-Afrikaanse Ontwikkelingsgemeenschap (SADC) de regering en het leger in Zimbabwe om op een vriendschappelijke manier de politieke problemen op te lossen. Zuma meldt tevens dat de SADC bereidt is om hierbij te helpen.

Mugabe vast

De recent ontslagen vicepresident Emmerson Mnangagwa (75) neemt voorlopig de leiding over regeringspartij ZANU-PF over, twitterde de partij. Het is nog onduidelijk wie de controle over het account heeft en de berichten in kwestie verstuurde.

''De 'first familie' is gisteravond vastgezet en is veilig'', aldus het account. Dat meldde ook dat ''Zimbabwe noch ZANU eigendom zijn van Mugabe en zijn vrouw''. De president werd omschreven als "een bejaarde man die is uitgebuit door zijn echtgenote".

Minister van Financin Ignatius Chombo is volgens een regeringsbron gearresteerd. Plaatselijke en Zuid-Afrikaanse media melden dat ook het hoofd van de jongerenafdeling van ZANU-PF, Kudzai Chipanga, en de directeur van de Zimbabwaanse inlichtingendienst, Albert Ngulube, zijn ingerekend.

Chombo en Chipanga behoren tot het politieke kamp rond Mugabes echtgenote Grace Mugage
Leger Zimbabwe: 'We willen criminelen rond Mugabe berechten'

'We willen criminelen rond Mugabe berechten'
Opvolging

Aanleiding voor de onrust is het ontslag van de binnen de strijdkrachten populaire Mnangagwa. De politicus werd eerder gezien als n van de favorieten om Mugabe op te volgen. Door zijn vertrek leek Grace Mugabe de beste papieren te hebben om op termijn president te worden. De opvolgingskwestie loopt hoog op vanwege de slechte gezondheid van de hoogbejaarde Mugabe.

De echtgenote van de president kon rekenen op de steun van de jongerenafdeling van ZANU-PF, die zich profileert als de "nieuwe generatie" binnen de Zimbabwaanse politiek. Dat kamp staat tegenover de "oude garde", die onder andere worden gesteund door de invloedrijke vereniging voor oorlogsveteranen, een overtuigd bondgenoot van Mnangagwa.

De veteranen verwelkomden de militaire machtsovername woensdag als een einde aan "grof machtsmisbruik" en een terugkeer naar "een echte democratie". Volgens veteranenwoordvoerder Chris Mutsvangwa zal het leger het land veranderen in een "moderne modelnatie".

Veteranen

Mnangagwa diende onder andere als minister van Defensie en hoofd van de inlichtingendiensten onder Mugabe en was verantwoordelijk voor de uitermate bloedige repressie van het Ndebele-volk in Noord-Zimbabwe in de jaren 80, waarbij duizenden burgers om het leven werden gebracht.

Na het ontslag van Mnangagwa stuurde president Mugabe ook diverse van diens vertrouwelingen de laan uit. Dat schoot in het verkeerde keelgat bij de hoogste commandant van het Zimbabwaanse leger, generaal Constantino Chiwenga, die eerder deze week al waarschuwde te zullen ingrijpen als Mugabe zijn koers niet wijzigde. Chiwenga werd door ZANU-PF beschuldigd van "landverraad", maar lijkt nu de touwtjes in handen te hebben.

Leger

Het leger vraagt andere veiligheidsorganisaties om "mee te werken voor het welzijn van ons land". Het waarschuwt daarnaast dat er op elke provocatie met een "passend antwoord" zal worden gereageerd.

Zimbabwaanse soldaten en gepantserde voertuigen blokkeren de wegen in het centrum van Harare naar de belangrijkste regeringskantoren, het parlement en de rechtbank.

Nederlanders

In Zimbabwe zijn op dit moment minimaal 420 Nederlanders. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Vermoedelijk zijn er nog meer Nederlanders in het Afrikaanse land.

''Dit zijn de Nederlanders die zich op vrijwillige basis bij ons hebben geregistreerd, het werkelijke aantal kan veel hoger liggen", zegt een woordvoerder van het ministerie.

Nederlanders die in Zimbabwe zijn, moeten binnen blijven en de media volgen over de ontwikkelingen, adviseert het departement. De geregistreerde Nederlanders hebben hierover een bericht gekregen via sms of e-mail. Het reisadvies is nog onveranderd, maar woensdag buigt het ministerie zich hier over.

De Amerikaanse ambassade in Harare heeft zijn personeel en Amerikaanse burgers eveneens geadviseerd binnen te blijven. De ambassade blijft woensdag gesloten voor publiek. Ook het Verenigd Koninkrijk verspreidt dat advies.
  Eindredactie Sport / Forummod woensdag 15 november 2017 @ 10:39:12 #2
284411 crew  heywoodu
heywoodu
pi_175083731
Wel apart, het leger meldt zelf dat het niet tegen Mugabe is, maar tegen 'de criminelen om hem heen'.

quote:
Firstly, we wish to assure the nation that His Excellency, The President, of the Republic of Zimbabwe, Head of State and Government and Commander in Chief of the Zimbabwe Defence Forces, Cde R.G Mugabe and his family are safe and sound and their security is guaranteed. We are only targeting criminals around him who are committing crimes that are causing social and economic suffering in the country in order to bring them to justice.

As soon as we have accomplished our mission we expect that the situation will return to normalcy.
Noriaki Kasai _O_
Laura Dahlmeier O+
Bruna Moura _O_ O+
pi_175083763
Het is geen staatsgreep, dat zeggen ze zelf :')
Om aan te geven hoe hoog Erdogan het moederschap acht, gaf hij een voorbeeld uit de praktijk. ''Ik kuste wel eens de voeten van mijn moeder omdat ze naar het paradijs roken. Zij wierp me dan een zedige blik toe en huilde soms.''
  woensdag 15 november 2017 @ 10:40:48 #4
3928 Ulx
you aint no punk you punk
pi_175083774
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
0s.gif Op woensdag 15 november 2017 10:39 schreef heywoodu het volgende:
Wel apart, het leger meldt zelf dat het niet tegen Mugabe is, maar tegen 'de criminelen om hem heen'.

[..]

De vrouw van Mugabe met name.
I hate to advocate drugs, alcohol, violence, or insanity to anyone, but they've always worked for me.
  woensdag 15 november 2017 @ 10:42:15 #5
75043 Hexagon
Vreemd Fenomeen
pi_175083807
Waarschijnlijk lopen ze op het omvallen van Mugabe vooruit
  woensdag 15 november 2017 @ 10:47:22 #6
3928 Ulx
you aint no punk you punk
pi_175083911
quote:
0s.gif Op woensdag 15 november 2017 10:42 schreef Hexagon het volgende:
Waarschijnlijk lopen ze op het omvallen van Mugabe vooruit
Ja. En de vrouw van Mugabe schijnt geprobeerd te hebben de vice-president te vergiftigen.
I hate to advocate drugs, alcohol, violence, or insanity to anyone, but they've always worked for me.
  woensdag 15 november 2017 @ 10:49:12 #7
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_175083951
registreer om deze reclame te verbergen
Mugabe weg is een goed idee, maar of het nu beter wordt is 2
Maduro next?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_175084013
Die Grace Mugabe lijkt mij echt een feeks van de buitencategorie, heeft recent ook met heel veel geluk Zuid-Afrika mogen verlaten nadat ze daar iemand in een hotel flink had verwond. Lijkt er op dat zij nu in ieder geval buitenspel wordt gezet.... al is de opvolger van Robert Mugabe dus ook al 75; wat een gerontocratie :')
pi_175084043
Echt veel slechter kan het niet worden. Behalve voor Mugabe en het elitegroepje om hem heen dan.
Acquisitie n.a.v. deze post wordt niet op prijs gesteld.
Ter info: op DM's wordt niet gereageerd.
Where's that confounded bridge?
As an on-line radio program grows longer, the probability of a German song approaches 1.
  Moderator woensdag 15 november 2017 @ 13:22:37 #10
304498 crew  Nibb-it
Dirc die maelre
pi_175086852
Robert M. schijnt vast te zitten.
  woensdag 15 november 2017 @ 17:11:14 #11
75043 Hexagon
Vreemd Fenomeen
  donderdag 16 november 2017 @ 17:07:29 #12
75043 Hexagon
Vreemd Fenomeen
pi_175114011
Mugabe blijft tegensputteren. En ook Morgan Tsvangirai is zich ermee gaan bemoeien.

https://www.nu.nl/buitenl(...)iet-mee-vertrek.html
  donderdag 16 november 2017 @ 17:16:16 #13
295722 Euribob
Plus 150 Basispunten
pi_175114225
quote:
0s.gif Op woensdag 15 november 2017 10:39 schreef heywoodu het volgende:
Wel apart, het leger meldt zelf dat het niet tegen Mugabe is, maar tegen 'de criminelen om hem heen'.

[..]

Mugabe wordt daar toch nog wel als de Vader der Natie gezien. Als je die aanpakt heb je sowieso geen steun van het volk.
Choking on those tossed salads and scrambled eggs
  donderdag 16 november 2017 @ 20:05:08 #14
379943 Paper_Tiger
Neem verantwoordelijkheid
pi_175117710
quote:
1s.gif Op donderdag 16 november 2017 17:16 schreef Euribob het volgende:

[..]

Mugabe wordt daar toch nog wel als de Vader der Natie gezien. Als je die aanpakt heb je sowieso geen steun van het volk.
Hoe is het mogelijk. Onder zijn bewind ging de gemiddelde levensverwachting can 63 naar 42 jaar.
a man convinced against his will is of the same opinion still
  donderdag 16 november 2017 @ 21:19:19 #15
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_175120134
quote:
1s.gif Op donderdag 16 november 2017 20:05 schreef Paper_Tiger het volgende:

[..]

Hoe is het mogelijk. Onder zijn bewind ging de gemiddelde levensverwachting can 63 naar 42 jaar.
Net zo een held als Chvez, maar dan zonder olie.
Daarom bejubelen de usual suspects hem ook niet
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  Redactie Sport donderdag 16 november 2017 @ 21:24:05 #16
164004 crew  TargaFlorio
pi_175120245
Het Zimbabwe van Mugabe is toch ook jarenlang een positief voorbeeld geweest voor Afrika?
  donderdag 16 november 2017 @ 21:24:10 #17
104871 remlof
Europees federalist
pi_175120246
quote:
1s.gif Op donderdag 16 november 2017 20:05 schreef Paper_Tiger het volgende:

[..]

Hoe is het mogelijk. Onder zijn bewind ging de gemiddelde levensverwachting can 63 naar 42 jaar.
Dat is wel heel erg.
United we stand, divided we fall - www.voltnederland.org
  donderdag 16 november 2017 @ 21:25:21 #18
346939 Janneke141
Green, green grass of home
pi_175120283
quote:
1s.gif Op donderdag 16 november 2017 20:05 schreef Paper_Tiger het volgende:

[..]

Hoe is het mogelijk. Onder zijn bewind ging de gemiddelde levensverwachting can 63 naar 42 jaar.
Wow.
Opinion is the medium between knowledge and ignorance (Plato)
  donderdag 16 november 2017 @ 21:35:04 #19
75043 Hexagon
Vreemd Fenomeen
pi_175120602
quote:
0s.gif Op donderdag 16 november 2017 21:24 schreef TargaFlorio het volgende:
Het Zimbabwe van Mugabe is toch ook jarenlang een positief voorbeeld geweest voor Afrika?
In de beginjaren wel maar daarna is Robert een beetje de weg kwijt geraakt
pi_175120611
Zimbabwanen zijn zeker fan van het motto 'Live fast, die young'.
  donderdag 16 november 2017 @ 21:38:18 #21
346939 Janneke141
Green, green grass of home
pi_175120688
Maar dat het opzij schuiven van Mugabe (of zijn dood) ineens een democratisch paradijs in Zimbabwe gaat opleveren is natuurlijk niet al te waarschijnlijk. Wat is de verwachting, gaan er nieuwe verkiezingen komen, wordt er een of andere legerleider tot keizer gekroond of ...
Opinion is the medium between knowledge and ignorance (Plato)
  donderdag 16 november 2017 @ 21:54:06 #22
104871 remlof
Europees federalist
pi_175121225
quote:
0s.gif Op donderdag 16 november 2017 21:38 schreef Janneke141 het volgende:
Maar dat het opzij schuiven van Mugabe (of zijn dood) ineens een democratisch paradijs in Zimbabwe gaat opleveren is natuurlijk niet al te waarschijnlijk. Wat is de verwachting, gaan er nieuwe verkiezingen komen, wordt er een of andere legerleider tot keizer gekroond of ...
Ik denk dat het leger bepaalt wie de volgende leider wordt.
United we stand, divided we fall - www.voltnederland.org
  donderdag 16 november 2017 @ 22:14:01 #23
75043 Hexagon
Vreemd Fenomeen
pi_175121916
De verwachting is dat zn opvolger het iig economisch wat beter zal aanpakken
https://fd.nl/economie-po(...)-herstel-in-zimbabwe
  donderdag 16 november 2017 @ 22:37:07 #24
381065 vigen98
Cryptokoning 2018
pi_175122555
Ik las dat een katholieke priester zit te onderhandelen tussen het leger en Mugabe, is dat waar? :o
Elke pen is machtiger dan een zwaard of een blaffer.
pi_175123592
quote:
0s.gif Op donderdag 16 november 2017 22:14 schreef Hexagon het volgende:
De verwachting is dat zn opvolger het iig economisch wat beter zal aanpakken
https://fd.nl/economie-po(...)-herstel-in-zimbabwe
De lat ligt ook wel erg laag, veel slechter kan het niet.
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')