abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_175078936
In m'n lange muur buiten, zit een scheur die van linksboven bij de (lage) dakgoot naar iets beneden loopt. Het betreft de lange muur vh het huis, waar de steeg langsloopt. Scheur loopt redelijk horizontaal door voegen (ca 2 mtr) en dan naar beneden toe iets afbuigend. Er zijn ook klein aantal stenen gescheurd waar de scheur afbuigt. Is een rijtjes hoekwoning uit 1984 in regio Amsterdam/waterland. Scheur was dichtgesmeerd door vorige bewoner maar lijkt niet echt erger te worden na twee jaar. In bouwkundig rapport dat ik heb laten opstellen bij aankoop wordt er niets vermeld over problemen of fundering oid.Wil er iets aan laten doen op korte termijn. Het betreft de muur ter hoogte vd schuur waar door de vorige bewoner een keuken in gebouwd is. Iemand met ervaring met een dergelijke scheur in buitenmuur? Wil er een constructeur of bouwkundige naar laten kijken. Tips? Bedankt voor de reacties!
pi_175081038
eigenlijk het enige wat je kan ( laten ) doen is alles wat met de scheur te maken heeft eruit hakken en opnieuw inmetselen
pies on joe toe
pi_175081162
quote:
0s.gif Op woensdag 15 november 2017 06:21 schreef bonke het volgende:
eigenlijk het enige wat je kan ( laten ) doen is alles wat met de scheur te maken heeft eruit hakken en opnieuw inmetselen
Maar als oorzaak toch bij fundering ligt? Of is dat niet mogelijk in 'normaal' rijtjeshuis...?
pi_175081391
De oorzaak kan overal in zitten, ook in serieuze funderingsproblemen.

Maar gezien het gebied 'Waterland', vermoed ik in eerste instantie dat er gewoon een klein verschil in zetting is tussen verschillende gebouwdelen. De woning met meerdere bouwlagen zakt waarschijnlijk iets harder de grond in dan de aangebouwde schuur/keuken. Of juist omgekeerd, omdat ze bij de bouw geprobeerd hebben het verschil in zetting te compenseren door de fundering van de aanbouw minder draagkrachtig te maken dan de fundering van het huis.
pi_175084116
Kan diverse ooorzaken hebben. Metselwerk zet onder invloed van de zonne warmte uit. Als die uitzetting resulteert in spanning komen er scheuren te voorschijn. En deze lopen meestal door de voegen va boven naar beneden.
Ook straatwerk wat te strak tegen een gevel aan ligt kan scheuren veroorzaken. Maar meestal is dit een horizontale scheur onder in de gevel.
Verder door thermische werking kunnen spouwankers, te dicht geplaatst op de hoek, scheuren veroorzaken in de hoeken, deze lopen wel eens dwars door de stenen heen.
Dan hebben we ook nog zettings scheuren. Deze ontstaan en verergeren meestal niet verder na een tijdje.

Zeer diverse oorzaken en mogelijkheden tot een combi van diverse scheuren. Dus een foto van je gevel met detail foto's van de scheur en ook de ligging ten op zichte van de zon kunnen mogelijk een oplossing geven. Anders is het in een glazen bol kijken op afstand.
Jeroentje.
pi_175085736
quote:
1s.gif Op woensdag 15 november 2017 07:15 schreef Suuziqdg het volgende:
Maar als oorzaak toch bij fundering ligt? Of is dat niet mogelijk in 'normaal' rijtjeshuis...?
Wat voor soort fundering? Zal hoogst waarschijnlijk geheid zijn, maar dan? Hoe diep? Hoe zien de scheuren eruit?
Op <a href="https://forum.fok.nl/topic/2677908/2/25#p208861847" target="_blank" >zaterdag 22 april 2023 13:43</a> schreef <a href="https://forum.fok.nl/user/profile/62881" target="_blank" >r_one</a> het volgende:
En ik zeg je dat je op zaterdagmiddag van 2 tot 4 in je poedelnaakie de horlepiep moet dansen op het marktplein.
pi_175093106
Bedankt voor de reactie! Hier 2 foto's:

http://imageshack.com/a/img922/268/vEvVVj.jpg
http://imageshack.com/a/img922/6375/59vunZ.jpg

Er loopt een poort/Steeg langs het huis waar nauwelijks zon komt.
pi_175096809
Morgen zal ik nog een totaal foto maken.
pi_175097710
quote:
0s.gif Op woensdag 15 november 2017 12:26 schreef blomke het volgende:

[..]
Zal hoogst waarschijnlijk geheid zijn,
Zal geheid geheid zijn was leuker geweest.
pi_175130678
http://imageshack.com/a/img924/4128/MmMxsb.jpg

En de overzichtsfoto. Duidelijk hoe de zon valt ook. De zom draait de steeg uit. Deze foto was van vanmorgen ca 8:00
pi_175146742
Vindt het moeilijk te zien. Maar thermische schade kan best aan de orde zijn. Vindt de horizontale scheur verontrustender. Net of de verdiepingsvloer de muur aan drukt in combinatie met krachten uit de kap. Zitten de knieschotten er nog of zijn die verwijdert ???

Mijn advies om er een goede aannemer naar te laten kijken. Als die het goed doet zal hij enkele stenen verwijderen om te kijken wat er in de spouw gebeurt. Kan ook wezen dat het keukenkozijn of de latei iets vreemds doet. Zon staat daar vol op de hele dag.

Je kan ook een kijken aan de andere kant van het blok naar de kopgevel. Als er vergelijkbare schade is zou het in de constructie moeten zitten. Blijft het moeilijk vinden aan de hand van wat foto's.
Jeroentje.
pi_175151882
Dank voor de reactie! Het keukenraam heeft inderdaad volle zon overdag. Dit raam is ook door de vorige bewoner vervangen en iets vergroot. Het huis ad andere kant van het blok heeft geen scheuren.
Knieschotten zijn platen met magnetische sluiting. Balken tussen deze platen zijn aanwezig maar ik weet niet wat de originele situatie was.
pi_175151977
Tips waar ik een goede aannemer kan vinden regio A'dam?
pi_175154589
Zag trouwens dat er gezaagd is bij knieschotten... wellicht zijn daar steunende balkjes weggehaald om meer ruimte te creëren. Zolder is wel in tweeen verdeeld door (orginele) muur. Deze scheidt zolderkamer van voorzolder. Kan druk door natuurstenen en dus zware aanrechtblad druk kunnen veroorzaken?
We gaan iig een expert laten kijken en tips regio Adam zijn welkom
pi_175155247
quote:
1s.gif Op zaterdag 18 november 2017 16:35 schreef Suuziqdg het volgende:
Zag trouwens dat er gezaagd is bij knieschotten... wellicht zijn daar steunende balkjes weggehaald om meer ruimte te creëren. Zolder is wel in tweeen verdeeld door (orginele) muur. Deze scheidt zolderkamer van voorzolder. Kan druk door natuurstenen en dus zware aanrechtblad druk kunnen veroorzaken?
We gaan iig een expert laten kijken en tips regio Adam zijn welkom
Aan de foto's is moeilijk te zien waar het probleem werkelijk ligt. Daarvoor moet je gevoel krijgen ter plaatse. Verwacht niet dat een aanrechtblad problemen veroorzaakt, maar heb vreemdere oorzaken mee gemaakt. Denk eerder dat er iets in de kap verkeerd is gegaan of verzwakking van het knieschot. Maar dan moeten die weg gezaagde balkjes wel in de hoek weg gehaald zijn.

Het zal niet direct allemaal naar beneden komen maar het is wel zaak om er naar te laten kijken. Ken persoonlijk geen goede aannemers of bouwkundige schade experts in Amsterdam en of omstreken.
Jeroentje.
pi_175491273
Heb je er al iemand naar laten kijken? Ben benieuwd wat de oorzaak is.
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')