abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_175073998
registreer om deze reclame te verbergen
Minister Schouten was not amused toen de NRC dit weekend meldde dat bijna tweederde van de 56 belangrijkste vervoerders, handelaren, verwerkers en bemiddelaars van dierlijke mest in Oost-Brabant en Noord-Limburg veroordeeld, beboet of verdacht is wegens fraude. Ze wist dat de mestsector 'niet brandschoon is'. Maar de nieuwe aanwijzingen van omvangrijke mestfraude maakten haar 'echt boos'.

Zo boos dat ze de sector maandagavond op het matje riep op haar ministerie. 'De huidige moraal lijkt totaal verziekt', zei Schouten na afloop. Ze heeft de veehouders, mesttransporteurs en andere partijen tot half december de tijd gegeven om met een plan van aanpak te komen.

De Brabantse boerenvoorman Hans Huijbers (ZLTO) zei dit weekeinde in een eerste reactie afstand te nemen van 'fraudeurs die willens en wetens de boel besodemieteren'. Maar ook hij kan niet verrast zijn geweest door de mestfraude. Want in 2014 maakten vertegenwoordigers van de boerensector al de schatting dat 30 tot 40 procent van de mest 'in het zwarte circuit' terechtkomt, oftewel: illegaal wordt verhandeld of gedumpt.

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) kwam dit voorjaar met een evaluatierapport over het mestbeleid waarin voor Oost-Brabant en Noord-Limburg - ruwweg de Peel en omgeving - ongeveer 30 procent 'overschrijding van de wettelijke ruimte' werd geconstateerd, een eufemisme voor fraude. En begin juni verscheen het politierapport Nationaal Dreigingsbeeld 2017, waarin mestfraude wordt geschaard tussen andere vormen van georganiseerde misdaad.
https://www.volkskrant.nl(...)-echt-boos~a4537028/

Boeren stoten in werkelijkheid veel meer ammoniak uit dan blijkt uit de modellen waar de overheid van uitgaat. Om de natuur in Nederland te beschermen, moet daarom het roer om. Dat zeggen verschillende onderzoekers tegen de NOS. Het huidige beleid is gebaseerd op een "mallotig systeem" met grote gevolgen voor het aantal planten- en diersoorten in Nederland.

Uit metingen die het RIVM onlangs publiceerde, blijkt dat vorig jaar de concentraties ammoniak in natuurgebieden de hoogste waren sinds het begin van de metingen in 2005. Ook uit satellietbeelden die onderzoekers aan de Vrije Universiteit hebben geanalyseerd, blijkt dat de concentraties ammoniak vorig jaar niet zijn gedaald. Dat is opvallend, omdat het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit uitgaat van een daling en daarom boerenbedrijven toestaat meer uit te stoten.

Volgens de onderzoekers zijn de gevolgen groot. Hoogleraar integrale stikstofstudies Jan Willem Erisman: "Bossen worden aangetast. Plantensoorten nemen af en daarmee ook de insecten en vogels."
https://nos.nl/artikel/22(...)niak-deugt-niet.html

Van wie is de natuur nu eigenlijk? Van de veeteelt of van ons allemaal?
pi_175074463
Er is blijkbaar al jarenlang misdadig gefraudeerd met mest met zeer schadelijke gevolgen voor milieu en natuur en de overheid doet er een laconiek over.
  dinsdag 14 november 2017 @ 20:42:23 #3
346939 Janneke141
Green, green grass of home
pi_175074481
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 november 2017 20:41 schreef rutger05 het volgende:
Er is blijkbaar al jarenlang misdadig gefraudeerd met mest met zeer schadelijke gevolgen voor milieu en natuur en de overheid doet er een laconiek over.
Er hadden gewoon veel te veel mensen belang bij.
Opinion is the medium between knowledge and ignorance (Plato)
pi_175074535
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 november 2017 20:42 schreef Janneke141 het volgende:

[..]

Er hadden gewoon veel te veel mensen belang bij.
Er zijn helaas een flink aantal partijen in Nederland, zoals CDA, SGP en VVD die hun oren compleet laten hangen naar de boerenlobby van LTO. Deze organisatie heeft overal een vinger in de pap en veel invloed,

Het zou mij niets verbazen als de overheid bewust weinig met de fraude doet. Je zou zeggen dat alle alarmbellen nu eindelijk eens moeten rinkelen.
pi_175081442
Ik denk dat bovenstaande partijen het er gewoon voor over hebben als een stuk Brabant helemaal bezwijkt onder de ammoniak. Als er geen tegenbeweging op gang komt, is het gewoon gedaan met dat stuk natuur.
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')