quote:Op zaterdag 20 april 2013 10:42 schreef Igen het volgende:
[..]
Ik heb nog nooit paardenbiefstuk gehad. Tenminste, niet bewust.
Maar kort samengevat nog even dat verhaal uit Amsterdam dan: Sinds 1949 serveren ze daar dus paardenbiefstuk. Op de kaart stond het omschreven als "biefstuk" zonder aanduiding van het dier erbij (dat is legaal) en de bediening mocht niet op eigen houtje het geheim verklappen. Maar in al die 63 jaar zou er nooit één klant zijn geweest met de vraag of het rund of paard was. Blijkbaar is het verschil dus toch niet zo makkelijk te proeven.
Afijn, nu met het paardevleesschandaal klapte de leverancier uit de school, de restauranthouder moest ook bekennen en door alle media-aandacht liep het ineens storm.
quote:Op zaterdag 20 april 2013 10:48 schreef Ludd het volgende:
[..]
Ok, interessant en bevreemdend. Zoals gezegd vond ik het echt anders smaken. Misschien is dat toch iets onbewust omdat je weet dat het anders is. Misschien ligt het ook aan de manier waarop het bereid is. Als je er veel kruiden bij doet, of het marineert, dan proef je minder zuiver natuurlijk.
Ik zou zeggen, probeer het eens. En post je bevindingen hier. Ik denk echt dat je het anders vind smaken.
quote:Op zaterdag 20 april 2013 11:12 schreef Igen het volgende:
[..]
Heb ff gekeken, de dichtstbijzijnde paardeslager zit hier in een of ander gehucht 15 km hier vandaan, daar zijn vast alle winkels om 12 uur dicht en dat red ik (per fiets of OV) niet meer.
Het heeft even geduurd, maar de aanhouder wint en eergisteren is het me dan toch gelukt om een keer binnen de openingstijden van de paardenslager in dat dorp te zijn.quote:Op zaterdag 20 april 2013 17:02 schreef Igen het volgende:
[..]
Om hier nog even op terug te komen: ik stond dus inderdaad na drie kwartier fietsen voor een dichte deur. Maar er stond wel een groot bord met dat ze paardevlees verkopen, dus ik zal gauw nog eens langs gaan.
Klopt, en hoeveel het beest gelopen heeft. Een rund uit een natuurgebied bv op Texel heeft gegraasd heeft veel meer moeten lopen dan eentje in de wei bij oostknollendam. Het vlees is dan donkerder en heeft een wat meer wilde smaak, je proeft een leverachtige smaak (bloedsmaak)quote:Op zondag 12 november 2017 08:03 schreef Igen het volgende:
Oorspronkelijk wou ik een dubbelblinde test doen, maar dat kwam niet uit en het achteraf bleek het smaakverschil zo duidelijk dat dat ook absoluut niet nodig was geweest.
De slager zei overigens dat de aanwezigheid van de karakteristieke smaak ook sterk afhangt van de leeftijd van het dier.
Als je het niet proeft zou ik maar eens stoppen met roken ofzo. Verder zegt hij niet dat het naar gevogelte smaakt, hij zegt dat het verschil in smaak tussen rund en paard zo groot is als tussen kip en eend.quote:Op zondag 12 november 2017 00:21 schreef golfer het volgende:
Als jij echt het verschil tussen een paardenbiefstuk en een runderbiefstuk kunt proeven heb je wel een uitgesproken smaaksensor.
Maar dat het iets zou weg hebben van gevogelte geeft meteen al aan dat je dus absoluut geen smaakgevoel hebt.
Case closed.
quote:Op zondag 12 november 2017 10:26 schreef Dawnbreaker het volgende:
Nu vraag ik me af hoe mensenvlees smaakt.
Nee, hij zegt dat het wat weg heeft van gevogelte, precies wat golfer zegt dus. Dat is inderdaad apart want daar lijkt het dus totaal niet op, hooguit misschien struisvogelbiefstuk.quote:Op zondag 12 november 2017 10:17 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Als je het niet proeft zou ik maar eens stoppen met roken ofzo. Verder zegt hij niet dat het naar gevogelte smaakt, hij zegt dat het verschil in smaak tussen rund en paard zo groot is als tussen kip en eend.
Hij zegt dat zijn maat dat zei.quote:Op zondag 12 november 2017 11:34 schreef fluitbekzeenaald2.0 het volgende:
[..]
Nee, hij zegt dat het wat weg heeft van gevogelte, precies wat golfer zegt dus. Dat is inderdaad apart want daar lijkt het dus totaal niet op, hooguit misschien struisvogelbiefstuk.
Dat is waar.quote:
Smaakverschillen tussen verschillende runderrassen, hoe ze gehouden worden en welk deel van het rund het is zijn duidelijk aanwezig.quote:Op zondag 12 november 2017 11:38 schreef fluitbekzeenaald2.0 het volgende:
Ik ben op zich wel benieuwd naar een dubbelblindtest, volgens mij zouden niet veel mensen die doorstaan. Dan is het wel handig om naast bereiding ook leeftijd en leefwijze van de dieren vergelijkbaar te houden, het verschil tussen het ene rund en het andere is misschien nog wel groter.
Absoluut.quote:Op zondag 12 november 2017 11:41 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Smaakverschillen tussen verschillende runderrassen, hoe ze gehouden worden en welk deel van het rund het is zijn duidelijk aanwezig.
Maar goed, sommigen hier proeven het verschil tussen rund en paard al nietquote:
Dan ga je er vanuit dat dat verschil groter is. Ik denk dat het verschil tussen een paard en een rund van dezelfde leeftijd en hetzelfde weiland moeilijker te proeven is dat het verschil tussen een goed verzorgd Wagyu rund en een bio-industriekoe.quote:Op zondag 12 november 2017 11:59 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Maar goed, sommigen hier proeven het verschil tussen rund en paard al niet
quote:
Het paard smaakte idd een beetje zoet of zoiets. Niet zozeer die wilde / leverachtige smaak.quote:Op zondag 12 november 2017 09:52 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Klopt, en hoeveel het beest gelopen heeft. Een rund uit een natuurgebied bv op Texel heeft gegraasd heeft veel meer moeten lopen dan eentje in de wei bij oostknollendam. Het vlees is dan donkerder en heeft een wat meer wilde smaak, je proeft een leverachtige smaak (bloedsmaak)
Niet helemaal. Vooraf dacht ik bijv. dat ik helemaal niks bijzonders zou proeven (zie de citaten in de OP) -- toch wel dus.quote:Op zondag 12 november 2017 12:08 schreef fluitbekzeenaald2.0 het volgende:
[..]
En wat Robinook zegt, een groot deel van smaak zit in de beleving. Je proeft wat je denkt dat je zou moeten proeven. Daarom bestaan er dubbelblindtesten.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |