abonnement Unibet Coolblue
  Eindredactie Frontpage / Forummod donderdag 9 november 2017 @ 12:56:23 #1
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_174958529
Reichskristallnacht

In de nacht van 9 op 10 november 1938 trof een golf van terreur de Joden in Duitsland. Tijdens deze zogenaamde Reichskristallnacht werden honderden synagogen in brand gestoken en duizenden Joodse winkels en bedrijven verwoest. Er kwamen 91 Joden door geweld om het leven en ongeveer dertigduizend Joden werden gearresteerd en afgevoerd naar concentratiekampen. Vanwege de vele kapotte ruiten die overal in het land te vinden waren, werd de nacht van terreur bekend onder de naam Kristallnacht.

Deze Kristallnacht was geen spontane actie van de Duitse bevolking geweest, maar georganiseerd door de SA en andere nationaal-socialistische organisaties. Als aanleiding werd de moord op een Duitse diplomaat, Ernst Eduard von Rath, aangegrepen. Deze diplomaat was op 7 november in Parijs door de Joodse vluchteling Herschel Grynszpan neergeschoten.

Von Rath overleed twee dagen later aan zijn verwondingen. Joseph Goebbels greep het overlijden van de diplomaat aan voor een haatrede tegen de Joden. Enkele uren later barstte er een golf van geweld en vernieling los. De Kristallnacht was begonnen.

(Historiek)









Hoe berichtte de Nederlandse pers over deze dramatische gebeurtenis?

Algemeen Handelsblad

Het Algemeen Handelsblad opent op 11 november 1938 groot met een bericht over de Kristallnacht. De verslaggever was in Berlijn zelf getuige van de vernielingen die aangericht werden door grote groepen mannen, kort nadat op de radio een tegen de Joden gerichte haatrede van propagandaminister Joseph Goebbels is uitgezonden. Op de voorpagina wordt ook een verklaring van Goebbels afgedrukt. De minister, die zelf indirect de aanzet had gegeven tot de vernielingen, eist hierin “onmiddellijke staking der actie”.


“Het straatpubliek bleef toeschouwer, over het algemeen goedkeurend, hier en daar ook wel een afkeurend woord wagend, maar zonder aan de actie deel te nemen.”

“De algemene indruk van neutrale zijde kon niet anders zijn, dan de overtuiging, dat men niet heeft willen verhinderen, dat goed georganiseerde benden ongeveer 24 uur tijds kregen om het Joodsche zakenbezit radicaal te vernielen en een wederopbouw onmogelijk te maken.”

De Banier



Het gereformeerde dagblad De Banier opent op 11 november 1938 eveneens met een bericht over de vernielingen. Duitsche Joden opgejaagd – Vreeselijke tooneelen van verwoesting en ellende, kopt de krant, die het in de inleiding heeft over een “ware orgie van Jodenhaat”.

Een winkelcentrum in Berlijn waar veel Joodse winkeliers gevestigd waren ziet er volgens de krant uit alsof er zich een luchtaanval of grote ontploffing heeft voorgedaan. En vrijwel alle synagogen zijn verwoest.



De Telegraaf

De kop van De Telegraaf laat op 11 november 1938 aan duidelijkheid niets te wensen over: Afschuwelijke tooneelen te Berlijn – Het geweld blijft heerschen. De krant bericht onder meer dat Nederlandse ambtenaren tijdens de actie zijn bedreigd: “De Nederlandsche consul-generaal alhier en een der legatie-secretarissen, die manmoedig den Nederlandschen Joden te Berlijn te hulp waren gesneld en poogden hen te beschermen, werden door de aanranders dermate bedreigd, dat de politie tusschenbeide moest komen; zij kon hen beide op het laatste oogenblik in veiligheid brengen.”

“Met knuppels en ijzeren staven gewapend togen de raddraaiers niet alleen door de voorname winkelstraten, waar zich nog tal van Joodsche zaken bevonden, maar ook door de armste buurten en sloppen, waar kleine Joodsche winkeliertjes en handelaars onder de toch al zoo benarde omstandigheden met groote moeite een stuk brood verdienen. Niets werd ontzien. Vrouwen noch jongelieden noch grijsaards werden gespaard. Onbeteugeld waren de wraaklust en de vernielzucht van de demonstraten, die in groepen van straat tot straat en van wijk tot wijk trokken.”

“Zwaar drukt de verantwoordelijkheid voor het gebeurde op diegenen, die de laatste dagen de campagne in de Duitse pers voerden en op hen die de politie bevel gaven, nergens in te grijpen. Niet scherp genoeg kan het officieele communiqué van het ‘Deutschen Nachrichtenbüro’ worden afgekeurd, waarin vanavond wordt verklaard, dat slechts de winkelruiten werden ingeslagen, dat geen inboedel werd vernield en dat geen Jood ook maar een haar is gekrenkt. Streng gelogenstraft wordt deze bewering door de feiten, waarvan tal van buitenlandsche diplomaten en journalisten heden op klaarlichte dag getuige waren.”



"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
pi_174959336
Ik weet dat her en der in Nederland deze nacht nog herdacht wordt. Hoe is dit eigenlijk in het buitenland en bijv in Duitsland of Israel?
  Eindredactie Frontpage / Forummod donderdag 9 november 2017 @ 15:15:37 #3
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_174960956
quote:
0s.gif Op donderdag 9 november 2017 13:41 schreef Frutsel het volgende:
Ik weet dat her en der in Nederland deze nacht nog herdacht wordt. Hoe is dit eigenlijk in het buitenland en bijv in Duitsland of Israel?
9 november is in Duitsland een nationale herdenkingsdag mbt de Kristallnacht. Tevens Internationale Dag tegen Fascisme en Antisemitisme en dag van de herdenking van de val van de Muur. Drukke dag dus in Duitsland. Dresden kent bv een wake ter herdenking van de Kristallnacht.

Israël kent, naar ik weet, geen eigen herdenkingsdag mbt de Kristallnacht.
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')